Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

23/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Asia/24

 

12.06.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 664

Kaupunginhallituksen määräämät rajat pelastuslaitokselle

HEL 2017-006369 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti vahvistaa pelastuslautakunnalle hallintosäännön 16 luvun 11 §:ssä määritellyt toimivallat seuraavasti:

        pelastuslautakunta hyväksyy kaupungin väestönsuojelua koskevat suunnitelmat (hallintosäännön luvun 16 luvun 11 §:n 2 momentin 4 kohta),

        pelastuslautakunta tai sen määräämä päättää pelastuslaitoksen irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita, kun irtaimen omaisuuden arvo on enintään 100 000 euroa (hallintosäännön 16 luvun 11 §:n 3 momentin 3 kohta),

        pelastuslautakunta tai sen määräämä päättää tuntiperusteisesta tai kausiluonteisesta huonetilojen vuokralle ottamisesta, kun sopimuksen ennakoitu kokonaisarvo on enintään 100 000 euroa (hallintosäännön 16 luvun 11 §:n 3 momentin 8 kohta).

Samalla kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän kohdan osalta heti.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Sami Rantanen, projektipäällikkö, puhelin: 310 25235

sami.rantanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuuston 22.6.2016 päättämässä (§ 196) hallintosäännössä on pelastuslautakunnalle määritelty eräiden yksilöityjen asiakokonaisuuksien osalta päätösvalta siten, että lautakunnalla on oikeus käyttää päätösvaltaansa kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa.

Pelastuslautakunta on aloittanut työnsä 1.6.2017, mistä syystä esitys toimivallan rajojen vahvistamisesta tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupungin väestönsuojelua koskevat suunnitelmat

Hallintosäännön 16 luvun 11 § 2 momentin 4 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, pelastuslautakunta hyväksyy kaupungin väestönsuojelua koskevat suunnitelmat kaupunginhallituksen vahvistamien perusteiden mukaisesti.

Pelastuslain 2 § mukaan pelastustoimen viranomaiset huolehtivat toimialaansa kuuluvista maasotavoimiin kuuluvien haavoittuneiden ja sairaiden aseman parantamisesta, merisotavoimiin kuuluvien haavoittuneiden, sairaiden ja haaksirikkoutuneiden aseman parantamisesta, sotavankien kohtelusta sekä siviilihenkilöiden suojelemisesta sodan aikana tehdyissä Geneven sopimuksissa (SopS 8/1955), jäljempänä Geneven yleissopimukset, sekä kansainvälisten aseellisten selkkausten uhrien suojelemisesta ja kansainvälistä luonnetta vailla olevien aseellisten selkkausten uhrien suojelemisesta tehdyissä Geneven yleissopimusten lisäpöytäkirjoissa (SopS 82/1980) määritellyistä väestönsuojelutehtävistä.

Hallintosäännön 4 luvun 2 § mukaan kaupunginkanslian hallinto-osasto huolehtii kaupungin turvallisuusasioiden koordinoimisesta ja edistämisestä sekä varautumisen ja jatkuvuudenhallinnan ohjaamisesta. Hallintosäännön 12 luvun 1 § 3 kohdan mukaan kansliapäällikkö päättää varautumisen ja jatkuvuudenhallinnan järjestämisestä ja toimeenpanosta.

Pelastuslain 64 § 4 momentin mukaan pelastusviranomaiset huolehtivat pelastustoimintaan liittyvän poikkeusolojen toiminnan ja suunnitelmien yhteensovittamisesta.

Suojelusuunnitelmassa kuvataan väestönsuojelun järjestelyt ja siihen liittyvät virastojen ja laitosten velvoitteet Helsingissä. Lisäksi suunnitelmassa annetaan suunnitteluperusteita toimialoille, virastoille ja liikelaitoksille sekä tietoa sotilaallisesta uhkakuvasta ja niihin varautumisesta. Suojelusuunnitelmassa toimialoille, virastoille ja liikelaitoksille annetut velvoitteet käsitellään erikseen kunkin toimialan, viraston ja liikelaitoksen valmiussuunnitelmassa.

Kyseessä olevaan hallintosäännön kohtaan esitetyt pelastuslautakunnalle vahvistettavat toimivallan rajat vastaavat nykytilannetta.

Irtaimen omaisuuden luovuttaminen

Hallintosäännön 16 luvun 11 §:n 3 momentin 3 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty pelastuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa pelastuslaitoksen irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita.

Irtaimen omaisuuden luovutukset koskevat lähinnä käytettyjen pelastusajoneuvojen luovuttamista Helsingin sopimuspalokuntien käyttöön. Luovutukset perustuvat ajoneuvojen elinkaarimalliin, jossa pelastuslaitoksen käytöstä poistuvat ajoneuvot siirtyvät aina sopimuspalokunnille.

Pelastuslautakunnan nykyinen raja irtaimen omaisuudeen luovuttamiseen on 20 000 euroa. Tämä on käytännössä osoittautunut liian pieneksi, koska pelastusajoneuvoja luovutetaan sopimuspalokunnille yleensä yhdellä kertaa useampia.

Huonetilojen vuokralle ottaminen

Hallintosäännön 16 luvun 11 §:n 3 momentin 8 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, pelastuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa huonetilojen vuokralle ottamisesta.

Pelastuslaitoksen varsinainen huonetilojen vuokralle ottaminen tapahtuu kaupunkiympäristön toimialan kautta, josta syystä pelastuslautakunnalle siirretään toimivaltaa ainoastaan tuntiperusteisessa tai kausiluonteisessa vuokrauksessa.

Ehdotettu toimivaltaraja vastaa tällä hetkellä voimassa olevaa kaupunginhallituksen vahvistamaa tilahankkeiden käsittelyohjetta (viimeisin Khs 14.12.2015 § 1208). Toimivaltaraja on katsottu toimivaksi ja tarkoituksenmukaiseksi, eikä sitä siten ole syytä muuttaa. Tilahankkeiden käsittelyohjetta noudatetaan myös jatkossa.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Sami Rantanen, projektipäällikkö, puhelin: 310 25235

sami.rantanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Pelastuslaitos

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566