Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

41/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Sj/1

 

23.11.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 1135

Helsingin kaupungin liittyminen Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton jäseneksi

HEL 2015-008909 T 04 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki liittyy jäseneksi Kansainväliseen luonnonsuojeluliittoon (IUCN).

Samalla kaupunginhallitus päätti kehottaa Korkeasaaren eläintarhaa huolehtimaan yhdistyksen jäsenyyteen liittyvistä velvoitteista ja jäsenmaksujen suorittamisesta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Korkeasaaren johtokunta (10.9.2015) esittää, että kaupunki liittyy Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) jäseneksi. Johtokunnan esityksessä todetaan mm., että  IUCN on kansainvälinen luonnonvarojen suojelemista edistävä ympäristöjärjestö. Järjestön tavoitteena on etsiä ratkaisuja maailman ympäristöongelmiin, edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja varmistaa luonnonvarojen käyttö ekologisella tavalla. IUCN on maailman laajin ja vanhin ympäristöalan toimijoiden verkosto.

Järjestön toimikenttään kuuluvat kaikki maailman eläin- ja kasvilajit, maailman erilaiset luontokohteet eli ekosysteemit ja suuri määrä merkittäviä, ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevia asioita. Järjestö pitää yllä lajien uhanalaisuusluokitusta ja maailman luonnonsuojelualueiden luokitusta.

Järjestön jäsenkokoukselle esitetyistä jäsenaloitteista on syntynyt merkittäviä kansainvälisiä sopimuksia, kuten uhanalaisten lajien kauppaa säätelevä Villieläimistön ja -kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus eli CITES-sopimus.

IUCN:llä on 1100 jäsenorganisaatiota, joista 89 on valtiota, 124 valtion organisaatiota, 976 kansalaisjärjestöä ja 42 muuta organisaatiota. Lisäksi IUCN:llä on 11 000 vapaaehtoista asiantuntijaa komissioissa ja 1000 henkilöä sihteeristössä.

IUCN:n suomalaiset jäsenet ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen valtio, WWF Suomi, Natur och Miljö, Suomen riistakeskus, BirdLife Suomi. Nämä jäsenorganisaatiot muodostavat Suomen IUCN-komitean.

IUCN:n jäsenyyden kautta Korkeasaaren eläintarha pääsisi osaksi kansainvälistä verkostoa, vaikuttamaan ja oppimaan näistä teemoista. IUCN ylläpitää listaa uhanalaisista eläimistä (Red List), jota hyödynnetään Korkeasaaren lajiensuojelutyössä ja tiedotuksessa. Lajien suojelun kannalta eläintarhoissa ja luonnossa tapahtuvan suojelutyön (ex situ ja in situ –suojelu)yhteistyö on tärkeää ja IUCN yhdistää eri tavoin suojelutyössä mukana olevia tahoja. 

Vuoden 2016 talousarvion laatimisohjeissa todetaan, että mikäli hallintokunta ehdottaa liittymistä järjestöön, tulee samassa yhteydessä pyrkiä tarkastelemaan hallintokunnan jäsenyyksiä kokonaisuutena ja mahdollisuutta luopua jostakin jäsenyydestä.

Korkeasaaren eläintarha on käynyt läpi jäsenyytensä, mutta johtokunta katsoo, että eläintarhatoiminnan luonteen vuoksi on tärkeää jatkaa niissä jäsenyyttä. Esittelijä toteaa, että kansainvälinen yhteistyö ja verkostoituminen on eläintarhalle erityisen tärkeää, koska tarvittavaa asiantuntemusta ei välttämättä löydy Suomesta. Lajien suojelu, villien eläinten hoito ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyvä kasvatustyö vaativat erityisosaamista, jollaista ei ole saatavilla muualla kuin eläintarhoissa ja niiden tehtäviin liittyvissä organisaatioissa. Johtokunnan esityksessä, esittelijän perusteluosiossa, on kuvaus niistä kansainvälisistä järjestöistä, joissa Korkeasaari nyt toimii. Kuvaus kertoo siitä, mitä erityisosaamista eläintarhoissa vaaditaan ja minkälaisissa yhteyksissä eläintarha toimii. Suomalaisten järjestöjen jäsenyyksiä luettelossa on kaksi, ja kumpikin jäsenyys tukee Korkeasaaren toimintaa. Korkeasaaren johtokunnan esityksen perustelut ovat liitteenä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Tiedoksi

Korkeasaaren eläintarha

Päätöshistoria

Eläintarhan johtokunta 10.09.2015 § 36

HEL 2015-008909 T 04 03 00

Esitys

Eläintarhan johtokunta esitti kaupunginhallitukselle, että Helsingin kaupunki/Korkeasaaren eläintarha liittyy kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (The International Union for Conservation of Nature, IUCN) jäseneksi sekä Suomen IUCN-komitean jäseneksi. IUCN:n Affiliate- jäsenyyden jäsenmaksu on noin 2175 (alv 0 %) euroa. IUCN:n Suomen komitean jäsenyys on maksuton.

Samalla eläintarhan johtokunta esitti, että Helsingin kaupunkia liiton sekä Suomen komitean kokouksissa edustaa virkansa puolesta eläintarhan johtaja ja että kaupunginhallitus oikeuttaa hänet allekirjoittamaan mahdolliset asiakirjat.

Korkeasaaren eläintarha varaa jäsenmaksua varten määrärahat talousarvioonsa.

Esittelijä

eläintarhan johtaja

Sanna Hellström

Lisätiedot

Jenni Ahtiainen, suunnittelija, puhelin: 310 78475

jenni.ahtiainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566