Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

44/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/8

 

14.12.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1232

Valtuutettu Laura Kolben toivomusponsi Olympiakylän alueen historiaa ja arkkitehtuuria esittelevän infotaulun tuottamisesta

HEL 2015-000889 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 14.1.2015 hyväksymän toivomusponnen (Kolbe) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Kolbe Laura toivomusponsi 1, Kvsto 14.1.2015 asia 20

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hyväksyessään 14.1.2015 Olympiakylän asemakaavan muutoksen kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Hyväksyessään Käpylän olympiakylän asemakaavan muutoksen valtuusto edellyttää, että selvitetään, miten alueelle voidaan tuottaa sopivan keskeiseen kohtaan, esimerkiksi yhdessä kaupunginmuseon kanssa, "kylän" historiaa ja arkkitehtuuria esittelevä infotaulu.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Saadut lausunnot

Esittelijä toteaa, että asiaa on selvitetty yhteistyössä kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston kanssa ja siitä on saatu kaupunkisuunnittelulautakunnan, kaupunginmuseon, rakennusvalvontaviraston ja rakennusviraston lausunnot.

Saatuihin lausuntoihin viitaten voidaan todeta seuraavaa:

Olympiakylän historiaa ja arkkitehtuuria esittelevän infotaulun pystyttämistä pidetään kannatettavana ja sille pyritään osoittamaan sopiva paikka Olympiakylän alueelta.  Soveltuvan paikan löytämiseksi ja sisällön tuottamiseksi aloitetaan yhteistyö kaupunkisuunnitteluviraston, kaupunginmuseon ja rakennusviraston kanssa. Yhteistyön pohjalta päätöksen infotaulun sijoittamisesta tekee rakennusvirasto.

Taulun sijoituspaikkaa harkittaessa tulee ottaa huomioon Olympiakylän asemakaavan ja sitä täydentävien korjaustapaohjeitten tavoitteet. Olympiakylän asemakaava on tullut voimaan 6.3.2015. Olympiakylää varten laadituissa korjaustapaohjeissa (rakennuslautakunta 16.6.2015, kaupunkisuunnittelulautakunta 25.8.2015) annetaan ohjeistusta muun muassa kalusteista ja välineistä.

Kaupungin eri alueiden historian esittelemistä eri alueilla pidetään yleisemminkin kannatettava. Yhä useammin paikallisen historiatiedon kokoajina ja jakajina toimivat alueella toimivat yhteisöt, kuten asukas- tai kaupunginosayhdistykset, jolloin alueen historiaan ja identiteettiin syntyy paikallista ja omaehtoista sitoutumista. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat nk. Kotikaupunkipolut eri puolilla Helsinkiä. Myös infotauluja, jotka kertovat alueen historiasta asukkaille ja siellä vieraileville, on pystytetty esimerkiksi Pihlajamäkeen, josta löytyy alueelle laadittu arkkitehtuuripolku.

Rakennusvalvontaviraston mielestä voisi olla tarkoituksenmukaista luoda infotaulujen mallisto, josta löytyisi erikokoisia ja erityylisiäkin tauluja eriluonteisille alueille. Tämäntapainen työ voisi hyvin soveltua hiljattain asetetun Opastetyöryhmän tehtäväksi (kaupunginhallituksen päätös 1.4.2015, 20 §).

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Kolbe Laura toivomusponsi 1, Kvsto 14.1.2015 asia 20

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Rakennusvirasto 5.10.2015

HEL 2015-000889 T 00 00 03

 

Kaupunginhallitus pyytää rakennusviraston lausuntoa Laura Kolben toivomusponnesta, joka koskee Olympiakylän historiaa ja arkkitehtuuria esittelevän infotaulun tuottamista, 30.10.2015 mennessä.

Hyväksyessään Käpylän olympiakylän asemakaavan muutoksen valtuusto edellytti, että selvitetään, miten alueelle voidaan tuottaa sopivan keskeiseen kohtaan, esimerkiksi yhdessä kaupunginmuseon kanssa, "kylän" historiaa ja arkkitehtuuria esittelevä infotaulu.

Rakennusvirastolla on valmius ja halu osallistua infotaulun suunnitteluun, hankintaan ja sijoittamiseen yhteistyössä kaupunginmuseon ja muiden tahojen kanssa.

Lisätiedot

Petri Arponen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38440

petri.arponen(a)hel.fi

 

Rakennusvalvontavirasto 27.5.2015

HEL 2015-000889 T 00 00 03

Viite HEL 2011-004764

 

Rakennusvalvontavirasto pitää sinänsä kannatettavana toivomusponnen kaltaisen infotaulun aikaansaamista. Vastaavankaltaisten infotaulujen ongelmana on toisinaan liittynyt niiden kunnossa- ja ylläpitoon. Taulua harkittaessa tuleekin selvittää, kenen vastuulle taulu tulee. Taulun suunnittelun tulee myös vastata alueen ominaispiirteitä ja suojeltua ympäristöä. Toisaalta voi herättää kysymyksen, onko pitkän päälle järkevää, että eri puolille kaupunkia sijoitetaan erityylisiä, alueen historiaa valottavia informatiivisia tauluja. Pitemmän päälle voisi olla viisaampaa suunnitella esimerkiksi jonkinlainen infotaulujen mallisto, josta löytyisi erikokoisia ja erityylisiäkin tauluja eriluonteisille alueille. Tämäntapainen työ voisi hyvin soveltua hiljattain asetetun Opastetyöryhmän tehtäväksi (kaupunginhallituksen päätös 1.4.2015, 20 §).

Joka tapauksessa tulee juuri Olympiakylän kohdalla ottaa tarkoin huomioon Olympiakylän tuore suojeluasemakaava, joka on tullut voimaan 6.3.2015. Taulun sijoituspaikka ei saa olla ristiriidassa asemakaavan ja sen tavoitteiden kanssa. Olympiakylää varten on myös laadittu korjaustapaohjeet (kaupunkisuunnitteluvirasto 2015). Korjaustapaohjeita ei ole vielä käsitelty rakennuslautakunnassa, mutta tarkoitus on ne sinne saattaa hyväksyttäväksi kesäkuun 2015 aikana. Korjaustapaohjeissa annetaan ohjeistusta muun muassa kalusteista ja välineistä.

Lopuksi virasto toteaa, että hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi olisi eduksi neuvotella infotaulun lopullisesta mallista ja sijoituspaikasta rakennusvalvontaviraston kanssa. Suositeltavaa on hankkia taululle rakennusvalvontavirastosta ns. kaupunkikuvallinen lausunto (KL). Taulun toteuttamisessa tulee myös pohdittavaksi, millä eri kielillä siihen tarkoitettu informaatio on tarkoitus laatia, ja kuka taulun pystyttää.

 

 

 

 

 

Lisätiedot

Lauri Jääskeläinen, Virastopäällikkö, puhelin: 310 26220

lauri.jaaskelainen(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 27.5.2015

HEL 2015-000889 T 00 00 03

Kaupunginhallituksen lausuntopyyntö 23.4.2015

 

Laura Kolben esittämä toivomusponsi liittyy Käpylän Olympiakylän asemakaavan muutoksen hyväksymiseen, jonka yhteydessä kaupunginvaltuusto edellytti, että selvitetään, miten alueelle voidaan tuottaa sopivan keskeiseen kohtaan, esimerkiksi yhdessä kaupunginmuseon kanssa, ”kylän” historiaa ja arkkitehtuuria esittelevä infotaulu. 

Kaupunginmuseo lausuu asiasta seuraavan.

Kaupunginmuseo on mielellään mukana yhteistyössä ja kannustamassa tämäntapaiseen toimintaan. Museo pitää tärkeänä, että kaupungin eri alueiden historiaa esitellään ao. alueilla. Yhä useammin paikallisen historiatiedon kokoajina ja jakajina toimivat alueella toimivat yhteisöt, kuten asukas- tai kaupunginosayhdistykset, jolloin alueen historiaan ja identiteettiin syntyy paikallista ja omaehtoista sitoutumista. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat nk. Kotikaupunkipolut eri puolilla Helsinkiä. Myös infotauluja, jotka kertovat alueen historiasta asukkaille ja siellä vieraileville, on pystytetty esimerkiksi Pihlajamäkeen, josta löytyy alueelle laadittu arkkitehtuuripolku.

Kaupunkisuunnittelulautakunta on lausunnossaan kaupunginhallitukselle (19.5.2015) todennut, että Olympiakylän historiaa ja arkkitehtuuria esittelevälle infotaululle pyritään osoittamaan sopiva paikka Olympiakylän alueelta. Lausunnossa esitetään, että soveltuvan paikan löytämiseksi ja sisällön tuottamiseksi aloitetaan yhteistyö kaupunkisuunnitteluviraston, kaupunginmuseon ja rakennusviraston kanssa. Yhteistyön pohjalta päätöksen infotaulun sijoittamisesta tekee rakennusvirasto. Kaupunginmuseo antaa asiassa mielellään neuvontaa ja asiantuntija-apua sisällön suhteen.

Lisätiedot

Johanna Björkman, tutkija, puhelin: +358 9 310 36473

johanna.bjorkman(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 19.05.2015 § 162

HEL 2015-000889 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle:

Olympiakylän historiaa ja arkkitehtuuria esittelevälle infotaululle pyritään osoittamaan sopiva paikka Olympiakylän alueelta.  Soveltuvan paikan löytämiseksi ja sisällön tuottamiseksi aloitetaan yhteistyö kaupunkisuunnitteluviraston, kaupunginmuseon ja rakennusviraston kanssa.

Yhteistyön pohjalta päätöksen infotaulun sijoittamisesta tekee rakennusvirasto.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Marjaana Yläjääski, arkkitehti, puhelin: 310 37045

marjaana.ylajaaski(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566