Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

31/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/35

 

11.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 824

V 27.9.2017, Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite Konalan nuorisotilan turvaamisesta

HEL 2017-003507 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa.

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Yrjö Hakasen aloitteen loppuun käsitellyksi

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu  Yrjö Hakasen aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Yrjö Hakanen ja 19 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Konalan koulun peruskorjauksen yhteydessä varmistetaan se, että Konalassa säilyy nuorisotila tai vastaava nuorisoasiainkeskuksen tila.

Hallintosäännön 20 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Kaupunginhallitus viittaa kulttuurin- ja vapaa-ajan lautakunnan lausuntoon. Siinä kerrotaan, että nuorisopalvelukokonaisuuden toimitila Konalassa sijaitsee Konalan alakoulun yhteydessä. Tila on iltaisin ensisijaisesti järjestöjen ja toimintaryhmien käytössä. Kerhohuoneessa ei järjestetä varsinaista avointa nuorisotoimintaa, vaan siellä on varhaisnuorille suunnattua kerho- ja pienryhmätoimintaa. Konalan peruskoulun ala-aste on tarkoitus remontoida. Koulu on toivonut, että kerhotila siirtyy remontin yhteydessä koulun käyttöön.

Lausunnossa todetaan, että Konalassa on edelleen tarve varhaisnuorten toimintaan, samoin alueen järjestöille on tarve tiloille. Nuorisopalvelukokonaisuus tulee suunnittelemaan alueen nuorisotyötä yhdessä nuorten ja alueen toimijoiden kanssa niin, että alueen tarpeisiin voidaan vastata niin remontin aikana kuin sen jälkeenkin. Erityisesti alakouluikäisille suunnattua nuorisotyötä voidaan toteuttaa koulun tiloissa ilman nuorisopalvelukokonaisuudelle erikseen osoitettua tilaa. Lautakunnan käsityksen mukaan varhaisnuorten toiminta voidaan turvata Konalan alueella jatkossakin, vaikka kerhohuone olisikin remontin jälkeen koulun oma tila. Järjestöt voivat jatkossa hyödyntää, paitsi alakoulun tiloja, niin esimerkiksi Pitäjänmäen nuorisotalon tiloja.

Kaupunginhallitus pitää esitettyä selvitystä riittävänä.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu  Yrjö Hakasen aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 22.08.2017 § 25

HEL 2017-003507 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:

Nuorisopalvelukokonaisuuden toimitila Konalassa sijaitsee Konalan alakoulun yhteydessä. Tila on iltaisin ensisijaisesti järjestöjen ja toimintaryhmien käytössä. Päivisin tilaa käyttää Konalan alakoulu. Kerhotilan varausjärjestelmästä ja muista käytännön asioista huolehtii nuorisopalvelukokonaisuuden osa-aikainen työntekijä. Varsinaista avointa nuorisotoimintaa kerhohuoneessa ei järjestetä, vaan toiminta on varhaisnuorten kerho- ja pienryhmätoimintaa.

Konalassa asui vuoden 2017 alussa 9–12-vuotiaita lapsia 222 ja 13–17-vuotiaita nuoria 252. Lasten ja nuorten määrä kasvaa maltillisesti. Väestöennusteen mukaan 9–17-vuotiaiden lasten ja nuorten kokonaismäärä on 552 vuonna 2021.

Konalan ala-aste on tarkoitus remontoida ja tämä vaikuttaa myös nykyisen Konalan kerhohuoneiston toimintaan. Nuorisoasiainkeskus on mukana koulun remontin valmistelussa ja tässä valmistelussa on tullut esiin se, että koulu toivoo saavansa lisää tilaa omaan käyttöönsä. Alueen nuorisotyötä tullaan suunnittelemaan yhdessä nuorten ja alueen toimijoiden kanssa niin, että alueen tarpeisiin voidaan vastata myös koulun remontin aikana ja remontin valmistumisen jälkeen.

Konalassa on edelleen tarve varhaisnuorten toimintaan ja alueen järjestöillä on tarve tiloille. Tähän tarpeeseen voidaan vastata siten, että koulun tilojen monikäyttöisyydestä huolehditaan remontin yhteydessä. Erityisesti alakouluikäisille suunnattua nuorisotyössä voidaan toteuttaa koulun tiloissa ilman, että rakennuksessa on erikseen nuorisopalvelukokonaisuudelle osoitettua omaa tilaa. Jo nyt nuorisotyössä hyödynnetään Konalan alakoulun liikuntasalia.

Tällä hetkellä Konalan kerhohuoneessa toimivat järjestöt voivat jatkossa hakea käyttövuoroja paitsi Konalan alakoulusta myös nuorisopalvelukokonaisuuden muista tiloista, joista lähin sijaitsee Pitäjänmäessä. Pitäjänmäen nuorisotalossa tullaan toteuttamaan remontti, jonka myötä tilat entistä paremmin sopivat monipuolisen kansalaistoiminnan tarpeisiin.  Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan näkemyksen mukaan, varhaisnuorten toiminta voidaan turvata Konalan alueella, vaikka nykyisen kerhohuoneiston tilat olisivatkin alakoulun remontin jälkeen kyseisen koulun omia tiloja.

Lautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta jo tässä kokouksessa.

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja

Mikko Vatka

Lisätiedot

Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, puhelin: 310 71252

mikko.vatka(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566