Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2021

1 (4)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/16

 

03.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 332

V 19.5.2021, Valtuutettu Juha Hakolan aloite Lauttasaaren ala-asteen ympäristön liikenneturvallisuuden parantamisesta

HEL 2021-001614 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 32174

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Juha Hakolan aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Juha Hakola ja 22 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan seuraavia toimenpiteitä liikenneturvallisuuden parantamiseksi Lauttasaaren ala-asteen koulun läheisyydessä: Lauttasaarentien Isokaaren ja Särkiniementien välisen osuuden pysyvä nopeusrajoituksen laskeminen 30km/h, nopeusnäytön ja suojateiden huomiovalojen asentaminen Lauttasaarentielle Isokaaren liittymän jälkeen, kaistojen tekninen kaventaminen koulun välittömässä läheisyydessä ja hidastetöyssyjen rakentaminen Lauttasaarentielle koulun molemmille puolille.

Lauttasaarentien kaltaisten alueellisten kokoojakatujen nopeusrajoitus on 40 km/h kaupunginhallituksen 9.4.2018 hyväksymien nopeusrajoitusten määrittämisen periaatteiden mukaan. Erityiskohteissa, kuten esikaupunkien keskustojen kohdalla, voidaan alueelliselle kokoojakadulle asettaa lyhyelle jaksolle rajoitus 30 km/h. Lauttasaarentie on alueellinen kokoojakatu, joka palvelee kaupungin osa-alueen sisäistä liikennettä ja alueen yhteyksiä pääkatuverkkoon. Kadulla on linja-autoliikennettä ja kadunvarsipysäköintiä. Metroliikenteen alettua raskas bussiliikenne väheni Lauttasaarentiellä. Nopeusrajoitus on 40 km/h koulun kohdalla.

Fyysiset hidasteet ovat ongelmallisia joukkoliikenteen käyttämillä kaduilla ja niitä yleensä ei käytetä tämän tyyppisillä alueellisilla kokoojakaduilla. Lisäksi valtakunnallinen suurten erikoiskuljetusten reitti
(7x7x40 m) kulkee Lauttasaarentietä pitkin.

Lauttasaaressa nopeusnäyttötaulut on asennettu pääbussireittien kaduille: Vattuniemenkadulle, Särkiniementielle, Katajaharjuntielle ja Lauttasaarentielle. Kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelupalvelu päättää vuosittain hankittavien nopeusnäyttötaulujen sijoittamisista kootusti koko kaupungin katuverkko huomioon ottaen. Näyttötaulujen määrä on rajallinen. Aloitteessa esitetty paikka lisätään ehdotettavien kohteiden listalle.

Lapsista varoittavat liikennemerkit sijaitsevat ennen Lahnalahdentien risteystä ja idästä päin tultaessa ennen Ruukinlahdentien risteystä. Myllykallion ala-asteen kohdalla on painonapeilla toimivat liikennevalot.
Nappia painamalla valot vaihtuvat punaiseksi autoille varsin nopeasti, joten jalankulkijan odotusaika on lyhyt. Lapsia-varoitusmerkit ovat koulun läheisyydessä. Näkymät liittymissä ja suojateillä ovat hyvät. Ruukinlandentien risteyksessä on suojatiesaareke, joka mahdollistaa ajoradan ylittämisen kahdessa osassa. Suojatiemerkit ovat hyvin näkyvissä ajoradan keskellä.

Lauttasaarentien pohjoispuolella kulkee pääpyöräreitti ja pyöräliikenne on vilkasta. Lauttasaarentien osuudesta välillä Ruukinlahdentie Isokaari on käynnistynyt 1-suuntaisten pyöräliikennejärjestelyjen katusuunnittelu. Suunnitelmassa erityisesti jalankulkijoiden olosuhteita parannetaan siirtämällä pyöräily pyöräkaistoille. Hankkeen rakentaminen on ohjelmoitu vuodelle 2022.

Aloitteesta on saatu kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto. Vastaus on lausunnon mukainen.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 32174

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Juha Hakolan aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 30.03.2021 § 166

HEL 2021-001614 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Lauttasaarentie on alueellinen kokoojakatu, joka palvelee kaupungin osa-alueen sisäistä liikennettä ja alueen yhteyksiä pääkatuverkkoon. Kadulla on linja-autoliikennettä ja kadunvarsipysäköintiä. Metroliikenteen alettua raskas bussiliikenne väheni Lauttasaarentiellä. Nopeusrajoitus on 40 km/h koulun kohdalla. 

Kaupunginhallitus hyväksyi 9.4.2018 nopeusrajoitusten määrittämisen periaatteet Helsingissä. Periaatteiden mukaan alueellisten kokoojakatujen nopeusrajoitus on 40 km/h. Erityiskohteissa, kuten esikaupunkien keskustojen kohdalla, voidaan alueelliselle kokoojakadulle asettaa lyhyelle jaksolle rajoitus 30 km/h.   

Fyysiset hidasteet ovat ongelmallista joukkoliikenteen käyttämillä kaduilla ja niitä yleensä ei käytetä tämän tyyppisillä alueellisilla kokoojakaduilla. Lisäksi valtakunnallinen suurten erikoiskuljetusten reitti (7x7x40 m) kulkee Lauttasaarentietä pitkin.

Lauttasaaressa nopeusnäyttötaulut on asennettu pääbussireittien kaduille: Vattuniemenkadulle, Särkiniementielle, Katajaharjuntielle ja Lauttasaarentielle. Liikenne- ja katusuunnittelupalvelu päättää vuosittain hankittavien nopeusnäyttötaulujen sijoittamisista kootusti koko kaupungin katuverkko huomioon ottaen. Näyttötaulujen määrä on rajallinen. Kyseinen paikka lisätään ehdotettavien kohteiden listalle.

Lapsista varoittavat liikennemerkit sijaitsevat ennen Lahnalahdentien risteystä ja idästä päin tultaessa ennen Ruukinlahdentien risteystä.  Myllykallion ala-asteen kohdalla on painonapeilla toimivat liikennevalot. Nappia painamalla valot vaihtuvat punaiseksi autoille aika nopeasti, joten jalankulkijan odotusaika on lyhyt. Lapsia-varoitusmerkit ovat koulun läheisyydessä. Näkymät liittymissä ja suojateillä ovat hyvät. Ruukinlandentien risteyksessä on suojatiesaareke, joka mahdollistaa ajoradan ylittämisen kahdessa osassa. Suojatiemerkit ovat hyvin näkyvissä ajoradan keskellä.

Lauttasaarentien pohjoispuolella kulkee pääpyöräreitti ja pyöräliikenne on vilkasta. Lauttasaarentien osuudesta välillä Ruukinlahdentie Isokaari on käynnistynyt 1-suuntaisten pyöräliikennejärjestelyjen katusuunnittelu. Suunnitelmassa erityisesti jalankulkijoiden olosuhteita parannetaan siirtämällä pyöräily pyöräkaistoille. Hankkeen rakentaminen on ohjelmoitu vuodelle 2022.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Olga Veikkolainen, liikenneinsinööri: 310 37280

olga.veikkolainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566