Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/1

 

18.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 381

F 3.5.2017, Den av Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp väckta gruppmotionen om anslutande av staden till ICORN:s nätverk

HEL 2016-011226 T 00 00 03

Beslut

Stadsstyrelsen föreslog stadsfullmäktige följande:

Stadsfullmäktige beslutar anse den av Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp väckta gruppmotionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

stadsdirektör

Jussi Pajunen

Upplysningar

Anu Riila, specialplanerare, telefon: 310 64495

anu.riila(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, telefon: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Veikko Kunnas, Osastopäällikkö, telefon: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Bilagor

1

RKPn valtuustoryhmän ryhmäaloite Kvsto 12.10.2016 asia 11

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp föreslår i sin motion att Helsingfors stad ska utreda möjligheterna och förbereda sig på att bli en av de städer som deltar i verksamheten i nätverket International Cities of Refuge Networking (ICORN) och erbjuder fristad i Helsingfors för förföljda journalister, författare och artister.

Enligt 22a § i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en gruppmotion på det sätt som i 22 § är föreskrivet om behandlingen av en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter. En gruppmotion ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader.

Gruppmotionen är undertecknad av mer än hälften av ledamöterna (i fullmäktigegruppen i fråga). Sammanlagt fem ledamöter har undertecknat gruppmotionen.

Stadsstyrelsen hänvisar till utredningarna och konstaterar att det är värt understöd att Helsingfors blir medlem i nätverket ICORN.

Det administrativa centret för nätverket ICORN som bildades år 1993 ligger i Stavanger i Norge. ICORN Stavanger tar emot ansökningar från författare och konstnärer som behöver tillfälligt eller långvarigare skydd, och bedömer och verifierar risken för dem att faktiskt drabbas av förföljelse i hemlandet. ICORN Stavanger föreslår skyddsbehövande konstnärer för medlemsstäder eller medlemsområden och hjälper den skyddsbehövande personen att flytta från sitt hem- eller vistelseland till mottagarstaden i samarbete med medlemsstaden eller medlemsområdet. På motsvarande sätt förbinder sig medlemsstäderna och medlemsområdena inom ICORN att enligt sin kapacitet erbjuda kortvariga (1–4 månader) och långvarigare (max. 2 år) skyddshem för förföljda konstnärer, författare och artister.

Medlemsstäderna och medlemsområdena i nätverket ICORN fungerar inom ramen för sina egna lagar och föreskrifter. För personer som behöver långvarigare skydd gäller härigenom i främsta rummet det nationella asylförfarandet. Medlemskapet i nätverket ICORN innebär dock att medlemsstaden eller medlemsområdet kan utnyttja organisationens expertis och nätverk som stöd för behandlingen av ansökan om fristad under asylförfarandet i syfte att bedöma den skyddssökande journalistens, författarens eller artistens konstnärliga verksamhet som hänför sig till hans eller hennes yrkesutövning i förhållande till förföljelsen eller riskerna i samband med repatriering.

I Helsingfors har man sedan 2015 ordnat kortvariga fristadsvistelser för professionella artister inom visuell konst och musik. Perpetuum Mobile ry:s och HIAP ry:s (Helsinki International Artist Programme) fristadsverksamhet har varit en ny öppning på internationell nivå. Under de korta boendeperioderna i fristäder har konstnärer ordnat flera diskussionsmöten, konserter och utställningar tillsammans med helsingforsiska aktörer. Detta pilotprojekt har finansierats av Kulturkontakt Nord och undervisnings- och kulturministeriet. Sedan 2016 har Helsingfors stad med ett litet bidrag understött bl.a. fristadsverksamheten för Safe Haven Helsinki som har låtit fem konstnärer från olika länder bo i sina skyddshem under en kortare period år 2016. Dessutom var en process med uppehållstillstånd aktuell i fråga om en första långvarigare vistelse i Finland år 2016.

Erfarenheterna av fristadsverksamheten åren 2015–2016 har varit positiva. Helsingfors kulturcentral anser det som en bra idé att staden ansluter sig till nätverket ICORN, och näringslivsavdelningen stöder denna uppfattning. Som medlem i nätverket ICORN fungerar staden som en del av ett större internationellt nätverk i samarbete med andra fristadsstäder och får då tillgång till organisationens expertis och tjänster vad sökprocesserna och valen i anslutning till fristadsverksamheten beträffar och stöd för verksamheten. Helsingfors stadsfullmäktige har behandlat saken tidigare i november 2015 (HEL 2015-003160/00003).

De städer som blir medlemmar i nätverket förbinder sig till att ordna fristadsverksamhet, tillhandahålla stöd i anslutning till verksamheten och för sin del underlätta konstnärernas ställning genom att bl.a. erbjuda juridisk rådgivning och möjligheter att bilda nätverk med den lokala gemenskapen och stadens konstnärer. Varje stad som blir medlem överväger dock alltid själv hur stadens fristadsverksamhetsnivå definieras och dimensioneras och hur staden finansierar verksamheten.

Helsingfors understöder i praktiken redan för andra året genom projektfinansiering sådan fristadsverksamhet som följer nätverket ICORNs riktlinjer. Enligt kulturcentralens uppfattning är stadens konst- och kulturunderstöd också i fortsättningen det viktigaste verktyget för att verkställa stadens ansvar att driva fristadsverksamhet, såsom de redan är i nuläget.

Det är ändamålsenligt att Helsingfors kulturcentral tillsammans med Esbo och Vanda och eventuella kulturaktörer utreder möjligheterna att utveckla samarbetet inom nätverket ICORN i syfte att nå synergifördelar. Samtidigt är detta ett tecken på positivt stöd till konstnärer, artister och redaktörer som yrkesutövare och på att städerna i huvudstadsregionen för sin del främjar yttrandefriheten och efterlevnaden av förpliktelserna vad gäller de mänskliga rättigheterna.

Det konstateras ytterligare att Göteborgs stads bedömning om nätverket ICORNs verksamhet i Sverige blir färdig våren 2017.

Helsingfors stads verksamhetsprincip är att när staden ansluter sig till en ny organisation ska den samtidigt avgå från en annan. Om förhandlingsresultatet blir att man beslutar bli medlem i nätverket ICORN, kan Helsingfors på förslag av kulturcentralen avgå från medlemskapet i nätverket IETM International Network for Contemporary Performing Arts.

Utlåtandet har beretts i samråd med stadskansliets näringslivsavdelning och kulturcentralen.

Föredragande

stadsdirektör

Jussi Pajunen

Upplysningar

Anu Riila, specialplanerare, telefon: 310 64495

anu.riila(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, telefon: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Veikko Kunnas, Osastopäällikkö, telefon: 310 37002

veikko.kunnas(a)hel.fi

Bilagor

1

RKPn valtuustoryhmän ryhmäaloite Kvsto 12.10.2016 asia 11

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566