Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/1

 

08.02.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 105

V 17.2.2016, Käpylän korttelien 25001 ja 25002 sekä katualueen asemakaavan muuttaminen (Puu-Käpylä, Osmonkulma, nro 12335)

HEL 2011-004765 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 25. kaupunginosan (Käpylän, Puu-Käpylän) kortteleita 25001 ja 25002 sekä katualuetta koskevan asemakaavan muutoksen 17.3.2015 päivätyn ja 22.10.2015 muutetun piirustuksen nro 12335 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12335 kartta, päivätty 17.3.2015, muutettu 22.10.2015

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12335 selostus, päivätty 17.3.2015, muutettu 22.10.2015/A

3

Havainnekuva 17.3.2015

4

Osa päätöshistoriaa

5

Suojeluliite

6

Tilastotiedot

7

Vuorovaikutusraportti 17.3.2015 liitteineen, täydennetty 22.10.2015

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Helen Oy

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helen Sähköverkko Oy

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut-kuntayhtymä/Vesihuolto

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Osmonkulma on kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokas puutalokortteli Puu-Käpylässä. Puu-Käpylän arvokas aluekokonaisuus suojeltiin asemakaavalla (nro 6619)  vuonna 1971, mutta Osmonkulman aluekokonaisuus jäi tuolloin suojelukaavan ulkopuolelle. Osmonkulma eroaa Puu-Käpylän standardirakenteisiin perustuvasta rakennuskannasta vapaamman muotoilunsa vuoksi, mutta tyyli on silti yhdenmukainen. Osmonkulman rakennusten klassisesta arkkitehtuurista tutut yksityiskohdat toistavat muualla Puu-Käpylässä käytettyjä aiheita. Osmonkulman puutalokorttelit ja 1920-luvun kaupunkisuunnittelun ihanteisiin kuulunut yhtenäinen kaupunkikuva ovat erittäin hyvin säilyneet.

Asemakaavan muutos turvaa Osmonkulman puutalokortteleiden kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokkaan rakennuskannan ja ympäristön säilymisen. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on suojella Osmonkulman alueen rakennukset ja pihat osana Puu-Käpylän arvokasta kokonaisuutta. Rakennusten kerros- ja rakennusalat on merkitty olemassa olevan tilanteen mukaisesti. Kerrosala on 3 450 k-m². Asemakaavan muutos sallii asumista palvelevien aputilojen sijoittamisen asuinrakennuksen kellarikerrokseen ja ullakolle asemakaavaan merkityn kerrosalan lisäksi. Asuinrakennusten määrää ei lisätä. Jokaiselle tontille saa rakentaa yhden ympäristöön sopivan pienen piharakennelman, jonka enimmäiskoko on 5 m².

Esittelijän perustelut

Asemakaavan muutos on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja oikeusvaikutteisen yleiskaavan mukainen ja edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista. Asemakaavan muutos on tehty kaupungin aloitteesta.

Asemakaavan muutos koskee Osmonkulman puutalokortteleita Puu-Käpylässä (korttelit 25001 ja 25002). Lisäksi alueeseen kuuluu katualue (Osmonkuja). Asemakaavan muutosaluetta rajaavat Pellervontie, Sampsantie, Väinölänkatu ja Osmontie.

Lähtökohdat

Helsingin yleiskaava 2002:ssa alue on pientalovaltaista aluetta (asuminen). Lisäksi alue on kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävää aluetta, jota tulee kehittää siten, että alueen arvot ja ominaisuudet säilyvät.

Osmonkulman puutalokorttelit kuuluvat osaksi Puu-Käpylää, joka on keskeinen kohde suomalaisen sosiaalisen asuntotuotannon, asuinalueiden asemakaavoituksen ja asuntosuunnittelun sekä -rakentamisen historiassa. Alueen 16 asuinrakennusta ja yksi myymälärakennus rakentuivat Puu-Käpylän rakentamisen loppuvaiheessa, 1920-luvun alussa. Arkkitehtina toimi Martti Välikangas ja puutarhakonsulenttina Elisabeth Koch. Osmonkulman alue sisältyy Museoviraston valtakunnalliseen inventointiin valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä (RKY 2009, Käpylän puutaloalueet ja Käärmetalo).

Alueella on voimassa asemakaava vuodelta 1937. Kaavan mukaan korttelialueet on osoitettu asuinrakennusten tonteiksi, joista suurimmalle osalle on osoitettu rakennusala enintään 2-kerroksisia rakennuksia varten. Voimassa oleva asemakaava on vanhentunut alueen suojelutavoitteiden näkökulmasta. Osmonkujan korttelit ovat erittäin hyvin säilyneet. Asuinrakennuksia ei ole purettu eikä alueella ole tehty sen arvoa heikentäviä olennaisia muutoksia. Kaikki alueen tontit ovat kaupungin omistuksessa. Alueella on voimassa maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n 1 momentin mukainen rakennuskielto asemakaavan muuttamiseksi.

Asemakaavan muutoksen sisältö ja perustelut

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on turvata Puu-Käpylän merkittävän osa-alueen Osmonkulman rakennusten, pihojen, kadunvarsien ja lähiympäristön muodostaman aluekokonaisuuden säilyminen ja ohjata korjaamista niin, että alueen kulttuurihistorialliset, rakennustaiteelliset, puutarhahistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot säilyvät ja vahvistuvat.

AO/s-, A/s- ja AL/s-korttelialueet suojellaan huomattavan arvokkaina Osmonkulman aluekokonaisuuden osina. Kaikki alueen rakennukset suojellaan merkinnällä sr-1. Lisäksi annetaan pihatiloja suojelevia määräyksiä. Jokaiselle tontille sallitaan kaavakarttaan merkitylle vyöhykkeelle yksi ympäristöön sopiva piharakennelma (enimmäiskoko 5 m²). Osmonkuja merkitään kaupunkikuvallisesti huomattavan arvokkaaksi katutilaksi.

Korjauskortit

Selostuksen liitteenä on korjauskorttien muodossa oleva Osmonkulman korjaustapaohje. Korjauskorttien tarkoituksena on tukea alueen rakennusten ja pihojen korjaamista asemakaavan suojelutavoitteiden mukaisesti. Korjauskortit on suunnattu alueen asukkaille, korjaustöiden suunnittelijoille ja toteuttajille, pihasuunnittelijoille ja -rakentajille sekä rakennusvalvontaviranomaisille.

Asemakaavamuutoksen vaikutukset

Asemakaavan toteuttaminen turvaa Osmonkulman aluekokonaisuuden säilymisen niin, että alueen arvot säilyvät ja vahvistuvat. Asemakaavan suojelumerkintöjen avulla edistetään rakennusten ja pihatilojen suojelua ja säilyttävää korjaamista alueella. Rakennuksen muutos- ja korjaustyöt on suunniteltava huolellisesti suojelutavoitteet huomioon ottaen. Uusien tilojen rakentamista on ohjattu olemassa oleviin rakennuksiin ullakko- ja kellarikerrosta hyväksi käyttäen. Asumisterveyden ja turvallisuuden vaatimia korjaus- ja muutostöitä voidaan hyvällä suunnittelulla  tehdä suojelumääräyksiä noudattaen. Asemakaavan toteuttaminen ei aiheuta muutoksia alueen liikenteeseen eikä sillä ole suuria vaikutuksia pysäköinnin järjestämiseen.

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavoitustyö on käynnistetty kaupungin aloitteesta v. 2010 Olympiakylän kaavahankkeen yhteydessä ja osallisille on tuolloin järjestetty keskustelutilaisuus. Aloitusvaiheen jälkeen Olympiakylän kaavoitus on edennyt omana kaavahankkeenaan.

Osmonkulman kaavahankkeen osallistuminen ja vuorovaikutus on järjestetty selostuksen liitteenä olevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (päivätty 10.10.2014) mukaisesti. Valmistelun aikana on järjestetty yksi kaavapäivystys  ja valmisteluaineisto on ollut nähtävillä myös Käpylän kirjastossa.

Viranomaisyhteistyö ja esitetyt mielipiteet

Kaavamuutoksen valmistelun yhteydessä on tehty viranomaisyhteistyötä kaupunginmuseon, rakennusvalvontaviraston ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa.

Kaupunginmuseo otti kantaa asemakaavan muutosluonnoksen suojelumerkintään. Kannanoton johdosta asemakaavan muutokseen ei ole tehty muutoksia. Rakennusvirasto otti kantaa asemakaavan selostusluonnokseen ja kaavaprosessiin. Kannanoton johdosta selostusta on tarkistettu.

Kaavamuutoksen valmisteluun liittyen on kirjeitse esitetty 4 mielipidettä. Lisäksi suullisia mielipiteitä on esitetty keskustelutilaisuuksissa ja puhelimitse. Saapuneet mielipidekirjeet (4 kpl) ovat liitteenä.

Saaduissa mielipiteissä on pidetty hyvänä asiana sitä, että Osmonkulman alue suojellaan. Mielipiteissä on esitetty toiveita sekä piharakennuksien sallimisesta että kieltämisestä. Lisäksi mielipiteissä on esitetty Osmonkujan rauhoittamista liikenteeltä ja uusien piharakenteiden ja ­materiaalien kieltämistä alueella. Mielipiteet on kaavoitustyössä otettu huomioon siten, että asemakaavan muutosehdotuksessa pihoille sallitaan ympäristöön sopivat pienet, maksimissaan 5 m² kokoiset piharakennelmat. Lisäksi piha-alueita koskevia määräyksiä on tarkennettu ja Osmonkuja on merkitty kaupunkikuvallisesti huomattavan arvokkaaksi katutilaksi.

Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät viranomaisten kannanotoista ja mielipiteistä sekä niiden vastineet laajemmin. Vuorovaikutusraportin liitteenä on muistiot keskustelutilaisuuksista.

Asemakaavan muutosehdotuksesta annetut lausunnot

Asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 5.5.–3.6.2015.

Ehdotuksesta ei ole tehty muistutuksia. Ehdotuksesta ovat antaneet lausuntonsa Museovirasto, yleisten töiden lautakunta, ympäristökeskus, pelastuslautakunta, Helsingin kaupunginmuseo, rakennusvalvontavirasto, kiinteistöviraston tonttiosasto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Helen Sähköverkko Oy ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Lausunto on pyydetty lisäksi Helen Oy:ltä. Lautakuntien lausuntojen käsittelyyn ei ole liittynyt äänestyksiä.

Lausunnoissa ei esitetty muutoksia asemakaavan muutosehdotukseen. Kaavaselostuksen liitteenä oleviin korjauskortteihin esitettiin pieniä tarkistuksia.

Pelastuslautakunnan lausunnossa todettiin, ettei asemakaava saa vaikeuttaa pelastustöitä tai estää turvallisuuteen liittyvien opasteiden tai rakenteiden sijoittamista alueelle tai rakennusten katoille.

Rakennusvalvontavirasto toteaa, että huolella laadittu kaava ja siihen liittyvä oheismateriaali tukevat erinomaisesti Puu-Käpylään kuuluvan kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaan Osmonkulman alueen ominaispiirteiden säilymistä. Yksityiskohtaiset ja selkeät, rakennuksia, pihoja ja katutiloja koskevat kaavamääräykset ovat erinomainen tuki lupakäsittelyssä. Kaava-aineistoon sisältyvät havainnolliset ja ytimekkäät korjauskortit tukevat kaavan tavoitteita. Lausunnossa ehdotettiin harkittavaksi piharakennelman korkeutta ja esitettiin pientä tarkistusta korjauskortteihin

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus toteaa, että asemakaavaehdotus ottaa huomioon ansiokkaasti rakennetun kulttuuriympäristön (arvokkaan katutilan sekä rakennukset pihapiireineen) arvot.

Asemakaavan muutosehdotukseen tehdyt muutokset

Kaavakarttaan ja selostuksen korjauskorttiosioon on tehty joitakin teknisluonteisia tarkistuksia, jotka eivät muuta ehdotuksen sisältöä.

Tehdyt muutokset eivät ole olennaisia, joten ehdotusta ei ole ollut tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.

Lopuksi

Ehdotus koskee valtion ylläpitämään kiinteistörekisteriin kuuluvaa aluetta.

Kaava-alueeseen ei liity maankäyttösopimusmenettelyä.

Päätösehdotus on kaupunkisuunnittelulautakunnan yksimielisesti tekemän esityksen mukainen. Kaupunkisuunnitteluvirasto on tehnyt ehdotukseen edellä mainittuja vähäisiä tarkistuksia.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12335 kartta, päivätty 17.3.2015, muutettu 22.10.2015

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12335 selostus, päivätty 17.3.2015, muutettu 22.10.2015/A

3

Havainnekuva 17.3.2015

4

Osa päätöshistoriaa

5

Suojeluliite

6

Tilastotiedot

7

Vuorovaikutusraportti 17.3.2015 liitteineen, täydennetty 22.10.2015

Oheismateriaali

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Helen Oy

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helen Sähköverkko Oy

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut-kuntayhtymä/Vesihuolto

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Tiedoksi

Kaupunginmuseo

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kiinteistölautakunta

Pelastuslautakunta

Rakennusvalvontavirasto

Ympäristölautakunta

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnitteluvirasto 22.10.2015

HEL 2011-004765 T 10 03 03

Ksv 0824_3

 

25. kaupunginosan (Käpylä) kortteleita 25001 ja 25002 sekä katualuetta koskevasta asemakaavan muutosehdotuksesta annetut lausunnot.

Kaupunkisuunnittelulautakunta esitti 17.3.2015 kaupunginhallitukselle asemakaavan muutosehdotuksen hyväksymistä.

Osmonkulma on kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokas puutalokortteli Puu-Käpylässä. Puu-Käpylän arvokas aluekokonaisuus suojeltiin asemakaavalla (nro 6619) vuonna 1971, mutta Osmonkulman aluekokonaisuus jäi tuolloin suojelukaavan ulkopuolelle. Osmonkulma eroaa Puu-Käpylän standardirakenteisiin perustuvasta rakennuskannasta vapaamman muotoilunsa vuoksi, mutta tyyli on silti yhdenmukainen. Osmonkulman rakennusten klassisesta arkkitehtuurista tutut yksityiskohdat toistavat muualla Puu-Käpylässä käytettyjä aiheita. Osmonkulman puutalokorttelit ovat erittäin hyvin säilyneet ja 1920-luvun kaupunkisuunnittelun ihanteisiin kuulunut yhtenäinen kaupunkikuva toteutuu alueella vielä tänäkin päivänä.

Osmonkulman kaavoitustyö aloitettiin vuonna 2010 Olympiakylän kaavahankkeen yhteydessä. Aloitusvaiheen jälkeen hankerajausta muutettiin niin, että Olympiakylän kaavahanke eteni omana hankkeenaan ja Osmonkulman kaavoitustyötä jatkettiin omana hankkeenaan vuonna 2014.

Asemakaavan muutos turvaa Osmonkulman puutalokortteleiden kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokkaan rakennuskannan ja ympäristön säilymisen. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on suojella Osmonkulman alueen rakennukset ja pihat osana Puu-Käpylän arvokasta kokonaisuutta. Rakennusten kerros­ ja rakennusalat on merkitty olemassa olevan tilanteen mukaisesti. Kerrosala on 3 450 k-m2. Asemakaavan muutos sallii asumista palvelevien aputilojen sijoittamisen asuinrakennuksen kellarikerrokseen ja ullakolle asemakaavaan merkityn kerrosalan lisäksi. Asuinrakennusten määrää ei lisätä. Jokaiselle tontille saa rakentaa yhden ympäristöön sopivan pienen piharakennelman, jonka enimmäiskoko on 5 m².

Asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 5.5.–3.6.2015.

Ehdotuksesta ei ole tehty muistutuksia. Ehdotuksesta ovat antaneet lausuntonsa Museovirasto, yleisten töiden lautakunta, ympäristökeskus, pelastuslautakunta, Helsingin kaupunginmuseo, rakennusvalvontavirasto, kiinteistöviraston tonttiosasto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Helen Sähköverkko Oy ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Rakennusvalvontaviraston lausunnossa todettiin, ettei sillä ole huomautettavaa asemakaavan muutosehdotuksesta ja ehdotettiin harkittavaksi piharakennelman korkeutta. Lisäksi esitettiin pientä tarkistusta korjauskortteihin. Pelastuslautakunnan lausunnossa todettiin, ettei asemakaava saa vaikeuttaa pelastustöitä tai estää turvallisuuteen liittyvien opasteiden tai rakenteiden sijoittamista alueelle tai rakennusten katoille.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunnossa todettiin, että asemakaavaehdotus ottaa huomioon ansiokkaasti rakennetun kulttuuriympäristön arvot.

Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa

Kaupunkisuunnitteluvirasto toteaa, että viranomaisten lausunnot on otettu huomioon asemakaavan muutosehdotuksessa nro 12335.

Lausunnot on referoitu tarkemmin ja niihin on annettu vastineet liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa.

Asemakaavan muutosehdotukseen tehdyt muutokset

Kaupunkisuunnitteluvirasto toteaa, ettei lausunnoissa esitetty muutoksia asemakaavan muutosehdotukseen. Kaavakarttaan ja selostuksen korjauskorttiosioon on tehty joitakin teknisluonteisia tarkistuksia, jotka eivät muuta ehdotuksen sisältöä.

Jatkotoimenpiteet

Kaava-alueeseen ei liity maankäyttösopimusmenettelyä.

Kaupunkisuunnitteluvirasto toteaa, etteivät annetut lausunnot anna aihetta muuttaa asemakaavan muutosehdotusta, joten ehdotusta ei ole tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.

Lisätiedot

Marjaana Yläjääski, arkkitehti, puhelin: 310 37045

marjaana.ylajaaski(a)hel.fi

 

Rakennusvalvontavirasto 1.6.2015

HEL 2011-004765 T 10 03 03

 

Lausuntonaan Osmonkulman asemakaavan muutosehdotuksesta rakennusvalvontavirasto toteaa, ettei sillä ole huomautettavaa kaavan sisällöstä eikä muusta kaava-aineistosta. Huolella laadittu kaava ja siihen liittyvä oheismateriaali tukevat erinomaisesti Puu-Käpylään kuuluvan kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaan Osmonkulman alueen ominaispiirteiden säilymistä. Kaavamuutosta on valmisteltu yhteistyössä rakennusvalvontaviraston kanssa.

Asemakaavan muutosehdotus perustuu huolellisiin selvityksiin; selostus ja suojeluliite sisältävät arvokasta, lupaprosessia ajatellen käyttökelpoista tietoa historiasta ja nykytilasta. Yksityiskohtaiset ja selkeät, rakennuksia, pihoja ja katutiloja koskevat kaavamääräykset ovat erinomainen tuki lupakäsittelyssä. Vaikka painottuukin nykytilanteen säilyttämiseen, kaavaehdotus sisältää myös muutoksia ohjaavia määräyksiä ja siinä on varauduttu tulevaisuudessa todennäköisesti eteen tuleviin kysymyksiin: mm. kattolyhtyjen rakentamisesta annetaan tarkat määräykset, samoin uusien piharakenteiden ja -rakennelmien rakentamista ohjataan kaavamääräyksin.

Kaava-aineistoon sisältyvät havainnolliset ja ytimekkäät korjauskortit tukevat kaavan tavoitteita. Korjauskorteissa on tuotu esiin rakentamis- ja muutostoimenpiteiden luvanvaraisuuden tarkistamisen tarve mahdollisimman varhaisessa suunnitteluvaiheessa ja tehty selväksi, että lupa tarvitaan useimmiten.

Pihatiloja koskevassa korjauskortissa on turhaan todettu, että ”pihojen kunnostaminen on tehtävä asemakaavamääräysten mukaisesti”, tokihan kaavaa tulee noudattaa.

Piharakennelman korkeutta tulisi vielä harkita; voisiko enimmäiskorkeudeksi määritellä 2,4 tai 2,5.

Lisätiedot

Henna Helander, yli-arkkitehti, puhelin: +358931032399

henna.helander(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 25.5.2015

HEL 2011-004765 T 10 03 03

Kaupunkisuunnitteluviraston lausuntopyyntö 27.3.2015

 

Osmonkulman alue sijaitsee Puu-Käpylässä Väinölänkatuun, Osmontiehen, Pellervontiehen sekä Sampsantiehen rajautuvalla alueella. Asemakaavan muutos turvaa alueen kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokkaan rakennuskannan ja ympäristön säilymisen. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on suojella Osmonkulman alueen rakennukset ja pihat osana Puu-Käpylän arvokasta kokonaisuutta. Osmonkulma on ainoa Puu-Käpylän kortteleista, jolla ei ole ollut suojelukaavaa.

Osmonkulman omakotirakentamishankkeina toteutetut puutalokorttelit valmistuivat Käpylän puutaloalueen kortteleista viimeisimpinä. Arkkitehti Martti Välikankaan tyyli muuttui korttelissa leikittelevämmäksi. Rakennuksia onkin kutsuttu massoittelultaan, sijoittelultaan ja yksityiskohdiltaan muita Puu-Käpylän taloja rohkeammiksi. Osmonkulman korttelit liittyvät kuitenkin saumattomasti muuhun Puu-Käpylän kokonaisuuteen, ja alue on osa Käpylän puutaloalueiden ja Käärmetalon muodostamaa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY 2009).

Asemakaavaehdotuksessa kortteleille on annettu sekä alueellinen suojelumerkintä (AO/s, A/s tai AL/s) määräyksenään: ”korttelialue, joka on historiallisesti ja rakennustaiteellisesti huomattavan arvokas, ja jolla rakennukset pihapiireineen ja ympäristöineen säilytetään Osmonkulman aluekokonaisuuden osana” että yksittäisille asuinrakennuksille suojelumerkintä sr-1. Kaava-alueella kaikki asuinrakennukset on määritelty rakennustaiteellisesti, historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti huomattavan arvokkaiksi ja ne ovat saaneet suojelumerkinnän. Rakennuksissa on määrätty säilytettäväksi alkuperäiset rakenteet, julkisivut, vesikatto, räystäät, ikkunat, ulko-ovet katoksineen, kuistit ja yksityiskohdat materiaaleineen ja väreineen, ja niiden tulee olla korjaustöiden lähtökohtana.

Kaavaehdotuksessa on myös annettu pihoja ja raja-aitoja koskevia määräyksiä. Lähtökohtana on, että alueen alkuperäiset pihamuurit, aidat ja muut piharakenteet yksityiskohtineen säilytetään ja että piha-alueiden rakentaminen ja kunnostaminen tehdään ympäristöön ja alueen kulttuurihistoriaan sopivia materiaaleja, istutuksia ja pihakalusteita käyttäen. Tonteille saa sijoittaa max. 5m² piharakennelman ja yhden autopaikan asuntoa kohden. Kaavaehdotus mahdollistaa kattolyhtyjen rakentamisen yhtenäisen suunnitelman mukaan A/s-alueen paritalojen (Väinölänkatu 14a ja 14b, 16a ja 16b, 18a ja 18b) pihanpuoleisiin katonlappeisiin edellyttäen, että kattolyhdyt ovat kooltaan vähäisiä. Muissa taloissa kattolyhtyjen rakentaminen ei ole mahdollista.

Kaavatyön yhteydessä on Osmonkulman rakennuksille laadittu korjauskortti. Kortin tarkoituksena on avata tarkemmin asemakaavamääräyksiä ja ohjeistaa korjaus- ja muutostöitä.

Kaupunginmuseolla ei ole huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta.

30.10.2014 Lausunto annettu

Lisätiedot

Johanna Björkman, tutkija, puhelin: +358 9 310 36473

johanna.bjorkman(a)hel.fi

 

Pelastuslautakunta 19.05.2015 § 74

HEL 2011-004765 T 10 03 03

Lausunto

Pelastuslautakunta antoi 25. kaupunginosan (Käpylä) kortteleita 25001 ja 25002 sekä katualuetta koskevasta kaavamuutoksesta nro. 12335 seuraavan lausunnon:

Asemakaava ei saa vaikeuttaa pelastushenkilöstön operatiivisten toimintaedellytysten toteutumista. Rakennusten osoitenumeroinnin on oltava selvästi havaittavissa kadulle molemmista suunnista lähestyttäessä.

Kaava ei saa estää tarvittavien alueopastustaulujen sijoittamista alueelle.

Osmonkujalla tulee olla mahdollisuus käyttää sammutusajoneuvoja. Palo- ja pelastuskaluston tulee päästä riittävän lähelle rakennusta, jotta palon sammuttaminen ja henkilöiden pelastaminen rakennuksesta on mahdollista.

Asemakaava ei saa estää rakennusten katoille sijoitettavien, rakennuksen käyttöturvallisuuden kannalta välttämättömien kattosiltojen ja nuohousta helpottavien tasojen asentamista.

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Pekka Ronkainen, vanhempi palotarkastaja, puhelin: 31031238

pekka.ronkainen(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 06.05.2015 § 177

HEL 2011-004765 T 10 03 03

Päätös

Ympäristölautakunta päätti, että lausunnon asiasta antoi ympäristökeskus.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Anu Haahla, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 28916

anu.haahla(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 06.05.2015 § 216

HEL 2011-004765 T 10 03 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan lausunnon:

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on turvata Puu-Käpylään kuuluvan Osmonkulman rakennusten, pihojen, kadunvarsien ja lähiympäristön muodostaman aluekokonaisuuden säilyminen ja ohjata korjaamista niin, että alueen kulttuurihistorialliset, rakennustaiteelliset, puutarhahistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot säilyvät ja vahvistuvat.

Asemakaavan muutos ei aiheuta rakennusvirastolle kustannuksia.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa asemakaavan muutosta nro 12335.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Petri Arponen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38440

petri.arponen(a)hel.fi

Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.03.2015 § 76

HEL 2011-004765 T 10 03 03

Ksv 0824_3, Puu-Käpylä, Osmonkulma, karttaruutu 677497

Esitys

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle

        17.3.2015 päivätyn 25. kaupunginosan (Käpylän) Puu- kortteleita 25001 ja 25002 sekä katualuetta koskevan asemakaavan muutosehdotuksen nro 12335 hyväksymistä
 

        asemakaavan muutosehdotuksen asettamista nähtäville 30 päiväksi maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

Samalla lautakunta päätti

        antaa vuorovaikutusraportin mukaiset vastineet esitettyihin mielipiteisiin
 

        että kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää ehdotuksesta tarvittavat lausunnot
 

        valtuuttaa kaupunkisuunnitteluviraston tekemään ehdotukseen vähäisiä muutoksia ja tarkistuksia, jotka eivät olennaisesti muuta ehdotuksen sisältöä
 

        merkitä tiedoksi laaditut korjauskortit, jotka ovat selostuksen liitteenä.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Marjaana Yläjääski, arkkitehti, puhelin: 310 37045

marjaana.ylajaaski(a)hel.fi

Janne Prokkola, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37233

janne.prokkola(a)hel.fi

Hertta Ahvenainen, arkkitehti, puhelin: 310 37025

hertta.ahvenainen(a)hel.fi

Jaakko Heinonen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37118

jaakko.heinonen(a)hel.fi

Riitta Salastie, arkkitehti, rakennussuojelu, puhelin: 310 37218

riitta.salastie(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 12.11.2014

HEL 2011-004765 T 10 03 03

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää rakennusviraston kannanottoa Käpylän Osmonkulman osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ja asemakaavaluonnoksesta 17.11.2014 mennessä.

Asemakaavan muutosalue sijaitsee 25. kaupunginosassa (Käpylä) ja se koskee kortteleita 25001 ja 25002 sekä katualuetta (Osmonkuja). Alue sijaitsee Puu-Käpylässä, Osmontien, Pellervontien, Väinöläntien ja Sampsantien rajaamalla alueella.

Asemakaavan muutos turvaa alueen kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokkaan rakennuskannan ja ympäristön säilymisen. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on suojella Osmonkulman alueen rakennukset ja pihat osana Puu-Käpylän arvokasta kokonaisuutta.

Suunnittelualue sijaitsee Käpylässä muodostuen Osmonkujasta ja sen molemmin puolin sijoittuvasta kahdesta puutalokortteleista. Alue sisältyy Museoviraston valtakunnalliseen inventointiin valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä (RKY 2009). Osmonkulman puutalokorttelit kuuluvat kohteeseen Käpylän puutaloalueet ja Käärmetalo. Suunnittelualueen reunimmaiset rakennukset muodostavat Puu-Käpylän etelärajaa Väinölänkadulla.

Muutosalueen pinta-ala on 14 030m2. Rakennusoikeus on 3 555m2. Asumista on 3 465m2 ja toimistotilaa on 90m2. Rakennusten rakennusoikeudet ja -alat on merkitty olemassa olevan tilanteen mukaisesti. Alueelle ei ole osoitettu lisärakentamisoikeutta.

Asemakaavan muutoksen selostusluonnoksessa on seuraava maininta: "Aluekokonaisuuteen kuuluvat piha- ja katutilat suojellaan kokonaisuuden osana". Sen sijaan asemakaavakartassa ei suojella katualueita, mikä on rakennusviraston mielestä selkeää ja nykykäytännön mukaista.

Rakennusviraston toteaa, että kaikki prosessiin liittyvät asiakirjat kuten asemakaavaluonnos ja selostusluonnos joista kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää rakennusviraston kannanottoa, tulee viedä Ahjo-järjestelmään lausuntopyynnön liitteinä.

Lisätiedot

Petri Arponen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38440

petri.arponen(a)hel.fi

Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566