Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2017

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/2

 

09.01.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 18

Valtuutettu Seija Muurisen Seija toivomusponsi Laajasalon liityntäpysäköintipaikkojen rakentamisesta

HEL 2016-009752 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 31.8.2016 hyväksymän toivomusponnen (Seija Muurinen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Seija Muurisen toivomusponsi

2

HSL:n lausunto 19.9.2016

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hyväksyessään Kruunusillat –hankkeen hankesuunnitelman kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

’Hyväksyessään Kruunusillat -hankkeen kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuutta liityntäpysäköintipaikkojen rakentamiseen uuden raitiotiereitin varrelle Laajasaloon (Seija Muurinen)

Kvston työjärjestyksen 24 §.n mukaan Khn on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Toivomusponnen johdosta on saatu kaupunkisuunnittelulautakunnan, liikennelaitos –liikelaitoksen johtokunnan, yleisten töiden lautakunnan sekä HSL:n lausunnot.

Liityntäpysäköinnin seudullinen koordinointi on Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän vastuulla. Liityntäpysäköinnin toteuttamisvastuu Helsingissä kuuluu Helsingin kaupungille.

HSL on syksyllä 2016 käynnistänyt Liityntäpysäköinnin toimenpideohjelma -työn, jossa mm. määritellään tavoitepaikkamääriä liityntäpysäköintialueille vuoteen 2025. Selvityksessä huomioidaan myös Laajasalon alue ja Kruunusillat-yhteys soveltuvin osin.

Autojen liityntäpysäköintipaikkoja on tulossa Laajasalon uuden ostoskeskuksen autopaikkojen yhteyteen. Liityntäpysäköinti rakentuu jo ennen Kruunusiltoja ja bulevardia, sillä rakennusteknisistä syistä tila on rakennettava ostoskeskuksen rakentamisen aikana. Ostoskeskuksen valmistuessa liityntäpysäköinnin käytössä on 20 pysäköintipaikkaa ja raitiovaunuliikenteen käynnistyessä liityntäpysäköinnin käyttöön otetaan 30 pysäköintipaikkaa lisää. Sopimusjärjestely asiasta tuodaan erikseen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Lisäksi Kruunusillat-hankkeen raitiotien yleissuunnitelman mukaisesti Laajasalon alueelle suunnitellaan raitiotiepysäkkien yhteyteen polkupyörien liityntäpysäköintiä. Tavoitemääränä on 25 pyöräpaikkaa merkittävimpien pysäkkien yhteyteen, kuitenkin vähintään 10 paikkaa pysäkkiä kohden.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Seija Muurisen toivomusponsi

2

HSL:n lausunto 19.9.2016

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 29.11.2016 § 464

HEL 2016-009752 T 00 00 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hyväksyessään Kruunusillat-hankkeen hankesuunnitelman kaupunginvaltuusto edellytti, että selvitetään mahdollisuutta liityntäpysäköintipaikkojen rakentamiseen uuden raitiotiereitin varrelle Laajasalon alueelle.

Kruunusillat-hankkeeseen kuuluva raitiotieyhteys Laajasaloon käsittää raitiotien Helsingin keskustasta Nihdin ja Korkeasaaren kautta Kruunuvuorenrantaan ja edelleen Yliskylään. Raitiotieyhteyden rinnalle suunnitellaan korkeatasoiset pyöräliikenteen ja jalankulun yhteydet. Suora ja korkeatasoinen joukkoliikenteen, pyöräilyn ja jalankulun yhteys edistää toimivaa ja kestävää liikkumista. Yhteys lyhentää Kruunuvuorenrannan ja kantakaupungin välisen matkaetäisyyden puoleen.

Kruunusillat-hankkeen raitiotieyhteyden yleissuunnitelman (2016) yhteydessä selvitettiin laajasti muun muassa hankkeen liikenteellisiä vaikutuksia. Raitiotieyhteys on helposti saavutettavissa jalan ja polkupyörällä. Jollaksesta ja Santahaminasta on hyvät bussiyhteydet raitiolinjalle. Yleissuunnitelman yhteydessä tarkasteltiin pyöräpysäköintipaikkojen sijoittamista raitiotiepysäkkien yhteyteen. Pyöräpaikkamäärien mitoituksessa on tavoitteena 25 pyöräpaikkaa merkittävien pysäkkien yhteyteen minimin ollessa vähintään 10 paikkaa.

Raitiotiehankkeen yhteydessä ei erikseen toteuteta autoille liityntäpysäköintipaikkoja. Mahdollisuuksia saattoliikenteelle on useiden raitiovaunupysäkkien läheisyydessä.

Laajasalon ostoskeskuksen alueella Yliskylässä on käynnissä asemakaavan muutos ja uuden ostoskeskuksen suunnittelu. HKL ja Laajasalon ostoskeskustontin yksi varaaja neuvottelevat parhaillaan tulevan ostoskeskuksen maanalaiseen pysäköintiin sijoitettavasta 50 liityntäpysäköintipaikan toteuttamisesta. Pysäköinti toimisi vuorottaispysäköinnin periaatteella.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Silja Hurskainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38939

silja.hurskainen(a)hel.fi

Birgitta Rossing, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38640

birgitta.rossing(a)hel.fi

 

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 15.11.2016 § 386

HEL 2016-009752 T 00 00 03

Hankenumero 5264_60

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 31.8.2016 Kruunusillat-hankkeen hankesuunnitelman ja raitiotien yleissuunnitelman.

Kruunusillat-hankkeen raitiotien yleissuunnitelman mukaisesti Laajasalon alueelle suunnitellaan raitiotiepysäkkien yhteyteen polkupyörien liityntäpysäköintiä. Tavoitemääränä on 25 pyöräpaikkaa merkittävimpien pysäkkien yhteyteen, kuitenkin vähintään 10 paikkaa pysäkkiä kohden.

Kruunusillat-hankkeen yhteydessä ei ole erikseen suunniteltu henkilöautojen liityntäpysäköintiä.

Yliskylään on suunnitteilla henkilöautojen liityntäpysäköintiä mahdollisesti rakennettavan uuden kauppakeskuksen yhteyteen. Kaupungin ja kiinteistön rakennuttajan kesken ollaan sopimassa 50 liityntäpysäköintipaikan toteuttamisesta vaiheittain kauppakeskuksen pysäköintihalliin. Nämä liityntäpysäköintipaikat sijoittuvat hyvin sekä Herttoniemen suuntaan kulkevien liityntäbussien pysäkin että tulevan Kruunusillat-yhteyden raitiopysäkin läheisyyteen. Kauppakeskuksen rakennuslupahakemus on jätetty ja toteuttaminen käynnistynee sitten, kun hankkeeseen ryhtyvällä on lainvoimainen rakennuslupa ja tarvittavat johtosiirrot on tehty. Liityntäpysäköintipaikat tulevat olemaan käytettävissä jo ennen Kruunusillat-hankkeen valmistumista.

Yliskylän keskus on henkilöautojen liityntäpysäköintiin luontevin paikka Laajasalossa. Liityntäpysäköinti palvelee pääasiallisesti Jollaksen ja Santahaminan suunnista kulkevia. Yliskylän ja Kruunuvuorenrannan alueita Kruunusillat-raitiotieyhteys palvelee suoraan kävelyetäisyyksillä olevilla pysäkeillä.

Muualla Kruunusillat-yhteyden varrella kuin Yliskylässä on luontevampaa ja maankäytön kannalta tehokkaampaa toteuttaa raitiotiepysäkkien läheisyyteen uutta asuntorakentamista kuin henkilöautojen liityntäpysäköintiä.

Liityntäpysäköinnin seudullinen koordinointi on Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän vastuulla, mutta toteuttamisvastuu Laajasalossa kuuluu Helsingin kaupungille. Liityntäpysäköintisopimuksista Helsingissä vastaa liikennelaitos-liikelaitos (HKL). HSL on käynnistänyt Liityntäpysäköinnin toimenpideohjelma -työn syksyllä 2016. Työn aikana selvitetään muun muassa tavoitepaikkamääriä liityntäpysäköintialueille tavoitetilanteessa vuonna 2025. Selvityksessä huomioidaan myös Laajasalon alue ja Kruunusillat-yhteys soveltuvin osin.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Niko Setälä, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37031

niko.setala(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566