Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2018

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/12

 

14.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 338

Tasehallinnan yleiset periaatteet

HEL 2017-013099 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä tasehallinnan yleiset periaatteet Helsingin kaupunkikonsernissa liitteen 1 mukaisesti. Samalla kaupunginhallitus päätti kumota kokouksessaan 19.12.2011, § 1148 kohdalla hyväksymänsä tasehallinnan periaatteet ja sijoitustoimintaa koskevat ohjeet Helsingin kaupunkikonsernissa.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Tuomo Mäkinen, rahoituspäällikkö, puhelin: 310 36321

tuomo.makinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tasehallinnan periaatteet 05_2018

2

Tasehallinnan periaatteet 19.12.2011, esitetyt muutokset näkyvissä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017 hyväksynyt kuntalain edellyttämät kaupungin varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteet. Samalla kaupunginvaltuusto hyväksyi toivomusponnen selvittää mahdollisuutta vastuullisuusperiaatteiden määrittämiseksi kaupungin varallisuuden ja sijoitustoiminnan hoidolle.

Keskeisimmät muutokset tasehallinnan yleisissä periaatteissa liittyvät johtamisjärjestelmän uudistamiseen sekä hallintosääntöön em. perusteella tehtyihin päivityksiin. Hallintosääntö on uudistettu kaupunginvaltuuston päätöksellä 16.11.2016, osana johtamisjärjestelmän muutosta. Viimeisimmät tarkistukset hallintosääntöön on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 14.2.2018. Viittaukset hallintosäännön uusimisen yhteydessä kumoutuneeseen taloussääntöön on esitetyissä periaatteissa päivitetty vastaamaan hallintosäännön määräyksiä.

Tytäryhteisöjä koskevaan osioon ei esitetä olennaisia muutoksia.

Keskeiset muutokset asiakohdittain

Luku 2, Taseriskien hallinnan yleiset periaatteet

Yleisiin toimintaperiaatteisiin (kohtaan 2.4) on lisätty sijoitustoimintaa sekä lyhytaikaisen velan käyttöä koskevat yleiset periaatteet.

Sijoituskohteiden luottoluokitusmääritystä on sijoitusrahastojen kohdalla tarkennettu siten, että tämä rahastojen osalta tarkoittaa rahaston yleistä riskiprofiilia.

Luku 3, Toimintokohtaiset periaatteet ja sijoitustoimintaa koskevat ohjeet

Sijoitustoimintaa ja kassanhallintaa koskevista ohjeista (kohta 3.2) on poistettu viittaukset kumoutuneeseen taloussääntöön.

Kohdan 3.2 neljännessä kappaleessa mainittua määritelmää ”rahastot ja varaukset” on tarkennettu. Uudella määritelmällä – kirjanpidolliset rahastot – tarkoitetaan talousarviossa erikseen esitettäviä rahastoja (kuten vakuutusrahasto, urheilu- ja ulkoilulaitosrahasto sekä asuntotuotantorahasto), joiden likvidejä varoja yleisesti säilytetään osana kaupungin kassavaroja.

Valuuttamääräisten sijoitusten osalta on tarkennettu määritystä siten, että sellaiset valuuttamääräiset sijoitukset, joissa valuuttariski on katettu, soveltuvat kassavarojen sijoittamiseen.

Lyhytaikaisen velan (käytännössä: kuntatodistusohjelman) käytön edellytykset on käsitelty kohdassa 2.3, yleiset toimintaperiaatteet.

Pitkävaikutteisen rahoituksen osalta kohdan 3.3 toiseen kappaleeseen on lisätty huomio nk. vihreiden joukkovelkakirjalainojen käytön selvittämisestä tilanteissa, joissa kaupunki hakee omalla nimellään rahoitusta jvk-lainamarkkinoilta.

Kohtaan 3.4, antolainaus ja takaukset, on kolmanteen kappaleeseen lisätty huomio siitä, että kaupungin lainan tai takauksen myöntämisen edellytyksenä on, ettei ko. rahoitusratkaisu sisällä kiellettyä valtiontukea.

Johdannaisten käytön osalta kappaleeseen 3.5 on tehty hallintosäännön mukaiset muutokset. Myös erilliset viittaukset yhtiöitettyyn Helsingin Energiaan (nykyiseen Helen Oy:öön) on poistettu.

Konsernipankkitoimintaa koskevaan kappaleeseen 3.6 on tehty hallintosääntöön liittyvät päivitykset.

Luku 4, Riskienhallinta

Kohtaan 4.5, luottoriski, on lisätty uuden kuntalain mukainen huomio siitä, että antolainoja ja takauksia myönnettäessä kaupungin edut tulee turvata riittävin vakuuksin.

Kohta 4.6, taseriskien tunnistaminen, on erillisenä kappaleena poistettu, ja siinä esitetyt huomiot on siirretty luvun alkuun.

Luku 5, Tasehallinnan organisointi

Lukuun 5 on tehty hallintosäännöstä johtuvat muutokset, sekä poistettu viittaukset yhtiöitettyyn Helsingin Energiaan.

Luku 6, Tasehallinnan raportointi

Luvusta 6 on poistettu konserniohjeen kanssa päällekkäinen konserniyhteisöjen raportointia koskeva kappale.

Tytäryhteisöjä koskeva osio

Lukuun 3 on lisätty konsernitiliä koskien mahdollista alakonsernirakennetta koskevat huomiot.

Luvussa 4 on sijoitusvarallisuuden hoidon osalta säätiöiden kohdalla todettu näiden sääntöihin ja saamiin lahjoituksiin liittyvien erityisvarojen sijoitustarpeet poikkeamisperusteeksi yleisiin sijoitusperiaatteisiin. Johdannaisten käyttöä koskevat linjaukset on siirretty kokonaisuudessaan ottolainausta koskevaan osaan.

Luvussa 5 on täsmennetty johdannaisten käyttöä koskevaa kirjausta siten, että suojaukset tulee kohdentaa lainasalkun kassavirtojen mukaisesti.

Luvusta 6 on poistettu päällekkäisyydet konserniohjeen kanssa.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Tuomo Mäkinen, rahoituspäällikkö, puhelin: 310 36321

tuomo.makinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tasehallinnan periaatteet 05_2018

2

Tasehallinnan periaatteet 19.12.2011, esitetyt muutokset näkyvissä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566