Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2022

1 (3)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/6

 

21.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 214

Lainojen myöntäminen Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle

HEL 2022-000503 T 02 05 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti myöntää talousarviokohdan 9 01 01, antolainat asuntotuotantoon, varoista lainoja Helsingin kaupungin asunnot Oy:n hakemuksen mukaisille hankkeille seuraavasti:

KOHDE

LAINA-AIKA

LAINA EUROA

Malmin lastenkoti, Louhikkotie 2

16 vuotta

778 000

Ryhmäkoti, muistisairaiden vanhusten asunnot, Madetojankuja 3

6 vuotta

525 000

 

YHTEENSÄ

1 303 000

 

Korko: Lainoista veloitettava korko on primäärilainoista perittävä korko, peruskorko + 0,35 %, kuitenkin vähintään 2 % (kvsto 12.10.2005, 219 §).

Lyhennysehto: Lainat maksetaan takaisin tasalyhennyksin.

Vakuus: Lainoille ei edellytetä vakuutta.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti kehottaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston rahoitus-yksikköä laatimaan tarvittavat laina-asiakirjat kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen vahvistamien ehtojen mukaisesti.

Käsittely

Esteelliset: Tuula Saxholm
Esteellisyyden syy: yhteisöjäävi (hallintolaki 28.1 § 5 kohta)

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Pipsa Kotamäki, rahoitussihteeri, puhelin: 31036125

pipsa.kotamaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakemus, Louhikkotie 2 pienryhmäkoti

2

Hakemus, Madetojankuja 3 ryhmäkodit

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin asunnot Oy on rahoittanut toimistorakennuksen muutoksen erityisasumisen käyttöön lasten pienryhmäkodille osoitteessa Louhikkotie 2. Tiloissa toimii sosiaali- ja terveystoimialan kaksi Malmin lastenkodin yksikköä, joille on ollut suuri tarve koillisen alueella. Kohteen muutostöihin haettiin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) korkotukilainaa ja erityisavustusta, mutta niitä ei myönnetty kohteelle. Lainoista aiheutuvat kustannukset peritään sosiaali- ja terveystoimialalta tilavuokrissa. Helsingin kaupungin asunnot Oy hakee kohteeseen 778 000 euron suuruista tasalyhenteistä lainaa 16 vuoden takaisinmaksuajalla.

Helsingin kaupungin asunnot Oy on rahoittanut muutostyöt kiinteistöön osoitteessa Madetojankuja 3, missä kerrokset 3 ja 4 muutettiin vanhusten ryhmäkotiasumiseen soveltuviksi. Kiinteistössä on muistisairaiden vanhusten asumista, yhteistiloja sekä henkilökunnan tiloja. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) on myöntänyt korkotukilainan kiinteistön peruskorjaukseen vuonna 2005, mutta nyt tehtyihin tilamuutoksiin lainaa ei voida myöntää, koska peruskorjauksesta ei ole kulunut riittävän kauan aikaa. Kiinteistö on kokonaisuudessaan sosiaali- ja terveystoimialan käytössä ja lainoista aiheutuvat kustannukset peritään toimialalta tilavuokrissa. Helsingin kaupungin asunnot Oy hakee kohteeseen 525 000 euron suuruista tasalyhenteistä lainaa 6 vuoden takaisinmaksuajalla.

Helsingin kaupungin asunnot Oy hakee kohteilleen yhteensä 1 303 000 euron lainoja primäärilainojen korkoehdoin. Talousarvion kohdalla 9 01 01, antolainat asuntotuotantoon, on käytettävissä 3 miljoonaa euroa.

Kaupungin määräysvallassa oleva Helsingin kaupungin asunnot Oy on velvollinen noudattamaan toiminnassaan kaupungin konserniohjetta ja kaupungin antamaa konserniohjausta. Kuntalain 129 §:n 1 momentin mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla. Kaupungin omassa käytössä olevien tilojen kunnostukseen myönnettäville lainoille ei vaadita vakuutta, koska Helsingin kaupungin asunnot Oy lainansaajana on kokonaan kaupungin määräysvallassa oleva yhtiö. Kaupungin talouden tunnuslukujen perusteella voidaan todeta, että kaupungin lakisääteisten tehtävien hoitamisen tai talouden ei erittäin varovaisestikaan arvioituna voida katsoa vaarantuvan yhtiölle myönnettävien lainojen vuoksi.

Kaupunki vuokraa liike- ja toimitilat kaupungin omaan käyttöön ei taloudelliseen toimintaan (SOTE) tai vuokraa niitä edelleen paikallisille yrityksille. Kun liike- ja toimitiloja vuokrataan taloudelliseen toimintaan, peritään liiketiloista markkinaehtoinen vuokra. Lainajärjestelyyn ei siten sisälly Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen SEUT 107(1) mukaista valtiontukea, koska siitä ei seuraa liiketilojen vuokralaisina oleville yrityksille taloudellista etua.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Pipsa Kotamäki, rahoitussihteeri, puhelin: 31036125

pipsa.kotamaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakemus, Louhikkotie 2 pienryhmäkoti

2

Hakemus, Madetojankuja 3 ryhmäkodit

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566