Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

44/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/9

 

14.12.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1233

Valtuutettu Päivi Storgårdin toivomusponsi hissien rakentamisesta asuintalojen museaalisia arvoja kunnioittaen

HEL 2015-000893 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 14.1.2015 hyväksymän toivomusponnen (Storgård) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Storgård Päivi, toivomusponsi 2, Kvsto 14.1.2015 asia 20

2

Sijaintikartta

3

Selvitys hissien rakentamisen mahdollisuudesta Olympiakylän kaava-alueella

4

Rakennuslautakunnan lausunto 1.9.2015

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hyväksyessään 14.1.2015 Olympiakylän asemakaavan muutoksen nro 12121 kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

Hyväksyessään Käpylän Olympiakylän asemakaavan, kaupunginvaltuusto edellyttää, että tutkitaan mahdollisuus rakentaa hissejä asuintalojen museaalisia arvoja kunnioittaen. (Päivi Storgård)

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 24 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään
vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen myös muille valtuutetuille.

Esittelijä toteaa, että asiasta on pyydetty kaupunkisuunnittelulautakunnan, rakennuslautakunnan ja kaupunginmuseon lausunnot. Saatuihin lausuntoihin viitaten voidaan todeta seuraavaa:

Hissien rakentamismahdollisuuksia Olympiakylän rakennuksiin on selvitetty kaupunginvaltuuston 14.1.2015 hyväksymän asemakaavan muutoksen antamista lähtökohdista. Asemakaava on tullut voimaan 6.3.2015.

Asemakaavassa alueen asuinrakennukset ja niiden porrashuoneet on suojeltu merkinnällä sr-1. Porrashuoneista asemakaava määrää seuraavaa:

Asuinrakennusten porrashuoneet ovat säilytettäviä sisätiloja. Hissiä ei saa sijoittaa porrassyöksyjen väliin eikä rakennusalan osoittaman alueen ulkopuolelle.

Asemakaava kieltää myös yleisemmin arvokkaiden sisätilojen rakennustaiteellisten, historiallisten tai kaupunkikuvallisten arvojen heikentämisen tai arkkitehtuurin ominaispiirteiden muuttamisen. Asemakaavan mukaan tulee rakennusten ja pihojen muutos- ja korjaustöistä pyytää Helsingin kaupunginmuseon lausunto.

Selvityksessä todetaan, että voimassa olevien asemakaavamääräysten, vaalittavien suojeluarvojen ja ominaispiirteiden näkökulmasta ainoa tapa rakentaa hissi suojeltuun porrashuoneeseen on sen rakentaminen porrashuoneen yhteyteen asuntovyöhykkeelle. Selvityksessä on tutkittu porrashuonetyypeittäin kaava-alueen asuinrakennukset. Hissien sijoittumista asuntovyöhykkeelle sekä esteettömyyttä on tutkittu jokaisen porrashuonetyypin kohdalla erikseen.

Noin viidesosassa Olympiakylän asuinrakennuksista ja kaikissa Kansanasunnot Oy:n asuinrakennuksissa hissin sijoittaminen asuntovyöhykkeelle on mahdollista. Näissä tapauksissa hissin sijoittaminen vaatii kuitenkin esimerkiksi sähkömittarikomeron siirron tai hissi vähentää asunnon säilytystiloja. Talot ovat enintään nelikerroksisia, joten hissi palvelisi vain yhtä, kahta tai kolmea ylintä asuinkerrosta. Hissi ei myöskään välttämättä ratkaisisi esteettömyyttä täysin, koska joidenkin talojen pääsisäänkäynti on ensimmäisen kerroksen asuntojen sisäänkäyntiä matalammalla.

Noin neljään viidesosaan Olympiakylän kaava-alueen asuinrakennuksista hissin rakentaminen asuntovyöhykkeelle on mahdotonta tai vaatii mittavia muutoksia. Hissin sijoitus asuntovyöhykkeelle vaikuttaisi asuntojen asumisolosuhteisiin heikentävästi. Hissin ainoa mahdollinen sijoituspaikka on hormiston tai kylpyhuoneen kohdalla tai eteisessä estäen kulun asuntoon.

Hissien rakentamismahdollisuuksia rajoittavat Olympiakylän rakentamisaikakaudelle tyypilliset asunto- ja rakennussuunnittelun ominaispiirteet. Olympiakylän talojen asunnot on mitoitettu hyvin tehokkaasti, nykymittapuun mukaan niukasti, eikä hissin sijoittaminen asuntovyöhykkeelle ole mahdollista samalla tavalla kuin esim. joissain vanhemmissa ja väljemmin mitoitetuissa asuinkerrostaloissa.

Suurin osa Olympiakylän taloista on sellaisia, joihin hissin rakentaminen on mahdotonta tai vaatii hyvin suuria muutoksia, jolloin hissin rakentaminen ei ole useimmissa tapauksissa mahdollista tai järkevää. Niissä tapauksissa, joissa rakentaminen voisi onnistua, ei hissi välttämättä ratkaise kokonaan esteettömyyttä, sillä esimerkiksi joidenkin talojen pääsisäänkäynti on puolikerrosta ensimmäisen kerroksen asuntojen sisäänkäyntiä matalammalla.

Yhteenvetona voidaan todeta, ettei hissin rakentaminen porrashuoneisiin tai rakennusrungon ulkopuolelle ole rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyvien vaalittavien suojeluarvojen vuoksi mahdollista. Noin viidesosaan Olympiakylän kaava-alueen asuinrakennuksista hissin sijoittaminen asuntovyöhykkeelle on mahdollista. Lopuissa asuinrakennuksista hissin rakentaminen asuntovyöhykkeelle vaatii mittavia muutoksia tai on mahdotonta.

Hissien rakentamista koskeva selvitys on liitetty osaksi Olympiakylän korjaustapaohjetta, jonka rakennuslautakunta hyväksyi 16.62015 ja kaupunkisuunnittulautakunta osaltaan 25.8.2015. Olympiakylän korjaustapaohje on määrätty noudatettavaksi Helsingin rakennusjärjestyksen 2 §:n tarkoittamana rakentamistapaohjeena.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Storgård Päivi, toivomusponsi 2, Kvsto 14.1.2015 asia 20

2

Sijaintikartta

3

Selvitys hissien rakentamisen mahdollisuudesta Olympiakylän kaava-alueella

4

Rakennuslautakunnan lausunto 1.9.2015

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnittelulautakunta 25.08.2015 § 235

HEL 2015-000893 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi lausunnon kaupunginhallitukselle:

Hissien rakentamismahdollisuuksia Olympiakylän rakennuksiin on selvitetty kaupunginvaltuuston 14.1.2015 hyväksymän asemakaavan muutoksen antamista lähtökohdista. Selvitys on liitetty osaksi Olympiakylän korjaustapaohjetta, jonka kaupunkisuunnittelulautakunta on hyväksynyt osaltaan 25.8.2015.

Laadittu selvitys hissien rakentamisen mahdollisuuksista on liitteenä.

Selvityksen tuloksena voidaan todeta, ettei hissin rakentaminen porrashuoneisiin tai rakennusrungon ulkopuolelle ole rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyvien vaalittavien suojeluarvojen vuoksi mahdollista. Noin viidesosaan Olympiakylän kaava-alueen asuinrakennuksissa hissin sijoittaminen asuntovyöhykkeelle on mahdollista. Lopuissa asuinrakennuksista hissin rakentaminen asuntovyöhykkeelle vaatii mittavia muutoksia tai on mahdotonta.

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Marjaana Yläjääski, arkkitehti, puhelin: 310 37045

marjaana.ylajaaski(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 5.8.2015

HEL 2015-000893 T 00 00 03

 

Kaupunginvaltuusto edellytti hyväksyessään Käpylän Olympiakylän asemakaavan (kaava nro 12121), että samalla tutkitaan mahdollisuus rakentaa hissejä asuintalojen museaalisia arvoja kunnioittaen. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on laatinut 2015 selvityksen hissien rakentamisen mahdollisuudesta Olympiakylän kaava-alueella.

Olympiakylän asemakaavassa (tullut voimaan 6.3.2015) on kaava-alueen asuinrakennukset ja niiden porrashuoneet suojeltu. Sr-1 -suojelumääräys suojelee rakennustaiteellisesti, historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti huomattavan arvokkaat rakennukset. Asemakaavassa Olympiakylän porrashuoneet on määrätty säilytettäviksi sisätiloiksi. Sisätiloja koskee määräys, jossa sanotaan, ettei sisätiloissa saa tehdä sellaisia korjaus-, muutos- tai lisärakentamistöitä, jotka heikentävät rakennuksen tai sen arvokkaiden sisätilojen rakennustaiteellisia, historiallisia tai kaupunkikuvallisia arvoja tai muuttavat arkkitehtuurin ominaispiirteitä. Kaavamääräyksiin on myös kirjattu hissien rakentamisesta seuraava määräys: Hissiä ei saa sijoittaa porrassyöksyjen väliin eikä rakennusalan osoittaman alueen ulkopuolelle.

Koska asemakaavassa on määrätty, ettei hissejä voi rakentaa asuinrakennusten porrashuoneisiin tai rakennusrungon ulkopuolelle, tutkittiin kaupunkisuunnitteluviraston laatimassa selvityksessä hissien rakentamisen mahdollisuutta rakennusten asuntovyöhykkeelle. Selvityksen tulos on, että noin viidesosaan Olympiakylän taloista on periaatteessa mahdollista rakentaa hissi asuntovyöhykkeelle, mutta sen rakentaminen vaatisi sähkömittarikaapin siirron tai vähentäisi asunnon säilytystiloja. Talot ovat enintään nelikerroksisia, joten hissi palvelisi vain yhtä, kahta tai kolmea ylintä asuinkerrosta. Noin neljään viidesosaan Olympiakylän asuinkerrostaloista on mahdotonta rakentaa hissi asuntovyöhykkeelle tai se vaatisi mittavia muutoksia. Hissi voitaisiin sijoittaa ainoastaan hormiston tai kylpyhuoneen kohdalle tai eteiseen, jolloin se estäisi kulkemisen asuntoon.

Selvityksen perusteella nähdään, että suurin osa Olympiakylän taloista on sellaisia, joihin hissin rakentaminen on mahdotonta tai vaatii hyvin suuria muutoksia, jolloin hissin rakentaminen ei ole useimmissa tapauksissa mahdollista tai järkevää. Niissä tapauksissa, joissa rakentaminen voisi onnistua, ei hissi välttämättä ratkaise kokonaan esteettömyyttä, sillä esimerkiksi joidenkin talojen pääsisäänkäynti on puolikerrosta ensimmäisen kerroksen asuntojen sisäänkäyntiä matalammalla.

Museon katsoo, että tehty selvitys hissien rakentamisen mahdollisuuksista selventää hyvin sitä problematiikkaa, joka liittyisi Olympiakylän hissien rakentamiseen. Selvitys on museon näkökulmasta riittävä ja selkeä raportti hissien rakentamismahdollisuudesta Olympiakylässä. Positiivista on se, että koko aluetta on tarkasteltu yhdellä kertaa ja kerrottu ne reunaehdot, jotka rajoittavat hissien rakentamista – muutkin kuin rakennussuojelu, sillä Olympiakylän talojen asunnot on mitoitettu hyvin tehokkaasti, nykymittapuun mukaan niukasti, eikä hissin sijoittaminen asuntovyöhykkeelle ole mahdollista samalla tavalla kuin esim. joissain vanhemmissa ja väljemmin mitoitetuissa asuinkerrostaloissa.

Kaupunginmuseo katsoo, että selvityksen perusteella Olympiakylässä ei ole mahdollista rakentaa hissejä kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen.

Lisätiedot

Johanna Björkman, tutkija, puhelin: +358 9 310 36473

johanna.bjorkman(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566