Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2018

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/8

 

26.03.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 182

Kaupunginlakimiehen virkaan ottaminen

HEL 2018-001610 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti ottaa varatuomari, EMBA Jenni Ropen kaupunginlakimiehen virkaan 7 856,75 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin. Virassa on kuuden kuukauden koeaika.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Riitta Hellman, rekrytointipäällikkö, puhelin: 310 32950

riitta.hellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginlakimiehen virka

Kaupunginlakimiehen virka on tullut avoimeksi 15.9.2017.

Kaupunginvaltuusto on 14.2.2018 § 36 päättänyt kaupunginkanslian organisaation uudistamisesta, missä yhteydessä kaupunginlakimiehen viran sijoittuminen kanslian organisaatiossa ja samalla virkaan ottamista koskeva toimivalta muuttuu. Organisaatiouudistus tulee voimaan 1.6.2018. Nyt käsillä oleva esitys perustuu hallintosäännön 8 luvun
1 §:n 10 kohdan toimivaltamääräykseen, jonka mukaan kansliapäällikköä seuraavan alemman organisaatiotason johtavan viranhaltijan virkaan ottamisesta päättää kaupunginhallitus.

Kaupunginhallitus päätti 11.9.2017 § 836 kaupunginlakimiehen viran julistamisesta haettavaksi. Kanslian organisaatiouudistuksen edettyä sopivaan vaiheeseen virka oli julkisesti haettavana 12.–29.1.2018.  Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 14.1.2018. Lehti-ilmoitusten lisäksi hakuilmoitus oli esillä kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa osoitteessa helsinkirekry.fi sekä Oikotie.fi-, LinkedIn- ja LakimiesRekrytointi -palveluissa.

Kaupunginlakimiehen tehtävänä on johtaa kaupunginkanslian oikeuspalveluita ja vastata oikeuspalveluille asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta. Viranhaltija on kaupungin päälakimies, joka toimii kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen oikeudellisena asiantuntijana.

Virkaa täytettäessä on noudatettava perustuslain 125 §:ssä säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Kaupunginlakimiehen viran kelpoisuusvaatimukset on viimeksi vahvistettu kaupunginkanslian johtosäännön 13 §:n 2 momentissa, jonka mukaan kelpoisuusvaatimuksena on oikeustieteen maisterin tutkinto tai vastaava aiempi tutkinto sekä kokemusta hallinto- ja johtamistehtävissä. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen taito sekä ruotsin kielen tyydyttävä taito.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että hakijalta edellytetään laaja-alaista kokemusta oikeuspalvelujen toimintaan liittyvistä oikeudenaloista ja tehtävistä sekä hyvää yhteistyökykyä ja oma-aloitteisuutta. Hakijalla tulee olla kykyä ja osaamista toimintojen kehittämiseen.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Virkaa haki hakuajan kuluessa 12 henkilöä. Hakijaluettelo on
liitteenä 1.

Yksi hakijoista (nro 1) ei täytä viran kelpoisuusvaatimuksia. Viisi hakijoista (nrot 4, 5, 6, 9 ja 11) ovat nyt tai ovat aiemmin olleet Helsingin kaupungin palveluksessa.

Haastatteluun kutsuttiin kuusi hakijaa, joilla arvioitiin olevan täytettävänä olevan viran vaativuuden kannalta riittävän laaja-alainen kokemus useilta viranhoidon kannalta relevanteilta oikeudenaloilta sekä riittävää, viimeaikaista kokemusta suorasta esimiestyöstä ja organisaation johtamisesta.  Hakijoita haastattelivat 14.–16.2.2018 kansliapäällikkö Sami Sarvilinna, hallintojohtaja Juha Summanen ja johtava henkilöstöasiantuntija Riitta Hellman kaupunginkanslian henkilöstöosastolta.

Hakija 6, **********

Hakija 7, **********

Hakija 8, **********

Hakija 9, **********

Hakija 10, **********

Hakija 11, Jenni Rope, **********

Henkilöarviointeihin kutsuttiin kaksi hakijaa (nrot 8 ja 11). Henkilö-
arvioinnit suoritti Psycon Oy ajalla 19.–24.2.2018.

Hakija 8, **********

Hakija 11, Jenni Rope, **********

Arviointi

Kaupunginlakimies johtaa oikeuspalveluiden 40 hengen organisaatiota ja toimii kaupungin päälakimiehenä. Kaupunginlakimiehen tehtäviin kuuluu osastolla työskentelevien asiantuntijoiden ohjaaminen ja oikeudellisten linjausten tekeminen, samoin kuin kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen oikeudellisena asiantuntijana toimiminen ja kaupungin puhevallan käyttäminen tuomioistuimissa ja muissa viranomaisissa. Kaupunginlakimies valvoo kaupungin oikeudellisia etuja ja käyttää tässä tehtävässään laajaa viranhaltijatoimivaltaa.

Oikeudellisen osaamisen ja kokemuksen sekä johtamiskyvyn lisäksi tehtävässä menestyminen edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja sekä kykyä tehdä yhteistyötä kaupungin sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa. Johtamistehtävässä menestyminen edellyttää kokemusta ja näkemystä asiantuntijaorganisaation johtamisesta sekä taitoa ja halua kehittää oikeuspalveluiden toimintatapoja niin, että toiminta vastaa kaupungin tarpeita ja on johdonmukaisessa suhteessa kaupungin strategisten tavoitteiden kanssa.

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin, henkilöarviointiin ja aiempaan tietoon perustuen on katsottava, että johtava kaupunginasiamies Jenni Ropella on parhaat edellytykset edellä kuvattujen kaupunginlakimiehen virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen. Hänen valintaansa puoltavat aktiivinen toimintatapoja kehittävä ote, haastattelussa esiin tullut erittäin vahva ja uskottava motivaatio niin asia- kuin henkilöstöjohtajana, kaupungin tavoitteisiin hyvin sopivat, modernit ajatukset asiantuntijapalveluiden käyttäjälähtöisyydestä sekä valmiudet edelleen kehittymiseen johtajana ja toiminnan kehittäjänä.

Muuta

Kaupunginhallituksen jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin hakemuksiin ja niistä laadittuun yhteenvetoon sekä henkilöarviointiraportteihin ennen kokousta ja kokouksen aikana. Tutustumista varten voi ottaa yhteyttä kirjaamoon kokouspäivän aamuun saakka ja kokouspäivän aamusta alkaen toimielimen sihteeriin. Aineistoon liittyviin sisällöllisiin kysymyksiin vastaa lisätiedonantaja.

Jos kaupunginhallitus ottaa virkaan henkilön, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös tällaisen henkilön osalta ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Virkaan otettavan henkilön kanssa sovitaan erikseen ajankohdasta, jolloin hän ottaa viran vastaan.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Riitta Hellman, rekrytointipäällikkö, puhelin: 310 32950

riitta.hellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Taloushallintopalvelut

Kaupunginkanslia/hallinto-osasto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566