Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/4

 

15.05.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 531

Sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan virkaan ottaminen

HEL 2017-002757 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Juha Jolkkonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Laura Rissasen ehdotuksesta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, va. virastopäällikkö, puhelin: 310 42215

juha.jolkkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää ottaa sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan virkaan valtiotieteiden lisensiaatti Maarit Sulavuoren 1.6.2017 lukien 8 175,04 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Samalla kaupunginhallitus päättää todeta, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös tällaisen henkilön osalta ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän kohdan osalta heti.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 22.6.2016, 196 § hyväksyä Helsingin kaupungin hallintosäännön johtamisjärjestelmää koskevat osat (jäljempänä hallintosääntö) 1.6.2017 lukien, ja että hallintosäännön täytäntöön panemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ennen sen voimaantuloa.

Hallintosäännön 5 luvun 9 §:n mukaan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuutta johtaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja. Palvelukokonaisuuden johtaja suorittaa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan määräämät tehtävät.

Kaupunginhallitus päätti 21.11.2016, 1047 § perustaa palvelukokonaisuuksien johtajien virat. Samassa yhteydessä nykyisen sosiaali- ja terveysviraston osastopäällikköjen virkojen virkanimikkeet muutettiin sosiaali- ja terveystoimialan palvelukokonaisuuksien johtajien virkanimikkeiksi. Palvelukokonaisuuksien johtajien virat on tarkoituksenmukaista täyttää ennen uuden organisaation voimaantuloa palvelukokonaisuuksien suunnittelua ja käynnistämistä varten.

Hallintosäännön 8 luvun 1 §:n mukaan palvelukokonaisuuksien johtajat valitsee kaupunginhallitus.

Viran hakumenettely

Kaupunginhallitus päätti 13.2.2017, 152 § että sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan virka täytetään julkisella hakumenettelyllä.

Virka oli julkisesti haettavana 15.2.–6.3.2017. Virkaa haki tällöin hakuajan kuluessa seitsemän henkilöä. Kaikki hakijat täyttivät viran kelpoisuusvaatimuksen koulutuksen osalta. Hakijoista yksi ei täyttänyt kelpoisuusvaatimusta johtamiskokemuksen osalta. Tuolloin arvioitiin, että hakijoista kenelläkään ei ollut hakemuksessa esitetyn työkokemuksen perusteella riittävää johtamiskokemusta eikä tuntemusta erityisesti kyseisen palvelukokonaisuuden palveluista. Tästä syystä kaupunginhallitus päätti 20.3.2017, 294 § julistaa viran uudelleen haettavaksi. Samalla kaupunginhallitus päätti, että virkaan aiemman haun perusteella tulleet hakemukset otetaan huomioon.

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan virka oli uudelleen julkisesti haettavana 22.3.–10.4.2017. Uusi hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 26.3.2017 sekä Metro-lehdessä 22.3.2017. Lehti-ilmoitusten lisäksi hakuilmoitus oli esillä kaupungin eRekry-palvelussa sekä Mol.fi-, Oikotie.fi- ja LinkedIn-palveluissa.

Hallintosäännön 23 luvun 1 §:n mukaan palvelukokonaisuuksien johtajien kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, kokemus johtamistehtävissä sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa ilmoitettiin arvostettavan kokemusta organisaation operatiivisesta johtamisesta ja näyttöä muutoksen aikaansaamisesta, samoin kuin hyviä vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja ja kykyä tehdä yhteistyötä kaupungin sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa. Laajentuva kansainvälinen yhteistyö edellyttää myös sujuvaa englannin kielen taitoa. Lisäksi todettiin, että hakijalla tulee olla riittävä tuntemus kyseisen palvelukokonaisuuden palveluista.

Virkoja täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Valintaprosessi

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan virkaa haki uuden hakuajan kuluessa 33 henkilöä. Liitteenä 1 on yhteenveto hakijoista. Lisäksi huomioitiin virkaan aiemmassa haussa tulleet hakemukset. Näistä seitsemästä hakijasta yksi on sittemmin perunut hakemuksensa. Liitteenä 2 on yhteenveto aiemman haun hakijoista.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin seitsemän henkilöä:

********** Maarit Sulavuori **********

Haastattelut suorittivat 18.–24.4.2017 toimialajohtaja Juha Jolkkonen, toimialan hallintojohtaja Tiina Mäki ja rekrytointipäällikkö Riitta Hellman kaupunginkansliasta.

Hakemusten ja haastattelujen perusteella psykologiseen henkilöarviointiin kutsuttiin neljä hakijaa ********** ja Maarit Sulavuori. Henkilöarvioinnit suoritti Psycon Oy ajalla 2.–4.5.2017.

Hakija ********** on suorittanut lääketieteen tohtorin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 2014.  Hän on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1996 ja sisätautien erikoislääkäriksi vuonna 2003. Lisäksi hän on suorittanut sosiaali- ja terveysjohtamisen executive MBA-tutkinnon Tampereen teknillisessä yliopistossa vuonna 2013.

Hakija ********** on toiminut vuodesta 2013 sosiaali- ja terveysviraston päivystystoiminnoista vastaavana johtajalääkärinä. Aiemmin hän on toiminut terveyskeskuksen Malmin päivystyssairaalan ylilääkärinä, apulaisylilääkärinä Malmin päivystyspoliklinikalla, sekä apulaisylilääkärinä, osastonlääkärinä ja sairaalalääkärinä Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Hakija ********** vahvuutena tehtävään nähden on kokemus sosiaali- ja terveyspalvelujen yhden osa-alueen, päivystyksen esimies- ja johtamistehtävistä, sekä osallistuminen muun muassa sosiaali- ja terveystoimen yhdistämiseen ja Malmin uuden päivystyssairaalan käyttöönottoon. Hän tuntee myös hyvin Helsingin kaupungin toiminnan, toimintatavat ja yhteistyötahot.

Hakija ********** on suorittanut terveystieteiden maisterin tutkinnon Turun yliopistossa vuonna 2000 pääaineena hoitotiede. Hän on lisäksi suorittanut opistotasoisen sairaanhoitajan tutkinnon Helsingin sairaanhoito-opistossa vuonna 1982 sekä erikoissairaanhoitaja-kätilön tutkinnon Helsingin kätilöopistossa vuonna 1987. Hän on suorittanut sosiaali- ja terveysjohtamisen PD-koulutuksen Tampereen yliopistossa vuonna 2014.

Hakija ********** on toiminut vuodesta 2016 hallituksen I&O kärkihankkeen (ikäihmisten kotihoito ja kaikenikäisten omaishoito) muutosagenttina pääkaupunkiseudun alueella. Vuodesta 2013 hän on toiminut sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen läntisen palvelualueen johtajan virassa, josta hän on virkavapaalla hoitaakseen muutosagentin tehtävää. Aiemmin hän on toiminut sosiaaliviraston pitkäaikaishoidon toimistopäällikkönä sekä toimistopäällikkönä Kivelän sairaalassa sekä johtavana ylihoitajana Laakson sairaalassa.

Hakija ********** vahvuuksia ovat pitkä kokemus muutosten johtamisesta kaupungin organisaatiossa sekä palvelukokonaisuuden palvelujen monipuolinen tuntemus. Rooli pääkaupunkiseudun kuuden kunnan muutosagenttina tuo näköalaa maakuntatason osaamiseen ja kehittämishankkeisiin vanhuspalveluiden alueella. ********** johtamistavassa korostuu yhdessä tekeminen ja ihmisten osallistaminen.

Hakija ********** on suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2016 pääaineena yhteiskuntapolitiikka. Hän on lisäksi suorittanut opistotasoisen sairaanhoitajan tutkinnon Oulun terveydenhuolto-oppilaitoksessa vuonna 1990 sekä datanomin ammattitutkinnon Edupolissa vuonna 2006. Hän on lisäksi suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon vuonna 2003.

Hakija ********** on toiminut vuodesta 2016 hallituksen I&O kärkihankkeen Uudenmaan muutosagenttina (pois lukien pääkaupunkiseutu). Hän on toiminut vuodesta 2012 Porvoon kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen johtajan virassa, josta hän on virkavapaalla hoitaakseen muutosagentin tehtävää. Aiemmin hän on toiminut Porvoon kaupungilla kotihoidon vt. johtajana, vanhainkodin vt. johtajana ja osastonhoitajana.

Hakija ********** vahvuutena on hänen monipuolinen kokemuksensa vanhuspalveluiden alueelta ja näkemys palvelukokonaisuuden kysymyksiin ja kehittämisnäkymiin. Rooli I&O kärkihankkeen Uudenmaan muutosagenttina tuo näköalaa maakuntatason osaamiseen ja kehittämishankkeisiin vanhuspalveluiden alueella. Hänen johtamistapansa on järjestelmällinen ja prosessilähtöinen.

Hakija Maarit Sulavuori on suorittanut valtiotieteiden lisensiaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 2006 pääaineena sosiaalityö. Hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1990 pääaineena sosiaalipolitiikka. Lisäksi hän on suorittanut muutoksenhallinnan ja johtamisen PD-koulutuksen Helsingin yliopistossa vuonna 2003.

Hakija Sulavuori on toiminut vuodesta 2016 sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen vs. osastopäällikkönä. Vakinaisessa virassaan nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön toimistopäällikkönä hän on toiminut vuodesta 2014.  Aiemmin hän on toiminut Keravan kaupungin sosiaalijohtajana, sekä aikuissosiaalityön esimiehenä ja palvelupäällikkönä Vantaan kaupungilla.

Hakija Sulavuoren vahvuutena ovat näytöt useiden muutosten onnistuneesta läpiviemisestä ja osastopäällikön tehtävän menestyksekkäästä hoidosta, sekä kokonaisvaltainen näkemys sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudesta ja kytkeytymisestä toisiinsa. Hänen kykynsä hahmottaa kokonaisuuksia on vahva ja johtamistapansa yhteistyö- ja ratkaisulähtöinen.   

Kaikilla neljällä kärkihakijalla on kokemusta sosiaali- ja terveyspalvelujen johtamisesta ja hallinnosta sekä muutosten läpiviemisestä toimialalla. Kaikki ovat myös kehittäneet johtamisosaamistaan ja heillä on tehtävän hoidon edellyttämät vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot sekä toimialan yhteistyöverkostot.

Perustelut valintaesitykselle

Palvelukokonaisuuksien johtajien tehtävä on suunnitella, seurata ja valvoa johtamiensa hallinnollisten kokonaisuuksien toimintaa sekä vastata niiden tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Heidän tehtävänään on myös johtamiensa hallinnollisten kokonaisuuksien strateginen ohjaus sekä suorituskyvyn ja toiminnan tuloksellisuuden kehittäminen ja ylläpito.

Toimialansa johtavina viranhaltijoina palvelukokonaisuuksien johtajat ovat osaltaan kaupungin muutoksen onnistumisen kannalta keskeisessä asemassa. He varmistavat toiminnallaan, että kaupungin organisaation ja johtamisjärjestelmän uudistus muuntuu heidän johtamissaan palvelukokonaisuuksissa todeksi. Tämä tarkoittaa muun muassa toimintatapojen yhtenäistämistä, kulttuurien yhdistämistä ja vahvaa kaupungin uuden suunnan näyttämistä niin palvelukokonaisuuden kuin laajemmin toimialan sisällä, toimialojen välillä ja ulkoisiin sidosryhmiinkin päin.

Edellä kuvattuja kykyjä ja ominaisuuksia on kartoitettu työkokemuksen ja hakemuksen lisäksi haastatteluilla ja henkilöarvioinneilla. Näiden tuloksena on muodostettu kokonaiskuva hakijoista ja päädytty esitettyyn henkilöön.

Maarit Sulavuoren valintaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajaksi puoltaa hänen osastopäällikkönä ja aiemmissa tehtävissään osoittama kykynsä johtaa uudistumista, motivoida henkilöstöä ja saada aikaan tuloksia yhdessä tekemällä. Sulavuoren johtamistyyli on nykyaikainen, samaan aikaan valmentava ja tuloksellinen. Johtajana hänellä on runsaasti näyttöjä hyviä yhteistyö- ja neuvottelutaitoja edellyttävien tilanteiden onnistuneesta hoidosta. Sulavuoren vahvuus on myös hänen kokonaisvaltainen näkemyksensä sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudesta, mukaan lukien kyseessä olevan palvelukokonaisuuden palvelut, sekä ymmärrys palvelujen välisestä vuorovaikutuksesta ja tulevaisuuden suuntaviivoista.

Kaikki hakuasiakirjat ja muut hakuprosessiin liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä kaupunginhallituksen kokouksissa ja tätä ennen valmistelijalla.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, va. virastopäällikkö, puhelin: 310 42215

juha.jolkkonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1_7-30-17 yhteenveto.pdf

2

Liite 2_7-10-17 yhteenveto.pdf

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Viran muut hakijat

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Sosiaali- ja terveystoimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566