Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2018

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/23

 

07.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 296

Lahjoitus Aalto-yliopistolle kaupunkitaloustieteen professuurin perustamiseen

HEL 2018-003911 T 02 07 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki sitoutuu 1 056 000 euron lahjoitukseen Aalto-yliopistolle kaupunkitalousprofessuurin perustamiseksi siten, että lahjoituksen maksaminen jaksotetaan viiden vuoden aikajaksolle 2019–2023 ja vuosittain maksettava summa on 211 200 euroa. Kustannukset maksetaan talousarvion kohdalta 1 30 01 Kaupunginhallituksen käyttövarat. Vuosittaisten maksuerien suorittamisesta päätti kansliapäällikkö.

Samalla kaupunginhallitus kehotti pormestaria allekirjoittamaan lahjakirjan.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että mikäli professuurin perustamiseen tarvittava ulkopuolisen rahoituksen kokonaissumma 2,5 miljoonaa euroa ei toteudu suunnitelman mukaan, Helsingin kaupungin lahjoituspäätös raukeaa eikä lahjoitusta toteuteta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Annina Ala-Outinen, koordinaattori, puhelin: 36588

annina.alaoutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunkitalousprofessuurin lahjoitusbudjetti 2019-2023

2

Lahjoituspyyntö Helsinki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Aalto-yliopisto

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkistrategian mukaan Helsinki tekee tiivistä yhteistyötä pääkaupunkiseudun yliopistojen, korkeakoulujen ja opiskelijaverkoston kanssa edistääkseen kansainvälisen tason opetuksen ja tutkimuksen edellytyksiä sekä kaupungin strategisia päämääriä.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat tunnistaneet tarpeen vahvistaa kaupunkitaloustieteen alan tutkimusta ja osaamisperustaa alueellaan. Kaupunkitaloustieteen osaamista tarvitaan pääkaupunkiseudun kehittämisen tueksi erityisesti kaupunkiseudun elinvoimaisuuteen, elinkeinopolitiikkaan, keskittymisetuihin, maankäyttöön ja yritysten sijoittumiseen liittyvissä kysymyksissä. Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään kaupunkitaloustieteeseen keskittynyttä professoria vastaamassa alan opetuksesta ja tutkimuksesta. Kaupunkitaloustieteen professuurin perustamiseen tarkoitetulla lahjoituksella Helsingin kaupunki osallistuu itselleen tärkeän tutkimusalan osaamisperustan vahvistamiseen ja pääkaupunkiseudun kestävän kasvun tukemiseen.

Kaupunkitalousprofessuurin perustamisen prosessia, kaupunkien lahjoitusta ja yhteistyön tapoja tulevan professuurin kanssa on valmisteltu pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajien 13.6.2017 asettaman työryhmän toimesta. Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisen 1,9 miljoonan euron lahjoituksen valmistelu hyväksyttiin työryhmän väliraportoinnin yhteydessä kaupunginjohtajien kokouksessa 31.10.2017. Helsingin lisäksi myös pääkaupunkiseudun muissa kaupungeissa valmistellaan perustettavan professuurin rahoituspäätöstä kaupunkien väestöosuuksien mukaisilla summilla: Espoo 456 000 euroa, Vantaa 363 000 euroa ja Kauniainen 25 000 euroa. Kuntaliitto, Kuntarahoitus ja Keva ovat sitoutuneet yhteensä 0,6 miljoonan euron lahjoitukseen. Professuurin perustamiseksi vaadittava ulkopuolisen rahoituksen pääoma on yhteensä 2,5 miljoonaa euroa (ks. Liite 1). Professuurin kokonaiskustannukset ovat Aalto-yliopiston mukaan 3,5-4 miljoonaa euroa. Lahjoitusvarat rahastoidaan, ja Aalto-yliopisto tekee muodollisen sitoumuksen professuuriin 20 vuodeksi. Rahaston mahdollisella korkotuotolla maksetaan tarvittavat professorin palkan korotukset.

Kaupunkitalousprofessuuri sijoittuu hallinnollisesti Aalto-yliopiston taloustieteen laitokselle 70 % (kauppakorkeakoulu) sekä rakennetun ympäristön laitokselle kiinteistötalouden oppiaineeseen 30 % (insinööritieteiden korkeakoulu). Professori tulee työskentelemään osana uutta Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) -yksikköä, joka on Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteinen hanke. Helsinki GSE-yksiköstä rakennetaan kansainvälisesti kilpailukykyinen taloustieteiden tutkijakoulu ja huippututkimusyksikkö. Kaupunkitaloustieteen professuuri tuottaa taloustieteen koulutusohjelmien lisäksi opetusta myös Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteiseen monitieteiseen Urban Studies & Planning -maisteriohjemaan.

Perustettava kaupunkitalousprofessuuri vahvistaa pääkaupunkiseudun kaupunkitutkimusyhteistyön kokonaisuutta. Helsingin kaupungin, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen Kaupunkiakatemia-yhteistyöverkosto tarjoaa kaupunkitalousprofessorille tutkimustiimeineen mahdollisuuden tiiviiseen yhteistyöhön kaupunkien ja Helsingin yliopiston Kaupunkitutkimusinstituutin kanssa. Myös kaupunkien vuosina 2018–2023 rahoittamat Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston kaupunkitutkimuksen tutkijatohtorin tehtävät ovat osa tutkimusyhteistyön kokonaisuuta pääkaupunkiseudulla.

Kaupunkitaloustieteen professuurin ja rahoittajien välisen yhteistyön runkona toimii Aalto-yliopiston järjestämä vuosittainen yhteistyötapaaminen, jossa tutkijat esittelevät käynnissä olevaa tutkimusta ja yhteistyökumppanit tuovat esille heidän kannaltaan kiinnostavia käynnissä olevia hankkeita, joissa he näkevät yhteistyömahdollisuuksia. Lisäksi käynnistetään keskustelu jatkuvasta kaupunkitaloustieteen opinnäytetyöyhteistyöstä kaupunkien kanssa. Yhteistyön esimerkkejä on kuvattu tarkemmin liitteessä 2.

Helsingin kaupungin Aalto-yliopistolle tämän päätöksen mukaisesti antama tuki ei kuulu valtiontukisäännösten piiriin. Komission tiedonannossa valtiontuen käsitteestä (2016/C 262/01) todetaan, että tietyt yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden toiminnot eivät kuulu valtiontukisääntelyn piiriin. Tämä koskee julkisten koulutuspalvelujen lisäksi riippumattoman T&K-toiminnan harjoittamista tiedon lisäämiseksi ja ymmärryksen parantamiseksi, yhteistyöhön perustuva T&K-toiminta mukaan luettuna.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Annina Ala-Outinen, koordinaattori, puhelin: 36588

annina.alaoutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunkitalousprofessuurin lahjoitusbudjetti 2019-2023

2

Lahjoituspyyntö Helsinki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Aalto-yliopisto

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566