Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

02.05.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 464

V 17.5.2017, Luottamushenkilöiden taloudelliset etuudet

HEL 2017-003722 T 00 00 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Laura Rissasen ehdotuksesta.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Tiina Teppo, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36289

tiina.teppo(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää luottamushenkilöiden taloudellisista etuuksista 1.6.2017 lukien liitteen 1 mukaisesti.

Esittelijän perustelut

Asian tausta ja edellytykset laissa

Luottamushenkilöiden palkkioiden perusteista määrätään nykyisin luottamushenkilöiden palkkiosäännössä. Säännössä ovat sekä periaatteet että konkreettiset taloudellisten etujen määrät. Palkkiosäännön voimassaolo lakkaa hallintosäännön tullessa voimaan 1.6.2017.

Kuntalain (410/2015) 14 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan valtuusto päättää luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista.

Kuntalain 82 §:n 1 ja 2 momenttien mukaan luottamushenkilölle maksetaan:

  1. kokouspalkkiota;
  2. korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä;
  3. matkakustannusten korvausta ja päivärahaa.

Luottamushenkilölle voidaan myös maksaa palkkiota määräajalta sekä muita erillispalkkioita.

Kaupunginvaltuusto päätti 16.11.2016 (§ 291) hallintosäännöstä, jonka 31 luvussa määrätään luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista. Perusteet perustuvat kuntalain 82 §:n 1 ja 2 momentteihin sekä voimassa olevassa palkkiosäännössä oleviin periaatteisiin. Hallintosäännön mukaan kaupunginvaltuusto päättää taloudellisten etuuksien perusteiden lisäksi palkkioista ja korvausten suuruudesta ja rajoituksista.

Kuntalain 80 §:n 4 momentin mukaan valtuusto päättää päätoimiselle ja osa-aikaiselle luottamushenkilölle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista. Päätoimisia luottamushenkilöitä ovat kuntalain 44 §:ssä tarkoitettu pormestari ja 45 §:ssä tarkoitetut apulaispormestarit.

Kaupunginvaltuusto päätti 18.1.2017 (7 §) päätoimisten luottamushenkilöiden palkkauksesta seuraavaa: Pormestarin kokonaispalkka on 14 000 euroa kuukaudessa, sisältäen autoedun. Kaupunkiympäristön, kasvatuksen ja koulutuksen, kulttuurin ja vapaa-ajan sekä sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestarin kokonaispalkka on 10 000 euroa kuukaudessa, sisältäen autoedun.

Hallintosäännön mukaan päätoimisille luottamushenkilöille maksetaan toimielinten kokouksiin osallistumisesta kokouspalkkiota mutta ei vuosipalkkiota, kulukorvauksia tai muita korvauksia vaikka päätoiminen luottamushenkilö tulisi valituksi vuosipalkkioon tai muihin korvauksiin oikeuttavaan tehtävään.

Luottamushenkilöiden palkkiot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuuston rakenteeseen ja tehtäviin ei tule muutosta, joten on perusteltua pitää palkkiot ennallaan.

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallituksessa on viisi päätoimista ja kymmenen sivutoimista luottamushenkilöä. Ottaen huomioon kaupunginhallituksen roolin säilymisen ennallaan, on perusteltua pitää kokouspalkkiot nykytilaa vastaavana. Kuitenkin puheenjohtajan ollessa päätoiminen puheenjohtajan kokouspalkkio on perusteltua pitää samalla tasolla kuin jäsenen kokouspalkkio.

Tällä hetkellä kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksettava vuosipalkkio on 10 450 euroa ja varapuheenjohtajille sekä muille jäsenille 6 970 euroa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimii jatkossa pormestari, jolle ei makseta vuosipalkkiota. Sivutoimisten jäsenten toimintaedellytykset on turvattava riittävän suurella kokous- ja/tai vuosipalkkiolla. Ottaen huomioon pyrkimyksen turvata toimintaedellytykset tekemättä jäsenistä päätoimisia tai osa-aikaisia on kaupunginhallituksen jäsenen vuosipalkkio perusteltua nostaa 12 000 euroon.

Kaupunginhallituksen jaostot

Konsernijaoston asemaan ei tule muutoksia, ja näin ollen on perusteltua pitää palkkiot ennallaan. Elinkeinojaoston tehtävät muotoutunevat vertailukelpoisiksi konsernijaoston tehtävien kanssa. Näin ollen elinkeinojaoston palkkioiden tulisi sijoittua konsernijaoston palkkioiden tasolle. Kuitenkin elinkeinojaoston puheenjohtajan ollessa päätoiminen puheenjohtajan kokouspalkkio on perusteltua pitää samalla tasolla kuin jäsenen kokouspalkkio.

Tarkastuslautakunta

Tarkastuslautakunnan asemaan ei tule muutoksia. Näin ollen on perusteltua pitää palkkiot ennallaan.

Toimialalautakunnat

Toimialalautakunta on uusi toimielin kaupungin toimielinkokonaisuudessa. Se on toimielimenä vaativampi kuin nykyisessä palkkiosäännössä vaativiksi lautakunniksi katsotut lautakunnat, joiden kokouspalkkiot ovat puheenjohtajan osalta 155 euroa ja jäsenen osalta 140 euroa. Ottaen toimielimen vahvan roolin huomioon on perusteltua, että toimialalautakunnan kokouspalkkio on 240 euroa jolloin se on 80 % kaupunginhallituksen kokouspalkkiosta. Toimialalautakunnan puheenjohtajana toimivan päätoimisen apulaispormestarin kokouspalkkio on sama kuin jäsenen kokouspalkkio.

Vuosipalkkiota ei makseta puheenjohtajalle, mutta varapuheenjohtajan vuosipalkkion on toimielimen rooli huomioon ottaen perusteltua sijoittua samalle tasolle kuin kaupunginhallituksen jaostossa.

Hallintosäännössä määrätyt muut toimielimet

Toimialalautakuntien jaostojen ja liikelaitosten johtokuntien palkkiot on tehtäväkokonaisuudet huomioon ottaen perusteltua pitää samansuuruisina kuin nykyisessä palkkiosäännössä muilla ratkaisuvaltaa käyttävillä toimielimillä.

Vaaleihin sekä seudullisiin toimielimiin liittyvät palkkiot

Vaaleihin liittyvät palkkiot sekä palkkiot seudullisista toimielimistä on tehtävien muuttumattomuuden johdosta perusteltua pitää ennallaan.

Kulukorvaukset

Kulukorvauksia maksetaan nykyisen palkkiosäännön mukaan tehtävästä aiheutuvia kustannuksia varten siten, että kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajille maksetaan 3 480 euroa vuodessa, kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajille sekä kaupunginhallituksen jaostojen puheenjohtajille 1 750 euroa vuodessa ja kaupunginhallituksen jäsenille ja valtuustoryhmien puheenjohtajille, joilla ei ole oikeutta kulukorvauksiin edeltävien kohtien perusteella, kullekin 840 euroa vuodessa.

Kulukorvaukset on tarkoituksenmukaista pitää ennallaan kuitenkin siten muutettuna, että kaupunginhallituksen ja elinkeinojaoston päätoimiselle puheenjohtajalle sekä apulaispormestareille kaupunginhallituksen jäsenen ominaisuudessa ei makseta kulukorvauksia.

Kokouspalkkion korottaminen sekä ansionmenetyksestä, lastenhoidon järjestämisestä ja avustajan käyttämisestä aiheutuneiden kustannusten korvaaminen

Kokouspalkkion korottamista koskevat periaatteet on tarkoituksenmukaista säilyttää nykytilaa vastaavana. Lisäksi ansionmenetyksen korvaamiseen sekä lastenhoidon järjestämisestä aiheutuneiden kustannusten ja avustajan käyttämisestä aiheutuneiden kustannusten korvaamiseen ei esitetä muutoksia.

Voimassa olevan luottamushenkilöiden palkkiosäännön muut määräykset

Voimassa olevassa palkkiosäännössä määrätään lisäksi luottamushenkilöiden kannettavista tietokoneista ja matkapuhelimista, julkisen liikenteen matkakortista, matkakustannusten korvaamisesta, virkamatkan kustannusten korvaamisesta, korvausten hakemisesta sekä palkkioiden ja korvausten maksamisesta.

Edellä mainitut voimassa olevan palkkiosäännön määräykset on tarkoituksenmukaista pitää ennallaan kuitenkin siten muutettuna, että kaupungin kannettavaan tietokoneeseen oikeutettu luottamushenkilö voi valita käyttävänsä omaa konetta kaupungin luovuttaman koneen sijaan. Tällöin kaupunki suorittaa kuukausittain korvauksen oman koneen ja internet -yhteyden käyttämisestä. Korvaus on 50 euroa kuukaudessa.

Palkkioiden tarkistaminen

Luottamushenkilöiden palkkiosäännön mukaisia palkkiomääriä on tarkistettu valtuustokausittain. Valtuusto päätti 12.12.2012 (§ 434) 20 %:n tasokorotuksesta ja 10.12.2008 (§ 292) 25 %:n tasokorotuksesta. Tasokorotusta luottamushenkilöiden palkkioihin valtuustokaudelle 2017-2021 ei esitetä.

On luontevaa, että luottamushenkilöiden palkkioiden kasvu seuraa kuntasektorin työntekijöiden ansiotason kasvua. Kuntasektorin ansiotasoindeksin kasvu vuosilta 2013-2016 on 2,5 % ja luottamushenkilöiden palkkioita on perusteltua korottaa valtuustokaudelle 2017-2021 2,5 %. Seuraava tarkistus palkkioihin tehdään valtuustokauden vaihtuessa.

Viranhaltijoiden kokouspalkkiot

Viranhaltijoiden kokouspalkkioista on voimassa kaupunginhallituksen päätös 23.2.2009 (§ 265). Kokouspalkkion suuruus on valtuustossa ja kaupunginhallituksessa 54 euroa, muussa ratkaisuvaltaa käyttävässä toimielimessä 44 euroa ja toimielimessä, jolla ei ole ratkaisuvaltaa, 35 euroa. Toimielimen puheenjohtajalle ja sihteerille sekä kaupunginhallituksen kokouksessa esittelijänä toimivalle viranhaltijalle maksetaan palkkio 50 %:lla korotettuna.

Jos viranhaltija tai työntekijä on saapuvilla kokouksessa muuna kuin säännöllisenä työaikanaan yli kolme tuntia, hänelle maksetaan korottamattoman kokouspalkkion lisäksi 50 % kyseisen kokouspalkkion määrästä jokaista kolmen tunnin jälkeen alkavaa tuntia kohden.

Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy asian esitetyn mukaisesti, kaupunginhallitus tekee vastaavan päätöksen viranhaltijoiden kokouspalkkioiden tarkastamisesta kuntasektorin ansiotasoindeksin 2,5, %:n kasvun mukaisesti.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Tiina Teppo, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36289

tiina.teppo(a)hel.fi

Liitteet

1

Luottamushenkilöiden taloudelliset etuudet

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Tiedoksi

Taloushallintopalvelu

Toimialat ja liikelaitokset

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566