Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/1

 

03.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 326

V 19.4.2017, Nuorten aloitteet vuonna 2016

HEL 2016-003280 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä nuorten aloitteet vuodelta 2016 tiedoksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046

anja.vallittu(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorten aloitteet 2016 koonti

2

Ruuti ydinryhmän lausunto

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuuston työjärjestykseen lisättiin nuorten aloitteet vuonna 2015. Nuorten aloiteoikeus on osa helsinkiläisten nuorten Ruuti osallistumis- ja vaikuttamisjärjestelmää. Valtuuston päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä kaupunginhallitus hyväksyi ohjeet nuorten aloitteiden käsittelystä 4.5.2015 (§ 474).

Valtuuston työjärjestyksen 25 a §:n mukaan kaupunginhallituksen tulee esittää valtuuston tietoon kerran vuodessa viimeistään sen huhtikuussa pidettävässä kokouksessa kaupungin toimivaltaan kuuluvissa asioissa 13–17-vuotiaiden nuorten aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet sekä Ruuti nuorten osallistumis- ja vaikuttamisjärjestelmän ydinryhmänlausunto asiassa.

Käsiteltäessä nuorten aloitteita sallitaan keskustelu. Päätöksentekoa yksittäisten nuorten aloitteiden osalta ei toivomusponsia lukuun ottamatta sallita.

Nuorten aloiteoikeuden tavoitteena on kannustaa ja tukea nuorten osallistumista ja vaikuttamista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Samalla aloitteet tuovat kaupungin virastoille tietoa nuorten toiveista ja tavoitteista. Nämä lähtökohdat heijastuvat myös nuorten aloitteiden käsittelyssä, jossa prosessit ja menettelytavat poikkeavat jonkin verran valtuuston työjärjestyksen 25 §:ssä tarkoitettujen kunnan asukkaiden aloitteiden osalta sovellettavista menettelytavoista.

Nuorten aloitteet tehdään pääsääntöisesti Ruuti.net -verkkosivun kautta.

http://ruuti.munstadi.fi/

Nuorisoasiankeskus toimittaa nuorten aloitteet kaupungin kirjaamoon, jossa ne kirjataan ja toimitetaan eteenpäin vastauksen valmistelua varten. Nuorten aloitteiden käsittelylle on sovittu kolmen kuukauden määräaika.

Luettelo nuorten aloitteista ja niihin annetuista vastauksista on tämän asian liitteenä 1.

Nuorten aloitteita tehtiin vuonna 2016 yhteensä 20. Aloitteet jakaantuvat suurelta osin nuorisotoimen (6), liikuntatoimen (5) ja opetustoimen (5) kesken. Muut aloitteet koskivat kaupunkisuunnittelun viraston (2), kaupungin liikennelaitoksen (1) ja rakennusviraston (1) toimialaa tai toimintaa.

Nuorten aloitteita tehtiin mm. nuorison tiloista, liikunnasta ja urheilukentistä sekä harrastuksiin ja vapaa-ajan viettoon liittyvistä asioista. Nuoret toivovat yhteisiä erilaisia oleskelu- ja opiskelutiloja. Valtaosa aloitteista on luonteeltaan konkreettisia parannusehdotuksia. Yksi aloitteista koski poliittisten nuorisojärjestöjen mahdollisuudesta kertoa toiminnastaan kouluilla. Aloite kytkeytyy nuorten yhteiskunnallisen vaikuttamiseen ja tukee osaltaan monien opetussuunnitelmien tavoitteiden toteutumista. Yhdessä aloitteessa esitetään perus- ja toiseen asteella järjestettäväksi itsenäistymiskursseja nuorten kasvun ja kehityksen tukemiseksi.

Vuonna 2016 aloitteiden määrä lähes puolittui edelliseen vuoteen nähden, jolloin aloitteita tehtiin 39.  Aloitteet ovat molempina vuosina koskeneet pääosin samojen virastojen toimintaa ja toimialaa.

Nuorten Ruuti osallistumis- ja vaikuttamisjärjestelmän ydinryhmän lausunto on tämän asian liitteenä 2.

Ydinryhmä toteaa lausunnossaan, että se kokee aloitejärjestelmän olevan nuorille merkittävä vaikuttamiskanava. Vastaukset aloitteisiin ovat ydinryhmän näkemyksen mukaan parempia kuin edellisenä järjestelmän käyttöönottovuonna, mutta parannuskohteita on edelleen. Aloitejärjestelmän tunnetuksi tekemistä, näkyvyyttä ja mainostamista tulee parantaa. Viranhaltijoiden perehdytystä tulee edelleen lisätä. Lausunnossa toivotaan vakavaa suhtautumista ja työn tekemistä sen suhteen, että nuorten ääni kuuluisi paremmin kaupungin päätöksenteossa.

Nuorten aloitteiden käsittelyn menettelytapojen osalta huolehdittu, että menettelytavat vastaavat kaupunginhallituksen asiassa antamia ohjeita. Nuorten aloitteisiin vastataan samalla tavalla kuin kunnan asukkaan aloitteisiin. Tämä merkitsee, että vastaajana on kaupunginjohtaja tai apulaiskaupunginjohtaja, jolla on tarvittaessa käytettävissään vastauksen pohjana virastoilta saadut selvitykset. Yhteydenpitoa kaupunginjohdon ja Ruuti ydinryhmän kanssa asiassa on jatkettu kuluvan vuoden aikana. Aloitteiden ja palautteiden eroon on kiinnitetty erityistä huomiota niiden käsittelyssä. Nuorten osallisuus- ja vaikuttamistoiminnan onnistuminen vaatii kaupungin työntekijöiltä osaamista, nuorten kuulemista ja taitoa ottaa nuoret mukaan toiminnan suunnitteluun ja päätöksentekoprosesseihin. Työntekijöille on tarjottava tähän koulutusta, nuorisotoimessa esimiehet onkin perehdytetty järjestelmään. Lisäksi on laadittu ohjeistus siitä, kuinka nuorten aloitteisiin tulisi vastata. Jatkossa toimialojen osallisuusryhmät tulevat ottamaan vastuuta työntekijöiden kouluttamisesta näiltä osin. Koulutuksen suunnittelu on tarkoitus käynnistää heti, kun toimialojen päälliköiden ja esimiesten työnjaot ja tehtävät ovat täsmentyneet.

Nuorten Ruuti osallistumis- ja vaikuttamisjärjestelmän arviointi on tehty 2016. Nuorten osallistumis- ja vaikuttamisjärjestelmä tulee lähiaikoina kaupunginhallituksen vahvistettavaksi. Siinä yhteydessä kaupunginhallitus voi arvioida eri toimintamuotoja ja päivittää niitä. Nuorten aloiteoikeus liittyy tähän tarkasteluun, mutta on siitä kuitenkin erillinen. Nuorten aloiteoikeutta koskevat säännökset on sisällytetty hallintosäännön osallisuutta käsittelevään lukuun, 26 luvun 3§:än, joka tulee korvaamaan kaupunginvaltuuston työjärjestyksen vastaavan säännöksen.

Tarkoituksena on, että Ruuti ydinryhmä tulee seuraamaan asian käsittelyä kaupunginvaltuuston kokouksessa, jolloin valtuutetuilla on mahdollisuus tavata ydinryhmän jäseniä.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Anja Vallittu, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36046

anja.vallittu(a)hel.fi

Liitteet

1

Nuorten aloitteet 2016 koonti

2

Ruuti ydinryhmän lausunto

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566