Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2011

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/3

 

12.09.2011

 

 

 

 

 

 

§ 794

Vt Emma Karin toivomusponsi: Kaupungin biopolttoainehankinnat ja HSL:n bussiliikenteen kilpailutuskriteerit

Pöydälle 5.9.2011

HEL 2011-001445 T 11 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 8.9.2010 hyväksymän toivomusponnen (Emma Kari) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Käsittely

Vastaehdotus:
Ylikahri Ville: Vastaehdotus: Lisätään kappaleen 14 loppuun lause: Kaupunginhallitus katsoo, että HSL:n on bonusjärjestelmää valmistellessaan asetettava etusijalle jätteistä ja muista kuin trooppisista ruokakasveista valmistetut polttoaineet.

Kannattajat: Puoskari Mari

1. Äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus: Lisätään kappaleen 14 loppuun lause: Kaupunginhallitus katsoo, että HSL:n on bonusjärjestelmää valmistellessaan asetettava etusijalle jätteistä ja muista kuin trooppisista ruokakasveista valmistetut polttoaineet.

Jaa-äänet: 9
Sirpa Asko-Seljavaara, Arto Bryggare, Juha Hakola, Tarja Kantola, Lasse Männistö, Jan Oker-Blom, Terhi Peltokorpi, Risto Rautava, Laura Rissanen

Ei-äänet: 6
Kimmo Helistö, Sanna Hellström, Outi Ojala, Osku Pajamäki, Mari Puoskari, Ville Ylikahri

Tyhjä-äänet: 0
 

Poissa-äänet: 0
 

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Teknisen palvelun lautakunnan lausunto 13.1.2011.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toivomusponnen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättänee merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 8.9.2010 hyväksymän toivomusponnen (Emma Kari) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

Käsitellessään 8.9.2010 Yrjö Hakasen aloitetta palmuöljydieselin käytöstä Kvsto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

” Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupungin omissa biopoltto-ainehankinnoissa ja HSL:n bussiliikenteen kilpailutuskriteereissä asetetaan etusijalle jätteistä ja muista kuin trooppisista ruokakasveista valmistetut polttoaineet ” (Emma Kari, äänin 46-3)

Kvston työjärjestyksen 24 §.n mukaan Khn on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Esittelijä toteaa, että toivomusponnen johdosta on saatu teknisen palvelun lautakunnan lausunto. Lautakunnan lausunto on liitteessä 1. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä on käsitellyt toivomuspontta kokouksessaan 14.12.2010, jolloin asia pantiin pöydälle. HSL:n uutta lausuntoa ei ole saatu.

Esittelijä toteaa teknisen lautakunnan lausuntoon viitaten, että kaupungin hankkimat polttoaineet ovat voimassa olevien polttoainestandardien mukaisia. Myös jatkossa on perusteltua käyttää standardin mukaisia polttoaineita. Tulevissa polttoainekilpailutuksissa voidaan kuitenkin kilpailutuskriteereitä asetettaessa ottaa huomioon myös ympäristönäkökohtia, mutta kaluston toimintavarmuuden kannalta biopolttoaineiden asettaminen etusijalle ei tulle kysymykseen.

HSL:n kilpailutuskriteereissä on pisteytyksessä otettu huomioon päästöt (typenoksidit, partikkelipäästöt, hiilidioksidipäästöt).

HSL:n hallitus on 23.8.2011 käsitellyt bussiliikenteen hankintaperiaatteita ja sopimusehtojen tarkistamista, ja siinä yhteydessä myös bussikaluston päästöjä ja polttoaineita. HSL:n hallituksen esityslistalla todetaan asiaan liittyen mm. seuraavaa:

" Päästöjen käsittelyä pisteytyksessä on edellisten kierrosten kokemusten perusteella tarkistettava. Merkki- ja mallikohtaisiin mittaustuloksiin perustuva pisteytys johtaa käytännön soveltamisessa hankaliin tulkintoihin mm. ajan myötä muuttuvien mittauskeskiarvojen, mallien välisten vähäisten erojen, eri tutkimuslaitosten mittausten kelpuuttamisen ja uusien bussimerkkien ja -mallien tasapuolisen kohtelun osalta. Ei myöskään ole kalustomarkkinoiden toimivuuden kannalta hyväksi, että kaikki liikennöitsijät ovat yhtä aikaa tilaamassa vain samanmerkkisiä busseja, mikä voi johtaa ylihinnoitteluun tai toimitusvaikeuksiin.

Haitallisten lähipäästöjen osalta Euro-luokkiin perustuvien päästötasojen pisteportaissa huomioidaan kuitenkin mittausten perusteella todelliset päästöarvot. Hiilidioksidipäästöjen osalta referenssitasoa selvästi paremmalle kalustolle eli päästöjä vähentäville käyttövoimaratkaisuille kuten hybridi- ja sähköbusseille annetaan hyvitystä. Vaihtoehtoisia käyttövoimaratkaisuja voidaan myös erikseen kokeilla vaatimalla joissakin soveltuvissa kohteissa käyttöön tietynlaista kalustoa.

Keskenään samantyyppisissä ja samaan Euro-päästöluokkaan hyväksytyissä bussimalleissa on VTT:n tutkimusten perusteella merkityksellisiä eroja käytännössä toteutuvissa päästötasoissa. Lisäksi vanhaan kalustoon asennetuilla pakokaasujen jälkikäsittelylaitteilla voidaan saavuttaa merkittäviä haitallisten lähipäästöjen vähennyksiä. Näiden vaikutusten huomioimiseksi päästöjen vähentämiseen kannustavalla tavalla HSL voi maksaa sopimusten vaatimukset ylittävistä, käytännön mittausten perusteella toteutuneista päästövähennyksistä erillistä bonusta, jonka taso voidaan määritellä päästöjen haitta-arvojen perusteella vuosittain.

Uusiutuvista raaka-aineista valmistetun dieselpolttoaineen, käytännössä Neste Oilin NexBTL:n, huomiointi tarjousvertailun pisteytyksessä on ollut kiistanalaista. Pitkien sopimusten sitominen tiettyyn polttoaineen hintaan ja saatavuuteen on liikennöitsijöille riski. Toisaalta tilaajan näkökulmasta on huomioitava, että biopolttoaineiden verotus ja laskennallinen hiilidioksidin päästöalenema RES-direktiivin mukaisesti tulevat luultavasti muuttumaan sopimuskauden aikana. Koska biodieselin käyttö ei edellytä merkittäviä investointeja tai kalustomuutoksia, sitä ei ole tarpeellista hyvittää liikennöintisopimusten tarjouskilpailun yhteydessä. Sen sijaan HSL voi jatkossa maksaa hyvitystä biopolttoaineilla saavutetusta hiilidioksidipäästön ja haitallisten lähipäästöjen alentamisesta erikseen päätettävällä tavalla, esim. jakamalla vuosittain määriteltävän bonussumman ja sitä vastaavan päästövähennyskiintiön. Näin sekä tilaajan että liikennöitsijän taloudellinen riski pienenee, ja biopolttoaineiden päästövaikutusten arvioinnissa voidaan soveltaa aina uusimpia normeja ja tietoja.

Toteutuneisiin päästövähennyksiin perustuvan vuosittain määriteltävän bonuksen sisältävä hyvitysmalli valmistellaan erikseen ja tuodaan HSL:n hallituksen käsiteltäväksi ennen 2012 talousarvion hyväksymistä, mikäli hallitus haluaa bonusjärjestelmän otettavaksi käyttöön jo ensi vuonna. ”

Hyväksyessään bussiliikenteen hankintamenettelyn ja sopimusehtojen muutokset HSL:n hallitus päätti 23.8.2011 samalla kehottaa HSL:ää valmistelemaan mallin, jolla HSL voi hyvittää biopolttoaineiden käytöllä, Euro-luokan keskimääräistä tasoa vähäpäästöisemmällä kalustolla tai muilla sopimuksen vaatimukset ylittävillä toimenpiteillä saavutetun CO2-, NOx- ja PM-päästöjen vähenemän erikseen määriteltävällä vuosittain päätettävällä bonuksella, siten että bonuksia voidaan maksaa niin haluttaessa vuoden 2012 syysliikenteen osalta (tai myöhemmin, jos hallitus näin haluaa ohjeistaa)

HSL:n hallituksen asiaa koskeva päätös ja esityslista ovat kokonaisuudessaan luettavissa HSL:n sivuilla.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Teknisen palvelun lautakunnan lausunto 13.1.2011.pdf

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Toivomusponnen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu

Tiedoksi

Muut valtuutetut

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 05.09.2011 § 762

Pöydälle 05.09.2011

HEL 2011-001445 T 11 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Faksi

 

Y-tunnus

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

+358 9 655 783

 

0201256-6

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki

Tilinro

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

FI0680001200062637

 

FI02012566