Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/6

 

15.02.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 141

V 2.3.2016, Valtuutettu Ville Jalovaaran aloite uuden mopohallin avaamisesta Itä-Helsinkiin

HEL 2015-010471 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Ville Jalovaaran aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Ville Jalovaara ym. valtuustoaloite Kvsto 23.9.2015 asia 33

2

Helsingin satama Oyn lausunto 19.1.2016

3

Ilmakuva

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Ville Jalovaara ja 19 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan seuraavaa:

Itä-Helsingin ainoa mopohalli, Vuosaaren Rastis, on jäänyt pieneksi kävijämäärän kasvaessa viimeisten kolmen vuoden aikana. Noin 55 neliön halli ei ole riittävän suuri kävijämäärään nähden. Hallilla käy nuoria ympäri pääkaupunkiseutua.

Hallilla korjataan muun muassa mopoja, kevytmoottoripyöriä ja polkupyöriä. Kierrätystoiminta on aktiivista. Kierrättämällä säästetään ympäristöä ja kustannukset pysyvät minimissä, kun aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan vanhojen osien käyttöikää pidennetään. Mopohallille on tarvetta, sillä muut nuorisotilat eivät tavoita samaa asiakaskuntaa, tekniikasta kiinnostuneita ja sen parissa viihtyviä nuoria. Hallin välittömään läheisyyteen rakenteilla oleva kerrostalo tulee todennäköisesti aiheuttamaan jatkossa ongelmia hallin toiminnalle, sillä toiminta aiheuttaa aina jonkin verran melua. Uuden kerrostalon parvekkeet tulevat suoraan hallille päin, jonka vuoksi melu kantautunee hallilta suoraan asuntoihin.

Nykyisellä hallilla on monipuolisesti työkaluja ja korjaukseen vaadittavia laitteita, mutta ahtaus vaikeuttaa työskentelyä. Tarvetta olisi tilalle, jossa olisi riittävän suuren hallitilan lisäksi erilliset ruokailu-, sosiaali- ja toimistotilat. Yksi tarkoitusta paremmin vastaava mahdollinen tila olisi varastohalli R6 Vuosaaren satamassa, Merenkulkijankatu 3:ssa. Tämän hallin lähistöllä ei ole asutusta. Paikka olisi näin erittäin sopiva mopohallitoiminnalle, josta aiheutuu jonkin verran melua.

Ehdotan valtuustoaloitteella, että Helsingin kaupunki selvittää Rastiksen mopohallin nykyisen soveltuvuuden korjaustoimintaan ja ryhtyy toimenpiteisiin uuden paremmin käyttötarkoitusta vastaavan tilan löytämiseksi mopohallille Vuosaaresta.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää valtuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Aloitteesta on saatu nuorisolautakunnan, kaupunkisuunnittelulautakunnan ja kiinteistöviraston lausunnot. Liikuntavirasto on ilmoittanut ettei sillä ole asiasta lausuttavaa.

Kaupunginhallitus toteaa edellä mainittujen lausuntojen pohjalta seuraavaa:

Nykyiset tilat ja tilatarpeet

Nuorisolautakunta toteaa lausunnossaan, että Rastiksen mopohalli on toiminut vuodesta 2010 Vuosaaren keskustassa Rastis-monitoimitalossa, osoitteessa Ulapparaitti 6. Hallilla 13 – 23 vuotiaiden nuorten on mahdollisuus korjata mopoja, moottoripyöriä ja polkupyöriä, ja hallin tilat toimivat myös eri puolilta Itä-Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua tulleiden nuorten tapaamis- ja hengailupaikkana. Noin puolet kävijöistä asuu Vuosaaressa ja valtaosa heistä on poikia. Vuonna 2015 hallilla oli kävijöitä yhteensä 5757 ja päivittäisten kävijöiden keskiarvo oli 25 nuorta. Rastiksen mopohalli on avoinna maanantaista perjantaihin klo 15 – 21. Toiminta on vilkkainta kesäkuukausina, mutta kävijöitä hallin tiloissa on läpi vuoden. Hallilla työskentelee kaksi tuntityöntekijää, lisäksi Pukinmäen mopohallin työntekijät huolehtivat hallin käytännön asioiden hoitamisesta. Hallin toimintaan on kuulunut myös leirejä ja pienryhmätoimintaa.

Rastiksen mopohallin nykyinen 56m²:n tila on toiminnan määrään nähden pieni ja ahdas. Suurin syy uuden tilan etsintään on kuitenkin se, että tilan välittömään läheisyyteen on suunniteltu asuintalo. Tuleva talo on niin lähellä nykyistä mopohallin tilaa, että mopotoiminnan järjestäminen kyseisessä tilassa ei ole mielekästä asuintalon valmistuttua. Rakennustyöt osoitteessa Ulapparaitti 8 aloitetaan aikaisintaan kesällä 2016 ja talon valmistuminen tapahtuu aikaisintaan vuoden 2017 loppupuolella. Rastiksen mopohallin toiminta voi siis jatkua nykyisen toimintakauden entisellään ja muutokset toiminnassa tapahtuvat aikaisintaan syyskaudella 2016.

Rastiksen mopotoimintaan osallistuvat nuoret ovat itse, nuorisoasiainkeskuksen työntekijöiden tukemina, edistäneet kiitettävän aktiivisesti mopotoiminnan tulevaisuuden suunnittelua. He ovat osallistuneet uuden tilan etsintään nykyisen tilan tilalle. Mahdollisena uutena tilana on esitetty Vuosaaren satama-alueella sijaitsevaa noin 500 neliömetrin suuruista tilaa (Varastohalli R6, Merenkulkijankatu 3). Näin suuren kaupungin ulkopuolisen toimijan hallinnoiman tilan vuokraaminen satama-alueelta ei ole nuorisoasiainkeskuksen näkökulmasta mahdollista, vaan uusi mopohallin tila tulisi ensisijaisesti löytää kaupungin hallintokuntien nykyisistä toimitiloista.

Stadin ammattiopisto, nuorten ammatillisena kouluttajana, on osoittanut kiinnostuksen tehdä nuorisoasiainkeskuksen kanssa yhteistyötä mopohallien toiminnan ja mopotoimintaan osallistuvien nuorten kanssa. Mopohallitoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välillä on monia yhteistyön ja yhteisen kehittämisen mahdollisuuksia. Stadin ammattiopistolla on mahdollisuus tarjota toiminnalle sekä tiloja että toimintavälineistöä ja nuorisoasiainkeskus voi tukea ammatillista koulutusta nuorisotyöllisin menetelmin. Nuorisoasiainkeskus kartoittaa uusia tiloja Itä-Helsingin mopotoiminnalle tiiviissä yhteistyössä Stadin ammattiopiston kanssa, niin että uusissa toimitiloissa voitaisiin aloittaa jo vuoden 2016 aikana.

Mopohallille tarvitaan tila Itä-Helsingin alueelta. Toinen tärkeä näkökulma on se, että nuorisoasiainkeskuksen tulee varmistaa se, että Vuosaaren alueella on riittävät nuorisotyön resurssit ja monipuoliset toimintamuodot, joissa huomioidaan alueen suuri ja yhä kasvava lasten ja nuorten määrä.

Nuorisolautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle esittelijän muutetun esityksen mukaisen lausunnon. Lautakunta päätti Kantolan esityksestä Kontion kannattamana muuttaa esityksen kohdan (5) viimeisen virkkeen muotoon:

"Nuorisoasiainkeskus kartoittaa uusia tiloja Itä-Helsingin mopotoiminnalle tiiviissä yhteistyössä Stadin ammattiopiston ja Rastiksen mopohalliaktiivien kanssa niin, että uusissa toimitiloissa voitaisiin aloittaa jo vuoden 2016 aikana."

Uusien tilojen järjestämismahdollisuudet

Valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että Helsingin kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin uuden paremmin käyttötarkoitusta vastaavan tilan löytämiseksi mopohallille Vuosaaressa.

Nuorisoasiainkeskuksen käytössä olevat Ulapparaitti 6:ssa (monitoimitalo Rastis) sijaitsevat mopohallitilat eivät pitkällä aikavälillä sovellu nykyiseen käyttöönsä. Tilojen toiminnallisuuden parantamiseksi niitä tulisi laajentaa, ilmanvaihtoa tulisi parantaa sekä lisäksi tulisi rakentaa rasvanerotuskaivo. Rakentamisohjelmassa ei ole varattu määrärahoja edellä mainittuja muutostöitä varten.

Valtuustoaloitteessa esitetty mopohallin tila sijoittuu Vuosaaren satamaan liittyvälle Meriportin yritysalueelle. Merenkulkijankatu 3:ssa sijaitsevat tilat soveltuvat sijainniltaan esitettyyn käyttöön. Tilat on kuitenkin vuokrattu Vuotekno Oy:lle, joka jälleenvuokraa tiloja. Vuoteknon mukaan kyseiset tilat vuokrattiin viime vuonna, joten tällä hetkellä kyseiset tilat eivät ole käytettävissä.

Kiinteistövirasto on yhteistyössä nuorisoasiainkeskuksen kanssa näiden ohella selvittänyt muita sijoittumismahdollisuuksia Itä-Helsinkiin kuten sijoittumista Stadin ammattiopiston yhteyteen. Lähin kyseiseen käyttöön soveltuva kaupungin omistama tila sijaitsee Laajasalossa, Koulutanhua 2:n kiinteistössä. Kyseessä on 168 m²:n suuruinen autohallitila. Lisäksi on tarkasteltu myös synergiaetuja satamatoimintojen kanssa, mutta nuorisotoimen mukaan tällaiset järjestelyt edellyttäisivät lisähenkilöstöä.

Nuorisoasiainkeskuksen ehdotus, jossa haetaan toiminnallisia ja tilankäytöllisiä synergiaetuja Stadin ammattiopiston kanssa, on kaupungin tilankäyttöstrategian mukainen. Rakentamisohjelmaan sisältyy Stadin ammattiopiston tekniikan ja liikenteen alojen lisätilat Holkkitie 5:ssa (Roihupelto). Kyseiset tilat valmistuvat vaiheittain vuosina 2019 – 2024. Näihin tiloihin on mahdollista sijoittaa mopohallitoimintaan soveltuvia tiloja.

Kaavoituksen näkökulmasta mopohallin sijainnille nykyisessä laajuudessaan Nordsjö - Rastis korttelitalon yhteydessä tai aloitteessa ehdotetussa varastohallissa (Merenkulkijankatu 3) ei ole estettä. Mopohallitoiminnan siirtyminen pois korttelitalosta vähentäisi toiminnan aikarajoituksista huolimatta häiritseväksi koettua mopoliikennettä nykyisten ja suunniteltujen uusien asuinrakennusten välittömässä läheisyydessä.

Kiinteistöviraston esittämä Koulutanhuantie 2:n kiinteistö ei kaupungin muiden kehittämistavoitteet huomioon ottaen tarkoituksenmukainen. Laajasalon Koulutanhua 2a:ssa on terveysasema ja Koulutanhua 2b:ssä kirjasto/nuorisotilarakennus. Laajasalon kauppakeskuksen alueen asemakaavanmuutoksessa kirjaston/nuorisotilan käytössä oleva rakennus on tarkoitus korvata asuntorakentamisella ja siirtää toiminta tulevaan Laajasaloon kauppakeskukseen.

Esillä olleista vaihtoehdoista toiminta soveltuu parhaiten Roihupellon kampukselle. Toiminnan tilatarpeet voidaan ottaa vireillä olevassa alueen asemakaavoituksessa huomioon. Ratkaisu edellyttää tiivistä yhteistyötä eri hallintokuntien ja Stadin ammattiopiston kanssa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Ville Jalovaara ym. valtuustoaloite Kvsto 23.9.2015 asia 33

2

Helsingin satama Oyn lausunto 19.1.2016

3

Ilmakuva

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Nuorisolautakunta 28.01.2016 § 16

HEL 2015-010471 T 00 00 03

Lausunto

Nuorisolautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Rastiksen mopohalli on toiminut vuodesta 2010 Vuosaaren keskustassa Rastis-monitoimitalossa, osoitteessa Ulapparaitti 6. Hallilla 13 – 23 vuotiaiden nuorten on mahdollisuus korjata mopoja, moottoripyöriä ja polkupyöriä, ja hallin tilat toimivat myös eri puolilta Itä-Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua tulleiden nuorten tapaamis- ja hengailupaikkana. Noin puolet kävijöistä asuu Vuosaaressa ja valtaosa heistä on poikia. Vuonna 2015 hallilla oli kävijöitä yhteensä 5757 ja päivittäisten kävijöiden keskiarvo oli 25 nuorta. Rastiksen mopohalli on avoinna maanantaista perjantaihin klo 15 – 21. Toiminta on vilkkainta kesäkuukausina, mutta kävijöitä hallin tiloissa on läpi vuoden. Hallilla työskentelee kaksi tuntityöntekijää, lisäksi Pukinmäen mopohallin työntekijät huolehtivat hallin käytännön asioiden hoitamisesta. Hallin toimintaan on kuulunut myös leirejä ja pienryhmätoimintaa.

Rastiksen mopohallin nykyinen 56m²:n tila on toiminnan määrään nähden pieni ja ahdas. Suurin syy uuden tilan etsintään on kuitenkin se, että tilan välittömään läheisyyteen on suunniteltu asuintalo. Tuleva talo on niin lähellä nykyistä mopohallin tilaa, että mopotoiminnan järjestäminen kyseisessä tilassa ei ole mielekästä asuintalon valmistuttua. Rakennustyöt osoitteessa Ulapparaitti 8 aloitetaan aikaisintaan kesällä 2016 ja talon valmistuminen tapahtuu aikaisintaan vuoden 2017 loppupuolella. Rastiksen mopohallin toiminta voi siis jatkua nykyisen toimintakauden entisellään ja muutokset toiminnassa tapahtuvat aikaisintaan syyskaudella 2016.

Rastiksen mopotoimintaan osallistuvat nuoret ovat itse, nuorisoasiainkeskuksen työntekijöiden tukemina, edistäneet kiitettävän aktiivisesti mopotoiminnan tulevaisuuden suunnittelua. He ovat osallistuneet uuden tilan etsintään nykyisen tilan tilalle. Mahdollisena uutena tilana on esitetty Vuosaaren satama-alueella sijaitsevaa noin 500 neliömetrin suuruista tilaa (Varastohalli R6, Merenkulkijankatu 3). Näin suuren kaupungin ulkopuolisen toimijan hallinnoiman tilan vuokraaminen satama-alueelta ei ole nuorisoasiainkeskuksen näkökulmasta mahdollista, vaan uusi mopohallin tila tulisi ensisijaisesti löytää kaupungin hallintokuntien nykyisistä toimitiloista. 

Stadin ammattiopisto, nuorten ammatillisena kouluttajana, on osoittanut kiinnostuksen tehdä nuorisoasiainkeskuksen kanssa yhteistyötä mopohallien toiminnan ja mopotoimintaan osallistuvien nuorten kanssa. Mopohallitoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välillä on monia yhteistyön ja yhteisen kehittämisen mahdollisuuksia. Stadin ammattiopistolla on mahdollisuus tarjota toiminnalle sekä tiloja että toimintavälineistöä ja nuorisoasiainkeskus voi tukea ammatillista koulutusta nuorisotyöllisin menetelmin. Nuorisoasiainkeskus kartoittaa uusia tiloja Itä-Helsingin mopotoiminnalle tiiviissä yhteistyössä Stadin ammattiopiston kanssa, niin että uusissa toimitiloissa voitaisiin aloittaa jo vuoden 2016 aikana. 

Mopohallille tarvitaan tila Itä-Helsingin alueelta. Nuorisoasiainkeskus kartoittaa uusia tiloja Itä-Helsingin mopotoiminnalle tiiviissä yhteistyössä Stadin ammattiopiston ja Rastiksen mopohalliaktiivien kanssa niin, että uusissa toimitiloissa voitaisiin aloittaa jo vuoden 2016 aikana

Käsittely

28.01.2016 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Lautakunta päätti yksimielisesti Kantolan ehdotuksesta Kontion kannattamana muuttaa kohdan (5) viimeinen virke muotoon: "Nuorisoasiainkeskus kartoittaa uusia tiloja Itä-Helsingin mopotoiminnalle tiiviissä yhteistyössä Stadin ammattiopiston ja Rastiksen mopohalliaktiivien kanssa niin, että uusissa toimitiloissa voitaisiin aloittaa jo vuoden 2016 aikana."

Vastaehdotus:
Helena Kantola: Muutetaan kohdan (5) viimeinen virke muotoon:

"Nuorisoasiainkeskus kartoittaa uusia tiloja Itä-Helsingin mopotoiminnalle tiiviissä yhteistyössä Stadin ammattiopiston ja Rastiksen mopohalliaktiivien kanssa niin, että uusissa toimitiloissa voitaisiin aloittaa jo vuoden 2016 aikana."

Esittelijä

osastopäällikkö

Katri Kairimo

Lisätiedot

Katri Kairimo, osastopäällikkö, puhelin: 310 71579

katri.kairimo(a)hel.fi

Mikko Vatka, osastopäällikkö, puhelin: 310 71252

mikko.vatka(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 19.01.2016 § 19

HEL 2015-010471 T 00 00 03

Ksv 5264_10

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi lausunnon kaupunginhallitukselle

Mopohallin sijainnille nykyisessä laajuudessaan Nordsjö - Rastis korttelitalon yhteydessä tai aloitteessa ehdotetussa varastohalli R6:ssa osoitteessa Merenkulkijankatu 3 ei ole kaavoituksellista estettä. Mopohallitoiminnan siirtyminen pois korttelitalosta vähentäisi toiminnan aikarajoituksista huolimatta häiritseväksi koettua mopoliikennettä nykyisten ja suunniteltujen uusien asuinrakennusten välittömässä läheisyydessä.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Kaisa Karilas, arkkitehti, puhelin: 310 37315

kaisa.karilas(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566