Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/3

 

11.01.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 8

V 20.1.2016, Kannelmäen peruskoulun ja Pelimannin ala-asteen koulun yhdistäminen yhtenäiseksi peruskouluksi

HEL 2015-010924 T 12 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää yhdistää Pelimannin ala-asteen koulun ja Kannelmäen peruskoulun yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2016 alkaen.

Kaupunginhallitus totesi, että jos kaupunginvaltuusto hyväksyy koulujen yhdistämisen, kaupunginhallitus kehottaa täytäntöönpanon yhteydessä opetus-, varhaiskasvatus- ja kaupunkisuunnitteluvirastoja sekä tilakeskusta huolehtimaan ratkaisuista alueen lasten palveluiden akuutteihin tilantarpeisiin (päivähoito, esikoulu, ip-kerhot, koululaiset) mahdollisimman pian sekä valmistelemaan varhaiskasvatuksen uusia, pysyvämpiä tilahankkeita alueelle. Toimenpiteet esitellään kaupunginhallitukselle maaliskuun loppuun mennessä.

Käsittely

Esittelijä muutti esitystään Sanna Vesikansan vastaehdotuksen mukaisesti.

 

Vastaehdotus:
Sanna Vesikansa: Lisätään päätökseen: Kaupunginhallitus toteaa, että jos kaupunginvaltuusto hyväksyy koulujen yhdistämisen, kaupunginhallitus kehottaa täytäntöönpanon yhteydessä opetus-, varhaiskasvatus- ja kaupunkisuunnitteluvirastoja  sekä tilakeskusta huolehtimaan ratkaisuista alueen lasten palveluiden akuutteihin tilantarpeisiin (päivähoito, esikoulu, ip-kerhot, koululaiset) mahdollisimman pian sekä valmistelemaan varhaiskasvatuksen uusia, pysyvämpiä tilahankkeita alueelle. Toimenpiteet esitellään kaupunginhallitukselle maaliskuun loppuun mennessä.

Kannattaja: Laura Rissanen

 

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän muuttaman esityksen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Väestöennuste, oppilastiedot ja tilatiedot

2

Lausuntopyyntö koulujen johtokunnille

3

Kannelmäen peruskoulun johtokunnan lausunto

4

Pelimannin ala-asteen koulun johtokunnan lausunto

5

Asukaspalautteet

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää yhdistää Pelimannin ala-asteen koulun ja Kannelmäen peruskoulun yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2016 alkaen.

Esittelijän perustelut

Tavoitteena yhtenäinen koulupolku

Esitys Pelimannin ala-asteen koulun ja Kannelmäen peruskoulun yhdistämisestä yhtenäiseksi peruskouluksi perustuu Kannelmäen alueen palveluverkon kokonaistarkasteluun. Lähtökohtana on kaupunginhallituksen 30.3.2015 tekemä koulutuspoliittinen linjaus, jonka mukaan kaupungin järjestämä suomenkielinen perusopetus pyritään kokoamaan yhtenäisiin, vähintään kaksisarjaisiin peruskouluihin. Esitys on myös kaupungin strategisten tavoitteiden ja taloussuunnitteluohjeiden mukainen. Palveluverkkotarkastelulla pyritään ennakoimaan tulevia muutoksia ja tarjoamaan alueilla laadukkaat ja monipuoliset palvelut.

Kannelmäen alueen palveluverkon kokonaistarkastelun seurauksena opetuslautakunta on 17.11.2015 yksimielisesti esittänyt kaupunginhallitukselle, että Pelimannin ala-asteen koulu ja Kannelmäen peruskoulu yhdistetään yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2016 alkaen.

Yhtenäinen peruskoulu mahdollistaa oppilaalle yhtenäisen, turvallisen koulupolun ja -kulttuurin koko peruskoulun ajaksi. Koulupolkuun ei tule niveltä vuosiluokkien 6 ja 7 välille, ja oppilailla on tukenaan sama henkilöstö koko peruskoulun ajan, jolloin oppilaan tarvitsemat tukitoimet voidaan suunnitella pitkäjänteisesti. Koulun koko vaikuttaa sen resurssointiin: suuremmassa koulussa oppilashuollon henkilöstö on tavoitettavissa koulun oppilaille joka päivä (kuraattori ja terveydenhoitaja) tai lähes joka päivä (psykologi). Oppilaat oppivat tuntemaan toisensa ja eri-ikäiset oppilaat voivat oppia ja toimia yhdessä.

Yhtenäisessä peruskoulussa oppilaita voidaan ryhmitellä joustavasti erilaisiin opetusryhmiin, jolloin erilaiset tarpeet voidaan ottaa paremmin huomioon. Yhteiset opettajat voivat joustavasti opettaa vuosiluokilla 1−9 ja yhteiset tilat tuovat fyysisesti uudenlaisen oppimisympäristön. Suuremmassa koulussa toteutuvat paremmin monipuolinen kielivalikoima ja useat valinnaisaineet, koska eri ryhmiin saadaan tarpeeksi oppilaita. Yksi koulu tukee ja vahvistaa Kannelmäen alueen asukkaiden alueellista identiteettiä ja tasaa maahanmuuttajataustaisten lasten määrää koulujen kesken.

Koulujen yhdistymisessä kiinnitetään huomiota yhteisen toimintakulttuurin luomiseen, jolla on vaikutusta sekä oppilaiden että opettajien hyvinvointiin. Yksi koulu mahdollistaa pitkäjänteisen alueellisen verkostoyhteistyön lapsen kehityksen tukena. Oppilaiden viihtyvyyttä ja opettajien hyvinvointia parantaa myös se, että koulun johtamiseen saadaan enemmän resursseja kuin pienessä koulussa ja rehtorilla on enemmän aikaa johtamiseen.

Alueen oppilasmäärä kasvaa lähinnä Kuninkaantammen alueella

Kannelmäen alueella toimii tällä hetkellä kaksi peruskoulua: Pelimannin ala-asteen koulu vuosiluokilla 1–6 ja Kannelmäen peruskoulu vuosiluokilla 1–9. Kouluissa on yhteensä 850 oppilasta, joista Pelimannin ala-asteella 218 ja Kannelmäen peruskoulussa 632. Kannelmäen peruskoululla on kaksi koulurakennusta osoitteissa Kanneltie 1 ja Runonlaulajantie 40 sekä väistötila osoitteessa Kaarelan raitti 1. Runonlaulajantien pihalla on lisäksi tilapäinen paviljonkirakennus. Pelimannin ala-asteen koulurakennus osoitteessa Pelimannintie 16 on pois koulukäytöstä. Pelimannin ala-aste toimii tällä hetkellä Kannelmäen peruskoulun tiloissa Kanneltie 1:ssä ja väistötiloissa Kaarelan raitti 1:ssä.

Koulutuspalveluja ja -tiloja kehitetään alueellisen tasapuolisuuden periaatteella. Uusille alueille rakennetaan väestömäärän edellyttämiä kouluja, ja ylimääräisistä koulutiloista luovutaan niillä alueilla, joilla oppilasmäärä laskee muutoin kuin tilapäisesti. Koulut mitoitetaan palvelemaan oman oppilaaksiottoalueen oppilaita, ja tavoitteena on koulutilojen tehokas käyttö. Kannelmäen alueen kouluissa on nykyisellään laskennallista väljyyttä, mutta alueella asuvien oppilaiden määrä kasvaa selvästi seuraavan kymmenen vuoden aikana lähinnä Kuninkaantammen alueella.

Kannelmäen alueella asuvien 6–11-vuotiaiden väestöennuste vuodelle 2016 on 978 lasta ja 12–14-vuotiaiden 455 nuorta eli yhteensä 1 433 oppilasta. Ennusteen mukaan 6–11-vuotiaiden määrä kasvaa vuoteen 2025 mennessä 432 oppilaalla ja 12–14-vuotiaiden määrä 208 oppilaalla. Kasvusta suurin osa kohdistuu Kuninkaantammen alueelle, jonne on suunnitteilla uusi peruskoulu vuonna 2022.

Lähikoulun valinneiden osuus on Kannelmäen kouluissa 1. luokalla 74 % ja 7. luokalla 49 %. Kouluihin tulee oppilaita myös muilta alueilta. Alueen väestöennuste sekä oppilas- ja tilatiedot ovat liitteenä 1.

Strategiaohjelman mukaan talouden tasapainosta tulee huolehtia toimintoja uudelleen organisoimalla, hyödyntämällä uutta teknologiaa sekä parantamalla toimintaprosesseja ja -menetelmiä. Peruspalveluiden vaikuttavuutta tulee parantaa, jotta strategiaohjelman mukaiset talouden tasapainotavoitteet saavutetaan. Talouden tasapainottamiseksi ja tuottavuuden paranemiseksi kaikki hallintokunnat laativat tilankäyttöohjelmat ja tehostamissuunnitelmat, joissa otetaan huomioon teknologian muutokset sekä palvelujen ja työn uudet muodot. Talousarvioon vuodelle 2016 ja taloussuunnitelmaan vuosille 2016–2018 on kirjattu sivistystoimen osalta yhdeksi keskeisimmäksi talouden sopeuttamis- ja tehostamistoimenpiteeksi tilasäästöt, joita opetustoimen osalta saavutetaan koulujen hallinnollisilla yhdistämisillä ja luopumalla tarpeettomista tiloista. Pelimannintie 16:n rakennuksista luopuminen ja Kaarelan raitti 1:n käyttöönotto tuo säästöä yhteensä noin 600 000 euroa. Koulujen yhdistäminen tuo hallinnollista säästöä noin 83 000 euroa.

Johtokunnat, henkilöstö ja asukkaat mukana suunnittelussa

Palveluverkkokeskustelu käynnistettiin Pelimannin ala-asteen ja Kannelmäen peruskoulun johdon ja johtokuntien kanssa toukokuussa 2015. Molempien koulujen johtokunnat puoltavat lausunnoissaan koulujen yhdistämistä. Kannelmäen peruskoulun johtokunta edellyttää, että opetusvirasto ja tilakeskus huolehtivat terveellisistä ja riittävistä koulutiloista Kannelmäen alueelle. Pelimannin ala-asteen johtokunta toivoo alueelle pysyviä tilaratkaisuja, ja on huolissaan erityistilojen, kuten liikuntatilojen ja teknisen työn tilojen, riittävyydestä ja Runonlaulajantien koulurakennuksen kunnosta. Johtokuntien lausunnot ovat kokonaisuudessaan esityksen liitteinä 3 ja 4.

Koulujen henkilökuntaa on informoitu yhdistämisprosessin käynnistymisestä toukokuussa 2015. Yhteistoimintamenettelyn mukainen henkilöstön tiedotustilaisuus oli 29.9.2015 ja kuuleminen 5.10.2015.

Huoltajia informoitiin palveluverkkoprosessin alkamisesta Wilma-tiedotteella toukokuun lopulla 2015. Huoltajille on tiedotettu syksyllä prosessin eri vaiheista Wilma-tiedotteilla.

Huoltajilla ja muilla alueen asukkailla on ollut mahdollisuus vaikuttaa palveluverkkoprosessin etenemiseen Kerrokantasi-palvelun kautta kahdessa vaiheessa: ennen asukastilaisuutta 14.–21.9.2015 ja asukastilaisuuden jälkeen 24.9.–7.10.2015. Asukastilaisuus pidettiin 22.9.2015. Tilaisuudesta ilmoitettiin ennakkoon lehti-ilmoituksin sekä oppilaiden koteihin myös Wilma-tiedotteilla. Asukkaat ovat voineet antaa palautetta myös kaupungin palautejärjestelmän kautta. Asukaspalautteet ovat liitteenä 5.

Muutosta seurataan ja tuetaan

Koulun johto, henkilöstö ja oppilaat luovat yhdessä huoltajien kanssa toimintakulttuurin uuteen kouluun. Uusi opetussuunnitelma ohjaa koulun opetusta ja kasvatusta. Koulujen yhdistymistä johtaa tehtävään nimetty rehtori, ja yhdistyvien koulujen henkilöistä muodostetaan muutosjohtoryhmä. Muutosjohtoryhmä vastaa yhdistymisprosessin toteutuksen suunnittelusta ja aikataulusta, seuraa ja arvioi yhdistymisen etenemistä ja tekee tarvittavat muutokset.

Yhdistyvien koulujen rehtorit, johtokuntien puheenjohtajat ja opetusviraston edustajat muodostavat seurantaryhmän. Ryhmän tehtävänä on yhdistymisen etenemisen seuraaminen, eri toimijoiden informointi, tarvittavien toimenpiteiden edistäminen ja varmistaminen sekä ratkaisujen etsiminen muutosjohtoryhmän esiin tuomiin ongelmiin.

Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön 1.8.2016. Kannelmäen peruskoulu ja Pelimannin ala-aste toimivat jo nykyisellään samoissa koulutiloissa, ja henkilöstö on tehnyt yhdessä uusia opetussuunnitelmia sekä toiminta- ja tilasuunnitelmia.

Muutosjohto- ja seurantaryhmien lisäksi kouluille osoitetaan konsultti muutoksen toteutumisen tueksi. Yhdistyvien koulujen rehtorit päättävät konsulttiresurssin käytöstä (esim. johdon tuki muutosprosessissa, henkilöstön kokouksien ja koulutusten vetäminen, koulujen johtoryhmien konsultointi). Tuki on käytettävissä yhdistymistä edeltävänä lukuvuonna ja ensimmäisen yhdistymisvuoden aikana.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

Liitteet

1

Väestöennuste, oppilastiedot ja tilatiedot

2

Lausuntopyyntö koulujen johtokunnille

3

Kannelmäen peruskoulun johtokunnan lausunto

4

Pelimannin ala-asteen koulun johtokunnan lausunto

5

Asukaspalautteet

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Tiedoksi

Opetusvirasto

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 14.12.2015 § 1202

HEL 2015-010924 T 12 00 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

14.12.2015 Pöydälle

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Veronika Honkasalon ehdotuksesta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25915

tero.niininen(a)hel.fi

 

Opetuslautakunta 17.11.2015 § 210

HEL 2015-010924 T 12 00 01

Esitys

Opetuslautakunta esitti kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle, että Pelimannin ala-asteen koulu ja Kannelmäen peruskoulu yhdistetään 1.8.2016 alkaen yhtenäiseksi peruskouluksi.

Käsittely

17.11.2015 Ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

 

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto 27.10.2015 § 106

HEL 2015-010924 T 12 00 01

Esitys

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto esitti opetuslautakunnalle ja edelleen kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle, että Pelimannin ala-asteen koulu ja Kannelmäen peruskoulu yhdistetään 1.8.2016 alkaen yhtenäiseksi peruskouluksi.

Käsittely

27.10.2015 Ehdotuksen mukaan

Keskustelu.

Hyväksyttiin esittelijän ehdotus.

Esittelijä

linjanjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566