Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/3

 

06.03.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 239

Valtuutettu Yrjö Hakasen toivomusponsi koskien asukastila Mellarin ja kirjaston suunnittelua yhdessä asukkaiden kanssa Mellunmäessä

HEL 2016-003138 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 2.3.2016 hyväksymän toivomusponnen (Yrjö Hakanen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle ja tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakanen Yrjö, toivomusponsi, Kvsto 2.3.2016 asia 12

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Käsitellessään 2.3.2016  Mellunkylän korttelin 47203 tonttien 19, 22, 23 ja 24 sekä katu- ja puistoalueiden asemakaavan muuttamista kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

"Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään miten asukastila Mellarin ja kirjaston suunnittelu voidaan tehdä yhdessä asukkaiden kanssa (Yrjö Hakanen). "

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava myös muille valtuutetuille.

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja virastoilta saatuihin täydentäviin tietoihin sekä kaupunginkanslian neuvonta-ja osallisuusyksiköltä sekä Heka Oy:ltä saatuihin selvityksiin ja toteaa yhteenvetona seuraavaa:

Asukastila Mellarin toiminta on lakannut Mellunkylän kaavamuutoksen johdosta käynnistyneen liike- ja ostoskeskuksen purku- ja rakennustöiden alettua. Mellunkylässä toimii tällä hetkellä ME-säätiön rahoittama 09 Helsinki Human Rights Säätiön pyörittämä tila Laakavuoren korttelitalossa.

Toimintaa ylläpitäneelle Mellunmäki-seuralle ei ole tällä hetkellä myönnetty tai esitetty asukasosallisuusavustuksia tilavuokriin. Kaupunginhallitus käsitteli asukasosallisuusavustuksia yleis- ja toiminta-avustusten osalta ensimmäisen kerran 13.2.2017 ja jatkaa avustusten käsittelyä 27.2.2017.

Kiinteistövirasto toteaa, että kaupungin kulttuurikeskus ja sosiaali- ja terveysvirasto ovat nyttemmin luopuneet alueelle suunnitelluista toiminnoista ja tiivistäneet toimintojaan olemassa oleviin kiinteistöihin. Toisaalta uuteen ostoskeskukseen tulevaa mahdollista asukastilaa on suurennettu. Laakavuoren koulun peruskorjauksen yhteydessä mietitään  asukkaiden yhteistilojen käyttömahdollisuutta. Perusparannus on investointilistalla tällä hetkellä 6/2023-12/2024 ja yhteistilojen käyttöä voidaan suunnitella Maunula- talon mallin mukaan. 

Kaupunginkanslian osallisuus- ja neuvontayksikön näkemyksen mukaan asukastalojen sijaintia tulisi tarkastella myös koko kaupungin näkökulmasta. Kaupungissa on paljon katvealueita, joissa asukastiloja ei ole kaupungin, järjestöjen eikä asukkaiden ylläpitäminä. Toimivin ratkaisu ylimenokaudella ennen isompia investointeja olisi toimijoiden yhteistyö asukastilatarpeiden osalta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakanen Yrjö, toivomusponsi, Kvsto 2.3.2016 asia 12

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 27.02.2017 § 211

HEL 2016-003138 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

27.02.2017 Pöydälle

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Pilvi Torstin ehdotuksesta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

 

Kiinteistölautakunta 02.06.2016 § 249

HEL 2016-003138 T 00 00 03

Lausunto

Kiinteistölautakunta antoi kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakasen toivomusponnesta, joka koskee asukastila Mellarin suunnittelua yhdessä asukkaiden kanssa, seuraavan lausunnon:

Kiinteistöviraston tilakeskus on vastaanottanut kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kiinteistölautakunnalle antaman talonrakennushankkeiden ohjelmaluonnoksen, jossa on ehdotus Mellunmäen hankkeesta. Kyseessä olisi hanke, jossa tilat vuokrattaisiin ulkopuoliselta omistajalta; ns. vuokratilahanke, jonka toteutus ajoittuisi vuosille 2019 - 2020. Ehdotuksessa todetaan, että hankkeessa haetaan Maunula-talo tyyppistä uudenlaista toimintaa, jossa palveluja asukkaille tarjotaan yli virastorajojen alueen eri toimijoiden kanssa.

Kiinteistöviraston tilakeskus on ollut hankevetovastuussa Maunula-talon uudishankkeessa, joka on ollut asukaskuulemisen eräs pilottihanke hankesuunnitteluvaiheesta alkaen. Maunula-talo valmistuu vuoden lopussa.  Herttoniemen kirjasto-nuorisotilan suunnittelu on käynnistynyt. Kyseessä on vuokratilahanke, jonka suunnittelusta vastaa Yit-Hartela -yhteenliittymä ja jonka tilasuunnitteluun otetaan mm. nuorison näkökannat ja mielipiteet huomioon asukaskuulemisen kautta.

Kiinteistöviraston tilakeskus toteuttaa tilahankkeissaan asukas- ja asiakaskeskeistä suunnittelua ja toteutusta.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta, nuorisolautakunta sekä sosiaali- ja terveyslautakunta antavat asiasta osaltaan lausuntonsa kaupunginhallitukselle.

Esittelijä

tilakeskuksen päällikkö

Arto Hiltunen

Lisätiedot

Raija Mäkinen-Stormbom, toimitilatarkastaja, puhelin: 310 40365

raija.makinen-stormbom(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.05.2016 § 187

HEL 2016-003138 T 00 00 03

Kslk 5264_37

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi lausunnon kaupunginhallitukselle:

Kaupunkisuunnitteluvirasto on Mellunmäen vanhan ostoskeskuksenasemakaavan muutoksen (nro 12215) laatimisen  yhteydessä esittänyt asukastilan Mellarille mahdollisesti soveltuvia sijainteja, mikäli asukastila ei sijoitu asemakaavan muutoksessa osoitettuihin katutason liiketiloihin. Selvitystyötä on jatkanut kiinteistöviraston tilakeskus.

Mikäli uusia sijaintiehdotuksia asukastilasta tehdään, selvittää kaupunkisuunnitteluvirasto niiden edellytykset kaavoituksen näkökulmasta.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Kaisa Karilas, arkkitehti, puhelin: 310 37315

kaisa.karilas(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 03.05.2016 § 102

HEL 2016-003138 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Mellarissa toimii tällä hetkellä sosiaali- ja terveysviraston idän päihdepoliklinikkaan kuuluva avokuntoutusyksikkö. Mellarissa on erityyppistä avokuntoutusta sekä mielenterveys- että päihdeasiakkaille. Mellarin tiloja käytetään myös eri yhteisöjen muuhun toimintaan, kuten kulttuuritapahtumiin, asukasiltoihin ja kokouksiin. Toiminta on luonteeltaan moniarvoista ja mahdollistaa osaltaan alueen asukkaiden osallisuuden, yhteisöllisyyden ja lisää kaupunkiturvallisuutta.

”Vetoa ja voimaa Mellunkylään” on vahva paikallinen verkosto, jossa toimivat yhdessä sekä kunnan eri sektorit, mutta myös yhdistykset ja monikulttuuriset yhteisöt. Verkoston kautta on mahdollista rekrytoida esimerkiksi käyttäjäraati suunnittelemaan tulevaa yhteistä toimintaa. Alueen oma Mellunmäki-yhdistys toimii myös tässä verkostossa.

Yhteissuunnittelu tuo monipuolisesti esille erilaisia näkökulmia ja palveluista tulee näin asiakaslähtöisempiä. Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää osallisuutta kaikissa muodoissaan tärkeänä strategisena painopisteenä.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Asukastila on asukkaita lähellä oleva tila, johon ammattityöntekijät voivat jalkauttaa asiakkaiden tarvitsemia palveluja. Myös yhteisöt tarvitsevat tiloja, joissa toimia. Yhteisöllisyys tukee terveyttä ja hyvinvointia. Hyvin suunniteltu asukastila kaventaa osaltaan terveys- ja hyvinvointieroja."

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Pirkko Excell, erityissuunnittelija, puhelin: 310 73867

pirkko.excell(a)hel.fi

 

Nuorisolautakunta 28.04.2016 § 52

HEL 2016-003138 T 00 00 03

Lausunto

Nuorisolautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon.

Asukastila Mellari on Mellunmäessä sijaitseva 600 m2 asukas-, kulttuuri- ja vapaa-ajantila. Se on otettu käyttöön vuonna 2008 paikallisen asukasjärjestön aloitteesta. Mellarin toiminta pyörii Mellunmäki-seuran sekä kaupungin eri toimijoiden yhteisvoimin. Se on tarjonnut tilat erilaisille tapahtumille, kursseille, kokouksille, paikallisille kehittämishankkeille ja projekteille sekä sosiaaliviraston palveluille. Nuorisoasiainkeskuksella ei tällä hetkellä ole Mellarissa omaa toimintaa.

Nuorisoasiainkeskuksen toimintasäännön (17.12.2015 Ntj § 13) strategiaperustassa yhdeksi nuorisotyön tehtäväksi on määritelty nuorten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien edistäminen.

Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmän uudistuksen päälinjoissa (13.4.2016) on kirjattu tavoitteeksi lisätä asukkaiden ja palveluiden käyttäjien osallistumista palveluiden kehittämiseen sekä osallistuvan budjetoinnin käytön vakinaistamista nuorisotoimessa ja opetuksessa. Lisäksi osallistuvan budjetoinnin laajentamista muiden toimialojen osalta tullaan selvittämään. 

Mellunmäen hankkeen aikanaan käynnistyessä nuorisolautakunta pitää tärkeänä, että suunnittelu tehdään yhdessä nuorten ja asukkaiden kanssa osallistuvaa budjetointia käyttäen. Kirjaston, suomenkielisen työväenopiston ja nuorisoasiainkeskuksen yhteisen Maunula-talon suunnittelussa sovelletaan parhaillaan osallistuvaa budjetointia ja näitä kokemuksia on tärkeä hyödyntää muissa vastaavissa hankkeissa tai muilla alueilla.

Esittelijä

osastopäällikkö

Katri Kairimo

Lisätiedot

Sari Nybäck, suunnittelija, puhelin: 310 89043

sari.nyback(a)hel.fi

 

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 12.04.2016 § 37

HEL 2016-003138 T 00 00 03

Lausunto

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta antoi  kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunginkirjaston strategiassa (Kirjaston suunta 2015–2018) yksi kuudesta keskeisestä tavoitteesta ja painotuksesta on muotoiltu seuraavasti:

Laajennamme, helpotamme ja monipuolistamme kirjastopalvelujen ja – resurssien käyttöä yhdessä asiakkaiden kanssa. Strategiaan on kirjattu myös tavoitteen saavuttamisen edellytyksiä muun muassa se, että osallistaminen ja yhteiskehittäminen ovat osa arkipäivää. 

Kirjaston strategia pohjaa kaupungin strategiaan, jossa jo arvoihin on nostettu osallisuus ja osallistuminen.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kiinteistölautakunnalle antamassa talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaluonnoksessa vuosiksi 2017–2026 todetaan että ”Mellunmäen hankkeessa haetaan Maunula-talo tyyppistä uudenlaista toimintakonseptia jossa kaupungin palveluja tarjotaan virastorajat ylittäen alueen eri toimijoiden kanssa.” Vuokrahanke sijoittuisi toteutuessaan vuosille 2019-2020.

Sekä joulukuussa 2016 avattavan Maunula-talon että vuoden 2018 lopussa avattavan keskustakirjaston suunnittelussa asukkaat ovat olleet aktiivisesti mukana.

Mellunmäen hankkeen aikanaan käynnistyessä suunnittelu tehdään yhdessä asukkaiden kanssa Maunula-talon ja keskustakirjaston tapaan. Samalla varmistetaan asukkaiden osallistuminen myös talon tulevaan hallintoon muun muassa osallistuvalla budjetoinnilla.

Käsittely

12.04.2016 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Juha-Pekka Väisänen: Vastaus on positiivinen. On kuitenkin hyvä selkeyttää tätä demokratia hankeen osallistumisen tavoitetta ja sanoa selvästi että asukkailla on mahdollisuus osallistua myös  tulevaan toimintaan ja sen suunnitteluun. Siksi esitän  lisättäväksi  lausetta  "Samalla varmistetaan asukkaiden osallistuminen myös talon tulevaan hallintoon muun muassa osallistuvalla budjetoinnilla." kohdan 8 loppuun.

Kohta 8 kokonaisuudessaan seuraavasti: Mellunmäen hankkeen aikanaan käynnistyessä suunnittelu tehdään yhdessä asukkaiden kanssa Maunula-talon ja keskustakirjaston tapaan. Samalla varmistetaan asukkaiden osallistuminen myös talon tulevaan hallintoon muun muassa osallistuvalla budjetoinnilla.

Kannattaja: Risto Kolanen

Lautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti.

Esittelijä

kirjastotoimen johtaja

Tuula Haavisto

Lisätiedot

Saara Ihamäki, kirjastotoimen apulaisjohtaja, puhelin: 310 85503

saara.ihamaki(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566