Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

30/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/3

 

05.09.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 750

V 28.9.2016, Kansliapäällikön virkaan ottaminen ja avoimen viran hoitaminen

HEL 2016-008036 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle kahdeksi viikoksi.

Käsittely

Esteelliset: Sami Sarvilinna, Ritva Viljanen, Tuula Saxholm

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle kahdeksi viikoksi Osku Pajamäen ehdotuksesta.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marju Pohjaniemi, henkilöstöjohtaja, puhelin: 310 37965

marju.pohjaniemi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää valita OTL, VT, FM Sami Sarvilinnan kansliapäällikön virkaan 4.10.2016 lukien seitsemän vuoden määräajaksi 14 000 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin (johdon palkkausjärjestelmän vaativuusluokka 28).

Samalla kaupunginvaltuusto päättää määrätä Sami Sarvilinnan hoitamaan avointa, nykyisen organisaation kansliapäällikön virkaa sitä haettavaksi julistamatta oman viran ohella edellä mainitusta ajankohdasta lukien.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti.

Esittelijän perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 22.6.2016, 196 § hyväksyä Helsingin kaupungin hallintosäännön johtamisjärjestelmää koskevat osat 1.6.2017 lukien, ja että hallintosäännön täytäntöön panemiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ennen sen voimaantuloa.

Hyväksytyn hallintosäännön (uusi hallintosääntö) 5 luvun 2 §:n mukaan keskushallintoa johtaa kansliapäällikkö. Keskushallintoon kuuluvat kaupunginkanslia, palvelukeskusliikelaitos, taloushallintoliikelaitos ja työterveysliikelaitos. Kansliapäällikkö toimii kaupunginkanslian päällikkönä. Kansliapäällikkö on toimialajohtajien esimies. Kansliapäällikkö suorittaa pormestarin määräämät tehtävät. Kansliapäällikkö nimitetään enintään seitsemän vuoden määräajaksi ja hänen kanssaan tehdään johtajasopimus.

Kansliapäällikön virka on uusi virka kaupungin tulevassa organisaatiossa. Virka on perusteltua täyttää jo ennen uuden organisaation voimaantuloa, jotta kansliapäällikkö voi hoitaa uuden johtamisjärjestelmän täytäntöönpanoon liittyviä tehtäviä.

Kaupunginhallitus päätti 27.6.2016, 640 § perustaa kansliapäällikön viran ja kehotti kaupunginkansliaa käynnistämään viran täyttämiseksi julkisen hakumenettelyn. Kaupunginhallituksen päätökseen sisältyi, että virkaan valittu henkilö toimii lisäksi nykyisen kaupunginkanslian päällikkönä 31.5.2017 asti päätösehdotuksessa ilmenevällä tavalla.

Kansliapäällikön virka on ollut julkisesti haettavana 6.7. – 8.8.2016. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa 10.7.2016 sekä Metro-lehdessä 6.7.2016. Lehti-ilmoitusten lisäksi hakuilmoitus oli esillä kaupungin eRekry-palvelussa sekä MOL.fi, Oikotie.fi ja LinkedIn -palveluissa.

Uuden hallintosäännön 7 luvun 1 §:n mukaan kansliapäällikön valitsee kaupunginvaltuusto.

Kansliapäällikön tehtävänä on johtaa keskushallintoa, toimia kaupunginkanslian päällikkönä ja toimialajohtajien esimiehenä sekä suorittaa pormestarin määräämät tehtävät. Kansliapäällikkö toimii kaupunginhallituksen, sen jaostojen sekä pormestarin esittelijänä.

Uuden hallintosäännön 23 luvun 1 §:n mukaan kansliapäällikön kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, kokemusta johtamistehtävissä sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi ilmoitettiin edellytettävän kokemusta johtamistehtävistä laaja-alaisessa toimintaympäristössä, vankkaa julkistalouden ja – hallinnon tuntemusta, näyttöä vahvaa strategista ajattelua edellyttävistä tehtävistä sekä muutoksen aikaansaamisesta, hyviä vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja ja kykyä tehdä yhteistyötä kaupungin sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa. Laajentuva kansainvälinen yhteistyö edellyttää myös sujuvaa englannin kielen taitoa ja kykyä ylläpitää ja edistää kansainvälisiä verkostoja.

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 23 henkilöä. Liitteenä 1 on hakemusten perusteella laadittu yhteenveto hakijoista.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin seitsemän hakijaa: Jyrki Heinonen, Marja-Leena Rinkineva, Sami Sarvilinna, Tuula Saxholm, Marianne Tikkanen, Marita Toikka ja Ritva Viljanen.

Hakijoita haastattelivat 15.8. - 16.8.2016 kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki, kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Osku Pajamäki ja Otso Kivekäs, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi sekä PD Personnel Helsinki Oy:n konsulttijohtaja Taija Stoat.

Psykologiseen henkilöarviointiin kutsuttiin viisi hakijaa: Jyrki Heinonen, Marja-Leena Rinkineva, Sami Sarvilinna, Tuula Saxholm ja Ritva Viljanen.

Kaikki arviointiin osallistuneet hakijat täyttävät viran kelpoisuusvaatimukset. Vaikka hakijoiden työkokemus ja osaaminen vaihtelevat, heillä kaikilla on vahva osaaminen usealla viran toimenkuvaan kuuluvalla osa-alueella. Kaikilla on kokemusta organisaatioiden johtamisesta, organisaatiomuutosten johtamisesta tai niiden johtamiseen osallistumisesta sekä vankka julkistalouden ja – hallinnon tuntemus. Kaikilla arviointiin osallistuneilla on myös tarvittava kielitaito sekä tarvittava taito ja kyky pitää yllä ja edistää kansainvälisiä verkostoja.

Hakijoiden ansiot ilmenevät liitteestä 1. Hakijoiden vertailu on tehty hakemusten, haastattelujen ja henkilöarvioinnin perusteella.

Kaupunginhallitus katsoo hakijoiden työkokemuksen, koulutuksen sekä haastatteluista ja psykologisista henkilöarvioinneista ilmenevien seikkojen perusteella, että Sami Sarvilinna on kansliapäällikön virkaan parhaiten soveltuva. Sami Sarvilinnan ansioituneisuus julkishallinnon vaativissa tehtävissä ja henkilökohtaiset ominaisuudet antavat hänelle parhaat edellytykset keskushallinnon ja kaupunginkanslian johtamiseen ja kehittämiseen. Hyvänä neuvottelijana ja kokeneena edunvalvojana hänellä on erinomaiset edellytykset tulokselliseen yhteistyöhön sekä sisäisten että ulkoisten sidosryhmien kanssa, myös englannin kielellä.

Kaupunginhallituksen tarkoituksena on, kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanopäätöksen yhteydessä, päättää valittavan kansliapäällikön kanssa tehtävästä  johtamissopimuksesta. Johtajasopimus täydentää hallintosäännön ja viranhoitomääräyksen sisältöä. Siinä tarkennetaan kansliapäällikön ja pormestarin työnjakoa sekä sovitaan tavoitteiden asettamisesta, toteutumisen arvioinnista ja seurannasta. Johtajasopimuksessa on tarkoitus sopia myös vapaaehtoisen irtisanoutumisen ehdoista tilanteessa, jossa kansliapäällikön toimintaan kohdistuisi vakava luottamuspula.

Jotta valittavalla kansliapäälliköllä olisi toimivaltuudet johtaa nykyistä kaupunginkansliaa uuden organisaation aloittamiseen asti, kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se määräisi Sami Sarvilinnan hoitamaan nykyiseen organisaatioon kuuluvaa kansliapäällikön avointa virkaa 4.10.2016 alkaen 31.5.2017 asti oman virkansa ohella.

Voimassa olevan hallintosäännön 15 §:n mukaan avoimen viran määräaikaisen hoitajan ja hänen palkkauksensa määrää virkasuhteeseen ottava viranomainen. Jos viranomainen on kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus voi antaa määräyksen enintään 180 päivän ajaksi. Kaupunginkanslian johtosäännön 14 §:n 1 momentin mukaan viraston päällikön ottaa kaupunginvaltuusto.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 3 momentin mukaan viran julkisesta hakumenettelystä voidaan poiketa muun muassa kun kysymyksessä on avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi.

Kaikki hakuasiakirjat ja muut hakuprosessiin liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston kokouksissa ja tätä ennen valmistelijalla.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marju Pohjaniemi, henkilöstöjohtaja, puhelin: 310 37965

marju.pohjaniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Kansliapäällikön viran hakijoiden yhteenveto_020916

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Esitysteksti

Viran muut hakijat

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, valtuusto

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566