Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

29.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 270

V 13.4.2016, Kunnan asukkaan aloite veneiden talvisäilytyspaikoista

HEL 2015-003468 T 10 01 01 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Kunnan asukkaan aloite veneiden talvisäilytyksestä

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on 18.3.2015 tekemässään kunnan asukkaan aloitteessa ehdottanut, että parhaiten kaupunkirakenteeseen kytketyt venevarastoalueet osoitetaan asutuskäyttöön ja samalla osoitetaan veneille uudet säilytysalueet vähemmän arvokkailta paikoilta.

Kaupunginhallitus toteaa, että kuntalain 28 §:n mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 25 §:n mukaan kaupunginhallituksen tulee esittää valtuuston tietoon vuosittain viimeistään sen huhtikuussa pidettävässä kokouksessa valtuuston toimivaltaan kuuluvissa asioissa kunnan asukkaan aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Käsiteltäessä kunnan asukkaan aloitteita valtuustossa sallitaan keskustelu. Kaupunginhallituksen on saatettava käydystä keskustelusta laadittu pöytäkirja kysymyksessä olevien asioiden valmistelussa huomioon otettavaksi. Päätöksentekoa yksittäisten aloitteiden osalta ei toivomusponsia lukuun ottamatta sallita.

Liikuntavirasto, jolle kaupungin venesatamien hallinnointi kuuluu, on 21.5.2015 antanut aloitteen johdosta lausunnon. Sivistystointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on liikuntaviraston lausunnon pohjalta vastannut aloitteen tekijälle 12.6.2015 seuraavaa:

Helsingin kaupungin alueella on lähes 15 000 venepaikkaa, joista noin 12 100 on kaupungin hallinnoimissa venesatamissa. Sekä kaupungin venepaikkojen että talvisäilytysalueiden ylläpito kuuluu liikuntaviraston merellisten palvelujen osastolle, ja sen talvisäilytysalueilla on säilytyspaikka noin 6 000 veneelle. Kaupungin ylläpitämien talvisäilytysalueiden lisäksi yritysten toimitiloissa on tarjolla noin 1 000
talvisäilytyspaikkaa. Helsingissä on siis jo nykyisellään noin 8 000 venettä, joille ei ole tarjolla talvisäilytyspaikkaa kaupungin alueella. Jonkin verran veneitä säilytetään kiinteistöjen pihoilla, mutta valtaosa ilman talvisäilytyspaikkaa olevista veneistä joudutaan kuljettamaan muualle talviajaksi.

Veneilyä harrastavien ihmisten määrä Helsingissä kasvaa, ja kaupunkisuunnittelu vastaa venepaikkojen kasvavaan tarpeeseen kaavoittamalla uusia venesatamia. Samaan aikaan monet nykyisistä talvisäilytysalueista ovat maankäytön muuttuessa poistumassa talvisäilytyskäytöstä. Uusien venesatamien veneilijöille ei ole pystytty osoittamaan talvisäilytyspaikkoja, ja epäsuhta venepaikkojen ja talvisäilytyspaikkojen välillä kasvaa.

Kaupunginjohtaja on keväällä 2015 asettanut työryhmän selvittämään veneiden talvisäilytyksen tulevaisuutta Helsingissä. Työryhmään kuuluvat edustajat liikuntavirastosta, kaupunkisuunnitteluvirastosta, kiinteistövirastosta, rakennusvirastosta ja Helsingin veneseurojen neuvottelukunnasta (Helvene).

Sivistystointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan vastauksen jälkeen työryhmä on kokoontunut säännöllisesti ja valmistellut veneiden talvisäilytystä koskevan raporttiluonnoksen, joka on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Raportin valmistuttua työryhmä esittelee sen kaupunginjohtajalle.

Kaupunginhallitus katsoo edellä olevan riittäväksi selvitykseksi asiassa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Liitteet

1

Kunnan asukkaan aloite veneiden talvisäilytyksestä

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunginkanslia Sivistystointa johtava apulaiskaupunginjohtaja 12.06.2015 § 13

HEL 2015-003468 T 10 01 01 03

Päätös

Sivistystointa johtava apulaiskaupunginjohtaja päätti antaa veneiden talvisäilytystä koskevaan kunnan asukkaan aloitteeseen seuraavan vastauksen:

Helsingin kaupungin alueella on lähes 15 000 venepaikkaa, joista noin 12 100 on kaupungin hallinnoimissa venesatamissa. Sekä kaupungin venepaikkojen että talvisäilytysalueiden ylläpito kuuluu liikuntaviraston merellisten palvelujen osastolle, ja sen talvisäilytysalueilla on säilytyspaikka noin 6 000 veneelle. Kaupungin ylläpitämien talvisäilytysalueiden lisäksi yritysten toimitiloissa on tarjolla noin 1 000 talvisäilytyspaikkaa. Helsingissä on siis jo nykyisellään noin 8 000 venettä, joille ei ole tarjolla talvisäilytyspaikkaa kaupungin alueella. Jonkin verran veneitä säilytetään kiinteistöjen pihoilla, mutta valtaosa ilman talvisäilytyspaikkaa olevista veneistä joudutaan kuljettamaan muualle talviajaksi.

Veneilyä harrastavien ihmisten määrä Helsingissä kasvaa, ja kaupunkisuunnittelu vastaa venepaikkojen kasvavaan tarpeeseen kaavoittamalla uusia venesatamia. Samaan aikaan monet nykyisistä talvisäilytysalueista ovat maankäytön muuttuessa poistumassa talvisäilytyskäytöstä. Uusien venesatamien veneilijöille ei ole pystytty osoittamaan talvisäilytyspaikkoja, ja epäsuhta venepaikkojen ja talvisäilytyspaikkojen välillä kasvaa.

Liikuntavirasto on kaupunginjohtajan toimeksiannosta perustanut työryhmän selvittämään veneiden talvisäilytyksen tulevaisuutta Helsingissä. Työryhmään kuuluu edustajat kaupunkisuunnitteluvirastosta, kiinteistövirastosta, rakennusvirastosta ja Helsingin veneseurojen neuvottelukunnasta (Helvene). Työryhmän yhdyshenkilönä on venesatamapäällikkö Ari Maunula liikuntaviraston merellisten palvelujen osastolta.

Päätöksen perustelut

********** on 18.3.2015 tekemässään kunnan asukkaan aloitteessa ehdottanut, että parhaiten kaupunkirakenteeseen kytketyt venevarastoalueet osoitetaan asutuskäyttöön ja samalla osoitetaan veneille uudet säilytysalueet vähemmän arvokkailta paikoilta. Vertailukohtana aloitteen tekijä mainitsee Espoon vastaavat suunnitelmat.

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

 

Liikuntavirasto 21.5.2015

HEL 2015-003468 T 10 01 01 03

 

Pauli Saloranta ehdottaa, että Helsingissä osoitetaan parhaiten kaupunkiranteeseen kytketyt venevarastoalueet asutuskäyttöön ja samalla osoitetaan veneille uudet säilytysalueet vähemmän arvokkailta paikoilta Espoon toimintamallin mukaisesti.

Liikuntavirasto vastaa Helsingissä sekä venepaikoista että talvisäilytysalueista. Kaupungin hallinnoimissa venesatamissa on noin 12 100 venepaikkaa ja yhteensä muiden toimijoiden kanssa Helsingissä on lähes 15 000 venepaikkaa. Talvisäilytysalueilla voidaan noin 6 000 venettä ja yritysten toimitiloissa noin 1 000 venettä. Helsingissä on siis jo nyt noin 8 000 venettä, joiden talvisäilyttäminen Helsingissä on hankalaa. Jonkin verran veneitä säilytetään kiinteistöjen pihoilla, mutta valtaosa näistä veneistä joudutaan jo nyt kuljettamaan muualle talviksi.

Veneilyä harrastavien ihmisten lukumäärä Helsingissä kasvaa koko ajan, joten kaupunkisuunnittelu vastaa tähän tarpeeseen kaavoittamalla kaupunkiin uusia venesatamia. Venemäärä Helsingissä siis kasvaa koko ajan. Samaan aikaan monet nykyisistä talvisäilytysalueista ovat maankäytön muuttuessa poistumassa talvisäilytyskäytöstä eikä uusien venesatamien veneilijöille ole pystytty osoittamaan talvisäilytyspaikkoja. Epäsuhta venepaikkojen ja talvisäilytyspaikkojen välillä siis kasvaa edelleen.

Helsinkiläiset veneseurat ovat huolestuneina tästä kehityksestä olleet yhteydessä kaupungin johtoon ja niinpä ylipormestari Jussi Pajusen toimeksiannosta liikuntavirasto on perustanut yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston, kiinteistöviraston, rakennusviraston sekä Helsingin Veneseurojen Neuvottelukunnan (Helvene) kanssa työryhmän selvittämään veneiden talvisäilytyksen tulevaisuutta Helsingissä. Työryhmä on selvillä myös Espoon kaupungin asiaa koskevista hankkeista. Työryhmän yhdyshenkilö on venesatamapäällikkö Ari Maunula.

Anssi Rauramo

Lisätiedot

Turo Saarinen, osastopäällikkö, puhelin: 310 87801

turo.saarinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566