Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

35/2018

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/24

 

17.09.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 597

Neljän Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n osakkeen myyminen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle

HEL 2018-008364 T 02 07 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti

        hyväksyä neljän Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n osakkeen myymisen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle yhteensä tuhannen kuudensadankahdenkymmenenneljän (1 624) euron kauppahinnalla liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisilla ehdoilla,

        kehottaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastoa allekirjoittamaan kauppakirjan ja tekemään siihen tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kauppakirjaluonnos

2

Tilintarkastajan lausunto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2

Seure Henkilöstöpalvelut Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Seure Henkilöstöpalvelut Oy

Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n toimialana on harjoittaa pääosaa toiminnastaan sen omistavien hankintayksiköiden, kuntien, kuntayhtymien sekä näiden tytäryhteisöjen ja -säätiöiden kanssa tuottamalla niille tilapäisen työvoiman vuokraukseen ja henkilöstöhankintaan liittyviä palveluja, sekä omistaa toimintaansa liittyviä osakkeita ja kiinteistöjä.

Yhtiö toimii julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) tarkoittamassa mielessä omistajiensa sidosyksikkönä. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa eikä se myöskään jaa osinkoa. Mahdollinen voitto käytetään yhtiön kehittämiseen.

Helsingin kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 56,4 %. Yhtiön muut omistajat ovat Espoon (18,8 %), Vantaan (18,8 %) ja Kauniaisten (1 %) kaupungit sekä Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS) (5 %). Lisäksi Helsingin seudun asioimistulkkikeskus Oy, Koulutuskuntayhtymä Omnia ja Vantaan Tilapalvelut Oy omistavat kukin yhden Seuren osakkeen.

Seure Henkilöstöpalvelut Oy:llä on neuvottelukunta, johon jokainen osakkeenomistaja nimeää yhden jäsenen. Neuvottelukunta toimii yhtiön hallituksen apuelimenä.

Omistajapoliittinen linjaus

Helsingin kaupungin Seure Henkilöstöpalvelut Oy:tä koskeva voimassa oleva omistajapoliittinen linjaus on päätetty kaupunginhallituksessa 26.4.2011, 431 §. Omistusta koskevana linjauksena on 1) omistus pidetään nykyisellään sekä 2) omistuspohjaa laajennetaan. Samassa yhteydessä yhtiötä koskevassa kehitysvisiossa on linjattu, että omistuspohjaa ja toimintaa laajennetaan kaupunkikonsernin sisällä ja seudullisesti.

Osakkeiden myynti Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle

Seure Henkilöstöpalvelut Oy on alun perin perustettu tilapäisen työvoiman vuokrauksen ja henkilöstöhankinnan tarpeisiin. Nykyään Seuren rooliksi on sen hallituksen päättämän strategian mukaisesti alkanut rakentua laajempi, asiakkaidensa henkilöstön saatavuuden turvaamiseen oleellisesti kytkeytyvä tehtävä. Tähän ovat johtaneet asiakkaiden toimintaympäristön muutos, työntekijöiden saatavuuden vaihtelut, henkilöstön hankinnan ja järjestämisen työprosessien sujuvuuden parantaminen sekä ennen kaikkea henkilöstön strategisen merkittävyyden tunnistaminen loppuasiakkaan asiakaskokemuksen kannalta tärkeäksi.

Seuren liiketoiminnan tulee olla kannattavaa, jotta se pystyy jatkuvasti kehittämään toimintaansa sekä toteuttamaan omistajien edellyttämää tarkoitusta kustannustehokkaasti. Tähän liittyen on tarkasteltu Seuren omistuspohjan laajentamista kaupungin omistajapoliittisen linjauksen mukaisesti.

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hallitus päätti kokouksessaan 12.6.2018, että kuntayhtymä merkitsee Seure Oy:n osakkeita noin 2 000 eurolla, ja että sijaisvälityksen tuottajaksi kuntayhtymään valitaan Seure Henkilöstöpalvelut Oy, ja että kuntayhtymän johtaja valtuutetaan tekemään tarvittavat hankintalain 15 § mukaiset sopimukset Seuren kanssa.

Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n ja sen omistajien näkökulmasta Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän tulo yhtiön omistajaksi on perusteltua. Seuren omistajiensa käyttöön välittämien työntekijöiden saatavuus on viime aikoina heikentynyt merkittävästi. Kyseessä olevan osakekaupan toteuttaminen mahdollistaa ja edistää Seuren markkina-aseman vahvistamista pitemmällä tähtäimellä. Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän tullessa Seuren osakkeenomistajaksi ja keskittäessä sijaishankintansa yhtiöön, Seure saa Keski-Uudeltamaalta merkittävästi uutta työntekijäreserviä. Vaikka henkilöt tulevat oletettavasti työskentelemään pääosin Keski-Uudenmaan alueella, voi kasvava reservi tulla osittain myös pääkaupunkiseudun käyttöön.

Kyseessä olevan järjestelyn toteutuessa Seuren tarkoituksena on perustaa Keski-Uudellemaalle satelliittitoimipiste omana kustannuspaikkanaan.

Lunastusoikeus

Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n yhtiöjärjestyksen 12 §:n mukaan muilla osakkeenomistajilla on lunastusoikeus, jos yhtiön osake siirtyy muulta omistajalta kuin yhtiöltä uudelle omistajalle tai osakkeenomistajalta tämän tytäryhtiölle tai -säätiölle.

Helsingin kaupungin kanssa käytyjen keskustelujen perusteella Seuren hallitus päätti kokouksessaan 23.5.2018 lähettää kaikille yhtiön omistajille pyynnön, jossa niitä pyydetään luopumaan yhtiöjärjestyksessä olevasta osakkeiden lunastusoikeudesta tilanteessa, jossa Helsingin kaupunki mahdollisesti myy omistamiaan yhtiön osakkeita Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle.

Seuren muut kuntaomistajat (pl. Espoo) ja HUS ovat kukin omalta osaltaan ilmoittaneet pidättäytyvänsä lunastusoikeuden käyttämisestä, jos Helsingin kaupunki päättää myydä omistamiansa osakkeita Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle. Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 27.8.2018 esittää kaupunginhallitukselle, että Espoo ei käytä lunastusoikeutta. Saadun tiedon mukaan Espoon kaupunginhallitus käsittelee konsernijaoston esityksen kokouksessaan 17.9.2018.

Lopuksi

Kaupungin hallintosäännön 8 luvun 1 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan muu toimielin tai viranhaltija päättää muun muassa osakkeiden luovuttamisesta, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty.

Neljän Helsingin kaupungin omistaman osakkeen myynti Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymälle on kaupungin kannalta tarkoituksenmukaista yhtiön toimintaedellytysten parantamiseksi ja kaupungin omien omistajapoliittisten linjausten toteuttamiseksi. Neljän osakkeen myynti ei vaikuta olennaisesti kaupungin omistusosuuteen yhtiöstä, mutta mahdollistaa sen, että Seuresta tulee Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän sidosyksikkö, jolta kuntayhtymä voi tilata palveluja kilpailuttamatta.

Osakkeen kauppahinta on sovittu vastaavalla perusteella kuin HUS:n tullessa yhtiön osakkeenomistajaksi omistuspohjan edellisen laajentamisen yhteydessä. Kauppahinta perustuu osakkeen käypään arvoon, joka on määritelty yhtiön edellisen vahvistetun tilinpäätöksen pohjalta. Yhtiön tilintarkastajan lausunto osakkeen arvonmäärityksestä on liitteenä.

Päätösesitys perusteluineen vastaa kaupunginhallituksen konsernijaoston esitystä.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kauppakirjaluonnos

2

Tilintarkastajan lausunto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2

Seure Henkilöstöpalvelut Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Taloushallintopalvelu

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566