Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

45/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/7

 

19.12.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1145

Sijoituksen tekeminen Stadion-säätiön perustamaan perusparannusrahastoon

HEL 2016-013212 T 02 05 05

Päätös

Kaupunginhallitus päätti

        hyväksyä 768 500 euron suuruisen sijoituksen tekemisen Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon käytettäväksi Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeeseen,

        myöntää kaupunginkanslian käytettäväksi vuoden 2016 talousarviomäärärahoja 768 500 euroa sijoituksen maksamiseen talousarvion tililtä 8 22 19, Arvopaperit, Khn käytettäväksi, Muut kohteet.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon tehtävä sijoitus luetaan osaksi kaupungin uudistamis- ja perusparannushanketta koskevaa kaupunginvaltuuston hyväksymää rahoitusosuutta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Stadion-säätiön esitys perusparannusrahaston perustamisesta_allekirjoittamaton

2

Perusparannusrahaston säännöt

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Stadion-säätiö

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Stadion-säätiö

Stadion-säätiö sr on kaupungin määräysvallassa oleva säätiö, jonka tarkoituksena on urheilun ja liikuntakasvatuksen edistäminen ja tukeminen. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan hoitamalla ja ylläpitämällä Helsingin kaupungin omistamaa Olympiastadionia, luovuttamalla sitä korvausta vastaan erilaisiin harjoitus-, kilpailu- ja muihin yleisötilaisuuksiin sekä käyttämällä sen huonetiloja.

Stadion-säätiö hallinnoi ja ylläpitää vuokraoikeuden perusteella vuonna 1938 valmistunutta kaupungin omistamaa Helsingin Olympiastadionia, joka on suojeltu silloisen rakennussuojelulain nojalla 19.10.2006.

Stadion-säätiön hallitukseen kuuluu yhdeksän jäsentä, joista kaupunki nimeää puheenjohtajan ja neljä jäsentä.

Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushanke

Kaupunginvaltuusto päätti 28.11.2012, § 385 hyväksyä Suomen valtion kanssa solmittavan sopimuksen kaupungin ja valtion välisestä yhteistyöstä Helsingin Olympiastadionin perusparannushankkeen rahoittamisessa. Yhteistyösopimuksen mukaan osapuolet sitoutuvat rahoittamaan perusparannushankkeen hyväksyttävät ja todelliset arvonlisäverottomat kustannukset yhtä suurin osuuksin.

Kaupunki ja valtio voivat yhteistyösopimuksen mukaan järjestää oman osuutensa rahoituksen haluamallaan toisen osapuolen ja Stadion-säätiön kannalta kustannusneutraalilla tavalla. Kaupunginvaltuuston päätöksen perustelujen mukaan rahoitus on kaupungin osalta tarkoituksenmukaista järjestää ainakin hankkeen silloisessa vaiheessa urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista myönnettävällä lainalla.

Kaupunginvaltuusto päätti 11.2.2015, § 47 hyväksyä Helsingin kaupungin ja Suomen valtion välisestä yhteistyöstä Helsingin Olympia-stadionin perusparannushankkeen rahoittamisessa tehtyyn sopimukseen Suomen valtion kanssa solmittavan lisäyksen, jonka mukaan kaupungin rahoitusosuus perusparannushankkeen kustannuksista on yhteensä enintään 104,5 miljoonaa euroa. Samalla kaupunginvaltuusto päätti osaltaan hyväksyä Helsingin Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeen 3.11.2014 päivätyn hankesuunnitelman.

Kaupunginvaltuuston päätöksen perustelujen mukaan kaupungin rahoitusosuus on tarkoituksenmukaista kattaa urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista Stadion-säätiölle myönnettävällä lainalla, jonka lyhennykset alkavat vasta perusparannushankkeen valmistumisen jälkeen. Säätiölle maksetaan vuotuista laitos- ja säätiöavustusta, josta osa osoitetaan rahaston varoista myönnetyn lainan korkojen ja lyhennysten maksamiseen.

Stadion-säätiön esitys

Stadion-säätiön toimintapääoma oli 31.12.2015 noin 390 000 euroa. Vuodelle 2016 budjetoitu alijäämä on noin 820 000 euroa. Alijäämä tulee koostumaan lähes kokonaan tuloslaskelmaan kirjattaviksi tulevista aikaisempina tilikausina taseeseen aktivoitujen peruskorjauksien poistoista, jotka ovat vuonna 2016 yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa. Poistoja katetaan osittain avustuksilla, jotka säätiö saa kaupungilta peruskorjausten lainojen lyhennyksiin. Avustusten ja poistojen välinen erotus vuonna 2016 on noin 768 500 euroa. Alijäämää lisäävät säätiön juoksevat kulut.

Stadion-säätiö arvioi alijäämää syntyvän vuosina 2017 ja 2018 vastaavalla tavalla noin 760 000 euroa per vuosi sekä vuonna 2019 noin 790 000 euroa.

Säätiölain (487/2015) 22 §:n 1 momentin mukaan liiketoimintaa harjoittavan säätiön hallituksen on viipymättä tehtävä oman pääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitus, jos hallitus havaitsee, että säätiön oma pääoma on negatiivinen.

Stadion-säätiö toteuttaa sääntöjensä mukaan tarkoitustaan muun muassa luovuttamalla Olympiastadionia korvausta vastaan erilaisiin harjoitus-, kilpailu- ja muihin yleisötilaisuuksiin. Stadion-säätiö harjoittaa tältä osin liiketoimintaa ja on säätiölain 22 §:n 1 momentin soveltamisalan piirissä. Stadion-säätiön pääoma tulee olemaan negatiivinen vuoden 2016 tilinpäätöksessä.

Pääoman negatiiviseksi muuttumisen ja sitä koskevan ilmoitusvelvollisuuden välttämiseksi Stadion-säätiö esittää kaupungille seuraavaa:

Stadion-säätiö perustaa perusparannusrahaston, johon Helsingin kaupunki sijoittaa vuosittain 2016–2019 perusparannusrahaston lisäyksenä tilikauden aikana muodostuneen aktivoitujen peruskorjauksien poistojen ja Helsingin kaupungin lainojen lyhennyksiin kaupungilta saatujen avustusten välisen erotuksen. Kyseinen perusparannusrahaston lisäys käytetään vuosittain Helsingin Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen rahoittamiseen.

Perusparannusrahaston säännöt

Stadion-säätiön perusparannusrahastoa koskevasta päätöksenteosta vastaa Stadion-säätiön hallitus tai hallituksen päättämässä laajuudessa toimitusjohtaja. Perusparannusrahaston sääntöjen 1.1. (Pääoma) ja 1.2. (Käyttötarkoitus) -kohtien muuttaminen sekä rahaston lakkauttaminen edellyttää Helsingin kaupungin suostumusta.

Stadion-säätiön perustaman perusparannusrahaston sääntöjen mukaan rahaston pääomaan kuuluvat varat, jotka Helsingin kaupunki sijoittaa rahastoon osana kaupunginvaltuuston päättämää kaupungin rahoitusosuutta Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeen kustannuksista. Lisäksi pääomaan kuuluvat edellä mainittujen varojen mahdolliset tuotot ja rahastoon muutoin mahdollisesti saatavat lisäykset.

Rahaston tarkoituksena on käyttää varat Olympiastadionin vuonna 2012 käynnistettyyn uudistamis- ja perusparannushankkeeseen. Perusparannusrahaston pääomaa ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen kuin stadionin perusparannukseen.

Rahaston hallintoa hoitaa Stadion-säätiö ja rahaston tilinpäätös sisältyy säätiön tilinpäätökseen.

Esittelijän kannanotto

Kaupunginvaltuuston 30.11.2016 hyväksymässä vuoden 2017 talousarviossa todetaan, että kaupunki varautuu jatkossa osallistumaan Olympiastadionin peruskorjaukseen kaupunginvaltuuston 28.11.2012 hyväksymän Suomen valtion kanssa solmitun sopimuksen kaupungin ja valtion välisestä yhteistyöstä Olympiastadionin perusparannushankkeen rahoittamisesta mukaisesti.

Kaupunginvaltuusto on lisäksi päättänyt kaupungin rahoitusosuuden enimmäismäärästä uudistamis- ja perusparannushankkeeseen liittyen. Kaupunginvaltuuston päätösten perusteluissa on kuvattu suunniteltua menettelyä kaupungin rahoitussitoumuksen täyttämiseksi.

Stadion-säätiön aiempien vuosien peruskorjausten aktivoitujen kulujen poistoihin sekä säätiön pääoman riittävyyteen liittyen on osoittautunut tarpeelliseksi vahvistaa Stadion-säätiön pääomaa.

Ottaen huomioon uudistamis- ja perusparannushankkeen laajuuden ja kustannukset, kaupungin sitoutumisen hankkeen osittaiseen rahoittamiseen sekä sen, että kyseessä on kaupungin omistama kiinteistö, on kaupungin kannalta tarkoituksenmukaista osittain muuttaa rahoitusosuutensa käytännön toteuttamistapaa ja vahvistaa Stadion-säätiön pääomaa.

Kaupungin kannalta on tarkoituksenmukaista tehdä säätiön pääoman vahvistaminen Stadion-säätiön esittämällä tavalla siten, että säätiö käyttää kyseisen pääoman uudistamis- ja perusparannushankkeen kustannusten kattamiseen. Tehtävä pääomapanostus luetaan osaksi kaupungin uudistamis- ja perusparannushankkeen rahoitusosuutta, jotta kaupunginvaltuuston päättämää rahoituksen enimmäismäärää ei pääomapanostuksilla ylitetä.

Pääomapanostuksen käyttö uudistamis- ja perusparannushankkeeseen varmistetaan tekemällä panostus säätiön perustamaan perusparannusrahastoon, jonka sääntöjen mukaisena tarkoituksena on käyttää varat Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeeseen. Rahaston sääntöjen muuttaminen sen pääoman käyttötarkoituksen osalta edellyttää kaupungin suostumusta.

Säätiölain säännökset huomioon ottaen kaupungin sijoitus perusparannusrahastoon tulisi tehdä ennen 31.12.2016.

Aiempien vuosien peruskorjaushankkeisiin liittyvät poistot jatkuvat myös vuosina 2017, 2018 ja 2019, eikä säätiöllä ole uudistamis- ja perusparannushankkeen aikana varsinaisen toiminnan tuloja.

Stadion-säätiön perusparannusrahastoon on siten tarpeen tehdä vastaavanlaiset sijoitukset myös vuosien 2017, 2018 ja 2019 osalta. Näitä koskevat esitykset tuodaan päätöksentekoon myöhemmin erikseen.

Päätösehdotus perusteluineen on kaupunginhallituksen konsernijaoston esityksen mukainen.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Stadion-säätiön esitys perusparannusrahaston perustamisesta_allekirjoittamaton

2

Perusparannusrahaston säännöt

Oheismateriaali

1

Sopimus perusparannushankkeen rahoituksesta

2

Lisäys sopimukseen perusparannushankkeen rahoituksesta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Stadion-säätiö

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 12.12.2016 § 164

HEL 2016-013212 T 02 05 05

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää

        hyväksyä 768 500 euron suuruisen sijoituksen tekemisen Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon käytettäväksi Olympiastadionin uudistamis- ja perusparannushankkeeseen,

        myöntää kaupunginkanslian käytettäväksi vuoden 2016 talousarviomäärärahoja 768 500 euroa sijoituksen maksamiseen talousarvion tililtä 8 22 19, Arvopaperit, Khn käytettäväksi, Muut kohteet.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että Stadion-säätiö sr:n perusparannusrahastoon tehtävä sijoitus luetaan osaksi kaupungin uudistamis- ja perusparannushanketta koskevaa kaupunginvaltuuston hyväksymää rahoitusosuutta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566