Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/1

 

25.04.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 404

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehdot

HEL 2015-011924 T 08 00 00

Esitys

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä:

        liitteenä olevat asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehdot sekä
 

        asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeen F laajentamisen piirustuksen 6519-3 mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehdot

2

Piirustus 6519-3

3

Asukas- ja yrityspysäköintitunnusten hinnat vuosina 2015-2017

4

Helsingin yrittäjät lausunto (internet)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin yrittäjät

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Asukas- ja yrityspysäköintitunnukset ovat olleet Helsingissä käytössä jo pitkään. Tietyin väliajoin ehtojen tarkistaminen on tarpeen. Nyt tarkistettavien ehtojen merkittävimmät muutokset nykytilanteeseen ovat saman henkilön mahdollisuus saada kaksi asukaspysäköintitunnusta, jolloin toinen tunnus on hinnaltaan 1,5 -kertainen ajoneuvotunnuksen normaalihintaan verrattuna. Jatkossa yhteen tunnukseen voi merkitä vain yhden rekisterinumeron. Nykyisin tunnukseen voi merkitä kaksi rekisterinumeroa. Tämä muutos korvaa vaikeasti toteutettavissa olevaa saman talouden tai samassa osoitteessa asuvien määritelmää ja mahdollistaa tehokkaamman valvonnan.

Yrityspysäköintitunnuksissa siirrytään automaattisen valvonnan mahdollistamiseksi järjestelmään, jossa yhdessä yrityspysäköintitunnuksessa voi olla vain yksi rekisterinumero. Kompensaationa on, että yrityksen yksi toimipiste voi saada enintään viisi tunnusta nykyisen kolmen sijasta.

Nykyiset voimassa olevat tunnukset ovat käytössä sen kauden loppuun, mihin ne on lunastettu. Kun tunnuksessa on vain yksi rekisteritunnus, sähköinen asiointi on helpompi toteuttaa ja väärinkäytösten määrä vähenee. Nykyisessä useamman rekisteritunnuksen tapauksessa sähköisen asioinnin toteuttaminen olisi vaikeaa. Käyttäjälle uusi järjestelmä on selkeä ja yksinkertainen sekä yritysmyönteinen siinä mielessä, että tunnuksia saa useampia kuin vanhassa järjestelmässä.

Laajennetaan asukas- ja yrityspysäköintivyöhykettä F Hietaniemen alueelle. Laajennus helpottaa Mechelininkadun asukkaiden mahdollisuuksia pysäköintipaikan löytämiseen, kun Mechelininkadun ilta- ja yö- ja viikonloppupysäköinti jatkossa poistuvat.

Esittelijän perustelut

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehtojen tarkistaminen

Yleistä

Asukaspysäköintijärjestelmä otettiin pysyvänä käyttöön kantakaupungin alueella 1980-luvun alkupuolella. Yrityspysäköintitunnusjärjestelmä otettiin pysyvänä käyttöön 1990-luvun alkupuolella. Vuoden 2015 syksyllä asukas- ja yrityspysäköintivyöhykeitä on käytössä 14 kpl. Nämä on esitetty liitteessä 3. Uusimmat Lauttasaari ja Munkkiniemi otettiin käyttöön vuoden 2015 lokakuun alusta alkaen. Asukaspysäköintitunnuksia on vuoden 2015 lokakuussa käytössä noin 25 000 kpl ja yrityspysäköintitunnuksia noin 3400 kpl. Tunnus uusitaan vuosittain. Asukaspysäköintipaikkoja on tällä hetkellä noin 25 600 kpl.

Asukas- ja yrityspysäköintitunnuksen lunastusoikeus on kaikilla asukkailla ja yrityksillä, jotka täyttävät tunnuksen saamiseksi määrätyt ehdot. Tunnus ei takaa pysäköintipaikan saantia. Se antaa oikeuden poiketa liikennemerkillä määrätyistä ulkopuolisia koskevista pysäköintimaksuista ja rajoituksista tunnuksen osittamalla vyöhykkeellä tai vyöhykkeillä.

Nykyiset ehdot

Asukas- ja yrityspysäköintitunnusten nykyiset ehdot on päätetty kaupunginhallituksessa 25.11.1996. Tunnukset myöntää nykyisin rakennusvirasto.

Asukas- ja yrityspysäköinnin ehtoja on tarkistettu vuosien aikana tarpeiden mukaan Viimeksi ehtoja tarkistettiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa 17.1.2012. Tällöin tarkistukset koskivat vaatimusta ajoneuvon todellisesta liikennekäytöstä, suomenlinnalaisten pysäköintitunnusten myöntämisperusteita, tunnusten voimassaoloajan minimipituutta tietojärjestelmien uusintaan liittyen sekä tunnusten myöntämistä kevyelle nelipyörälle ja yhteisomistusautoille eli "kimppa-autoille".

Tarkistustarpeet

Asukas- ja yrityspysäköinnin ehtoja on tarkistettu seuraavasti:

        tunnusten muutostilanteiden ohjeistusta on selkeytetty,
 

        ulkomaiset rekisterinumerot hyväksytään asukas- ja yrityspysäköintitunnuksissa,
 

        saadakseen vähäpäästöisen ajoneuvon alennuksen asiakkaan tulee itse tuoda esille, että hänellä on vähäpäästöinen ajoneuvo,
 

        asiakkaalle myönnetään toinen tunnus 1,5 -kertaiseen hintaan,
 

        yrityspysäköintitunnusten luokittelun päivitys,
 

        myönnettävien yrityspysäköintitunnusten määrän ja ajoneuvokohtaisuuden muutokset sekä
 

        asukas- ja yrityspysäköintitunnusten hyvitykset muutostilanteissa

Tunnusten muutostilanteet

Jos vanha auto on myyty, mutta Trafin tietojen mukaan auto on edelleen vanhan omistajan nimissä, ei uuteen autoon saa tunnusta ennen kuin asiakas poistaa Trafin tiedoista vanhan autonsa omistajuuden/haltijana olon.

Tämä on nykyään toimintatapana. Nyt se kirjataan näkyviin myös pysäköintitunnusten ehtoihin.

Ulkomaiset rekisteritunnukset

Ulkomaiset rekisterinumerot hyväksytään asukas- ja yrityspysäköintitunnuksissa, mikäli tunnusten muut saantiehdot täyttyvät.

Ulkomaiset rekisteritunnukset on hyväksytty. Ehtoihin kirjataan vallitseva käytäntö.

Vähäpäästöinen ajoneuvo

Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille henkilöautoille ja täyssähkökäyttöisille mopoautoille 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista. Tämä alennus koskee myös asukas- ja yrityspysäköintitunnuksia.

Asiakakkaan tulee itse osoittaa, että hänellä on vähäpäästöinen ajoneuvo.

Asiakkaalle myönnetään toinen tunnus 1,5 -kertaiseen hintaan

Tällä hetkellä yksi henkilö voi saada vain yhden asukaspysäköintitunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta kerrallaan asukaspysäköitynä voi olla näistä vain toinen.

Vuoden 2014 helmikuussa kaupunginhallituksessa hyväksytyn Helsingin pysäköintipolitiikan mukaan talouden toisen ja sitä seuraavien ajoneuvojen asukaspysäköintitunnuksen hinta on 1,5 kertainen talouden ensimmäisen ajoneuvon asukaspysäköintitunnukseen verrattuna. Kaupunkisuunnittelulautakunnan 10.6.2014 tekemän päätöksen mukaan nostetaan vuoden 2016 alusta alkaen samassa osoitteessa asuvien toisen ja sitä seuraavien ajoneuvojen asukaspysäköintitunnuksen hintaa 1,5 -kertaiseksi kyseisen ajoneuvon normaaliin asukaspysäköintitunnuksen hintaan verrattuna. Tarkemmissa selvityksissä on osoittautunut, että talouden määrittäminen niin tarkasti ja aukottomasti, että järjestelmä voisi toimia, on erittäin vaikeaa. Samassa osoitteessa asuvat eivät välttämättä muodosta samaa taloutta. Lisäksi asukkaiden asumisolosuhteet muuttuvat jatkuvasti ja asukkaat muuttavat alueilta toiselle, joten järjestelmän hallinnointi on erittäin kallista ja työlästä.

Uutena korvaavana esityksenä on rakennus- ja kaupunkisuunnitteluviraston yhteistyönä suunniteltu malli, jossa yhdelle henkilölle myönnetään enintään kaksi asukaspysäköintitunnusta enintään kahteen vaatimukset täyttävään ajoneuvoon. Yhteen tunnukseen voi merkitä yhden rekisterinumeron. Toisen tunnuksen hinta on 1,5 -kertainen ajoneuvotunnuksen normaalihintaan verrattuna. Tunnusten normaalihinnat on esitetty liitteessä 2.

Yrityspysäköintitunnusten luokittelun päivitys

Uusina yrityspysäköintitunnuksina on otettu käyttöön kaikkien vyöhykkeiden yrityspysäköintitunnus (kaupunkisuunnittelulautakunta 10.6.2014) sekä yhteiskäyttöautojen pysäköintitunnus (kaupunkisuunnittelulautakunta 13.5.2014). Nämä tunnukset lisätään myös ehtoihin.

Myönnettävien yrityspysäköintitunnusten määrän ja ajoneuvokohtaisuuden muutokset

Tällä hetkellä yrityspysäköintitunnuksia myönnetään enintään kolme tunnusta yrityksen yhtä toimipaikkaa kohden. Tunnukseen voidaan merkitä enintään kolmen auton rekisterinumero. Tulevaisuudessa pysäköintitunnusten käyttöä halutaan valvoa automaattisesti. Jotta automaattinen valvonta olisi mahdollista, samassa tunnuksessa ei voi olla useita rekisterinumeroita.

Esityksenä on, että yrityspysäköintitunnuksessa voi olla vain yksi rekisterinumero. Kompensaationa nykytilanteeseen ehdotetaan, että yrityksen yhtä toimipistettä kohden myönnetään enintään viisi yrityspysäköintitunnusta nykyisen kolmen sijaan. Näin mahdollistetaan yrityspysäköintitunnusten automaattinen valvonta.

Rekisterinumeroiden vähentäminen yrityspysäköintitunnuksista kolmesta yhteen poistaa mahdollisuuden kierrättää samaa tunnusta eri käyttäjillä yrityksen toimipisteen sisällä. Tämä ei kuitenkaan ole kovin suosittua tällä hetkellä, koska vuoden 2015 lokakuussa käytössä oli yhteensä 3 430 kpl erilaisia yrityspysäköintitunnuksia. Näistä 2 803 kpl on yksi rekisteritunnus, 480 kpl kaksi rekisteritunnusta ja 147 kpl kolme rekisteritunnusta.

Asukas- ja yrityspysäköintitunnusten hyvitykset muutostilanteissa

Palautukset asiakkaalle maksetaan siten, että vain täydet kuukaudet hyvitetään. Tämä on neuvoteltu rakennusviraston kanssa.

Esittelijän perustelut

Asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeen F (Etu-Töölö) laajentaminen

Nordenskiöldin aukion ja Mechelininkadun 5.11.2013 hyväksytty liikennesuunnitelma ei mahdollista kadunvarsipysäköintiä Mechelininkadulla Eteläisen Hesperiankadun ja Hietaniemenkadun välisellä osuudella. Noin 100 ilta- ja yö- ja viikonloppupysäköintiin soveltuvaa pysäköintipaikkaa poistuu. Asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeen F laajentaminen Hietaniemen alueelle mahdollistaa korvaavat asukaspysäköintipaikat.

Saadut lausunnot ja esittelijän kanta

Yleisten töiden lautakunta toteaa lausunnossaan, että kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys toteuttaa hyväksyttyä pysäköintipolitiikkaa. Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän tarkistetut ehdot sekä asukasja
yrityspysäköintivyöhykkeen F (Etu-Töölö) laajentaminen on valmisteltu yhteistyössä rakennusviraston kanssa. Rakennusvirasto huolehtii tarvittavista liikennemerkki- ja tietojärjestelmämuutoksista.
Yleisten töiden lautakunnalla ei ole esityksestä huomautettavaa.

Helsingin yrittäjät r.y. toteaa lausunnossaan mm, että se on aikoinaan esittänyt yrityspysäköintitunnusten saamista kaupunkiin ja uudistusta hyvänä edelleen hyvänä. Kuitenkin nykyinen käytäntö, jonka mukaan yritys voi saada yhteensä kolme tunnusta, joissa on kolme rekisterinumeroa, tekee hankalaksi tavoitteena olevan automaattisen valvonnan. Sen vuoksi olisi parempi, jos kullakin tunnuksella olisi vain yksi rekisterinumero mutta vastaavasti tunnuksia voisi saada viisi kappaletta yhtä yritystä kohti. Yrityspysäköintivyöhykkeen laajentamista yhdistys pitää myönteisenä.

Esittelijän esitys on kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksen mukainen. Esitystä on valmisteltu yhteistyössä kaupunginkanslian elinkeinopalvelujen kanssa. Helsingin yrittäjien aloite tunnusten myöntökäytännön muuttamisesta on lähetetty jatkovalmisteluun.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Liitteet

1

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän ehdot

2

Piirustus 6519-3

3

Asukas- ja yrityspysäköintitunnusten hinnat vuosina 2015-2017

4

Helsingin yrittäjät lausunto (internet)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin yrittäjät

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Tiedoksi

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Yleisten töiden lautakunta

Päätöshistoria

Yleisten töiden lautakunta 26.01.2016 § 36

HEL 2015-011924 T 08 00 00

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys toteuttaa hyväksyttyä pysäköintipolitiikkaa.

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän tarkistetut ehdot sekä asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeen F (Etu-Töölö) laajentaminen on valmisteltu yhteistyössä rakennusviraston kanssa.

Rakennusvirasto huolehtii tarvittavista liikennemerkki- ja tietojärjestelmämuutoksista.

Yleisten töiden lautakunnalla ei ole esityksestä huomautettavaa.

01.12.2015 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

osastopäällikkö

Pekka Henttonen

Lisätiedot

Lauri Uski, projektipäällikkö, puhelin: 310 39638

lauri.uski(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566