Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

47/2019

1 (3)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/5

 

09.12.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 839

Sopimus presidentti Mauno Koiviston muistomerkkihankkeesta

HEL 2019-003894 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä valtioneuvoston kanslian kanssa solmittavan sopimuksen presidentti Mauno Koiviston muistomerkin valmistelusta ja toteutuksesta ehdolla, että valtio tekee vastaavansisältöisen päätöksen sopimuksen hyväksymisestä.

Samalla kaupunginhallitus oikeutti kansliapäällikön allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään sopimukseen tarvittaessa merkitykseltään vähäisiä muutoksia.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Henri Kähönen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36027

henri.kahonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Valtioneuvoston kanslia

Esitysteksti
Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingissä on eduskuntatalon ympäristössä muistomerkit kahdeksalle entiselle tasavallan presidentille K.J. Ståhlbergistä Urho Kekkoseen. Presidenttimuistomerkit ovat Suomen valtion lahjoituksia Helsingin kaupungille tai valtion kaupungille deponoimia teoksia.

Presidentti Mauno Koiviston kuoleman jälkeen on valtioneuvoston kanslian ja Helsingin kaupungin välillä käyty keskusteluja uudesta presidenttimuistomerkistä.

Tavoitteena on, että valtio lahjoittaa Helsingin kaupungille presidentin muistomerkin liitettäväksi kaupunkikuvaan. Alustava ajankohta muistomerkin julkistamiselle on 25.11.2023, jolloin presidentti Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta.

Hyväksyttävällä sopimuksella sovitaan presidentti Koiviston muistomerkin rahoittamisesta ja sen hankintaan liittyvistä vastuista. Toteutusta varten valtioneuvoston kanslia asettaa muistomerkkitoimikunnan, jossa ovat edustettuna valtio, Helsingin kaupunki ja presidentti Koiviston omaiset. Toimikuntaan on lisäksi tarkoitus nimetä varsinaisiksi jäseniksi kolme arkkitehtuurin ja taiteen asiantuntijaa. Toimikunta hyväksyy muistomerkin hankintaa koskevan toteutussuunnitelman ja kustannusarvion sekä valitsee muistomerkin sijainnin Helsingin kaupungin ehdottamista vaihtoehdoista.

Valtioneuvoston kanslia nimeää hankkeelle tarvittavat projektityöntekijät, jotka vastaavat muistomerkkihankkeen käytännön toteuttamiseen liittyvistä tehtävistä, kuten toteutussuunnitelman laadinnasta, taidekilpailun ja siihen liittyvän näyttelyn järjestämisestä, toteutettavan teoksen toteutussuunnitelmasta sekä yhteydenpidosta ja koordinoinnista toimikunnan, taiteilijan ja muiden tarvittavien tahojen välillä.

Muistomerkin hankkimiseksi järjestetään yleinen taidekilpailu. Toimikunta määrittää taidekilpailussa huomioon otettavat muistomerkille asetettavat vaatimukset ja valitsee muistomerkin kilpailuun osallistuneista teoksista. Muistomerkki luovutetaan kaupungille sen valmistuttua.

Sopimuksen perusteella valtio vastaa pääasiallisesti luovutushetkeen asti syntyvistä kustannuksista. Kaupunki vastaa muistomerkin ylläpidosta aiheutuvista kustannuksista teoksen vastaanottamisen jälkeen, pois lukien muistomerkin mahdollisista materiaali- ja rakennevirheiden korjauksesta aiheutuvista kustannuksista, joista vastaa valtio.

Menettely vastaa pääpiirteissään vastuujakoa presidentti Urho Kekkosen muistomerkkihankkeessa.

Tarkoituksena on, että pormestari nimeää kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan Helsingin kaupungin edustajaksi muistomerkkitoimikuntaan. Valtioneuvoston kanslia on kutsumassa museonjohtaja Maija Tanninen-Mattilan toimikunnan asiantuntijajäseneksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Henri Kähönen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36027

henri.kahonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Valtioneuvoston kanslia

Esitysteksti
Liite 1
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Taidemuseo HAM

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566