Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

25/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/7

 

26.06.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 705

Maahanmuuttajien työmarkkina-aseman parantamiseen varatun määrärahan käyttö

HEL 2017-003061 T 02 02 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä maahanmuuttajien työmarkkina-aseman parantamiseen vuoden 2017 talousarvion kohdalle 1 3001 (entinen 1 0402) varatun määrärahan 187 300 euron käyttösuunnitelman.

Määrärahasta osoitetaan Helsingin kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosastolle 81 000 euroa digitaalisen neuvontasovelluksen rakentamiseen. Sovelluksella edistetään maahanmuuttajien työmarkkinoille siirtymistä ja kotoutumista.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla Stadin aikuisopiston käytettäväksi osoitetaan yhteensä 100 000 euroa suomen kielen koulutukseen ja uraohjaukseen niille maahanmuuttaja-asiakkaille, jotka ovat työkokeilussa tai palkkatukityössä. Lisäksi Stadin aikuisopistolle osoitetaan 6 300 euroa työttömille maahanmuuttajille osoitettavien kiinteistöalan koulutusten valmennusjaksojen suorittamiseen.

Jäljelle jäävästä määrärahasta tehdään käyttösuunnitelma myöhemmin vuoden 2017 aikana.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anu Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 64495

anu.riila(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Liitteet

1

Määrärahan käyttöesitys

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Maahanmuuttajien työmarkkina-aseman parantamiseen varattu määräraha kohdentuu helsinkiläisille maahanmuuttajille, jotka ovat asuneet pidempään Helsingissä, mutta jotka eivät ole olleet lakisääteisten kotoutumistoimien piirissä tai joilla lakisääteiset palveluprosessit läpikäytyään on edelleen vaikeuksia kotoutua ja työllistyä. Määräraha kohdentuu myös pidempään Helsingissä asuneille maahanmuuttajille, joiden kotoutumisprosessia ja työmarkkina-asemaa voidaan nopeilla, räätälöidyillä toimilla edistää ja näin ehkäistä syrjäytymisriskiä.

Kaupunginhallitus on 3.4.2017 § 337 osoittanut 2 000 000 euron määrärahasta yhteensä 1 259 220 euroa virastojen käyttöön.

Digitaalinen palveluneuvontasovellus maahanmuuttajille

Kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosaston osallisuus- ja neuvontayksikkö on tarjonnut maahanmuuttajille maksutonta palveluneuvontaa vuodesta 2009 lähtien. Neuvonta on vakiinnuttanut paikkansa ja sen asiakasmäärät ovat kasvaneet tasaisesti vuosittain.

Eräs maahanmuuttajien yleisimmistä alkuvaiheen kotoutumisen haasteista on vaikeus hahmottaa eri viranomaisprosesseja ja niiden keskinäisiä yhteyksiä, mikä pahimmillaan hidastaa merkittävästi työmarkkinoille siirtymistä ja kotoutumisprosessin käynnistymistä.

Maahanmuuttoneuvonta kehittää digitaalisen neuvontasovelluksen maahanmuuttaja-asiakkaille. Sovellus selkeyttää maahanmuuttaja-asiakkaalle hänen palvelupolkunsa ja siihen liittyvät viranomaisprosessit. Sovellus tehostaa maahanmuuttaja-asiakkaiden palveluntarpeen kartoitusta ja palveluohjausta. Samalla asiakkaalle selviää eri viranomaistoimijoiden vastuulla olevien palveluprosessien väliset riippuvuussuhteet ja hän saa konkreettiset askelmerkit kotoutumisensa jatkoa varten, kuten esimerkiksi tiedon siitä, mitä viranomaisdokumentteja ja lupia henkilön tulee hankkia maahantulon ja kotoutumisensa eri vaiheissa. Sovelluksen käyttöönotto vapauttaa maahanmuuttoasioihin erikoistuneet palveluneuvojat keskittymään ensisijaisesti niiden asiakkaiden henkilökohtaiseen neuvontaan, jotka muutoin esimerkiksi puutteellisen luku- tai kirjoitustaidon takia eivät kykene hoitamaan asioitaan omatoimisesti.

Neuvontasovellus tullaan kehittämään kaupunginkanslian maahanmuuttoneuvonnan ja elinkeino-osaston koordinoiman Töissä Suomessa -hankkeen yhteistyönä. Digitaalinen neuvontasovellus on tarkoitus integroida osaksi Töissä Suomessa -hankkeessa suunniteltavaa International House Helsinki (IHH) -palvelumallia.

International House Helsinki -palvelu tuo maahanmuuton alkuvaiheen kannalta keskeiset viranomaispalvelut, kuten maistraatin, Kelan, Verohallinnon, poliisin, Maahanmuuttoviraston ja pääkaupunkiseudun kuntien palvelut, saman katon alle. Palvelun on tarkoitus käynnistyä vuoden 2018 keväällä. Digitaalinen neuvontasovellus automatisoi maahanmuuttaja-asiakkaan palveluntarpeen kartoitusta ja ohjausta, ja sitä voidaan hyödyntää myös IHH:n palveluneuvojien perehdytyksessä. Sovellusta voidaan tarvittaessa monistaa muihin palvelupisteisiin, jonka lisäksi se toimii verkossa asiakkaan itsepalvelutyökaluna. Sovelluksesta teetetään eri kieliversioita. Vastaavan kaltainen neuvontasovellus on toiminut Kööpenhaminassa International House Copenhagenissa vuodesta 2015, jossa sen on todettu olennaisesti nopeuttaneen ja sujuvoittaneen asiakkaiden palveluprosessia sekä parantaneen asiakastyytyväisyyttä.

Kaupunginkanslian tietotekniikka -ja viestintäosastolle esitetään kohdennettavaksi 81 000 euroa digitaalisen neuvontasovelluksen kehittämiseen.

Suomen kielen koulutuksen, uraohjauksen ja kiinteistöalan valmennuksen järjestäminen Stadin aikuisopistossa

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tavoitteena on edistää asiakkaiden työelämävalmiuksia siten, että heidän mahdollisuutensa työllistyä avoimille työmarkkinoille paranevat. Kohderyhmänä ovat helsinkiläiset maahanmuuttajat, jotka ovat asuneet pidempään Suomessa ja joilla on vaikeuksia kotoutua tai työllistyä. Toiminnan toteuttaja on Stadin aikuisopiston työelämä- ja oppisopimuspalvelut.

Stadin aikuisopiston työelämä- ja oppisopimuspalveluille esitetään kohdennettavaksi 100 000 euroa suomen kielen koulutuksen ja uraohjauksen järjestämiseen niille maahanmuuttaja-asiakkaille, jotka ovat työkokeilussa tai palkkatukityössä muualla kuin Helsingin kaupungilla. Kielikoulutuksen keskeinen sisältö painottuu ammattialakohtaiseen sanastoon, asiakaspalveluun ja työelämätietouteen. Kielikoulutus ja valmennus järjestetään räätälöiden asiakaskohtaisesti, riippuen asiakkaan tarpeista. Määrärahalla rahoitetaan myös opetus- ja ohjausmateriaalin valmistamista.

Lisäksi Stadin aikuisopistolle esitetään kohdennettavaksi 6 300 euroa Väylä työhön -hankkeen yhteydessä järjestettäviin kiinteistöalan korttikoulutusten valmennusjaksojen suorittamiseen (tulityö-, työturvallisuus- ja EA-kortit). Kohderyhmänä ovat helsinkiläiset kotoutumislain piirissä olevat työttömät maahanmuuttajat. Kiinteistöalalle päästäkseen henkilöiden on suoritettava edellä mainitut koulutukset.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anu Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 64495

anu.riila(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Liitteet

1

Määrärahan käyttöesitys

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 03.04.2017 § 337

HEL 2017-003061 T 02 02 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä maahanmuuttajien työmarkkina-aseman parantamiseen vuoden 2017 talousarvion kohdalle 1 0402 varatun määrärahan 1 259 220 euron käyttösuunnitelman. Jäljelle jäävästä 740 780 euron osuudesta tehdään käyttösuunnitelma vuoden 2017 aikana.

Määrärahasta osoitetaan kaupunginkanslian elinkeino-osaston käytettäväksi yhteensä 698 500 euroa maahanmuuttajien työmarkkina-aseman ja yritystoiminnan edistämiseen.

Maahanmuuttajakotivanhempien suomi toisena kielenä opetuksen järjestämiseen Stadin aikuisopistossa osoitetaan 214 500 euroa.

Vastaavasti ruotsinkieliselle työväenopistolle osoitetaan käytettäväksi 23 720 euroa ruotsi toisena kielenä opetukseen ja varhaiskasvatusviraston käytettäväksi 163 000 euroa lastenhoitopalveluun suomi toisena kielenä opetuksessa.

Stadin aikuisopistolle osoitetaan kurdin-, persian- ja darinkielisten kotivanhempien vertaisryhmätoiminnan järjestämiseen 20 000 euroa.

Stadin osaamiskeskukselle osoitetaan 15 000 euroa palveluiden palvelumuotoilua varten.

Nuorisoasiainkeskukselle osoitetaan 57 000 euroa Ole Hyvä Helsinki -hankkeeseen liittyvään kummitaiteilijatoimintaan.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Anu Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 64495

anu.riila(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566