Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

22.05.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 565

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön sr perusopetuksen järjestämisluvan siirtäminen Suomen Diakoniaopisto Oy:lle

HEL 2017-003955 T 12 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus totesi lausuntonaan Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön sr ja Suomen Diakoniaopisto Oy:n hakemuksen johdosta seuraavaa:

Kaupunginhallitus päätti puoltaa

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr:n ja Suomen Diakoniaopisto Oy:n hakemuksen kohtaa yksi, jonka mukaan Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön sr oppivelvollisuusiän ylittäneille suunnattu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä perusopetuksen järjestämislupa 100 vuosiopiskelijalle siirretään Suomen Diakoniaopisto Oy:lle 1.1.2018 alkaen ja

hakemuksen kohtaa kaksi, jonka mukaan Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle sr myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa perusopetukseen valmistavaan opetukseen 30 vuosiopiskelijalle siirretään Suomen Diakoniaopisto Oy:lle 1.1.2018 alkaen.

Kaupunginhallitus ei sen sijaan puolla hakemuksen kohtaa kolme, jonka mukaan enimmäisvuosiopiskelijamäärä on Helsingissä 130 ilman rajoituksia. 130 vuosiopiskelijaa tulee kohdentaa edellä todettujen hakemuksen kohtien yksi ja kaksi mukaisesti eli oppivelvollisuusiän ylittäneille suunnattu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä perusopetuksen järjestämislupa 100 vuosiopiskelijalle ja järjestämislupa perusopetukseen valmistavaan opetukseen 30 vuosiopiskelijalle siirretään Suomen Diakoniaopisto Oy:lle 1.1.2018 alkaen.

Kaupunginhallitus pitää hyvänä, että hakemuksen ja Suomen Diakoniaopisto Oy:ltä saadun tiedon mukaan oppivelvollisuusiän ylittäneille suunnattu perusopetus kohdistuu juuri vaikeassa asemassa oleviin mm. maahanmuuttajataustaisiin ja erityisesti kotoutumistoimien ulottumattomissa oleviin naisiin ja muihin mahdollisiin pudokasryhmiin. Edelleen Suomen Diakoniaopisto Oy:ltä saadun tiedon mukaan perusopetuksen valmistavaa opetusta ei ole tarkoitus Suomen Diakoniaopistossa kohdentaa oppivelvollisuusikäisiin. Lupien myöntäminen ei siten lisää Helsingin kaupungin alueella oppivelvollisille perusopetusta järjestävien opetuksen järjestäjien määrää.

Hakemuksessa on esitetty, että Helsingin kaupunki tekisi hakemuksen liitteenä olevan perusopetuslain 7 §:n edellyttämän sopimuksen. Kaupunginhallitus toteaa, että sopimuksen tekeminen on ajankohtaista vasta siinä vaiheessa, kun järjestämislupien sisällöt ovat tarkemmin selvinneet.

Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupungilla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta osallistua Suomen Diakoniaopisto Oy:n toiminnan rahoittamiseen. Rahoitus perusopetuslaissa tarkoitettuun maahanmuuttajille järjestettävään perusopetukseen valmistavaan opetukseen sekä muille kuin oppivelvollisille järjestettävään perusopetukseen myönnetään ja maksetaan suoraan luvan saaneelle opetuksen järjestäjälle opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain mukaisesti. Näin ollen Helsingin kaupungille ei tule aiheutua velvollisuutta osallistua luvanhakijan toiminnan rahoittamiseen  lainsäädäntöön tai myöhemmin solmittavaan perusopetuslain 7 §:n edellyttämään sopimukseen perustuen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö Diakoniaopisto Oy hakemus.pdf

2

Opetusviraston lausunto perusopetuksen järjestämisluvan siirtäminen.pdf

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr ja Suomen Diakoniaopisto Oy ovat lähettäneet seuraavan hakemuksen:

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr ja Suomen Diakoniaopisto Oy (Y-tunnus 2756786-7) esittävät kunnioittavasti, että Helsingin kaupunki puoltaa hakemustamme siirtää
1) Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön sr oppivelvollisuusiän ylittäneille suunnattu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä perusopetuksen järjestämislupa 100 vuosiopiskelijalle Suomen Diakoniaopisto Oy:lle 1.1.2018 alkaen
2) Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle sr myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa perusopetukseen valmistavaan opetukseen 30 vuosiopiskelijalle Suomen Diakoniaopisto Oy:lle 1.1.2018 alkaen.
3) ja että em luvat järjestää oppivelvollisuusiän ylittäneiden aikuisten muutetaan 1.1.2018 alkaen toistaiseksi voimassa olevaksi enimmäisvuosiopiskelijamäärän ollessa Helsingissä 130

Luvan siirtäminen on tarpeen, koska Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön, Lahden Diakoniasäätiön ja Oulun Diakonissalaitoksen säätiön toisen asteen ammatilliset koulutuspalvelut siirtyvät vuoden 2017 alusta valtakunnalliseen Suomen Diakoniaopistoon.

Helsingin Diakonissalaitoksella on valtioneuvoston myöntämä lupa vuodelta 2010 järjestää aikuisten perusopetusta 20:lla opiskelijapaikalla (Dnro 234/530/2009). Helsingin kaupungin opetusvirasto ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö tekivät sopimuksen perusopetuksen lain 7 §:n mukaisen sopimuksen perusopetuksen järjestämisestä. Vuonna 2013 tätä järjestämislupaa laajennettiin (Dnro 3/532/2012) siten, että vuosiopiskelijamäärä voi olla enimmillään 50 opiskelijaa.

Vuoden 2016 elokuussa Helsingin Diakonissalaitokselle myönnettiin lisääntyneen maahanmuuton vuoksi laajennus perusopetuslupaan määräaikaisena 31.7.2018 asti. Laajennus mahdollistaa lisäpaikat 50 oppivelvollisuusiän ylittäneen maahanmuuttajan perusopetukseen ja 30:lle oppilaalle perusopetukseen valmistavaan opetukseen (Dnro 66/530/2016). Määräaikaista laajennusta varten Helsingin kaupungin opetusvirasto antoi lausunnon 2.5.2016, missä Helsingin opetusvirasto totesi, että laajentaminen on perusteltua, sillä tarve oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetukseen lisääntyy.

Suomen Diakoniaopisto Oy esittää myös, että Helsingin kaupunki tekee opetuksen järjestämisestä perusopetuslain (628/1998) 7 §:n edellyttämän sopimuksen perusopetuksen järjestämisestä (liitteenä).

Esittelijä toteaa, että perusopetuslain 7 §:n mukaan valtioneuvosto voi myöntää rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan tässä laissa tarkoitetun opetuksen järjestämiseen. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että opetuksen järjestäminen perustuu erityiseen koulutus- tai sivistystarpeeseen ja että opetuksen järjestäjä ja kunta, jossa opetusta järjestetään, ovat sopineet asiasta. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että hakijalla on ammatilliset ja taloudelliset edellytykset opetuksen asianmukaiseen järjestämiseen. Opetusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.

Opetusvirasto on antanut lausunnon asiassa 28.4.2017.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö Diakoniaopisto Oy hakemus.pdf

2

Opetusviraston lausunto perusopetuksen järjestämisluvan siirtäminen.pdf

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti

Tiedoksi

Opetusvirasto

Päätöshistoria

Opetusvirasto Opetustoimen johtaja 28.4.2017

HEL 2017-003955 T 12 00 01

 

Opetusvirasto toteaa lausuntonaan seuraavaa:

Opetusvirasto puoltaa hakemuksen kohtaa yksi, jonka mukaan Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön sr oppivelvollisuusiän ylittäneille suunnattu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä perusopetuksen järjestämislupa 100 vuosiopiskelijalle siirretään Suomen Diakoniaopisto Oy:lle 1.1.2018 alkaen.

Opetusvirasto puoltaa hakemuksen kohtaa kaksi, jonka mukaan Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle sr myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa perusopetukseen valmistavaan opetukseen 30 vuosiopiskelijalle siirretään Suomen Diakoniaopisto Oy:lle 1.1.2018 alkaen.

Opetusvirasto ei sen sijaan puolla hakemuksen kohtaa kolme, jonka mukaan enimmäisvuosiopiskelijamäärä on Helsingissä 130 ilman rajoituksia. Opetusviraston mielestä 130 vuosiopiskelijaa tulee kohdentaa edellä todettujen hakemuksen kohtien yksi ja kaksi mukaisesti.

Opetusvirasto pitää hyvänä, että hakemuksen ja Suomen Diakoniaopisto Oy:ltä saadun tiedon mukaan oppivelvollisuusiän ylittäneille suunnattu perusopetus kohdistuu juuri vaikeassa asemassa oleviin mm. maahanmuuttajataustaisiin ja erityisesti kotoutumistoimien ulottumattomissa oleviin naisiin ja muihin mahdollisiin pudokasryhmiin. Edelleen Suomen Diakoniaopisto Oy:ltä saadun tiedon mukaan perusopetuksen valmistavaa opetusta ei ole tarkoitus Suomen Diakoniaopistossa kohdentaa oppivelvollisuusikäisiin. Lupien myöntäminen ei siten lisää Helsingin kaupungin alueella oppivelvollisille perusopetusta järjestävien opetuksen järjestäjien määrää.

Hakemuksessa on esitetty, että Helsingin kaupunki tekisi hakemuksen liitteenä olevan perusopetuslain 7 §:n edellyttämän sopimuksen. Opetusvirasto katsoo, että sopimuksen tekeminen on ajankohtaista vasta siinä vaiheessa, kun järjestämislupien sisällöt ovat tarkemmin selvinneet.

Lopuksi opetusvirasto toteaa, että Helsingin kaupungilla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta osallistua Suomen Diakoniaopisto Oy:n toiminnan rahoittamiseen. Rahoitus perusopetuslaissa tarkoitettuun maahanmuuttajille järjestettävään perusopetukseen valmistavaan opetukseen sekä muille kuin oppivelvollisille järjestettävään perusopetukseen myönnetään ja maksetaan suoraan luvansaaneelle opetuksen järjestäjälle opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain mukaisesti. Näin ollen Helsingin kaupungille ei aiheutune lainsäädäntöön tai myöhemmin solmittavaan perusopetuslain 7 §:n edellyttämään sopimukseen perustuvaa velvollisuutta osallistua luvanhakijan toiminnan rahoittamiseen.

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566