Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

38/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/17

 

30.10.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 975

Pääkaupunkiseudun yhteistyösopimus vuosille 2017-2021

HEL 2017-011252 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Otso Kivekkään ehdotuksesta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046

anja.vallittu(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan pääkaupunkiseudun yhteistyösopimuksen vuosille 2017 - 2021.

Samalla kaupunginhallitus päättää nimetä pääkaupunkiseudun yhteistyöryhmän jäseniksi apulaispormestarit Anni Sinnemäen, Pia Pakarisen, Sanna Vesikansan ja Nasima Razmyarin.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa pormestarin allekirjoittamaan sopimuksen ja oikeuttaa pormestarin tekemään siihen tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia.

Esittelijän perustelut

Pääkaupunkiseudun yhteistyösopimukset on hyväksytty valtuustokaudesta 2009 - 2013 alkaen valtuustokausittain.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien, Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan, tälle valtuustokaudelle ehdotettavan uuden yhteistyösopimuksen päämääränä on edistää kaupunkien välistä strategisen tason vuoropuhelua ja operatiivisen tason yhteistyötä. Sopimuksella ei siirretä päätöstoimivaltaa yhteisille toimielimille, vaan yhteistyön edellyttämät kaupunkeja sitovat päätökset tehdään kunkin kaupungin omien määräysten mukaisesti.

Sopimuksen tavoitteena on erityisesti parantaa pääkaupunkiseudun kansainvälistä kilpailukykyä, kehittää Helsingin seudun yhteistyötä ja metropolipolitiikkaa sekä yhteistä kansallisen tason edunvalvontaa, edistää kaupunkien välistä yhteistyötä maankäytön, asumisen ja liikenteen kysymyksissä sekä parantaa ja tehostaa yhdessä kaupunkien palveluita ja yhteisten yhteisöjen omistajaohjauksen koordinaatiota.

Pääkaupunkiseudun keskeisiä yhteistyökysymyksiä käsitellään pääkaupunkiseudun yhteistyöryhmässä, jossa on yhteensä 16 jäsentä. Jäseniä ovat Helsingin pormestari ja kansliapäällikkö, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginjohtajat sekä neljä Helsingin, kolme Espoon, kolme Vantaan ja yksi Kauniaisten kaupunginhallituksen nimeämää luottamushenkilöä. Helsingin pormestari toimii yhteistyöryhmän puheenjohtajana.

Pääkaupunkiseudun yhteistyöryhmä korvaa edellisen sopimuksen perusteella toimineet yhteistyöryhmät, eli pääkaupunginseudun neuvottelukunnan ja koordinaatioryhmän. Yhteistyöryhmän tehtävä on luonteeltaan entistä strategisempi ja siten erityisesti luottamushenkilötason kysymyksiä yhteen sovittava.

Yhteistyön strategisesta ja operatiivisesta koordinaatiosta vastaavat Helsingin pormestarin johdolla pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat. Toimialakohtaista operatiivisen tason yhteistyötä varten pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat perustavat tarvittavan määrän pääkaupunkiseudun työryhmiä.

Yhteistoiminnasta henkilöstön kanssa huolehditaan kaupunkikohtaisesti kaupunkien yhteistoimintasopimusten mukaisesti. Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat kutsuvat lisäksi tarvittaessa koolle kaupunkityönantajien ja henkilöstöjärjestöjen yhteisen seurantaryhmän.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien sopimuspohjainen yhteistyö käynnistyi vuonna 2004. Tuolloin kaupunginvaltuustojen päätöksin perustettiin pääkaupunkiseudun neuvottelukunta ja kaupunginhallitukset hyväksyivät yhteistyöasiakirjan, joka on ollut sopimuspohjaisen yhteistyön perustana. Yhteistyötä tiivistettiin ja laajennettiin kunta- ja palvelurakenneuudistushankkeen (Paras-hanke) myötä kaupunginvaltuustojen vuonna 2006 hyväksymällä yhteistyösopimuksella.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046

anja.vallittu(a)hel.fi

Liitteet

1

PKS yhteistyösopimus 2017-2021.pdf

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566