Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

30/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/15

 

04.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 782

Tontin varaaminen jääpallo- ja luisteluareenan rakentamiseksi Malmin Longinojalle

HEL 2015-013092 T 10 01 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti varata Oy Helsingin Luisteluareena - Helsingfors Skridskoarena Ab:lle 38. kaupunginosassa (Malmi)  sijaitsevan, karttaliitteeseen merkityn n. 13 500 m²:n suuruisen alueen, joka on osa kiinteistöjä 91-38-155-11, 91-418-2-278 ja 91-418-2-277 jääpallo- ja luisteluareenan suunnittelua varten 31.8.2018 saakka seuraavin ehdoin:

1

Varausmaksu on 6 750 euroa.

2

Hankkeen luonnospiirustukset on oltava kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan hyväksymiä ennen rakennusluvan hakemista.

3

Varauksensaajan tulee esittää vuokraushakemus 30.4.2018 mennessä.

4

Varauksensaaja vastaa kaikkien viranomaislupien hakemisesta aiheutuvista kustannuksista ja kaikista rakentamiskustannuksista sekä tulevalla vuokra-alueella mahdollisesti tarvittavien kulkuväylien, johtojen, ojien ym. siirroista.

5

Helsingin kaupunki ei vastaa siitä vahingosta, mikä varauksensaajalle saattaa aiheutua siitä, ettei hankkeelle saada rakennuslupaa tai ettei varsinaista maanvuokrausta voida solmia.

6

Varauksensaajan on varausaikana esitettävä seuraavat tiedot kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle:
- suunnitelmat rakennettavasta hallista
- yksityiskohtaiset tiedot hallin rakentamiskustannuksista sisältäen kaikki rakentamiseen liittyvät toimenpiteet ja hallin varustelusta
- yksityiskohtaiset tiedot hallin käyttötalouslaskelmista ja niiden perusteista
- yksityiskohtaiset tiedot hallin rakentamisen rahoitussuunnitelmasta
- alustava varmistus siitä, että hallin rakentaminen esitettyjen suunnitelmien mukaan on eri viranomaislupien näkökulmasta mahdollista

7

Samalla kaupunginhallitus toteaa, ettei tämä varauspäätös ei ole kaupungin sitoumus hallin rahoittamiseen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin jääpallo- ja luisteluareenan suunnitteluvaraus

2

Malmi Talttatie_aluerajaus.pdf

3

Ulkonäkymä ym.

4

Jääpallo- ja luisteluareenan suunnitteluvaraushakemuksen liitteet_päivitetty.pdf

5

Oy Helsingin Luisteluareena-Helsingfors Skridskoarena Ab.pdf

6

Salassa pidettävä ()

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oy Helsingin Luisteluareena-Helsingfors Skridskoarena Ab

Esitysteksti

NCC Property Development Oy

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Liikuntavirastoon on saapunut 27.11.2015 päivätty hakemus, joka koskee yhden vuoden suunnitteluvarauksen myöntämistä Malmin Longinojalla olevalle tontille jääpallo- ja luisteluareenan rakentamista varten. Hankkeen tavoitteena on parantaa jääpallon ja muun jääliikunnan kilpailu-ja harjoitusolosuhteita.

Hakemuksessa hakijana on  HIFK Bandy ry, Kulosaaren Vesta ry, Botnia-69 ry, Suomen Jääpalloliitto ry ja Jääpallon tuki ry, perustettavan yhtiön/yhtymän puolesta. Hakemuksen mukaan tarkoituksena on rakentaa 9 000 m2:n suuruinen luisteluhalli, jossa olisi täysimittainen jääpallokenttä (113 x 65 m). Oy Helsingin Luisteluareena - Helsingfors Skridskoarena Ab on rekisteröity huhtikuussa 2017. Katsomopaikkoja luisteluhalliin olisi tulossa 1 500 - 2 000. Lisäksi halliin rakennettaisiin mm. tekniset tilat, pukuhuonetiloja sekä erilaisia muunneltavia yleisötiloja. Alustavia havainnekuvia rakennettavasta hallista on esityslistan liitteenä.

Varaushakemuksen jälkeisessä jatkovalmistelussa hallin suunnitelmia ja kustannusarviota on tarkennettu. Toteutus- ja rahoitusmuotoa on muutettu siten, että kaupungille ehdotetaan perustettuun yhtiöön omistusosuuden sijaan lainoitusosuutta.

Hallin koko on jonkin verran kasvanut jatkosuunnittelun aikana ja rakennusaika on alkuperäistä pitempi. Tarkennetun suunnitelman mukaan halli on myös mahdollista jakaa kolmeen erilliseen luistelualueeseen esimerkiksi taitoluistelua varten, ja oheisliikuntatiloja on jonkin verran lisätty. Hallin koon kasvu, tarkempi suunnittelu ja kaikkien rakentamiseen liittyvien kulujen laskenta on lisännyt hallin kustannusarviota. Hakijan tämän hetkinen arvonlisäveroton kustannusarvio on noin 10-11 milj. euroa. Investointikustannuksiin vaikuttaa valittava energiaratkaisu.

Hakemuksessa esitetyt tiedot rakennettavista hallitiloista, rakentamisen kustannuksista ja sen rahoittamisesta sekä hallin käyttötaloudesta ovat yleisluonteisia. Hakija on täydentänyt näitä tietoja varauksesta käytyjen neuvotteluiden yhteydessä, mutta tästä huolimatta on syytä kirjata varauspäätökseen täsmällisiä ehtoja varausaikana kaupungille toimitettavista tiedoista. Hakija on esittänyt hankkeen investoinnin rahoitussuunnitelmassa, että hanketta voitaisiin rahoittaa myös kaupungin urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston 40 %:n lainaosuudella. Hakija on hakenut myös 2,5 milj. euron investointiavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Käyttötalouden laskelmissa perustettavan yhtiön tulot on arvioitu noin 1,0 milj. euron suuruisiksi. Tulot perustuvat jäävuorojen tuntihintoihin ja tuntimääriin (käyttöaste), jotka merkitsevät toteutuakseen käytännössä käyttäjille eli seuroille kanavoitavaa nykyistä noin 0,5 milj. euroa suurempaa tukea. Lähtökohtaisesti hallin käyttäjille kohdennettava tuki tulee sopeuttaa kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan käyttötalouden kulloisiinkiin puitteisiin. Hakijan alustavien laskelmien mukaan yhtiö voi kattaa tuloillaan pääoma- ja käyttökustannukset. Hanke voi vaikuttaa myös muiden jäähallien toimintaedellytyksiin esim. käyttäjämäärien vähenemänä.

Tämä varauspäätös ei ole kaupungin sitoumus hallin rahoittamiseen.

Varausalue käsittää asemakaava nro 10850 korttelin 38155 tontin nro 16, joka on kaavoitettu urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi. Tontti 38155/16 kuuluu voimassa olevaan kaupunginvaltuuston 14.3.2001 hyväksymän ja 4.5.2001 lainvoiman saaneen asemakaavan nro 10850 mukaan urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeseen (YU). Asemakaava mahdollistaa suunnitellun jääpallo- ja luisteluareenan rakentamisen. Tontilla on tällä hetkellä Staran varikkotoimintaa ja kiinteistövirasto on vuokrannut alueen tähän käyttöön vuoden 2017 loppuun saakka.

Tontilla on varattu 7000 k-m2 urheilutoimintaa palvelevien rakennusten rakentamiseen sekä 5000 k-m2 urheilu-, liike-, toimisto- ym. työtilojen rakentamiseen. Tästä 5000 k-m2:stä 50 % tulee käyttää liikuntatoimintaa palveleviin tiloihin.

Kiinteistövirasto on lausunnossaan 17.8.2016 todennut, että neuvottelut tontin vuokraamisesta on käytävä kiinteistöviraston tonttiosaston ja liikuntaviraston välillä ennen tontin vuokraamista hakijalle. Tontille voidaan sopia uusi maavuokrasopimus alkamaan aikaisintaan 1.1.2018.

Jääpallo- ja luisteluareenan pysäköinti ratkaistaan jatkosuunnittelussa. Pysäköintialueita selvitetään suunnitellun jääareenan tontin pohjoisosassa sekä tontin eteläpuoleisella asemakaavassa merkityllä autopaikkojen korttelialueella. Pysäköintiin liittyvää yhteistyötä selvitetään kaavoittajan ja tontin vierellä olevien toimijoiden kanssa.

Esittelijän kannanotot

NCC Property Development Oy on elokuussa 2017 lähettänyt samaan aluekokonaisuuteen kohdistuvan varaushakemuksen liikunta-, vapaa-ajan ja liiketilojen sekä asuntojen suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi.
Suunnitteluvaraushakemusten yhteensopivuutta selvitetään erikseen.
Nyt käsiteltävänä oleva tontinvaraushakemus jääpallo- ja luisteluareenan rakentamiseksi on saapunut liikuntavirastoon  marraskuussa 2015. Asia on ollut liikuntalautakunnassa 12.5.2016 ja edennyt kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Ensiksi saapunut hakemus tulee käsitellä myöhemmin saapuneesta hakemuksesta huolimatta. 

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin jääpallo- ja luisteluareenan suunnitteluvaraus

2

Malmi Talttatie_aluerajaus.pdf

3

Ulkonäkymä ym.

4

Jääpallo- ja luisteluareenan suunnitteluvaraushakemuksen liitteet_päivitetty.pdf

5

Oy Helsingin Luisteluareena-Helsingfors Skridskoarena Ab.pdf

6

Salassa pidettävä ()

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oy Helsingin Luisteluareena-Helsingfors Skridskoarena Ab

Esitysteksti

NCC Property Development Oy

Esitysteksti

Tiedoksi

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala

Kaupunkiympäristön toimiala

Päätöshistoria

Kiinteistövirasto 17.8.2016

HEL 2015-013092 T 10 01 01 00

 

Pyydettynä lausuntona kiinteistövirasto toteaa, että varattavaksi esitetty 38. kaupunginosan (Malmi) korttelin 38155 tontti nro 16 on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeseen (YU), joten asemakaavalliset edellytykset hankkeen toteuttamiselle ovat olemassa.  

Kiinteistövirasto toteaa edelleen, että varattavaksi esitetty tontti on pääosin vuokrattu STARAlle 31.12.2017 päättyvällä maanvuokrasopimuksella sekä määräala tontista tilapäisvuokralla Helsingin Liikuntahallit Oy:lle.

Kiinteistövirasto esittää, että neuvottelut tontin vuokraamisesta on käytävä kiinteistöviraston tonttiosaston ja liikuntaviraston välillä ennen tontin vuokraamista hakijalle. Tontille voidaan sopia uusi maanvuokrasopimus alkamaan aikaisintaan 1.1.2018.

Kiinteistövirastolla ei ole muutoin huomauttamista itse esitykseen jääpallo- ja luisteluareenan rakentamisen suunnitteluvaraukseen.

Lisätiedot

Henna Vennonen, tonttiasiamies, puhelin: 09 310 36464

henna.vennonen(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 12.05.2016 § 67

HEL 2015-013092 T 10 01 01 00

Esitys

Liikuntalautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että se varaisi perustettavalle yhtiölle / yhtymälle (HIFK Bandy ry, Kulosaaren Vesta ry, Botnia-69 ry, Suomen Jääpalloliitto ry ja Jääpallon tuki ry) 38. kaupunginosassa (Malmi)  sijaitsevan, karttaliitteeseen merkityn n. 13 500 m²:n suuruisen alueen, joka on osa kiinteistöjä 91-38-155-11, 91-418-2-278 ja 91-418-2-277 jääpallo- ja luisteluareenan suunnittelua varten ajaksi 1.6.2016 - 31.5.2017 seuraavin ehdoin:

1 Varausalue käsittää asemakaava nro 10850 korttelin 38155 tontin nro 16, joka on kaavoitettu urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi. Varsinaisen vuokra-alueen rajat määräytyvät myöhemmin tehtävän vuokrasopimuksen mukaisesti.

Varausmaksu on 6 750 euroa vuodessa ja se on maksettava 15.8.2016 mennessä kaupungin lähettämää laskua vastaan Helsingin kaupungin talouspalveluiden varainhallintaan tai kaupungin osoittamalle pankkitilille.

2 Hankkeen luonnospiirustukset on esitettävä liikuntalautakunnan hyväksyttäväksi ennen rakennusluvan hakemista.

3 Varauksensaajan tulee esittää vuokraushakemus hyvissä ajoin ennen varausajan päättymistä.

Vuokrasopimuksen on oltava voimassa ennen kuin rakennuslupa myönnetään.

4 Varauksensaaja vastaa kaikkien viranomaislupien hakemisesta aiheutuvista kustannuksista ja kaikista rakentamiskustannuksista sekä tulevalla vuokra-alueella mahdollisesti tarvittavien kulkuväylien, johtojen, ojien ym. siirroista.

5 Helsingin kaupunki ei vastaa siitä vahingosta, mikä varauksensaajalle saattaa aiheutua siitä, ettei hankkeelle saada rakennuslupaa tai ettei varsinaista maanvuokrausta voida solmia.

6 Kaupunki ei vastaa varauksensaajalle aiheutuneista kustannuksista, mikäli päätös oikaisuvaatimuksen tai kunnallisvalituksen johdosta muuttuu tai kumoutuu.

7 Varauksensaajan on varausaikana esitettävä seuraavat tiedot:
- suunnitelmat rakennettavasta hallista
- yksityiskohtaiset tiedot hallin rakentamiskustannuksista sisältäen kaikki rakentamiseen liittyvät toimenpiteet ja hallin varustelusta
- yksityiskohtaiset tiedot hallin käyttötalouslaskelmista ja niiden perusteista
- yksityiskohtaiset tiedot hallin rakentamisen rahoitussuunnitelmasta
- alustava varmistus siitä, että hallin rakentaminen esitettyjen suunnitelmien mukaan on eri viranomaislupien näkökulmasta mahdollista

8 Tämä varauspäätös ei ole kaupungin sitoumus hallin rahoittamiseen. Siihen liittyvät esitykset käsitellään tarvittaessa erikseen.

Velodrome & Sport Arena Finland Oy:n hakemus pyöräilyvelodromin suunnitteluvarauksen tekemiseksi

Samassa yhteydessä todetaan käsitellyksi 22.3.2012 (Hel 2012-004813) ja 1.11.2012 (Hel 2012- 014857) saapuneet samaa tonttia koskevat hakemukset pyöräilyvelodromin rakentamiseksi. Suunnitteluvarausta ei tehdä pyöräilyvelodromin rakentamista varten.

Esittelijä

osastopäällikkö

Petteri Huurre

Lisätiedot

Petteri Huurre, osastopäällikkö, puhelin: 310 87791

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566