Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2021

1 (4)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/16

 

11.01.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 18

Helsingin kaupungin liittyminen MyData Global yhdistyksen jäseneksi

HEL 2020-010524 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että Helsingin kaupunki liittyy MyData Global yhdistyksen jäseneksi vuoden 2021 alusta.

Samalla kaupunginhallitus päätti valtuuttaa kaupunginkansliassa vuoden 2021 alusta toimintansa aloittavan digitalisaatioyksikön edustamaan kaupunkia verkostossa ja allekirjoittamaan yhteistyön toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Kimmo Karhu, Tiedolla johtamisen päällikkö, puhelin: 040 7576871

kimmo.karhu(a)hel.fi

Mika Leivo, ICT-arkkitehti, puhelin: 040 6497779

mika.leivo(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

MyData Global

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Mitä MyData on?

MyDatalla (myös omadata) tarkoitetaan yhtäältä ihmiskeskeisiä henkilötiedon hallinta- ja hyödyntämismalleja, joissa ihmisille annetaan oikeus omaan dataansa ja toisaalta tällaisten mallien mukaisesti hallinnoitua henkilötietoa. Lähtökohtana on, että ihmiset itse voivat hyödyntää, hallita ja luvittaa eteenpäin heistä kerättyä dataa kuten liikkumis-, talous- tai terveystietoja.

Ihmiskeskeisellä datan hallinnalla luodaan yhteentoimivuutta ja minimoidaan palvelulukkojen syntymistä dataa hyödyntävien alustojen kehittyessä. Malli sovittaa yksilön oikeudet ja korkeat tietosuojavaatimukset yhteen datan saatavuuden edistämisen kanssa.

MyData on tunnustettu mm. Euroopan komission datastrategiassa yhtenä kiinnostavana aloitteena, joka tarjoaa kansalaisille merkittäviä hyötyjä liittyen mm. oikeuksien toteutumiseen ja sähköisen asioinnin helpottumiseen. Mallin yleistyminen voi merkittävästi nopeuttaa datatalouden kehitystä ja avointen ekosysteemien syntymistä erityisesti vahvan tietosuojan ympäristöissä.

MyData Global ry

MyData Global ry on vuonna 2018 MyData-liikkeen ympärille perustettu voittoa tavoittelematon, kansainvälinen järjestö, jonka kotipaikka on Helsinki. Järjestön tavoitteena on edistää yksilöiden oikeuksia liittyen heidän omien henkilötietojensa käsittelyyn, levitykseen ja uudelleenkäyttöön.

Järjestö jäseninä on yli 100 yhteisöjäsentä ja 400 yksityishenkilöä yli 50 maasta ja kuudesta maanosasta. Järjestön yhteisöjäseninä on mm. yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia, julkishallinnon elimiä ja järjestöjä.

MyData Helsingin strategiassa

Helsinki on allekirjoittanut MyData-periaatteiden julistuksen jo vuonna 2017.​

Vuoden 2019 digitalisaatio-ohjelma linjaa, että "kaupunkilainen voi vaikuttaa siihen, miten hänestä kerättyä dataa hyödynnetään". Jokainen saa näkyvyyden siihen, millaista henkilökohtaista dataa hänestä on kerätty ja voi vaikuttaa siihen, miten Helsinki tuota dataa hyödyntää.

​Kaupungin vuonna 2020 julkaistussa datastrategiassa, periaatteessa IX, sitoudutaan MyData-periaatteisiin:​ "Asiakas voi MyData-periaatteiden mukaisesti vaikuttaa siihen, miten hänestä kertynyttä dataa hyödynnetään."​

Vuonna 2020 käynnistyi myös valtiovarainministeriön rahoittama omadataoperaattorihanke Helsingin ja kolmen muun suomalaisen kaupungin yhteistyönä.​

Jäsenyyden hyödyt kaupungille

Helsinki pystyy vaikuttamaan MyData-periaatteiden kehitykseen.

Tukemalla järjestöä ja omalla esimerkillään kaupunki edistää ihmiskeskeistä ja eettistä henkilötiedon käyttöä globaalisti​.

Tukee Helsingin ryhtymistä MyData operaattoriksi.

Verkosto parantaa osaamista vertaisoppimisen kautta ja edistää yhteistyötä Suomessa ja maailmalla.​

Helsinki saa äänestää vuosittaisissa avoimissa hallitusvaaleissa sekä asettaa edustajansa ehdolle vuosittain valittavaan ohjausryhmän jäseneksi​.

Liittyminen MyData Global yhdistykseen

Päätösesitys kaupungin liittymisestä MyData Global yhdistykseen on valmisteltu kaupunginkanslian muutostoimiston ja tietohallinnon yhteistyönä. Päätösesitys on käsitelty ja hyväksytty digitaalisessa johtoryhmässä 26.8.2020.

Kaupunginkansliassa vuoden 2021 alusta toimintansa aloittava digitalisaatioyksikkö toimii Helsingin kaupungin vastuuyksikkönä MyData Global jäsenyyden hyödyntämisessä ja siihen liittyvässä yhteistyössä.

MyData Global jäsenyyden arvonlisäveroton jäsenmaksu on 2500 euroa vuodessa. 

Vuoden 2019 talousarvion noudattamisohjeen (Khs 17.12.2018) mukaan toimialan tai liikelaitoksen esityksestä kaupunginhallitus päättää kaupungin liittymisestä järjestöihin. Järjestöistä eroamisesta voi päättää toimialan tai liikelaitoksen päällikkö.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Kimmo Karhu, Tiedolla johtamisen päällikkö, puhelin: 040 7576871

kimmo.karhu(a)hel.fi

Mika Leivo, ICT-arkkitehti, puhelin: 040 6497779

mika.leivo(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

MyData Global

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566