Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

23/2020

1 (3)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/3

 

15.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 358

Helsingin kaupungin liittyminen Terve Kunta -verkoston jäseneksi

HEL 2019-000275 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että Helsingin kaupunki liittyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoiman Terve Kunta -verkoston jäseneksi. Samalla kaupunginhallitus päätti, että Helsingin kaupungin luottamushenkilöedustaja verkostossa on sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Stina Högnabba, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42525

stina.hognabba(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus päätti 20.5.2019 hakea jäsenyyttä WHO:n European Healthy Cities -verkostoon kaudelle VII (2019–2024). Hakemus on jätetty joulukuussa 2019 ja on lopullisessa arviointivaiheessa tieteellisessä neuvostossa. Poikkeustilanteen vuoksi hakemusten lopullinen hyväksyminen on siirtynyt syksylle 2020. Healthy Cities -verkoston syksyllä 2019 uusittujen hakemusohjeiden mukaan edellytys hyväksymiselle on, että kaupunki toimii aktiivisesti myös kansallisessa verkostossa, eli Terve Kunta -verkostossa.

Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjausryhmä on päättänyt esittää liittymistä Terve kunta -verkostoon, jonka tavoitteena on väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä sairauksien ehkäisy. Tavoitteen toteuttamiseksi verkosto kehittää ja arvioi verkostokuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen strategista johtamista, toimintamuotoja ja toiminnan arviointia. Se myös tuottaa ja välittää tietoa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mahdollisuuksista, keinoista ja työtavoista kuntien ja seutukuntien välillä ja valtakunnallisesti. Lisäksi kehitetään kansallisesti erilaisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemoja. Vuonna 2020 kehitetään esimerkiksi mielen hyvinvoinnin työtä yhteistyössä Mieli ry:n kanssa

Terve Kunta -verkostoon liittymiseksi kunta tekee hakemuksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ja verkoston johtoryhmä päättää liittymisen edellytysten täyttymisestä. Hakemuksen hyväksymisen edellytyksenä on, että liittymisestä on valtuuston tai kaupunginhallituksen päätös ja että Terve Kunta -toimintaan on nimetty vastuullinen luottamushenkilö. Muita liittymisen kriteereitä ovat kaupungissa toimiva Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjausryhmä, nimetty hyvinvointikoordinaattori ja Terve Kunta -toiminnalle on osoitettu riittävät resurssit, minkä puitteissa verkoston yhdyshenkilön ja luottamushenkilön on mahdollista osallistua verkostotapaamisiin ja vahvistaa omaa osaamistaan. Kaupunki myös sitoutuu jakamaan hyviä käytäntöjä ja oppimaan muilta. Lisäksi liittyessään verkostoon kaupunki sitoutuu verkoston yhteisesti sopimiin tehtäviin sekä valmistelemaan ja järjestämään vuorollaan Terve Kunta -verkoston kokouksia.

Terve Kunta -verkostossa on 24 jäsentä: 19 kuntaa, neljä seutukuntaa ja yksi maakunta. Pääkaupunkiseudun kunnista verkostoon kuuluvat Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Terve Kunta -verkostoon liittymisen hyötyinä Helsingin kannalta ovat pääkaupunkiseudun, kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistuminen, osaamisen lisääntyminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Verkostoon liittyminen on maksutonta. Talousarvion noudattamisohjeiden mukaan, mikäli hallintokunta ehdottaa liittymistä järjestöön, sen tulee samassa yhteydessä pyrkiä tarkastelemaan jäsenyyksiä kokonaisuutena ja mahdollisuutta luopua jostakin jäsenyydestä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyviä jäsenyyksiä kokonaisuutena ja mahdollisuutta luopua jostain on tarkasteltu. Terve Kunta -verkosto on verkostoyhteistyötä eikä järjestö, joten ei ole perusteltua esittää luopumista jostakin jäsenyydestä.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Stina Högnabba, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42525

stina.hognabba(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Sosiaali- ja terveystoimi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566