Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

30/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/8

 

04.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 775

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan asettaminen

HEL 2017-008881 T 00 00 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti asettaa valtuuston vuonna 2017 alkaneeksi toimikaudeksi rintamaveteraanien oloja ja niiden kehitystä seuraavan rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan, jonka tehtävänä on seurata ja koordinoida rintamaveteraaneja koskevien asioiden valmistelua, käsittelyä ja yhteistyötä tekemällä aloitteita ja antamalla lausuntoja viranomaisille ja yhteisöille sekä omalta osaltaan edistää rintamaveteraanien asioiden huomioimista.

Samalla kaupunginhallitus pyysi seuraavia yhteisöjä nimeämään rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaan jäsenen ja tälle tarvittavan määrän varajäseniä:

        Helsingin Seudun Sotaveteraanipiiri ry

        Rintamaveteraanien Helsingin Piiri ry

        Sotainvalidien Veljesliiton Helsingin Piiri ry

        Helsingin Rintamanaiset ry

Lisäksi kaupunginhallitus nimesi rintaveteraaniasiain neuvottelukunnan luottamushenkilöjäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä seuraavasti:

 

 

Jäsen

Varajäsen

1.

Kok.

Matti Niiranen

Merja Eklund

2.

Kok.

Leila Kaleva

Pekka Holopainen

3.

Vihr.

Auni-Marja Vilavaara

Jarmo Nieminen

4.

RKP

Lasse Liemola

Christa Elmgren

 

Samalla kaupunginhallitus kehotti keskushallintoa ja toimialoja yhteistyössä nimeämään rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan tehtäväkokonaisuuden kannalta sopivat neljä viranhaltijaa tai työntekijää tarvittavine sijaisineen rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan jäseniksi.   

Edelleen kaupunginhallitus päätti valita rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtajaksi Matti Niirasen ja kehottaa neuvottelukuntaa valitsemaan keskuudestaan varapuheenjohtajan.

Lisäksi kaupunginhallitus kehotti sosiaali- ja terveystoimialaa vastaamaan rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan esittely- ja sihteeritehtävistä, kokousmuistion pitämisestä sekä neuvottelukunnan toiminnan kannalta tarpeellisista järjestelyistä jäsenten erityistarpeet huomioon ottaen.   

Vielä kaupunginhallitus päätti, että rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan kokouksiin jäseninä tai varajäseninä yhteisö- ja luottamushenkilötaustaisina osallistuville maksetaan luottamushenkilöiden taloudellisia periaatteita soveltaen:

        kokouspalkkiota

        ansionmenetyksen korvausta

        korvausta avustajan käyttämisestä, jos henkilö tarvitsee vammansa vuoksi avustajaa kokoukseen tai siihen valmistautumiseen

        matkakustannusten korvausta, jos henkilö ei vammansa vuoksi kykene käyttämään julkisia kulkuvälineitä

Lopuksi kaupunginhallitus päätti

        kehottaa rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaa laatimaan toimintasuunnitelman ja selvityksen neuvottelukunnan toiminnan tulevaisuudesta sekä antamaan kertomuksen toiminnastaan toimikauden päättyessä 

        merkitä tiedoksi liitteenä 1 olevan rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan toimintakertomuksen toimikaudelta 2015 - 2017

        kumota liitteenä 2 olevan rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan toimintasäännön 

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan toimintakertomus 2015-2017

2

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan toimintasääntö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Neuvottelukuntaan nimetyt yhteisöt ja jäsenet

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Esitys perustuu johtamisjärjestelmän uudistamisen yhteydessä tehtyyn toimi- ja neuvottelukuntien sekä vaikuttamistoimielinten kokonaisuutta koskevaan tarkasteluun. Johtamisen jaosto käsitteli kokonaisuutta kokouksessaan 3.4.2017.

Neuvottelukunta ei ole kuntalain mukainen kunnan toimielin. Kaupunginhallitus asettaa neuvottelukunnat yleistoimivaltansa nojalla. Neuvottelukunnat on tarkoitus asettaa kaupunginvaltuuston toimikaudeksi, ellei neuvottelukunnan asettaminen pidemmäksi ajaksi ole perusteltua.

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan kokoonpano ja toimikausi

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan on tarkoitus muodostua neljästä järjestöjen nimeämästä jäsenestä, neljästä valtuustoryhmien nimeämästä jäsenestä sekä neljästä kaupungin edustajasta. Menettelyllä, jossa järjestöt nimeävät itse jäsenensä, pyritään vähentämään epätarkoituksenmukaista päätöksentekoa järjestöjä edustavien jäsenten vaihtuessa sekä helpottamaan väliaikaisjärjestelyjä esimerkiksi lyhytkestoisissa poissaoloissa. Järjestöjen nimeämiskierrosta voidaan sopia yhteistyössä järjestöjen kanssa siten, että neuvottelukunnan kokoonpanoa yhteisöjen osalta voidaan päivittää tarvittaessa.

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaan valittavien neljän luottamushenkilötaustaisen jäsenen osallistuminen on tarpeen neuvottelukunnassa käydyn keskustelun ja näkemysten välittämiseksi päätöksentekoon ja valtuustoryhmille.

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaan nimetään lisäksi neljä neuvottelukunnan kokonaisuutta työtehtävänsä ja asemansa puolesta tuntevaa kaupungin edustajaa tarvittavine sijaisineen. 

Neuvottelukunnan toiminnan kannalta on tarkoituksenmukaista, että varsinaiset jäsenet huolehtivat tarvittaessa itse varajäsenensä kutsumisesta neuvottelukunnan kokouksiin.  

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta on tarkoituksenmukaista asettaa valtuustokaudeksi. Toimikautensa aikana neuvottelukuntaa kehotetaan laatimaan selvitys toimintansa tulevaisuudesta. Selvityksen laatiminen on tarpeellista rintamaveteraanien määrän vähentymisen myötä.   

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan tehtävät ja toiminta

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta on ollut kaupunginhallituksen asettama ja sen toiminta on perustunut kaupunginhallituksen hyväksymään liitteenä 2 olevaan toimintasääntöön. Voimassa olevan toimintasäännön mukaan rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan tehtävänä on avustaa rintamaveteraaneja koskevien asioiden valmistelussa ja käsittelyssä tekemällä niistä aloitteita ja antamalla lausuntoja viranomaisille ja hallintokunnille sekä yhteisöille ja edistää neuvottelukunnassa edustettuina olevien osapuolten välistä tiedonkulkua. Tehtävänsä toteutumista varten neuvottelukunta seuraa rintamaveteraanien oloja ja niiden kehitystä.

Neuvottelukunnan toimeksianto on määriteltävä asettamispäätöksessä. Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan tehtävä on asettamispäätöksen yhteydessä mahdollista päivittää sen nykyistä sisältöä olennaisesti muuttamatta päätösehdotuksen mukaisesti. Samalla nykyinen sanamuodoltaan vanhentunut ja niukka toimintasääntö voidaan kumota.  

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaan yhteisöjen ja valtuustoryhmien nimeämille jäsenille on tarkoitus maksaa kaupunginvaltuuston hyväksymien luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien periaatteiden mukaisia tiettyjä palkkioita ja korvauksia. Lisäksi maksetaan luottamushenkilöiden taloudellisten periaatteiden mukaista ansionmenetyksen korvausta.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan toimintakertomus 2015-2017

2

Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan toimintasääntö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Neuvottelukuntaan nimetyt yhteisöt ja jäsenet

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Toimialajohtajat

Kaupunginkanslia

Taloushallintopalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566