Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

40/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/48

 

13.11.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1051

Viranhaltijoille ja työntekijöille maksettavat kokouspalkkiot

HEL 2017-008496 T 01 02 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti viranhaltijoille ja työntekijöille 1.1.2018 lukien maksettavista kokouspalkkioista seuraavasti:

 

 

Kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus

yksi viidesosa    valtuutetun kokouspalkkiosta

 

 

Toimialalautakunta ja kaupunginhallituksen jaosto

yksi kuudesosa valtuutetun kokouspalkkiosta

 

 

Lautakunta (pl. toimialalautakunta), lautakunnan jaosto ja liikelaitoksen johtokunta

yksi seitsemäsosa valtuutetun kokouspalkkiosta

 

 

Muu toimielin, johon sovelletaan luottamushenkilöiden taloudellisista etuuksista annettua päätöstä

yksi kahdeksasosa valtuutetun kokouspalkkiosta

 

Viranhaltijalle tai työntekijälle maksetaan kokouspalkkio, jos hän osallistuu toimielimen kokoukseen toimivaltaisen viranomaisen määräämänä tai kutsumana, ja jos kokous alkaa vähintään kaksi tuntia virka-ajan (8.15-16) päättymisen jälkeen tai hän on kokouksessa läsnä vähintään puoli tuntia muulloin kuin virka-aikana.

Kokouspalkkiota ei makseta viranhaltijalle tai työntekijälle, joka saa kokouksen ajalta palkan tai eri palkkion kokouksessa suoritettavasta tehtävästä.

Toimielimen sihteerille sekä kaupunginhallituksen kokouksessa esittelijänä toimivalle viranhaltijalle maksetaan palkkio 50 %:lla korotettuna.

Jos viranhaltija tai työntekijä on läsnä kokouksessa muuna kuin virka-aikana yli kolme tuntia, hänelle maksetaan korottamattoman kokouspalkkion lisäksi 50 % kyseisen kokouspalkkion määrästä jokaista kolmen tunnin jälkeen alkavaa tuntia kohden.

Viranhaltijan tai työntekijän ollessa toimielimen tai vastaavan jäsen sovelletaan luottamushenkilöiden taloudellisista etuuksista annettua päätöstä.

Esittelijä

pormestari

Jan Vapaavuori

Lisätiedot

Antti Peltonen, hallintopäällikkö, puhelin: 310 36018

antti.peltonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Tausta

Kaupunginvaltuusto päätti 17.5.2017, 238 § luottamushenkilöiden taloudellisista etuuksista. Päätöksen yhteydessä todettiin, että kaupunginhallitus tekee päätöksen viranhaltijoiden kokouspalkkioiden vastaavasta tarkistamisesta kuntasektorin ansiotasoindeksin 2,5 %:n kasvun mukaisesti.

Viranhaltijoiden ja työntekijöiden kokouspalkkioista on voimassa kaupunginhallituksen päätös 23.2.2009, 265 §. Tämän jälkeen viranhaltijoiden kokouspalkkioita ei ole muutettu.

Voimassa olevan päätöksen mukaan palkkio on 54 euroa kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen kokouksista, 44 euroa muusta ratkaisuvaltaa käyttävän toimielimen kokouksista ja 35 euroa sellaisen toimielimen kokouksista, jolla ei ole ratkaisuvaltaa.

Indeksikorotusta suurempi korotus

Johtamisjärjestelmän muutoksen johdosta toimielinten määrä on huomattavasti vähentynyt, kuten myös toimielinten kokouksissa läsnä olevien viranhaltijoiden ja työntekijöiden määrä. Toisaalta kokouksissa läsnä oleville henkilöille on tullut enemmän vastuuta käsiteltävien asioiden taustoittamisessa ja kokouksen menettelyllisen läpiviennin varmistamisesta.

Edellä sanotun vuoksi esitetään indeksitarkistusta suurempaa korotusta palkkioihin. Kysymyksessä olisi selkeästi kokoustilanteen uudenlaiseen vaativuuteen perustuva, prosentuaalisesti merkittävä tarkistus.

Jatkossa palkkiot olisivat sidotut luottamushenkilöille maksettavien palkkioiden määriin, mikä poistaa tarpeen jatkossa erikseen tarkistaa viranhaltijoiden ja työntekijöiden palkkioita. Selkeyden vuoksi luottamushenkilöpalkkioksi, johon viranhaltijoiden ja työntekijöiden palkkiot sidottaisiin, ehdotetaan valtuutetun kokouspalkkiota.

Luottamushenkilöiden kokouspalkkioita on korotettu valtuustokausittain. Valtuustokaudelle 2012-2017 palkkioita korotettiin 20 % ja valtuustokaudelle 2017-2021 yleisesti 8,5 % (joissain toimielimissä enemmän). Luottamushenkilöiden kokouspalkkiot ovat siis 2009-2017 nousseet 30,5 %. Viranhaltijoiden ja työntekijöiden kokouspalkkioita ei ole tarkistettu.

Palkkioperiaatteet

Päätöksellä ei muuteta voimassa olevaa periaatetta siitä, että viranhaltijoiden ja työntekijöiden kokouspalkkiot määräytyvät toimielimen, tehtävän ja kokouksen pituuden ja ajankohdan mukaan. Voimassa olevaan päätökseen verrattuna toimielinten jako muutetaan paremmin vastaamaan uutta johtamisjärjestelmää.

Vaativimpia kokouksia ovat kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen kokoukset. Näillä toimielimillä on uudessakin johtamisjärjestelmässä keskeisin toimivalta, jolloin päätettävät asiat ovat vaikutuksiltaan laajakantoisia, taloudellisesti merkittäviä ja runsaslukuisia. Näissä toimielimissä palkkio olisi viidesosa valtuutetun kokouspalkkiosta eli 77,00 euroa (nyt 54 euroa).

Seuraavaksi vaativimpia kokouksia uudessa johtamisjärjestelmässä ovat toimialalautakuntien ja kaupunginhallituksen jaostojen kokoukset. Näissä toimielimissä on niin ikään toimivalta merkittävissä ja runsaslukuisissa asioissa. Uusi palkkio olisi kuudesosa valtuutetun kokouspalkkiosta eli 64,17 euroa (nyt 44 euroa).

Kolmannen palkkioluokan mukaan maksettaisiin palkkiot muiden lautakuntien kuin toimialalautakuntien (tarkastuslautakunta ja pelastuslautakunta), lautakuntien jaostojen ja liikelaitosten johtokuntien kokouksista. Jaostot ovat uusia toimielimiä, niiden toimivalta ja käsiteltävät asiat eivät ulotu yhtä laajalle kuin edellisessä palkkioluokassa. Tässä tarkoitettujen lautakuntien ja johtokuntien toiminnassa taas ei ole johtamisjärjestelmän uudistuksen johdosta tapahtunut muutoksia. Uusi palkkio olisi seitsemäsosa valtuutetun kokouspalkkiosta eli 55,00 euroa (nyt 44 euroa).

Muita hallintosäännössä määrättyjä toimielimiä on tällä hetkellä vain koulujen ja lukioiden johtokunnat (2 luvun 24 §). Näiden toiminnassa ei johtamisjärjestelmän muutoksen johdosta ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, joten nykyisen palkkion korottamiselle merkittävästi ei ole perusteita. Näin ollen ehdotetaan, että nämä toimielimet olisivat kategoriassa ”muu toimielin”, jolloin palkkio olisi kahdeksasosa valtuutetun kokouspalkkiosta eli 48,13 euroa (nyt 44 euroa).

Toimikuntien, neuvottelukuntien, vaikuttajatoimielinten ja vastaavien toimintaa on johtamisjärjestelmämuutoksen yhteydessä tarkasteltu ja niiden määrä on vähentynyt. Lähtökohtana on ollut, että viranhaltijoita tai työntekijöitä ei enää nimetä jäseniksi, vaan osallistuminen toteutetaan osallistumalla kokouksiin asiantuntijoina tai vastaavina. Tämä huomioon ottaen on perusteltua korottaa näiden toimielinten palkkioita nykyisestä. Näissä toimielimissä palkkio olisi kahdeksasosa valtuutetun kokouspalkkiosta eli 48,13 euroa (nyt 35 euroa).

Viranhaltijan tai työntekijän ollessa toimielimen tai vastaavan jäsen sovelletaan entiseen tapaan luottamushenkilöiden taloudellisista etuuksista annettua päätöstä.

Lähtökohtana on, että kokouksissa ovat läsnä esittelijöiden ja pöytäkirjanpitäjän lisäksi toimielimen toiminnan kannalta keskeiset johtavat viranhaltijat tai työntekijät käsiteltävistä asioista riippuen. Toimielimen kokouksessa voidaan asiantuntijoina kuulla asian valmistelussa mukana olleita viranhaltijoita tai työntekijöitä tarkoituksenmukaisella tavalla. Kokouksissa, erityisesti valtuustossa, voi olla mukana myös teknisesti kokousta avustavaa henkilökuntaa, jotka toimivat kokouksessa työajallaan saaden kokouksen ajalta palkan lisäksi mahdolliset ylityökorvaukset.

Tilanne muissa kaupungeissa

Turussa viranhaltijoiden kokouspalkkiot on sidottu luottamushenkilöiden palkkioihin; viranhaltijan palkkio on kaksi kolmasosaa jäsenen palkkiosta. Luottamushenkilön palkkio on keskushallinnon toimielimissä 165 euroa, lauta- ja johtokunnissa 130 euroa ja muissa toimielimissä 90 euroa, joten vastaavat viranhaltijapalkkiot ovat 110 euroa, 87 euroa ja 60 euroa.

Espoossa viranhaltijoiden kokouspalkkiot ovat valtuustossa 80 euroa, kaupunginhallituksessa, sen jaostoissa, lautakunnissa ja johtokunnissa 60 euroa ja toimikunnissa 40 euroa.

Vantaalla vastaavasti palkkio viranhaltijoille valtuustossa ja kaupunginhallituksessa on 60 euroa, lautakunnissa 50 euroa ja muissa toimielimissä 40 euroa. Oulussa palkkiot ovat 43 euroa valtuustossa ja kaupunginhallituksessa ja 33 euroa muissa toimielimissä.

Tampereella on luovuttu kokouspalkkioista sisällyttämällä ne johtavien viranhaltijoiden kiinteään palkkaan. Muiden henkilöiden kohdalla käytetään lisä-, yli-, ilta-, yö- tai sunnuntaityökorvauksia. Perustellusta syystä voidaan poikkeuksellisen suuresta kokousmäärästä tai poikkeuksellisen mittavasta kokouksessa suoritettavasta tehtävästä maksaa kertapalkkio 60 euroa/kokous. Kertapalkkion maksamisesta päättää toimivaltainen esimies.

Useissa pienemmissä kaupungeissa (esimerkiksi Savonlinna, Lohja, Salo), joissa luottamushenkilöpalkkiot ovat Helsinkiä pienemmät, viranhaltijasihteerin palkkio on sama tai suurempi kuin jäsenen kokouspalkkio. Laajempaa selvitystä muista kunnista ei ole valmistelussa kuitenkaan tehty.

 

Taloudelliset vaikutukset

Taloudellisten vaikutusten arvioinnissa on kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja sen jaostojen, lautakuntien ja niiden jaostojen sekä liikelaitosten johtokuntien osalta otettu lähtökohdaksi vanhassa järjestelmässä vuoden 2016 kokousmäärät ja keskimääräinen osallistujajoukko. Vastaavasti uuden järjestelmän puolella on arvioitu kokousmäärä ja osallistujajoukko.

Tällä tavalla tarkasteltuna vanhassa järjestelmässä maksettiin laskennallisesti vuodessa viranhaltijoiden ja työntekijöiden kokouspalkkioita noin 236.000 euroa. Todellisuudessa maksettava osuus oli pienempi kokousten peruutusten, poissaolojen ja kokousten ajankohtien vuoksi. Vuonna 2016 maksettiin todellisuudessa kokouspalkkioita 196.325 euroa.

Uuden järjestelmän mukaisessa toimielinkokonaisuudessa ehdotuksessa esitetyillä korotetuilla palkkioilla maksettaisiin palkkioita laskennallisesti yhteensä noin 230.000 euroa. Tämäkin määrä olisi todellisuudessa edellä esitetyllä tavalla vastaavasti pienempi

Koulujen johtokuntien, joiden toiminta ei ole muuttunut, osalta korotuksella arvioidaan olevan kokonaissummaan 9,4 %:n korottava vaikutus. Vuonna 2016 maksettiin johtokuntien palkkioita viranhaltijoille 935 euroa. Näin ollen korotuksella ei olisi merkittävää absoluuttista taloudellista vaikutusta, koska koulujen johtokuntien kokoukset ajoitetaan pääosin työajalle.

Toimikuntien, neuvostojen ja neuvottelukuntien osalta kokouksia pidetään niin ikään pääosin työajalla. Laskennallista arviota lautakuntien tapaan ei ole mielekästä esittää, mutta tosiasiallisesti ottaen huomioon toimikuntien vähentymisen vuoden 2016 palkkioita vastaava uusi summa olisi korotetuilla palkkioilla 2.178,33 euroa, kun se vuonna 2016 oli voimassa olevilla palkkioilla 13.181,00 euroa.

Työajan käsite

Viranhaltijan säännöllinen työaika on korvattu virka-ajan käsitteellä, koska säännöllinen työaika on subjektiivinen ja epämääräinen käsite ja käytännössä palkkioita on maksettu tulkiten säännöllinen työaika virka-ajaksi (8.15-16).

 

 

 

Yhteenveto

Toimielin

Uusi

Vanha

%

abs.

 

 

 

 

 

Kvsto ja Khs 

77 euroa

54 euroa

43

23 euroa

 

 

 

 

 

ToimialaLk ja Khn jaosto

64,17 euroa

44 euroa

46

20,17 euroa

 

 

 

 

 

Muu Lk, lautakunnan jaosto ja liikelaitoksen johtokunta

55 euroa

44 euroa

25

11 euroa

 

 

 

 

 

Koulun tai lukion johtokunta

48,13 euroa

44 euroa

9

4,13 euroa

 

 

 

 

 

Toimikunta yms.

48,13 euroa

35 euroa

38

13,13 euroa

 

 

Hallintosäännön 8 luvun 1 §:n mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on päättää asioista, joita ei ole säädetty tai määrätty muulle kaupungin toimielimelle, viranhaltijalle tai luottamushenkilölle. Viranhaltijoille ja työntekijöille maksettavista kokouspalkkioista päättämisestä ei ole säädetty tai määrätty. Näin ollen kaupunginhallitus on toimivaltainen päättämään viranhaltijoiden ja työntekijöiden kokouspalkkioiden tarkistamisesta.

Esittelijä

pormestari

Jan Vapaavuori

Lisätiedot

Antti Peltonen, hallintopäällikkö, puhelin: 310 36018

antti.peltonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Toimialat, virastot ja liikelaitokset

Taloushallintopalveluliikelaitos

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566