Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

30/2021

1 (3)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/9

 

16.08.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 572

Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponsi kaupunkipyöräaseman lisäämisestä Lauttasaaren Tiirasaarentielle

HEL 2021-005068 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi kaupunginvaltuuston 21.4.2021 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyn selvityksen ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Käsitellessään nuorten aloitteita 21.4.2021 kaupunginvaltuusto hyväksyi valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponnen: "Saadessaan tiedon nuorten aloitteista valtuusto ehdottaa, että tutkitaan mahdollisuutta saada kaupunkipyöräasema Tiirasaarentielle, kun asemia saadaan lisää ja skeittipuistoja lisää."

Kaupunginhallitus oikeutti 11.1.2021, 21 § liikenneliikelaitoksen laajentamaan kaupunkipyöräpalvelua.

Osana laajennusta koskevaa suunnitelmaa Lauttasaaren asemasijainteihin tehtiin muutoksia, kun yksi uusista asemapaikoista sijoitettiin Koivusaaren metroasemalle. Samalla lähialueen pyöräasemien verkostoa voitiin kehittää siten, että metroaseman läheisyydessä (Isokaaren ja Vaskiniementien risteys) ollut kaupunkipyöräasema voitiin siirtää etelämmäksi kohti Länsiulapanniemeä: suuntaan johon alkuperäisessä nuorisoneuvoston aloitteessa sekä siihen liittyvässä valtuutettu Asko-Seljavaaran toivomusponnessa uutta asemaa toivottiin.

Seuraavan kauden kilpailutuksen yhteydessä huomioidaan, että kaupunkipyöräasema tulisi Tiirasaarentien ja Kyyluodontien risteykseen.

Asiasta on saatu kaupunkiympäristölautakunnan lausunto. Vastaus on lausunnon mukainen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 15.06.2021 § 345

HEL 2021-005068 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL oikeutettiin laajentamaan kaupunkipyöräverkostoa Kaupunginhallituksen päätöksellä § 21 11.1.2021.

Osana laajennusta koskevaa suunnitelmaa Lauttasaaren asemasijainteihin tehtiin muutoksia, kun yksi uusista asemapaikoista sijoitettiin Koivusaaren metroasemalle. Samalla lähialueen pyöräasemien verkostoa voitiin kehittää siten, että metroaseman läheisyydessä (Isokaaren ja Vaskiniementien risteys) ollut kaupunkipyöräasema voitiin siirtää etelämmäksi kohti Länsiulapanniemeä, siis suuntaan johon alkuperäisessä Nuorisoneuvoston aloitteessa sekä siihen liittyvässä valtuutettu Asko-Seljavaaran toivomusponnessa uutta asemaa toivottiin.

Kaupunkipyöräasemat pyritään sijoittamaan siten, että ne olisivat luontaisesti matkan varrella, jolloin mahdollisimman harvan tarvitsisi kulkea reittinsä suhteen väärään suuntaan. Asemien rajallinen lukumäärä ohjaa siihen, että niille on koitetaan löytää sijainnit keskeisille paikoille eri kaupunginosissa. Asemien välinen etäisyys monella Helsingin alueella on sellainen, että kaupunkipyörämatkaan liittyy tyypillisesti muutaman sadan metrin kävelymatka.

Tämän kaupunkipyöräaseman tarkempi sijoituspaikka suunniteltiin Isokaarelle, hieman Kyyluodontien jatkeena olevan pyörätien länsipuolelle. Sijoitus Isokaarelle esimerkiksi Tiirasaarentien sijasta on verkoston kannalta perustellumpi, kattaen paremmin alueen asukaspohjaa ja palvellen esimerkiksi Lauttasaaren yhteiskoulun lukiolaisia. Isokaarella sijaitsee myös lähialueen merkittävin pyörätie ja kaupunkipyöräasemien asukaskyselyissä tähän kohtaan oli annettu eniten toiveita Lauttasaaren lounaisosien osalta.

Seuraavan kauden kilpailutuksen yhteydessä huomioidaan, että kaupunkipyöräasema tulisi Tiirasaarentien ja Kyyluodontien risteykseen.

Käsittely

15.06.2021 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Sirpa Asko-Seljavaara: Seuraavan kauden kilpailutuksen yhteydessä huomioidaan, että kaupunkipyöräasema tulisi Tiirasaarentien ja Kyyluodontien risteykseen.

Kannattaja: Anni Sinnemäki

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotuksen.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Ilari Heiska, liikenneinsinööri: 310 37220

ilari.heiska(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566