Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2016

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

11.01.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 15

Hakemus Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamiseksi sekä hoito- ja käyttösuunnitelman vahvistamiseksi

HEL 2015-003904 T 11 01 04

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, että se päätti perustaa Mölylän metsän luonnonsuojelualueen sekä vahvistaa alueen hoito- ja käyttösuunnitelman liitteenä olevan esitystekstin sekä muiden tämän asian liitteenä olevien asiakirjojen mukaisesti.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Hanna Seitapuro, vs. ympäristötarkastaja, puhelin: 310 32062

hanna.seitapuro(a)hel.fi

Liitteet

1

Molyla_kartta.pdf

2

Vanhankaupunginlahden_hks_raportti.pdf

3

Vanhankaupunginlahden_hks_liitteet_1-9.pdf

4

Lainhuutotodistus_Viikinmaki

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

 

Uudenmaan ELY-keskus (Ympäristö ja luonnonvarat)

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Mölylän metsä sijaitsee Vanhankaupunginlahden itärannalla rajautuen Vanhankaupunginlahden lintuvesi –Natura 2000 –alueeseen ja Viikin Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen. Mölylän metsän puusto on pääosin kuusivaltaista, varttunutta ja luonnontilaisen kaltaista. Metsän vanhimmissa osissa on melko runsaasti lahopuuta. Vanhankaupunginlahden rannoilla on myös lehtipuuvaltaisia metsiä ja reheviä tervaleppälehtoja.

Mölylässä esiintyy useita Helsingissä huomionarvoisia lintulajeja. Metsä on paikallisesti arvokas lepakkoalue ja sisältyy Helsingin arvokkaisiin matelija- ja sammakkoeläinkohteisiin.

Hakemus luonnonsuojelualueen perustamiseksi

Rauhoituksen tarkoitus

Mölylän metsä sijaitsee Helsingissä Vanhankaupunginlahden itärannalla. Mölylän itäpuolella on Herttoniemen palstaviljelyalue ja Viikin tutkimus- ja koetilan peltoja, muutoin alue rajautuu Vanhankaupunginlahden lintuvesi –Natura 2000 –alueeseen ja Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen.

Kaavatiedot

Mölylän metsä on pohjois- ja keskiosistaan kuusivaltaista. Puusto on pääosin varttunutta ja luonnontilaisen kaltaista. Metsän vanhimmissa osissa on melko paljon lahopuuta. Mölylän keskiosassa on pienialainen, 1950-luvulla istutettu kuusikko. Ranta-alueiden puusto on lehtipuuvaltaista, ja alueen eteläosassa on hyvin rehevää, tervaleppävaltaista lehtoa. Alueen lehdot kuuluvat EU:n luontodirektiivin tyyppiin lehdot (9050) ja kuusivaltaiset metsät tyyppiin luonnonmetsät* (9010), joka on ensisijaisesti suojeltava luontotyyppi. Valtaosa alueen metsäalasta täyttää Metso-kriteerit, ja osa metsistä kuuluu I-luokkaan. Alueella on lisäksi pieni lehtokuvio, joka täyttää metsälain 10 §:n mukaiset erityisen tärkeän elinympäristön kriteerit.

Mölylän metsässä esiintyy useita Helsingille huomionarvoisia lintulajeja. Alueella pesii silmälläpidettävä sirittäjä. Alueelta on tavattu myös palokärkiä ja pikkusieppoja. Ne ovat lintudirektiivin liitteen I lajeja, joiden elinympäristöjä on suojeltava erityistoimin.

Mölylän metsä on luokiteltu paikallisesti arvokkaaksi lepakkoalueeksi. Mölylästä on tavattu pohjanlepakkoa, vesisiippaa ja viiksi/isoviiksisiippaa, jotka ovat tiukkaa suojelua vaativia luontodirektiivin IV-liitteen lajeja. Samaan IV-liitteen suojeltujen lajien ryhmään kuuluu myös koivuhiiri, josta on havainto vuodelta 2007.

Mölylän metsä sisältyy Helsingin arvokkaisiin matelija- ja sammakkoeläinalueisiin.

Vanhankaupunginlahden rannoilla on silokallioita, joilta avautuvat hyvät maisemat merelle.

Merkitys virkistysalueena

Mölylänmetsä sijaitsee Vanhankaupunginlahtea ympäröivällä suositulla virkistysalueella, johon tullaan läheisten Herttoniemen ja Viikin lisäksi myös kauempaa. Alueen ulkoilupolut kulkevat paria
poikkeusta lukuun ottamatta Mölylän metsäalueen ympärillä. Polut ohjaavat kulkua kohtuullisen hyvin, ja metsän sisäosien luonto on säilynyt harvinaisen kulumattomana.

Hoito- ja käyttösuunnitelma

Vanhankaupunginlahden lintuvesi –Natura 2000 –alueelle on tehty uusi hoito- ja käyttösuunnitelma vuosiksi 2015-2024. Koska Mölylän metsä liittyy alueena samaan kokonaisuuteen, sen hoitoa ja käyttöä käsitellään samassa suunnitelmassa.

Tulevien kymmenen vuoden aikana yleisön kulku on tarkoitus ohjata nykyiseen tapaan kulkemaan pääosin metsää ympäröivillä alueilla. Näin luonnontilaisen kaltainen metsä saa kehittyä rauhassa, ja tarjota suoja- ja pesimäpaikkoja linnuille ja muille eläimille. Puusto saa kehittyä luonnontilaisena. Ainoastaan polkujen lähellä olevat vaaralliset puut kaadetaan ja jätetään alueelle lahoamaan. Polkuja kunnostetaan vuosittain tarpeen mukaan.

Mölylään pystytetään alueen luonnosta kertovia opastauluja. Lintujentarkkailumahdollisuuksia parannetaan rakentamalla uudet piilokojut Mölylän eteläosaan ruovikon laitaan ja pohjoispuolelle Purolahden niitylle. Piilokojut sijaitsevat ympäröivän Natura-alueen puolella, mutta kulku niihin tapahtuu Mölylää kiertävien polkujen kautta.

Kiinteistötiedot

Mölylän metsä sijaitsee Helsingin kaupungin omistamalla maalla. Tilan nimi on Viikinmäki, ja sen kiinteistötunnus on 91-434-2-21. Suojeltavan alueen pinta-ala on 12,5 ha. Mölylän metsä kattaa suuren osan Helsingin luonnonsuojeluohjelman 2008-2017 kohteesta Mölylän metsä ja Bäcksin rinneniitty. Bäcksin rinneniitty on valtion omistuksessa, joten sitä ei rauhoiteta tässä yhteydessä.

Selvitys hakijan omistusoikeudesta

Lainhuutotodistus on liitteenä 4.

Ehdotus rauhoitusmääräyksiksi

1) Luonnonsuojelualueella on sallittu:

        liikkuminen jalan merkittyjä polkuja pitkin;

        marjastus ja sienestys;

        toiminta hoito- ja käyttösuunnitelmassa tarkemmin osoitetulla tavalla.

2) Yleiset rajoitukset

Luonnonsuojelualueella on kielletty:

        puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja
vahingoittaminen;

        luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen,
tappaminen tai häiritseminen ja niiden pesien hävittäminen sekä
selkärangattomien eläinten pyydystäminen ja kerääminen;

        maa-aineksien, kivien tai kaivoskivennäisten ottaminen ja maa- tai
kallioperän vahingoittaminen tai muuttaminen;

        rakennuksien, rakennelmien ja teiden rakentaminen;

        tulenteko, telttailu ja muu leiriytyminen; sekä

        muut toimet, jotka vaikuttavat epäedullisesti alueen luonnonoloihin,
maisemaan tai eliölajien säilymiseen.

3) Liikkumisrajoitukset

Alueella on kielletty:

        moottoriajoneuvolla liikkuminen maastossa lukuun ottamatta alueen
hoidon kannalta välttämätöntä liikkumista;

        pyöräily maastossa kulkureittien ulkopuolella; sekä

        koirien, kissojen ja muiden lemmikkien irti pitäminen.

4) Hoito- ja käyttösuunnitelma

Mölylän metsän hoitoa ja käyttöä käsitellään samassa hoito- ja käyttösuunnitelmassa Vanhankaupunginlahden lintuvesi -Natura 2000 -alueen kanssa. Suunnitelmassa esitetään tarpeelliset toimenpiteet luontoarvojen säilyttämiseksi ja parantamiseksi sekä virkistyskäytön ohjaamiseksi. Uudenmaan ELY-keskus vahvistaa hoito- ja käyttösuunnitelman.

5) Rauhoitusmääräyksistä poikkeaminen

Edellä olevista määräyksistä saa Uudenmaan ELY-keskuksen luvalla poiketa, jos se on suojelualueen hoidon ja käytön tai tutkimuksen kannalta perusteltua.

Korvausmenettely

Hakija ei vaadi luonnonsuojelulain mukaista korvausta rauhoituksen aiheuttamasta taloudellisesta haitasta.

Rauhoituksen merkitseminen maastoon

Hakija merkitsee luonnonsuojelualueen rajat maastoon.

Hakijan ehdotus luonnonsuojelualueen nimeksi

Mölylän metsä.

Lausunnot

Helsingin kaupungin ympäristölautakunta päätti 14.4. pyytää lausuntoja Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamisesta. Lausuntopyynnöt lähettiin kaupunkisuunnittelulautakunnalle, kiinteistölautakunnalle, liikuntalautakunnalle, yleisten töiden lautakunnalle, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:lle, Helsingin seudun lintutieteelliselle yhdistykselle Tringa ry:lle, Herttoniemi-seura ry:lle ja Viikki-seura ry:lle. Ympäristölautakunnalle annettiin asiasta viisi lausuntoa.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta pitää esitystä Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamisesta kannatettavana. Lautakunta mainitsee, että Mölylän metsällä on merkitystä osana Vanhankaupunginlahtea ympäröivää virkistysympäristöä, eikä luonnonsuojelualueen perustamisen tule haitata nykyisten ulkoilupolkujen ja –reittien virkistyskäyttöä. Kaupunkisuunnittelulautakunnalla ei ole huomautettavaa alueen hoito- ja käyttösuunnitelmasta.

Ympäristökeskuksen mukaan nykyisiä reittejä voi käyttää virkistykseen entiseen tapaan luonnonsuojelualueen perustamisesta huolimatta. Lisäksi hoito- ja käyttösuunnitelmassa on joitakin parannuksia alueen virkistyskäyttöön: Mölylän etelä- ja pohjoispuolisille ruovikko- ja niittyalueille on suunniteltu lintupiiloja, joista lintuja voi tarkkailla läheltä. Lisäksi Mölylää kiertävälle polulle tehdään alueen luonnosta kertovia opastauluja.

Kiinteistölautakunnan lausunto

Kiinteistölautakunta pitää esitystä luonnonsuojelualueen perustamisesta kannatettavana. Luonnonsuojelualueen perustaminen ei saa kuitenkaan vaarantaa vieressä sijaitsevan, kaupunkilaisille tärkeän viljelypalsta-alueen toimintaa. Hoito- ja käyttösuunnitelmassa tulisi ottaa huomioon viljelypalsta-alueen vieraslajien torjunta.

Ympäristökeskuksen mukaan luonnonsuojelualueen perustaminen ei vaikuta viljelypalsta-alueen käyttöön. Vieraslajien torjunnassa ensisijaisiin torjuntakohteisiin kuuluvat arvokkaat luontokohteet ja niiden lähistöllä sijaitsevat alueet. Linjauksen mukaan vieraslajien torjunta jakautuu Helsingissä pääasiassa ympäristökeskuksen, rakennusviraston ja liikuntaviraston vastuulle. Ympäristökeskuksen vastuulla on mm. vieraslajien esiintymätietojen kerääminen, rakennusvirasto ja liikuntavirasto puolestaan tekevät käytännön torjuntaa hoitamillaan alueilla. Rakennusvirasto on lisäksi tilannut Gardenialta viljelyneuvontaa palstaviljelijöille, ja vuonna 2015 neuvontaan on kuulunut myös vieraslajien torjunta. Nykytiedon mukaan palstaviljelyalueella ja sen välittömässä läheisyydessä kasvaa ainakin jättipalsamia ja eri piiskulajeja. Esittelijä huomioi vieraslajien kartoituksen tarpeen alueella ja toteaa, että työtä tehdään resurssien mukaan, joita tarvittaisiin lisää. Viesti torjunnan tarpeesta lähtee tämän lausunnon myötä myös rakennusvirastoon.

Yleisten töiden lautakunnan lausunto

Yleisten töiden lautakunta toteaa, että Mölylän metsä on luonnonarvoiltaan rikas ja monipuolinen lukuun ottamatta pienialaista, 1950-luvulla istutettua kuusikkoa alueen keskellä. Metsäalueella tavataan useita erilaisia metsätyyppejä. Alueen linnusto on runsasta ja monipuolista, metsä on tärkeää lepakkoaluetta ja alue kuuluu lisäksi Helsingin arvokkaisiin matelija- ja sammakkoeläinkohteisiin.

Rakennusvirasto vastaa alueen luonnonhoidosta. Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana metsäaluetta on hoidettu maltillisesti, ja metsä on pääosin muuttunut luonnontilaisen kaltaiseksi. Metsän vanhimmassa osassa on melko runsaasti lahopuustoa. Polun ja latureitin varrelta lahopuita on kaadettu ja jätetty lahopuustoksi maahan. Viljelypalsta-alueen reunalta on poistettu huonokuntoisia puita. Joitakin istutettuja metsäkuvioita on harvennettu ja huolehdittu istutetuista taimikoista. Yleisten töiden lautakunta toteaa, että Mölylän metsäalueen liittämiselle osaksi Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualuetta on selkeitä luontoarvoihin liittyviä perusteita.

Mölylän alueella on vilkkaassa käytössä oleva ulkoilureitti, ja talvisin ulkoilureittiä kiertää liikuntaviraston ylläpitämä latu. Yleisten töiden lautakunta toteaa, että erityisesti ulkoilu- ja latureittien osalta on hoitosuunnitelmaan ja rauhoitussäädöksiin tärkeää kirjata, miten polunvarsia käsitellään. Edelleen lautakunta mainitsee, että jos Mölylän metsästä muodostetaan luonnonsuojelualue, tulee alueelle laatia Natura-alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa täydentävä toteutussuunnitelma yhteistyössä rakennusviraston asiantuntijoiden kanssa. Uudessa hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitetään myös kahden uuden piilokojun rakentamista: toinen Purolahden lietteelle ruovikkoon ja toinen Mölylän metsän eteläreunalle niityn laitaan. Näiden uusien rakenteiden suunnittelu, tarkempi sijainti ja toteutus tulee ratkaista toimintasuunnitelman yhteydessä. Samalla kertaa on selvitettävä niiden kustannukset ja rahoitus.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamista sekä hoito- ja käyttösuunnitelmaa edellä esitetyin huomautuksin.

Ympäristökeskuksen mukaan puuston hoitoa on käsitelty hoito- ja käyttösuunnitelmassa. Suunnitelmaan on kirjattu, että luonnonsuojelualueella kaadetaan kulkuväylien lähellä sijaitsevat vaaralliset puut, jotka jätetään maahan lahopuuksi. Tätä käytäntöä sovelletaan ulkoilu- ja latureittien sekä palsta-alueen reunan hoidossa.

Natura-alueen hoito- ja käyttösuunnitelma on laajalle alueelle laadittu yleissuunnitelma hoidon ja käytön suuntaviivoista. Jotta suunnitelmat voisi käytännössä toteuttaa, tulee monista töistä laatia tarkemmat toteutussuunnitelmat. Mölylässä sellaisia tulee laatia esim. piilokojujen ja niille johtavien polkujen rakentamisesta ja alueelle tulevista opastauluista. Toteutussuunnitelmia laadittaessa ympäristökeskus tuottaa sovitun työnjaon mukaan luontotietoa ja auttaa vaikkapa piilokojujen ja niille kulkevien reittien sijainnin määrittelyssä. Rakennusvirastossa puolestaan on asiantuntemusta rakenteiden suunnittelusta ja rakentamisesta sekä niihin liittyvien kustannusarvioiden laatimisesta.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry HELSY:n lausunto

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys pitää Mölylän alueen suojelua erittäin tärkeänä. Yhdistys myös esittää, että aluetta laajennettaisiin lounaassa. Tämä varmistaisi koko metsäkokonaisuuden suojeluarvojen säilymisen.

Ympäristökeskuksen mukaan Helsingin tulevia luonnonsuojelualueita on käsitelty Luonnonsuojeluohjelma 2015-2024 ja metsäverkosto –selvityksessä. Mölylän metsän lounaispuoliset alueet eivät sisälly luonnonsuojeluohjelmaan. Ympäristökeskuksen näkemyksen mukaan alueiden luontoarvot tulee kuitenkin säilyttää metsien luonnonhoidon avulla.

Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys – Helsingforstraktens Ornitologiska Förening Tringa ry:n lausunto

Tringa ry on antanut yhteisen lausunnon Mölylän metsän ja Pornaistenniemen tervaleppälehdon luonnonsuojelualueiden perustamisesta. Yhdistys kannattaa kummankin suojelualueen perustamista ja liittämistä Vanhankaupunginlahden suojelukokonaisuuteen. Molemmilla alueilla on rikas metsälintulajisto, mikä täydentää hyvin Vanhankaupunginlahden suojeluarvoja.

Yhdistys toteaa, että nykyisellään erityisesti Mölylän metsä on varsin rauhallinen osa Vanhankaupunginlahtea. Linnustonsuojelun kannalta onkin tärkeää, että käyttöä ei ohjata alueen rauhallisimmille osille, vaan pääkäytön olisi hyvä jatkua olemassa olevilla reiteillä. Yhdistyksen mukaan on positiivista, että uudet piilokojut tulevat parantamaan mahdollisuuksia lintujen tarkkailuun.

Ympäristökeskuksen mukaan Mölylän metsän rauhallisimpiin osiin ei ole suunniteltu uusia polkuja. Näin metsä saa kehittyä rauhassa, ja tarjota suojaisia oleskelu- ja pesimäpaikkoja linnuille ja muille eläimille. Uusien piilokojujen toivotaan palvelevan alueen käyttäjiä, ja herättävän kiinnostusta niin lintuihin kuin muuhunkin luontoon. Kojut parantavat myös valokuvausmahdollisuuksia.

Vieraslajien torjunta on poistettu rauhoitusmääräyksistä erikseen mainittuna, sallittuna toimenpiteenä. Torjunta sisältyy jo hoito- ja käyttösuunnitelmassa mainittuihin toimiin.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Hanna Seitapuro, vs. ympäristötarkastaja, puhelin: 310 32062

hanna.seitapuro(a)hel.fi

Liitteet

1

Molyla_kartta.pdf

2

Vanhankaupunginlahden_hks_raportti.pdf

3

Vanhankaupunginlahden_hks_liitteet_1-9.pdf

4

Lainhuutotodistus_Viikinmaki

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

 

Uudenmaan ELY-keskus (Ympäristö ja luonnonvarat)

 

Tiedoksi

Ympäristökeskus

Päätöshistoria

Ympäristölautakunta 29.09.2015 § 321

HEL 2015-003904 T 11 01 04

Päätös

Ympäristölautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamista sekä hoito- ja käyttösuunnitelman vahvistamista.

14.04.2015 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Hanna Seitapuro, vs. ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32062

hanna.seitapuro(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 18.08.2015 § 335

HEL 2015-003904 T 11 01 04

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi ympäristölautakunnalle seuraavan lausunnon:

Mölylän reilun 12 hehtaarin metsäalue sijaitsee Vanhankaupunginlahden lintuvedet Natura 2000 -alueen vieressä rajautuen ruovikkoalueeseen lännen suunnalta, kaupungin viljelyspalsta-alueeseen idässä ja valtion omistamaan viljelysmaahan pohjoisessa. Luonnonarvoiltaan metsä on rikas ja monipuolinen lukuun ottamatta pienialaista, yksipuolista viljelykuusikkoa alueen keskellä. Kuusikko istutettiin 1950-luvulla entisille pelto- ja niittyalueille. Metsäalueella tavataan useita erilaisia metsätyyppejä karuista kalliomänniköistä rehevään lehtoon. Metsäalueen linnusto on runsasta ja monipuolista: siellä pesii muun muassa käenpiika, pikkutikka, pikkusieppo ja kanahaukka. Mölylän metsä ja ranta-alueet ovat tärkeitä lepakoiden esiintymisalueita. Alueelta on tavattu kolme luontodirektiivin lajia: viiksi- eli isoviiksisiippa, vesisiippa ja pohjanlepakko. Mölylän alue kuuluu lisäksi Helsingin arvokkaisiin sammakko- ja matelijaeläinkohteisiin.

Rakennusvirasto vastaa alueen luonnonhoidosta. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Mölylän metsäaluetta on hoidettu maltillisesti. Metsäalue on pääosin muuttunut luonnontilaisen kaltaiseksi viime vuosikymmenien aikana. Metsän vanhimmissa osissa on melko runsaasti lahopuustoa. Polun ja latureitin varsien yksittäisiä huonokuntoisia ja kuolleita puita on kaadettu ja jätetty lahopuustoksi maahan. Myös viljelypalsta-alueen reunalta on aika ajoin poistettu huonokuntoisia puita. Joitakin istutettuja metsäkuvioita on harvennettu ja huolehdittu istutetuista taimikoista. Rantametsiköiden on annettu kasvaa luonnontilaisena.

Helsingin kaupungin luonnonsuojeluohjelman 2008 - 2017 mukaan Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualuetta laajennetaan liittämällä siihen Mölylän metsän alue sekä Pornaistenniemen tervaleppälehto lahden länsirannalla. Molemmat metsäalueet sijaitsevat Natura 2000-alueen ulkopuolella mutta rajautuen siihen. Metsäalueiden liittäminen suojelualueeseen lisää Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen suojelubiologista arvoa. Kosteikkobiotooppien lisäksi kokonaisuuteen saadaan mukaan arvokkaita metsäisiä luontotyyppejä. Metsät toimivat tehokkaana puskurivyöhykkeenä lahden ja vilkkaassa käytössä olevien virkistysalueiden ja asutuksen välissä. Reilun 12 hehtaarin kokoisen Mölylän metsäalueen liittämiselle osaksi Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualuetta on selkeitä alueen luontoarvoihin liittyviä perusteita.

Mölylän alueella on vilkkaassa käytössä oleva ulkoilureitti. Talvisin ulkoilureittiä kiertää liikuntaviraston ylläpitämä latu. Mölylän kallioalueen lounaisosassa on vetovoimainen näköalapaikka ja suosittu lintujen tarkkailupaikka. Erityisesti ulkoilu- ja latureittien sekä viljelyspalsta-alueeseen rajautuvan metsänreunan osalta on hoitosuunnitelmaan ja rauhoitussäädöksiin tärkeä kirjata, miten polunvarsia käsitellään. Jos alueesta muodostetaan luonnonsuojelualue, tulee alueelle laatia Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000-alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa 2015 - 2024 täydentävä toteutussuunnitelma  yhteistyössä rakennusviraston asiantuntijoiden kanssa. Uudessa hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitetään Mölylän alueelle uutta luontopolkua ja kahta piilokojua. Toinen piilokoju on esitetty Purolahden lietteelle ruovikkoon ja toinen Mölylän metsän eteläreunalle, niittyaukean laitaan. Näiden uusien rakenteiden ja reittien suunnittelu, tarkempi sijainti ja toteutus tulee ratkaista toteutussuunnitelman yhteydessä. Samalla kertaa on selvittävä niiden kustannukset ja rahoitus.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamista sekä hoito- ja käyttösuunnitelmaa edellä esitetyin huomautuksin.

11.08.2015 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Tuuli Ylikotila, luontoasiantuntija, puhelin: 310 38540

tuuli.ylikotila(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 18.08.2015 § 219

HEL 2015-003904 T 11 01 04

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa ympäristölautakunnalle seuraavan lausunnon Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamisesityksestä sekä hoito- ja käyttösuunnitelmasta:

Kaupunkisuunnittelulautakunta pitää esitystä Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamisesta kannatettavana. Mölylän metsällä on kuitenkin merkitys myös osana Vanhankaupunginlahtea ympäröivää virkistysympäristöä, eikä luonnonsuojelualueen perustamisen tule haitata nykyisten ulkoilupolkujen ja -reittien virkistyskäyttöä. Kaupunkisuunnittelulautakunnalla ei ole huomautettavaa alueen hoito- ja käyttösuunnitelmasta.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Jouni Heinänen, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37257

jouni.heinanen(a)hel.fi

 

Kiinteistölautakunta 25.06.2015 § 326

HEL 2015-003904 T 11 01 04

Lausunto

Kiinteistölautakunta antoi ympäristölautakunnalle seuraavan lausunnon Mölylän metsän luonnonsuojelualueen perustamisesityksestä sekä hoito- ja käyttösuunnitelmasta:

Kiinteistölautakunta pitää esitystä luonnonsuojelualueen perustamisesta kannatettavana.

Luonnonsuojelualueen perustaminen ei kuitenkaan saa vaarantaa alueen vieressä sijaitsevan kaupunkilaisille tärkeän viljelypalsta-alueen toimintaa. Hoito- ja käyttösuunnitelmassa tulisi ottaa huomioon luonnonsuojelualueen vieressä sijaitsevan viljelypalsta-alueen osalta ennaltaehkäisevä vieraslajien torjunta.

Esittelijä

osastopäällikkö

Juhani Tuuttila

Lisätiedot

Satu Järvinen, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 39225

satu.jarvinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566