Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/7

 

11.04.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 341

Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponsi vanhusväestön asumisen vaihtoehdoista

HEL 2015-005289 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle puheenjohtajan ehdotuksesta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Riikka Henriksson, suunnittelija, puhelin: 310 25543

riikka.henriksson(a)hel.fi

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, puhelin: 310 25823

mari.randell(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 22.4.2015 hyväksymän toivomusponnen (Asko-Seljavaara) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijän perustelut

Merkitessään 22.4.2015 Kotikaupunkina Helsinki 2012 -ohjelman seurantaraporttia 2015 tiedoksi kaupunginvaltuusto hyväksyi samalla seuraavan toivomusponnen:

"Valtuusto edellyttää, että uudessa AM-ohjelmassa selvitetään mahdollisuus rakentaa lisää palvelu- ja yhteisöllistä asumista vanhenevalle väestölle.” (Sirpa Asko-Seljavaara)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Esittelijä toteaa, että kaupungin lauta- ja toimikuntia sekä tytäryhteisöjä on pyydetty lausumaan asiasta lausuessaan asumisen ja maankäytön toteutusohjelmaluonnoksesta 2016 (AM-ohjelma) vuodenvaihteessa 2015−2016. Saadut lausunnot on huomioitu AM-ohjelmavalmistelussa. AM-ohjelmaehdotus tuodaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn keväällä 2016.

Valtakunnallisten laatusuosituksien mukaan 75 vuotta täyttäneistä 91−92 prosenttia ikäihmisistä asuu kotona. Enintään 10 prosentin tulisi olla ympärivuorokautisen palveluasumisen tai pitkäaikaishoidon piirissä. Helsingin kaupunki on panostanut viime vuosina laitoshoidon purkuun ja ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Pääasiallisena tavoitteena on kotona asumisen tukeminen.

Yksityiset toimijat tuottavat palveluasumista, johon voi hakeutua ilman kaupungilta saatua ympärivuorokautisen hoivatarpeen päätöstä. Näissä yksityisten omistamissa palvelutaloissa asukas maksaa asumisen ja tarvitsemansa palvelut. Kotihoidon palveluseteliä on mahdollista käyttää yksityisissä palvelutaloissa.

Kaupunki on viime vuosina halunnut mahdollistaa ikäihmisille suunnattujen asuntokohteiden rakentamisen luovuttamalla tontteja ikäihmisten ryhmärakennuttamishankkeisiin sekä toimijoiden valtion tukemien vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntojen toteuttamiseen. Helsingin kaupunki omistaa ikäihmisille suunnattuja valtion tukemia vuokra-asuntoja, vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja sekä asumisoikeusasuntoja.

Yhteisöllinen asuminen merkitsee eri henkilöille erilaisia asioita. Sen vuoksi kaupunki on halunnut mahdollistaa monenlaiset yhteisöllisyyden muodot. Asuinrakennuksiin rakennetaan yhteistiloja. Ikäihmisille suunnatuissa ryhmärakennuttamiskohteissa yhteisöllisyys perustuu asunnon ostajien sopimukseen siitä, mihin tehtäviin kohteessa asuvat sitoutuvat. Lisäksi kohteissa on keskimääräistä enemmän yhteistilaa. Yksityisillä toimijoilla on kohteita, joissa asukkaiden yhteistilassa toimii yhteisökoordinaattori, joka palvelee asukkaita virka-aikana. Tehtävänä on luoda yhteisöllisyyttä vahvistavaa toimintaa sekä auttaa ikäihmisiä käytännön asioissa.

Kaupunki luovuttaa myös tulevaisuudessa tontteja asuntotuotantoon, joka on suunnattu ikäihmisille. Tontin luovutuksissa otetaan huomioon kaikki hallintamuodot, jotta ikäihmisillä on tulo- ja varallisuustasosta riippumatta mahdollisuus halutessaan hakeutua ikäihmisille suunnattuun asuntokohteeseen.

Esittelijä toteaa lopuksi, että käynnissä olevassa Stadin ikäohjelmassa on yhtenä teemakokonaisuutena valmisteltu Iätöntä asumista -osiota. Stadin ikäohjelma on sosiaali- ja terveyspalveluista säädetyn lain mukainen toimeenpanosuunnitelma ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemiseksi. Stadin ikäohjelmaa on valmisteltu sekä toimeenpanoa edistetty ja seurattu verkostossa, jossa on ollut mukana kaupungin virastoja ja liikelaitoksia, Helsingin vanhusneuvosto, palvelukeskusten asiakasneuvostoja ja järjestöjä. Iätöntä asumista -työryhmän tavoitteena on parantaa ikääntyneiden asumista ja lisätä kotona asumisen mahdollisuuksia Helsingissä. Iätöntä asumista -työryhmässä on paneuduttu ikäihmisten asumisen tilanteeseen, kerätty tietoa ja hyviä kokemuksia. Lisäksi edistetään monipuolisten asumisvaihtoehtojen toteuttamista Helsinkiin. Työryhmä jatkaa toimintaansa aktiivisesti ja huolehtii osaltaan ikäihmisten asumismahdollisuuksien turvaamisesta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Riikka Henriksson, suunnittelija, puhelin: 310 25543

riikka.henriksson(a)hel.fi

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, puhelin: 310 25823

mari.randell(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566