Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

43/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/7

 

04.12.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1092

Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston toimintaedellytykset

HEL 2017-012068 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston toiminataedellytysten turvaamisesta seuraavaa:

        Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston kokouksista maksetaan luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien mukaisesti kokouspalkkiota, ansionmenetyksen ja lastenhoidon korvausta, korvausta avustajan käyttämisestä henkilön tarvitessa avustajaa sekä matkakustannusten korvausta, jos henkilö ei vammansa vuoksi kykene käyttämään julkisia kulkuvälineitä.

        Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston varsinaisten jäsentensä keskuudestaan muodostamien työvaliokuntien kokouksista maksetaan vaikuttamistoimielinten kokouspalkkiota vastaava kokouspalkkio sekä luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien mukaisesti ansionmenetyksen ja lastenhoidon korvausta, korvausta avustajan käyttämisestä henkilön tarvitessa avustajaa sekä matkakustannusten korvausta, jos henkilö ei vammansa vuoksi kykene käyttämään julkisia kulkuvälineitä.

        Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistämistä varten kaupunginkanslia myöntää erikseen määrärahan, jonka puitteissa vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto voivat järjestää tehtäviään edistäviä tilaisuuksia ja huolehtia yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa.

        Kaupunginkanslia huolehtii toimielinten kokouksia varten tarvittavien kokoustilojen varaamisesta ja muista kokousjärjestelyistä sekä vastaa kokousasioiden valmistelusta ja toimielimen muista sihteeritehtävistä.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Titta Reunanen, asukasyhteistyöpäällikkö, puhelin: 310 23437

titta.reunanen(a)hel.fi

Lauri Menna, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36012

lauri.menna(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Vaikuttamistoimielimet

Vaikuttamistoimielimet ovat kuntalaissa asetettavaksi säädettyjä toimielimiä, joiden tehtävät on edistää edustamansa ryhmän osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Kuntalain 26 – 28 §:n mukaan kunnanhallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. Vaikuttamistoimielimet eivät ole kuntalain mukaisia kunnan toimielimiä. Kyseisille toimielimille ei voi siirtää toimivaltaa eivätkä ne voi tehdä hallintopäätöksiä. Toimielimen toimintaan ei myöskään sovelleta suoraan hallintosäännön määräyksiä.

Vaikuttamistoimielinten palkkiot ja korvaukset

Vaikuttamistoimielinten jäsenille esitetään maksettavan vaikuttamistoimielinten asettamispäätöksiä vastaavasti luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien mukaisia kokouspalkkioita ja tiettyjä korvauksia. Vaikuttamistoimielinten jäsenten palkkio on puheenjohtajan osalta 150 euroa ja jäsenen osalta 130 euroa.

Lisäksi jäsenille ja varajäsenille maksetaan luottamushenkilöiden taloudellisten periaatteiden mukaista ansionmenetyksen (enintään 37 €/tunti) ja asettamispäätöksestä poiketen myös lastenhoidon (enintään 23 €/tunti) korvausta. Menettelyllä varmistetaan, että vaikuttamistoimielimet voivat kokoontua myös työaikana ja vaikuttamistoimielinten jäsenillä on yhdenmukainen mahdollisuus osallistua toimielimen kokouksiin.

Yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi vaikuttamistoimielimen jäsenille maksettaisiin toimielinten asettamispäätöksen mukaisia korvauksia avustajan palkkaamisesta aiheutuneista kustannuksista. Kustannuksia korvataan enintään viideltä tunnilta kokousta kohden. Avustajalle maksettavan tuntipalkkion määrä on enintään 23 euroa. Lisäksi maksettaisiin matkakustannusten korvausta taksi- tai invataksikuluista niissä tapauksissa kun neuvottelukunnan jäsen tai kokoukseen osallistuva varajäsen ei vammansa vuoksi ei kykene käyttämään julkisia kulkuvälineitä. Muita luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien mukaisia korvauksia ei maksettaisi.

Työvaliokuntien palkkiot ja korvaukset

Vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto ovat asettaneet keskuudestaan työvaliokunnat valmistelemaan ja selvittämään kokouksessa käsiteltäviä asioita. Työvaliokuntien kokoonpano muodostuu puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajasta sekä enintään neljästä muusta vaikuttamistoimielimen jäsenestä. Työvaliokunnat kokoontuvat vuosittain noin kahdeksasta kymmeneen kertaan.

Työvaliokuntien toimintaedellytysten turvaamiseksi työvaliokuntien jäsenille maksettaisiin kokouspalkkioita ja korvauksia vastaavasti kuin vaikuttamistoimielimille. Muita luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien mukaisia korvauksia ei kuitenkaan makseta.

Vaikuttamistoimielinten määrärahat ja muut toimintaedellytykset

Vanhusneuvostolle ja vammaisneuvostolle myönnettävällä määrärahalla turvataan vaikuttamistoimielinten toimintaedellytykset sille määrättyjen tehtävien osalta. Vaikuttamistoimielinten tehtävänä on:

        edistää Helsingin kaupungin sekä järjestöjen välistä yhteistyötä sekä järjestää yhteistyön kannalta tarpeellisia avoimia tilaisuuksia

        tehdä aloitteita ja esityksiä toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta

        antaa lausuntoja liittyen edellä mainittuihin asioihin

        edistää ikääntyneen väestön ja vammaisten henkilöiden näkökulman ja yhdenvertaisuuden huomioimista

Määrärahoilla varmistetaan myös vaikuttamistoimielinten välinen yhteistyö pääkaupunkiseudun ja suurimpien kuntien kesken. Määrärahaa voidaan käyttää myös yhteistyökokousten järjestelyihin.

Vaikuttamistoimielinten määrärahat myöntää kaupunginkanslian toimielinten toimintakustannuksiin varatuista määrärahoista vaikuttamistoimielimen esityksestä. Määrärahan on tarkoitus vastata suuruudeltaan aikaisemmin vaikuttamistoimielimille myönnettyä määrärahaa (n. 8000 – 9 500 €) siten, että määrärahat olisivat vaikuttamistoimielinten kesken suunnilleen samansuuruiset.

Määrärahan suuruudessa voidaan kuitenkin ottaa huomioon yhdenvertaisuuslain edellyttämä yhdenvertaisuuden edistäminen ja kohtuulliset mukautukset vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi.

Vaikuttamistoimielinten kokouskustannukset maksetaan tarjoiluiden ja muiden vastaavien kustannusten osalta vaikuttamistoimielimen määrärahoista. Kaupunginkanslia huolehtii toimielinten kokouksia varten tarvittavien kokoustilojen varaamisesta ja muista kokousjärjestelyistä sekä vastaa kokousasioiden valmistelusta ja kokouksen sihteeritehtävistä.

Muista toimielinkohtaisista toimintaedellytyksistä on päätetty toimielinten asettamispäätösten yhteydessä.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Titta Reunanen, asukasyhteistyöpäällikkö, puhelin: 310 23437

titta.reunanen(a)hel.fi

Lauri Menna, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36012

lauri.menna(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Vanhusneuvosto

Vammaisneuvosto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566