Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2022

1 (4)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/16

 

11.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 274

Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:n koulusopimuksen sekä yhdistykselle myönnettyjen koululainojen siirtäminen Lauttasaaren yhteiskoulun säätiö sr:lle

HEL 2021-013780 T 02 05 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä kaupungin ja Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry:n välisen koulusopimuksen siirron perustetulle Lauttasaaren yhteiskoulun säätiö sr:lle yhteydessä toteutettavat kaupungin koululainojen siirrot säätiön vastuulle seuraavin edellytyksin:

Säätiö ottaa kokonaisuudessaan vastattavakseen yhdistyksen lainat siten, että kaupungin edut turvaavat vakuudet sekä lainojen alkuperäiset ehdot pysyvät voimassa.

Edelleen siirron edellytyksenä on, että koulusopimuksen siirron edellytykset täyttyvät. Lisäksi lainojen siirrosta ja vakuuksien säilymisestä alkuperäisten lainapäätösten edellyttämällä tasolla tulee saada asian todentava dokumentaatio.

Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastoa laatimaan kaupungin puolesta siirrossa tarvittavat laina-asiakirjat sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajaa allekirjoittamaan koulusopimuksen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Keijo Härkönen, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 25656

keijo.harkonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakemus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lauttasaaren yhteiskoulu on 1945 perustettu yksityinen koulu, jonka ylläpitäjänä toimii perusopetuslain (628/1998) ja lukiolain (714/2018) mukaisten toimilupien perusteella Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry. Kannatusyhdistys on rakennuttanut koulurakennuksen 31. kaupunginosasta (Lauttasaari) kaupungilta vuokraamalleen maa-alueelle.

Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää perusopetuspalvelut itse tai hankkia ne yksityiseltä opetuksen järjestäjältä. Yksityinen opetuksen järjestäjä tarvitsee toimintaansa varten valtioneuvoston myöntämän perusopetuksen järjestämisluvan, jonka myöntämisen edellytyksenä on, että opetuksen järjestäjä ja kunta ovat sopineet asiasta. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaupungin ja yksityisten perusopetusta antavien koulujen väliset sopimukset 14.9.2011 (153 §). Kaupungin ja Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistyksen välisen sopimuksen mukaan Lauttasaaren yhteiskoulu toimii osana kaupungin kouluverkkoa ja Lauttasaaren alueen yläasteikäisten lähikouluna, jota oppilaaksiottoalueella asuvilla oppilailla on oikeus käydä.

Kaupunki on myöntänyt Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistykselle useassa eri vaiheessa vuosien 1972-2021 välillä koululainoja. Yhteensä lainojen pääoma on 29 705 186,11 euroa, joka muodostuu 57 erillisestä lainasta. Lisäksi kaupunki on vuonna 2013 myöntänyt kannatusyhdistykselle ulkoilu ja urheilulaitosrahastosta lainan, jonka jäljellä oleva pääoma on 711 538,48 euroa. Lainojen vakuutena ovat koulukiinteistöön vahvistetut kiinnitykset.

Lauttasaaren yhteiskoulun kannatusyhdistys ry on kokouksessaan 8.6.2021 päättänyt perustaa Lauttasaaren yhteiskoulun säätiö sr -nimisen säätiön ja siirtää sille kaikki yhdistyksen varat, velat sekä koulutoiminnot oikeuksineen ja velvoitteineen. Samalla kokouksessa päätettiin yhdistyksen purkamisesta, mikäli päätetyt siirtotoimet suoritetaan.

Lauttasaaren yhteiskoulun säätiö sr on perustettu ja rekisteröity säätiörekisteriin 15.11.2021.

Yhdistys anoo kaupungilta koulusopimuksen siirtämispäätöksen yhteydessä päätöstä myös koululainojen ja ulkoilu ja urheilulaitosrahastosta myönnetyn lainan siirtämisestä säätiölle.

Koulusopimuksen siirtämistä koskeva osuus on valmisteltu yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan nykyinen koulusopimus voidaan siirtää sellaisenaan koulutoimintaa välittömästi jatkavalle säätiölle, jos sille myönnetään perusopetuksen ja lukiokoulutuksen järjestämislupa.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja allekirjoittaa koulusopimusta koskevat siirtoasiakirjat samassa yhteydessä lainojen ja vakuuksien siirron kanssa.

Valtiontuki ja kuntalain 129 §

Komission tiedonannon (2016/c 262/01) mukaan julkista koulutusta, joka järjestetään julkisen tahon rahoittaman ja valvoman kansallisen koulutusjärjestelmän puitteissa, ei pidetä valtiontukisäännösten mukaisena taloudellisena toimintana. Komission tiedonannossa julkisesta koulutuksesta todettua sovelletaan myös yksityisiin kouluihin, jotka saavat rahoituksensa pääosin julkisista varoista. Lauttasaaren yhteiskoulun säätiön vastattavakseen ottamiin kaupungin koululainoihin ei siten sisälly SEUT 107(1) artiklan mukaista valtiontukea.

Kuntalain 129 §:n 1 momentin mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla. Perustetun säätiön on tarkoitus tulla yhdistyksen sijalle yksityisenä opetuksen järjestäjänä, ja yhdistyksen varat ja velat on tarkoitus siirtää säätiölle. Kaupungin talouden tunnuslukujen perusteella voidaan todeta, että kaupungin lakisääteisten tehtävien hoitamisen tai talouden ei erittäin varovaisestikaan arvioituna voida katsoa vaarantuvan esitetyn lainojen siirron vuoksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Keijo Härkönen, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 25656

keijo.harkonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakemus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566