Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/1

 

29.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 268

V 13.4.2016, Kunnan asukkaan aloite taloudellisten resurssien osoittamisesta koululiikunnan lisäämiseen

HEL 2015-001438 T 12 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin seuraparlamentin kuntalaisaloite

2

Oltkn lausunto.pdf

3

Lltkn lausunto.pdf

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus toteaa, että kuntalain 28 §:n mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Kaupunginvaltuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 25 §:n mukaan kaupunginhallituksen tulee esittää valtuuston tietoon vuosittain viimeistään huhtikuussa pidettävässä kokouksessa valtuuston toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt kunnan asukkaan aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Käsiteltäessä kunnan asukkaan aloitteita sallitaan keskustelu. Kaupunginhallituksen on saatettava käydystä keskustelusta laadittu pöytäkirja kysymyksessä olevien asioiden valmistelussa huomioon otettavaksi.

Päätöksentekoa yksittäisten aloitteiden osalta ei toivomusponsia lukuun ottamatta sallita.

Helsinkiläisten urheiluseurojen edunvalvontajärjestö Helsingin seuraparlamentti on tehnyt kuntalaisaloitteen, jossa esitetään kaupunginvaltuustolle, että kaupunki osoittaisi joko opetus- tai liikuntatoimelle riittävät 500 000 euron taloudelliset resurssit koululiikunnan lisäämiseen ja velvoittaa asianomaisia virastoja lisäämään aktivoivaa koululiikuntaa.

Opetuslautakunta ja liikuntalautakunta ovat antaneet aloitteesta lausunnot. Lausunnoissa todetaan, että lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksien edistämistä pidetään tärkeänä. Tätä tukee voimassa oleva       strategiaohjelma 2013-2016, jonka mukaan koululaisia kannustetaan välitunnilla ulkoiluun. Ulkoliikuntamahdollisuuksia kouluissa ja päiväkodeissa on tarkoitus lisätä. Liikuntaseurojen avustusten myöntämisperusteet on uudistettu strategiakaudella siten, että painopiste on lasten ja nuorten liikunnan tukemisessa. Liikuntastrategiassa 2013-2017 taas tavoitteena on lisätä terveyttä edistävää liikuntaa ja vähentää liikkumattomuutta.

Lausunnoissa todetaan lisäksi, että voimassa oleva opetussuunnitelma kannustaa ja tukee monipuolista liikuntaa ja liikuntatottumusten vahvistamista sekä koulut tarjoavat erilaisia liikuntakerhoja lukuvuoden aikana. Syksystä 2012 lähtien Liikkuva Koulu –toimintaa on jalkautettu perusopetuslinjan suomenkielisiin kouluihin ja vuonna 2016 liikuntaviraston tavoitteena on, että kaikista kaupungin peruskouluista 85% on Liikkuvia kouluja. Liikkuva koulu –työn lisäksi liikuntavirasto tuottaa lasten ja nuorten matalan kynnysten harrasteliikuntapalveluja yhteistyössä opetusviraston ja helsinkiläisten urheiluseurojen kanssa muun muassa EasySport- ja FunAction -toiminta ja loma-ajan toiminta. Peruskoulut järjestävät lisäksi alueellisia liikuntatapahtumia yhdessä urheiluseurojen kanssa ja lukuvuoden aikana kouluissa järjestetään säännöllisti liikuntapäiviä ja -tapahtumia esimerkkinä keväällä 2016 järjestettävä koululaisten yleisurheilun Pohjoismaiset kisat. Tämän lisäksi liikuntavirasto järjesti syyskuussa 2015 yhdessä Espoon ja Vantaan liikuntatointen sekä liikuntajärjestöjen ja urheiluseurojen kanssa Euroopan liikkujan viikolle ajoittuvan School Action Day –tapahtuman, johon osallistui koululaisia kaikista pääkaupunkiseudun kaupungeista. Pääkaupunkiseudun Urhea –akatemia kehittää taas yhteistyössä opetusviraston kanssa kilpaurheilijoiden ja aktiivisesti liikkuvien nuorten koulupäivien rakenteita mahdollistaen tehokkaan harjoittelun ja mielekkään opiskelun yhdistämisen.

Liikuntaviraston investoinnit suunnataan alueellisesti tasapainoisesti huomioiden lasten ja nuorten erilaiset tarpeet. Liikuntapalveluiden palveluverkkoa suunnitellaan yhdessä muiden hallintokuntien kanssa, kaupunkikonsernin eri toimijoiden kanssa, yksityisten liikunta-alan palvelutarjoajien sekä vapaaehtoisten järjestöjen kanssa. Uudisrakentamisen osalta liikuntaviraston strategisena linjauksena on kehittää lähiliikuntapaikkoja ja tiivistää yhteistyötä opetusviraston kanssa ehkäisemällä lasten ja nuorten syrjäytymistä järjestäen monipuolista maksutonta tai edullista harrasteliikuntaa koulujen tiloissa tai koulujen lähellä olevissa liikuntapaikoissa. Opetusvirasto kehittää myös yhdessä kiinteistöviraston kanssa uusia vapaassa käytössä olevia monikäyttöisiä lähiliikuntapaikkoja koulujen ja päiväkotien pihoille, puistoihin ja liikuntapaikolle tavoitteena saada koulujen käytössä olevat tilat mahdollisimman helposti liikunnan käyttöön ja integroitua ne osaksi alueen muuta lähiliikuntaa.

Kaupunginjohtaja on vastannut aloitteen tekijöille ja nojautui vastauksessaan opetus- ja liikuntalautakunnan lausunnoissa liitteenä esitettyihin johtopäätöksiin.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin seuraparlamentin kuntalaisaloite

2

Oltkn lausunto.pdf

3

Lltkn lausunto.pdf

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunginkanslia Kaupunginjohtaja 17.02.2016 § 29

HEL 2015-001438 T 12 03 00

Päätös

Kaupunginjohtaja päätti antaa seuraavan vastauksen kunnan asukkaan aloitteesta koskien taloudellisten resurssien osoittamista koululiikunnan lisäämiseen.

Päätöksen perustelut

Aloitteessa esitetään, että kaupunki osoittaisi joko opetus- tai liikuntatoimelle riittävät 500 000 euron taloudelliset resurssit koululiikunnan lisäämiseen ja velvoittaa asianomaisia virastoja lisäämään aktivoivaa koululiikuntaa.

Opetuslautakunta ja liikuntalautakunta ovat antaneet aloitteesta lausunnot. Kaupunginvaltuusto käsittelee aloitetta huhtikuussa 2016 kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 25 §:n mukaisesti. Lautakuntien lausunnoissa todetaan, että lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksien edistämistä pidetään tärkeänä. Tätä tukee voimassa oleva strategiaohjelma 2013-2016, jonka mukaan koululaisia kannustetaan välitunnilla ulkoiluun. Ulkoliikuntamahdollisuuksia kouluissa ja päiväkodeissa on tarkoitus lisätä. Liikuntaseurojen avustusten myöntämisperusteet on uudistettu strategiakaudella siten, että painopiste on lasten ja nuorten liikunnan tukemisessa. Liikuntastrategiassa 2013-2017 taas tavoitteena on lisätä terveyttä edistävää liikuntaa ja vähentää liikkumattomuutta.

Lausunnoissa todetaan lisäksi, että voimassa oleva opetussuunnitelma kannustaa ja tukee monipuolista liikuntaa ja liikuntatottumusten vahvistamista ja koulut tarjoavat erilaisia liikuntakerhoja lukuvuoden aikana. Syksystä 2012 lähtien Liikkuva Koulu – toimintaa on jalkautettu perusopetuslinjan suomenkielisiin kouluihin ja vuonna 2016 liikuntaviraston tavoitteena on, että kaikista kaupungin peruskouluista 85% on Liikkuvia kouluja. Liikkuva koulu –työn lisäksi liikuntavirasto tuottaa lasten ja nuorten matalan kynnysten harrasteliikuntapalveluja yhteistyössä opetusviraston ja helsinkiläisten urheiluseurojen kanssa muun muassa EasySport- ja FunAction -toiminta ja loma-ajan toiminta. Peruskoulut järjestävät alueellisia liikuntatapahtumia yhdessä urheiluseurojen kanssa ja lukuvuoden aikana kouluissa järjestetään säännöllisti liikuntapäiviä ja –tapahtumia esimerkkinä keväällä 2016 järjestettävä koululaisten yleisurheilun Pohjoismaiset kisat. Kilpailuja kehitetään jatkuvasti yhdessä urheiluseurojen kanssa toteuttamalla kilpailuja uudenlaisin toimintatavoin. Tämän lisäksi liikuntavirasto järjesti syyskuussa 2015 yhdessä Espoon ja Vantaan liikuntatointen sekä liikuntajärjestöjen ja urheiluseurojen kanssa Euroopan liikkujan viikolle ajoittuvan School Action Day –tapahtuman, johon osallistui koululaisia kaikista pääkaupunkiseudun kaupungeista. Pääkaupunkiseudun Urhea– akatemia kehittää taas yhteistyössä opetusviraston kanssa kilpaurheilijoiden ja aktiivisesti liikkuvien nuorten koulupäivien rakenteita mahdollistaen tehokkaan harjoittelun ja mielekkään opiskelun yhdistämisen. 

Liikuntaviraston investoinnit suunnataan alueellisesti tasapuolisesti huomioiden lasten ja nuorten tarpeet. Liikuntapalveluiden palveluverkkoa suunnitellaan yhdessä muiden hallintokuntien kanssa, kaupunkikonsernin eri toimijoiden kanssa, yksityisten liikunta-alan palvelutarjoajien sekä vapaaehtoisten järjestöjen kanssa. Uudisrakentamisen osalta liikuntaviraston strategisena linjauksena on kehittää lähiliikuntapaikkoja ja tiivistää yhteistyötä opetusviraston kanssa ehkäisemällä lasten ja nuorten syrjäytymistä järjestämällä monipuolista maksutonta tai edullista harrasteliikuntaa koulujen tiloissa tai koulujen lähellä olevissa liikuntapaikoissa. Vuodesta 2007 lähtien peruskoulut ja päiväkodit on vapautettu tekojääratojen ja ulkokenttien, sisäliikuntapaikkojen sekä liikunta- ja palloiluhallien sisäänpääsymaksuista arkisin kello 8-14. Opetusvirasto yhdessä kiinteistöviraston kanssa kehittää myös uusia vapaassa käytössä olevia monikäyttöisiä lähiliikuntapaikkoja koulujen ja päiväkotien pihoille, puistoihin ja liikuntapaikolle tavoitteena saada koulujen käytössä olevat tilat mahdollisimman helposti liikunnan käyttöön ja integroitua ne osaksi alueen muuta lähiliikuntaa. Tämä hanke jatkuu edelleen.

Heikko taloudellinen tilanne pakottaa opetusviraston tehostamaan toimintaansa ja miettimään uudenlaisia toimintatapoja koululiikunnan sekä kilpa- ja sarjaurheilutoiminnan toteuttamiseen yhdessä urheiluseurojen kanssa. Tavoitteena on toteuttaa kilpailuja uudenlaisella konseptilla urheiluseurojen kanssa.

Lisätiedot

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 28.05.2015 § 114

HEL 2015-001438 T 12 03 00

Lausunto

 

Liikuntalautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Peruskouluikäisten lasten liikuntamahdollisuuksien edistämistä pidetään liikuntavirastossa erittäin tärkeänä, ja virasto on myös strategiassaan tähän voimakkaasti sitoutunut. Liikuntavirasto on ollut syksystä 2012 lähtien jalkauttamassa yhdessä opetusviraston sekä kolmannen sektorin kanssa Liikkuva koulu -ohjelmaa perusopetuslinjan suomenkielisiin kouluihin. Ohjelman tavoitteena on muuttaa koulujen toimintakulttuuria fyysistä aktiivisuutta suosivaan suuntaan. Tällä hetkellä ohjelmassa on mukana yhteensä 71 koulua. Työ jatkuu edelleen, ja elokuusta lähtien työtä on konkreettisesti tekemässä kaksi urheiluseuraan palkattua liikunnanohjaajaa. Liikuntavirasto on asettanut vuoden 2016 sitovaksi talousarviotavoitteeksi, että vuoden loppuun mennessä 90 % perusopetuslinjan suomen- ja ruotsinkielisistä kouluista on saatu mukaan Liikkuva koulu -ohjelmaan.

Liikkuva koulu -työn lisäksi liikuntavirasto on tuottanut kouluikäisten lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrasteliikuntapalveluita yhteistyössä opetusviraston ja helsinkiläisten urheiluseurojen kanssa syksystä 2010 lähtien. EasySport ja FunAction -toiminnan liikuntaryhmät sekä loma-ajan toiminnat ja tapahtumat ovat tarjonneet helpon ja edullisen mahdollisuuden erilaisten lajien kokeilemiselle ja liikunnanharrastamiselle, ja liikuntavirastossa esitetäänkin kohdennettavaksi vuoden 2016 budjetista määrärahaa tämän toiminnan vakiinnuttamiseksi.

Liikuntavirasto tulee lisäksi syyskuussa 2015 toteuttamaan yhdessä Espoon ja Vantaan liikuntatointen sekä liikuntajärjestöjen ja urheiluseurojen kanssa Euroopan liikkujan viikolle ajoittuvan School Action Day -tapahtuman. Koululaisille maksuttomaan tapahtumaan osallistuu koululaisia kaikista pääkaupunkiseudun kaupungeista. Kustannuksista vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö, ja yli 40 minuutin matkan päästä tulevien koululaisten matkakulut korvataan. Helsingin liikuntavirasto järjestää tapahtumalle tilat ja vastaa osaltaan liikuntatoiminnan järjestämisestä.

Liikuntavirastossa nähdään erittäin tärkeänä että kaupungissa panostetaan kouluikäisten lasten ja nuorten matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksien parantamiseen, ja virasto on mielellään mukana tukemassa tämän kaltaisten toimintojen toteuttamista. Liikuntavirasto kannattaa aloitteessa esitettyä taloudellisen resurssin lisäämistä koululaisten liikuntaan. 500 000 euron resurssi mahdollistaisi monipuolisesti ja laajasti liikuntamahdollisuuksien parantamisen, kuten aloitteessa esiin nostetun oppilasurheilun järjestämisen.

Käsittely

28.05.2015 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijän muutos esitykseen koskien ruotsinkielisiä kouluja:

Liikuntavirasto on asettanut vuoden 2016 sitovaksi talousarviotavoitteeksi, että vuoden loppuun mennessä 90 % perusopetuslinjan suomen- ja ruotsinkielisistä kouluista on saatu mukaan Liikkuva koulu -ohjelmaan.

Esittelijä

osastopäällikkö

Tarja Loikkanen-Jormakka

Lisätiedot

Tytti Soini, liikunnansuunnittelija, puhelin: 310 87509

 

Opetuslautakunta 26.05.2015 § 91

HEL 2015-001438 T 12 03 00

Lausunto

Opetuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Opetuslautakunta näkee tärkeänä kaikkien oppilaiden liikkumisen lisäämisen ja liikunnan mielekkään sovittamisen osaksi koulupäivää. Opetussuunnitelmassa on koululiikuntaa keskimäärin 10 vuosiviikkotuntia eli noin 6 840 tuntia peruskoulun aikana. Opetussuunnitelmassa korostuvat monipuoliseen liikkumiseen kannustaminen ja liikuntatottumusten vahvistaminen. Koulut tarjoavat myös erilaisia liikuntakerhoja lukuvuoden aikana.

Opetusvirasto kehittää koululiikuntaa Helsingin kaupungin strategian mukaan seuraavasti:

Liikkuva Koulu -toiminta on alkanut 5 koulun pilottina. Tänä vuonna se laajenee 71 kouluun. Sisältöä kehitetään edelleen toiminnallisen koulupäivän periaatteella. Opetusvirasto on yhdessä kiinteistöviraston kanssa kehittänyt koulujen pihoja toiminnallisemmaksi ja liikuntaa aktivoivaksi. Tämä hanke jatkuu.

Koulut järjestävät alueellisia liikuntatapahtumia yhdessä urheiluseurojen kanssa. Lisäksi kouluilla on lukuvuoden aikana säännöllisesti liikuntapäiviä ja –tapahtumia sekä alueellisia tapahtumia.

Pääkaupunkiseudun Urhea-akatemia kehittää yhteistyössä opetusviraston kanssa kilpaurheilijoiden ja aktiivisesti liikkuvien nuorten koulupäivän rakenteita ja mahdollistaa näin tehokkaan harjoittelun ja mielekkään opiskelun yhdistämisen. Toiminnassa on mukana 9 kaupungin peruskoulua tai yläastetta.

Keväällä 2016 järjestetään koululaisten yleisurheilun Pohjoismaiset kisat.

Kiristyvä taloudellinen tilanne pakottaa opetusviraston tehostaman toimintaansa ja miettimään uudenlaisia toimintatapoja. Koko kaupungin kilpa- ja sarjaurheilutoimintaan etsitään vuonna 2015 aktiivisesti uudenlaista rakennetta yhdessä urheiluseurojen kanssa. Tavoitteena on toteuttaa kilpailuja uudenlaisella konseptilla urheiluseurojen kanssa.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Arjariitta Heikkinen, aluepäällikkö, puhelin: 310 71765

arjariitta.heikkinen(a)hel.fi

Outi Salo, linjanjohtaja, puhelin: 310 86274

outi.salo(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566