Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

29/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/10

 

28.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 764

Päiväkoti Borgströminmäen uudisrakennuksen hankesuunnitelma

HEL 2017-002250 T 10 06 00

Esitys

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä päiväkoti Borgströminmäen 22.2.2017 päivätyn uudisrakennuksen hankesuunnitelman, ja oikeuttaa samalla rakennetun omaisuuden hallintapäällikön vuokraamaan Kruunuvuoren Palvelu Oy:ltä osittain päiväkodin käyttöön samassa kiinteistössä sijaitsevan asukastilan jäljempänä esittelijän perusteluissa kuvatuin ja muuten tavanomaisin ehdoin.

Päiväkoti on tarkoitus toteuttaa yhteishankkeena Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:n omistukseen tulevan asukastilan kanssa.

Uudisrakennuksena toteutettavan yhteishankkeen enimmäislaajuus on 1595 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta yhteensä arvonlisäverottomana 5 870 000 euroa toukokuun 2016 kustannustasossa.

Hanke toteutetaan keskinäisenä kiinteistöosakeyhtiönä, jonka osakekannasta Helsingin kaupungin omistukseen tulevan päiväkodin osuus on noin 80 % sekä Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:n omistukseen tulevan asukastilan osuus noin 20 %.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Borgströminmäki hankesuunnitelma 22.2.2017

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Esitysteksti
Liite 1

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Kruunuvuorenrantaan, osoitteeseen Föglönkuja 1, suunnitellun keskinäisenä kiinteistöosakeyhtiöhankkeena toteuttavaan rakennukseen sijoittuvat sekä lasten päiväkoti Borgströminmäki että Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:n asukastila.

Asemakaavassa on määrätty päiväkotitilojen enimmäiskerrosalaksi 1200 kem² ja asukastilan vähimmäiskerrosalaksi 300 kem².

Hankkeessa rakennettava kerrosala on yhteensä 1500 kem² ja toteutettava bruttoala yhteensä 1595 brm².

Hankesuunnitelma on liitteenä 1.

Esittelijän perustelut

Yleistä hankkeesta

Borgströminmäki kuuluu kaakkoiseen varhaiskasvatusalueeseen. Päiväkoti Borgströminmäki tulee olemaan lähivuosina Kruunuvuorenrannan uuden asuinalueen ainoa päiväkoti, ennen kuin seuraava päiväkoti Hopealaakso arvion mukaan vuonna 2021 valmistuu.

Kiinteistö sijoittuu osoitteeseen Föglönkuja 1 (kortteli 49044, tontti 2). Päiväkodin piha-alueen itä-reunalla on kalliota, jota ei kustannussyistä louhita. Jotta päiväkodille saadaan riittävän kokoinen ja turvallinen leikkipiha-alue, kasvatetaan pihaa viereiseltä tontilta erotettavalla 308 m²:n kaistaleella.

Lasten päiväkoti Borgströminmäki toteutetaan tämän päivän laatutasoa noudattaen, voimassa olevien rakennusmääräysten ja ohjeiden sekä Helsingin kaupungin ohjeiden mukaisesti. Tilat suunnitellaan terveellisiksi, turvallisiksi, viihtyisiksi ja ajanmukaisiksi. Päiväkoti on suunniteltu yhteistyössä varhaiskasvatusviraston kanssa uusimman päiväkotikonseptin mukaan.

Asukastila on suunniteltu yhdessä Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:n edustajien kanssa. Asukastilasta on tarkoitus vuokrata tilaa kaupungille ja edelleen varhaiskasvatus ja esiopetus -palvelukokonaisuuden käyttöön yhteisesti sovittujen käyttöaikojen suhteessa kymmenen vuoden (10) määräaikaisella vuokra-ajalla ja jatkaa sopimusta määräajan jälkeen toistaiseksi voimassaolevana.

Hankkeen laajuus

Päiväkoti on kaksikerroksinen ja sen huoneistoala on 1048,5 htm². Asukastila on yksikerroksinen ja sen laajuus on 237,5 htm². Koko uudisrakennuksen huoneistoala on yhteensä 1286 htm².

Asukastilasta kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön vuokrattavan yhteiskäyttötilan päivähoidon tilapaikkojen määrittämisessä huomioon otettavan suhteellisen osuuden laskennallinen pinta-ala on noin 90 htm², joten päiväkoti Borgströminmäen käyttöön tuleva huoneistoala on yhteensä 1138,5 htm².

Koko uudisrakennuksen bruttoala on 1595 brm² ja laskennallinen hyötyala 1139 hym².

Investointi

Tilakeskuksen laatiman yhteishankkeen suunnitteluvaiheen (HKA) kustannusarvio on 5 870 000 euroa arvonlisäverottomana toukokuun 2016 kustannustasossa.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakekannasta Helsingin kaupungin omistukseen tulevan noin 80 % (päiväkodin) osuuden enimmäishinta on 4 696 000 euroa, ja Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:n omistukseen tulevan noin 20 % (asukastilan) osuuden enimmäishinta on 1 174 000 euroa.

Asukastilan vuokraaminen päiväkodin käyttöön

Samaan rakennukseen sijoittuvan Kruunuvuorenrannan Palvelu
Oy:n asukastilan kanssa päiväkodilla on yhteiskäyttötiloina mm. salitilat
ja muita aputiloja, joiden laskennalliseksi pinta-alaksi on hankesuunnitelmassa arvioitu käyttöaikojen suhteessa noin 90 htm². Tämä lasketaan mukaan päiväkodin yhteensä 1138,5 htm² vuokra-alaan sekä tilapaikkoja määrittävään pinta-alaan.

Yhteiskäytössä olevan asukastilan vuokra on sovittu saman suuruiseksi kuin tilahankkeiden käsittelyohjeiden mukaan määriteltävä sisäinen vuokra, joka tarkentuu toteutuneiden kustannusten mukaan.

Asukastilasta Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:lle maksettava vuokra sisältäen ylläpidon on noin 2268 euroa/kk eli 27 216 euroa vuodessa. Pääomavuokran osuus on noin 22 356 euroa vuodessa.

Vuokravaikutus varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuudelle

Päiväkodin arvioitu kokonaisvuokra on 25,20 euroa/htm²/kk, joka sisältää pääomavuokraa 20,70 euroa/m²/kk ja ylläpitovuokraa 4,50 euroa/htm² (, jossa rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden hallintokulu on 0,50 euroa/m²/kk).

Päiväkodin käyttöön tuleva pinta-ala on yhteensä 1138,5 htm², jonka vuokrakustannukset ovat noin 28 690 euroa/kk ja noin 344 290 euroa/vuosi. Tilapaikkoja on 142. Kustannus tilapaikkaa kohden on noin 36 204 euroa.

Pääomavuokra tarkentuu toteutuneiden kustannusten mukaan.  Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden  laskentaperusteena on 3 % tuotto ja 30 vuoden poistoaika.

Ylläpidon hoidosta sovitaan kiinteistöyhtiön muodostamisen yhteydessä. Lopullinen ylläpitovuokra määräytyy toteutuneiden kustannusten mukaan tilahankkeiden käsittelyohjeiden mukaisesti.

Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto

Varhaiskasvatuslautakunta päätti 7.3.2017 (32 §) puoltaa päiväkoti Borgströminmäen uudisrakennusta koskevan hankesuunnitelman hyväksymistä.

Hankkeen aikataulu ja toteutus

Uudisrakentaminen on tarkoitus aloittaa pohjarakennustöillä toukokuussa 2017. Kohteen arvioitu valmistumisaika on syksyllä 2018.

Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus toimii koko hankkeen rakennushankkeeseen ryhtyvänä ja vastaa hankkeen toteuttamisesta sekä perustaa kiinteistöosakeyhtiön yhdessä Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:n kanssa.

Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy ostaa asukastilan osakekannan kaupungilta erikseen sovittavan aikataulun mukaisesti siten, että koko omistusoikeus siirtyy Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy:lle viimeistään hankkeen käyttöönottohetkellä. Kauppahinta tulee olemaan omistusoikeuksien suhteessa jaettu osuus koko hankkeen toteutuneesta kokonaiskustannuksesta.

Rakennuttamistehtävät hoitaa rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden kilpailuttama rakennuttajakonsultti.

Rahoitussuunnitelma

Kaupunginvaltuuston vuodelle 2017 hyväksymän talousarvion
talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2017 - 2026 hankeen kustannuksiksi on esitetty 5,5 miljoonaa euroa vuosille 2017 - 2018.

Väistötila

Hanke on uudisrakennushanke, väistötilaa ei tarvita.

Lopuksi

Ehdotus on kiinteistölautakunnan esityksen mukainen.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Borgströminmäki hankesuunnitelma 22.2.2017

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Esitysteksti
Liite 1

Tiedoksi

Kaupunkiympäristölautakunta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Talous- ja suunnitteluosasto

Päätöshistoria

Kiinteistölautakunta 09.03.2017 § 103

HEL 2017-002250 T 10 06 00

Esitys

Kiinteistölautakunta esitti, että kaupunginhallitus hyväksyy päiväkoti Borgströminmäen 22.2.2017 päivätyn uudisrakennuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman, ja että kaupunginhallitus oikeuttaa kiinteistöviraston tilakeskuksen päällikön vuokraamaan Kruunuvuoren Palvelu Oy:ltä päiväkodin käyttöön samassa kiinteistössä sijaitsevan asukastilan jäljempänä kuvatuin ehdoin.

Päiväkoti on tarkoitus toteuttaa yhteishankkeena Kruunuvuoren Palvelu Oy:n omistukseen tulevan asukastilan kanssa.

Uudisrakennuksena toteutettavan yhteishankkeen enimmäislaajuus on 1595 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta yhteensä arvonlisäverottomana 5 870 000 euroa toukokuun 2016 kustannustasossa.

Hanke toteutetaan keskinäisenä kiinteistöosakeyhtiönä, jonka osakekannasta Helsingin kaupungin omistukseen tulevan päiväkodin osuus on noin 80 % sekä Kruunuvuoren Palvelu Oy:n omistukseen tulevan asukastilan osuus noin 20 %.

Päätökset hyväksytään ehdolla, että varhaiskasvatuslautakunta antaa hankkeesta puoltavan lausunnon.

Lisäksi kiinteistölautakunta päätti oikeuttaa kiinteistöviraston tilakeskuksen jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Marjut Rantapuro, asiakaspäällikkö, puhelin: 310 21025

marjut.rantapuro(a)hel.fi

Jarmo Raveala, hankesuunnittelupäällikkö, puhelin: 310 23466

jarmo.raveala(a)hel.fi

 

Varhaiskasvatuslautakunta 07.03.2017 § 32

HEL 2017-002250 T 10 06 00

Päätös

Varhaiskasvatuslautakunta päätti hyväksyä päiväkoti Borgströminmäen uudisrakennusta koskevan liitteenä olevan tarveselvityksen ja antoi kiinteistölautakunnalle 22.2.2017 päivätystä hankesuunnitelmasta omalta osaltaan puoltavan lausunnon.

Käsittely

07.03.2017 Ehdotuksen mukaan

Vastaehdotus:
Aleksi Niskanen: Varhaiskasvatuslautakunta on huolestunut Helsingin kaupungin palveluiden korkeista tilavuokrista. Helsingin kaupunginvaltuuston täytyy tehdä enemmän töitä ensi kaudella, jotta tilavuokria saadaan alennettua.

Aleksi Niskasen ehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

 

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Kalalahti, suunnittelija, puhelin: 040 760 2515

leena.kalalahti(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566