Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2021

1 (4)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/10

 

12.04.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 253

Oikaisuvaatimus ja hallintokantelu Kulosaaren sillan ympäristön alueen (Kuorekarin alue) varauksesta

HEL 2021-002425 T 10 01 01 00

Päätös

A)

Kaupunginhallitus jätti tutkimatta sille osoitetun oikaisuvaatimuksen, joka koskee kaupunginhallituksen 8.2.2021, 114 § tekemää päätöstä Kulosaaren sillan ympäristön varaamisesta kumppanuuskaavoitusta varten.

B)

Kaupunginhallitus totesi, että hallintokantelu ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Liitteet

1

Vaatimuskirjelmä

Muutoksenhaku

A)

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

B)

Muutoksenhakukielto, hallintokantelu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Kantelija

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Muutoksenhakukielto, hallintokantelu
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päätös, jota vaatimus koskee

Kaupunginhallitus on 8.2.2021, 114 § päättänyt tonttien varaamisesta asuntohankkeiden suunnittelua ja erillisiä tonttihakuja tai tonttikilpailuja varten. Päätöksen mukaan Helsingin kaupungin Kulosaaresta (42. kaupunginosa) varataan alue Kulosaaren sillan ympäristöstä, niin kutsuttu Kuorekarin alue kumppanuuskaavoitusta varten luovutettavaksi myöhemmin päätettävällä ilmoittautumis- tai neuvottelumenettelyllä.

Kaupunginhallituksen päätökseen on liitetty ilmoitus muutoksenhakukiellosta, joka perustuu kuntalain 136 §:n mukaisesti siihen, että päätös koskee valmistelua.

Kaupunginhallituksen päätös 8.2.2021 § 114

Vaatimuskirjelmä

Helsingin kaupungin kirjaamoon on 22.2.2021 saapunut Kulosaarelaiset ry:n kirjelmä, jossa vaaditaan ensisijaisesti oikaisuvaatimuksena ja toissijaisesti hallintokanteluna kaupunginhallituksen päätöksen kumoamista siltä osin kuin se koskeen Kuorekarin alueen varaamista. 

Vaatimuskirjelmä on liitteenä 1.

Päätöksen muutoksenhakukelpoisuudesta ja oikaisuvaatimuksen tutkimatta jättäminen

Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän ja kunnallisvalitus 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Vaatimusten kohteena oleva päätös on pidetty nähtävänä kuntalain 140 §:n mukaisesti 18.2.2021. Päätökseen ei ole annettu ohjeita oikaisuvaatimuksen tekemiseksi, joten kaupunginhallitukselle osoitettujen vaatimusten saapumisen ajankohdalla ei ole niiden tutkimisen kannalta merkitystä.

Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta (kuntalaki 136 §). Jos valmistelu- tai täytäntöönpanopäätöksestä tehdään oikaisuvaatimus tai valitus, se jätetään tutkimatta.

Kuntalain 141.3 §:n mukaan päätökseen, josta ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, on liitettävä ilmoitus muutoksenhakukiellosta. Ilmoituksessa on mainittava mihin säännökseen kielto perustuu.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 8 luvun 1 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää kaupungin maa- ja vesialueiden varaamisesta rakentamiseen. Kaupunginhallitus on päätöksellään 8.2.2021, 114 § päättänyt alueen varaamisesta päätöksestä tarkemmin ilmenevällä tavalla kumppanuuskaavoitusta varten. Alueen varaamisessa on kyse kaupungin yksipuolisesta päätöksestä, että kaupunki ei varaa taikka luovuta aluetta varausaikana muille taikka muuhun tarkoitukseen ja että kaupunki tulee vastaisuudessa luovuttamaan varatun alueen myöhemmin päätettävälle varauksensaajalle edellyttäen, että varauksensaaja on noudattanut varausehtoja. Varaus on tehty ainoastaan alueen suunnittelua ja kumppanuuskaavoitusta varten, eikä se suoraan taikka nimenomaisesti oikeuta mahdollisen tulevan tontin saamiseen.

Kaupunginhallituksen päätöksellä ei ole lopullisesti ratkaistu asiaa, sillä alueen suunnitteluperiaatteet, asemakaavoitus sekä varsinainen tontin luovutusta koskevat asiat tulevat myöhemmin lopullisesti ratkaistavaksi Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaisesti määräytyvän toimivaltaisten viranomaisen toimesta sen itsenäisen harkintavallan rajoissa. Päätöstä, joka ei ole lopullinen on kunnallishallinnossa pidetty vakiintuneen tulkinnan mukaan vailla valituskelpoisuutta olevana.

Hallintokantelu

Hallintokantelu ei ole hallintopäätöksen muuttamiseen tai kumoamiseen tähtäävä oikeusturvakeino. Hallintolain muuttamisesta annetun lain esitöiden (HE 50/2013 vp s. 27) mukaan hallintokantelu ei antaisi aihetta enempiin toimenpiteisiin silloin, kun asia ei kuulu valvovan viranomaisen toimivaltaan, kantelu on vanhentunut, asia on vireillä toimivaltaisessa viranomaisessa tai asiassa voidaan hakea muutosta säännönmukaisin muutoksenhakukeinoin.

Kantelija on esittänyt, että kaupunginhallitus on Kuorekarin alueen osalta lopullisesti päättänyt, että alue luovutetaan kumppanuuskaavoitukseen, vaikka alueen merialueesta ei ole hankittu vesilain edellyttämää aluehallintoviraston lupaa ja vaikka mitään niistä selvityksistä, joita maankäyttö- ja rakennuslaki kaavavalmistelun alussa edellyttää, ei ole hankittu.

Kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelu valmistelee kaupunginhallituksen 8.2.2021, § 114 varauspäätöksen jälkeen alueelle suunnitteluperiaatteet kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi. Suunnitteluperiaatteissa selvitetään onko alue sopiva rakentamiseen. Mikäli suunnitteluperiaatteissa todetaan rakentamisen olevan alueelle mahdollista, päättää kaupunkiympäristölautakunta aluetta koskevan ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn (hakumenettely) järjestämisestä, jonka tuloksen perusteella kaupunkiympäristölautakunta valitsee alueen varauksensaajan.

Asemakaavan muutos laaditaan mahdollisen tulevan varauksensaajan kanssa kumppanuuskaavoituksena. Kaikki kantelijan mainitsemat tarvittavat sekä lainsäädännön edellyttämät selvitykset ja luvat tullaan hankkimaan valmistelun yhteydessä.

Asemakaavan muutosta koskevasta päätöksestä sekä alueelle mahdollisesti tulevien tonttien luovutuspäätöksestä on myöhemmin mahdollisuus hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Näin ollen hallintokantelu ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla(a)hel.fi

Liitteet

1

Vaatimuskirjelmä

Muutoksenhaku

A)

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

B)

Muutoksenhakukielto, hallintokantelu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Kantelija

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Muutoksenhakukielto, hallintokantelu
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566