Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

27/2020

1 (4)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/22

 

24.08.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 473

Valtuutettu Sandra Hagmanin aloite koirapuistojen valaistuksesta

HEL 2019-009100 T 00 00 03

Esitys

Kaupunginhallitus päätti katsoa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 37313

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Sandra Hagmanin aloite koirapuistojen valaistuksesta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Sandra Hagman ja 9 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunki selvittää koirapuistojen valaistuksen tilanteen ja ryhtyy tarvittaviin toimiin riittävän valaistuksen saamiseksi koirapuistoihin.

Kaupunginhallitus toteaa, että kaupunkiympäristön toimiala on käynyt läpi koira-aitausten varusteiden ja ylläpidon määrän ja laatutason vuosina 2015-2016. Selvityksessä havaitut puutteet koira-aitausten valaistuksessa parannetaan koirapalvelulinjauksen mukaisiksi ja toimenpiteet ajoitetaan tuleville vuosille määrärahojen mahdollistamissa puitteissa.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus antaa vastauksen aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähemmän kuin 15 valtuutettua.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja päätti 15.4.2020 § 3, että hallintosäännön 30 luvun 11 §:ssä tarkoitettuihin aloitteisiin, joihin vastaamisen määräaika on 1.4.-30.9.2020, tulee kaupunginhallituksen antaa vastauksensa viimeistään 30.9.2020. Hallintosäännön 30 luvun 20 §:n mukaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja voi erityisestä syystä myöntää kaupunginhallitukselle luvan 30 luvussa tarkoitettujen määräaikojen ylittämiseen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 37313

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Sandra Hagmanin aloite koirapuistojen valaistuksesta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunta 28.04.2020 § 233

HEL 2019-009100 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupungin tuottamat koirapalvelut on määritelty Helsingin kaupungin koirapalvelulinjauksessa. Yleisten töiden lautakunta hyväksyi linjauksen 11.10.2016, ja se on voimassa vuoteen 2026. Linjauksessa on määritelty tuotettavien maksuttomien ja maksullisten koirapalveluiden määrä sekä laatutaso. Maksuttomina palveluina kaupunki muun muassa rakentaa ja ylläpitää koirien vapaaseen ulkoiluun tarkoitettuja koira-aitauksia, koirien uimarantoja, koirakäymälöitä sekä aitaamattomia koirametsiä. Maksullisina ja luvanvaraisina palveluina tuotetaan yhdistysten ja järjestöjen käyttöön koirien kouluttamiseen ja koiratapahtumiin vuokrattavia tai luovutettavia alueita. Linjauksen tavoitteena on turvata yhtenäiset ja tasapuoliset koirapalvelut kaikille helsinkiläisille.

Linjauksessa on määritelty erityyppisten alueiden varusteiden ja ylläpidon määrä ja laatutaso. Linjauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet muun muassa aidoista ja porteista, valaistuksesta, varusteista sekä kasvillisuudesta.

Valaistuksen osalta ohje on jaettu vakituisiin ja väliaikaisiin koira-aitauksiin. Vakituisten koira-aitausten valaisemisesta todetaan, että alueelle johtava pääkulkureitti valaistaan, kun se liittyy valaistuun reittiverkostoon. Sisääntuloalue valaistaan niin, että aitauksen ulkopuolelle kiinnitetyt säännöt ovat luettavissa ja portin kiinnimeno voidaan tarkistaa. Aitauksen sisäpuolella sijaitsevat siivousvälineteline ja jätesäiliö on myös voitava löytää helposti ja ilmoitustaulua on voitava lukea. Valaisinten ja varusteiden keskinäinen sijainti ja valaisinten suuntaaminen järjestetään tarkoituksenmukaisesti. Normaalikokoisten (noin 1500  – 3000 m²) aitauksen yleisvalaistuksen tavoitteena on, että aitaukseen tulija pystyy havaitsemaan, onko alueella ennestään käyttäjiä. Koirien liikkumista täytyy pystyä seuraamaan kohtuullisesti. Laajoja aitauksia (esimerkiksi Rajasaari, Pitkäkoski, Uutela) ei välttämättä valaista kauttaaltaan, vaan osa alueesta saattaa jäädä katveeseen varsinkin, jos siellä on paljon puustoa.

Väliaikaisten koira-aitausten valaisemisesta todetaan, että kaavoittamattomilla alueilla tai tonttimailla sijaitsevia väliaikaisia koira-aitauksia ei välttämättä valaista lainkaan, etenkään jos aitaus on etäällä sähkölinjoista ja valaistuksen järjestäminen tulee kalliiksi.

Helsingissä on noin 90 koira-aitausta. Niiden kunto selvitettiin koirapalvelulinjauksen laatimisen yhteydessä vuosina 2015 - 2016. Selvityksessä havaittiin joitain varusteisiin ja valaistukseen liittyviä puutteita ja niitä on saatettu kuntoon. Kunnostustoimia jatketaan käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa. Ongelmallisinta on valaisinten lisääminen aitauksen sisäosiin yleisvalaistuksen parantamiseksi. Parin valaisinpylvään ja valaisimen lisääminen koira-aitaukseen maksaa 10 000 -
20 000 euroa. Lisäksi valaisimet tulee päästä huoltamaan nostolava-autolla, mikä edellyttää kuorma-autolle mitoitettuja ajoyhteyksiä ja ajoportteja aitauksiin. Aitausten yleisvalaistusta parannetaan vuosittain muutamissa kohteissa. Uudet koira-aitaukset rakennetaan aina tavoitteiden mukaisiksi.

Kaupunki kehittää koira-aitausten valaistuksen ohjausta häiriövalon vähentämiseksi ja energiankulutuksen pienentämiseksi. Uuden valaistustekniikan myötä aitauksen valaistus voidaan osittain tai kokonaan sammuttaa tai tuntuvasti himmentää, kun aitauksessa ei ole käyttäjiä. Valaistus voimistuu täyteen voimakkuuteen liiketunnistimien tai painokytkinten avulla.

Kaupunkiympäristön toimialalla on riittävä tieto koira-aitausten tilasta ja toiminnan ohjeistus on kunnossa. Kaupunkiympäristön toimiala parantaa loppujenkin puutteellisesti valaistujen koira-aitausten valaistukset linjauksen mukaiseksi ja ajoittaa toimenpiteet tuleville vuosille määrärahojen mahdollistamissa puitteissa.

Kaupunkiympäristön toimiala korjaa myös aloitteessa mainittujen koira-aitausten puutteellisen valaistuksen.

Helsingin kaupungin koirapalvelulinjaus ja linjausta täydentävät ohjeet:

https://www.hel.fi/static/hkr/tuote_palvelulinjaukset/koirapalvelulinjaus/Helsingin_kaupungin_koirapalvelulinjaus_tiivistelma.pdf

 

https://www.hel.fi/static/hkr/tuote_palvelulinjaukset/koirapalvelulinjaus/koirapalvelulinjauksen_palvelukuvaus_ja_ohjeet.pdf

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Juhani Sandström, valaistuspäällikkö: 310 38521

juhani.sandstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566