Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

29/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/1

 

31.08.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 783

V 9.9.2015, Viikin (36.ko) korttelin 36202 sekä urheilu- ja virkistyspalvelujen ym. alueiden asemakaavan muuttaminen (nro 12282, Viikin monitoimitalon ja Viikin kentän alue)

HEL 2013-006633 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraava:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 36. kaupunginosan (Viikki, Latokartano, Viikin tiedepuisto) korttelin 36202, urheilu- ja virkistyspalvelujen alueen, yleisen pysäköintialueen ja katualueiden asemakaavan muutoksen 18.11.2014 päivätyn ja 21.4.2015 muutetun piirustuksen nro 12282 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12282 kartta, päivätty 18.11.2014, muutettu 21.4.2015

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12282 selostus, päivätty 18.11.2014, muutettu 21.4.2015, päivitetty Kslk:n 21.4.2015 päätöksen mukaiseksi

3

Havainnekuva, rakentamisvaihe 1, 18.11.2014

4

Havainnekuva, rakentamisvaihe 2, 18.11.2014

5

Viitesuunnitelman havainnekuvat

6

Vuorovaikutusraportti 18.11.2014, täydennetty 21.4.2015, sekä keskustelutilaisuuden 13.6.2013 muistio

7

Osa päätöshistoriaa

8

Tilastotiedot

9

As Oy Helsingin Rosmariinin 2.kirje liitteineen

10

Kirje Helsingin kaupungilta 26.5.2014

11

Liikuntavirasto, vastaus Viikin Latokartanon kentältä tontille suunnitellusta tiestä sekä kentän suoja-aidasta

12

Kaupunkisuunnitteluviraston vastaus Viikin Latokartanon kentältä tontille suunnitellusta tiestä sekä kentän suoja-aidasta

13

Muistio huoltoajoa koskevasta maastokatselmuksesta 20.8.2015

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7
Liite 8

HSY Vesihuolto

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Asemakaavan muutos mahdollistaa uusien asuinkerrostalojen rakentamisen nykyisen koira-aitauksen ja yleisen pysäköintialueen kohdalle. Talonpojantien varren itärinteeseen on suunniteltu opiskelija-asuntojen rakentamista. Asemakaava luo edellytykset Viikin monitoimitalon laajentamiselle monitoimitalon nykyisen tontin alueella. Pysäköinti järjestellään laajennuksen yhteydessä uudelleen. Uutta asuinrakentamista on 6 750 k-m² ja liiketilaa 120 k-m². Monitoimitalon tontin rakennusoikeus kasvaa 1 000 k-m².

Monitoimitalon eteläpuolella olevan Viikin kentän alue on suunniteltu lähiliikunta-alueeksi, johon on tarkoitus sijoittaa liikuntakenttäalueita sekä lähiliikuntavälineitä. Nykyinen kuplahalli puretaan ja koira-aitaus siirretään Viikinojanpuistoon, jonka keskeinen sijainti palvelee nykyistä sijaintia paremmin koko Latokartanon asuinaluetta.

Esittelijän perustelut

Asemakaavan muutos on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja oikeusvaikutteisen yleiskaavan mukainen ja edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista. Maakuntakaavassa esitetyt
seudullisesti tärkeät viheryhteydet on otettu valmistelussa huomioon.

Kaavaratkaisun lähtökohdat, perustelut ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaiset vaikutusten arvioinnit ilmenevät yksityiskohtaisemmin liitteenä olevasta selostuksesta.

Alueen yleiskuvaus ja maanomistus

Suunnittelualue sijaitsee Viikin asuinalueen keskiosassa yliopiston kampusalueen itälaidalla. Suunnittelualue rajautuu lännessä Talonpojantiehen, idässä Tilanhoitajankaaren ja pohjoisessa
Maakaaren katualueisiin. Etelässä alue rajautuu asuinkerrostalokortteliin 36091.

Suunnittelualueeseen kuuluu Viikin monitoimitalon tontti, sen eteläpuolella oleva liikuntakenttä (Viikin kenttä), koira-aitaus ja yleinen pysäköintialue sekä osa Tilanhoitajankaaren, Maakaaren ja
Talonpojantien katualuetta. Suunnittelualueen koko on noin 4 hehtaaria.

Tontti 36202/2 sekä pääosa urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta on Latokartanon Urheilu- ja kulttuuritalosäätiön omistuksessa. Kaupunki omistaa osan urheilu- ja virkistyspalvelujen alueesta sekä katualueet.

Asemakaavan muutoksen sisältö ja perustelut

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on täydennysrakentaa asuntoja erittäin hyvien yhteyksien ja palvelujen äärelle Latokartanon asuinalueen keskelle sekä parantaa Viikin kentän ulkoliikuntakäytön
mahdollisuuksia. Asemakaava luo edellytykset Viikin monitoimitalon laajentamiselle nykyisen tontin alueella.

Säätiön ja kaupungin omistamista alueista muodostetaan kaksi uutta asuinkerrostalojen tonttia 36202/4 ja 6 (AK ja AKS). Pysäköintiä varten on muodostettu kaksi uutta autopaikkojen korttelialuetta (LPA).

Urheilu- ja virkistyspalvelujen (VU) alueesta osa liitetään viereiseen asuintonttiin ja osa osoitetaan lähiliikunta-alueeksi.

Suunnittelualueen koilliskulmaan on muodostettu uusi asuinkortteli (AK), jonka rakennusoikeus on yhteensä 4 350 k-m² asuinkerrosalaa ja 120 k-m² liiketilaa. Korttelin 5-6 -kerroksiset pistetalot on porrastettu Maakaaren rinteeseen maaston muotoja mukaillen ja ne jatkavat luontevasti Tilanhoitajankaaren länsipuolen kaupunkirakennetta.

Talonpojantien varteen muodostettuun asuinkortteliin (AKS) on mahdollista rakentaa kaksi uutta asuinkerrostaloa (yht. 2 400 k-m²) opiskelija-asuntoja varten. Rakennukset sijoittuvat jyrkkään itään ja urheilukentälle avautuvaan rinteeseen, jota rajaa Talonpojantielle nykyinen säilytettävä luonnonkivimuuri. Rakennukset ovat länsipuolelta n. 2-kerroksisia ja itäpuolelta n. 5-kerroksisia.

Monitoimitalon tontin käyttötarkoitus säilyy nykyisenä, mutta tontti rajataan kaakkoissivultaan uudelleen. Osa tontista liitetään viereisiin uusiin asuntotontteihin ja osa uuteen LPA-tonttiin 36202/7. Tontin
rakennusoikeus kasvaa 1 000 k-m² (yht. 3 400 k-m²), joka tarkoittaa, että monitoimitaloa on mahdollisuus laajentaa nykyisestä n. 1 500 k-m². Kaavamuutos luo edellytykset laajennuksen sijoittumiselle joko rakennuksen lounaispuolelle nykyisen salitilan jatkoksi tai rakennuksen
luoteispuolelle nykyisten pysäköintialueiden kohdalle. Molemmissa tapauksissa laajennuksen edellytys on, että LPA-tontille 36202/7 ja sen koillispuoliselle pysäköintiin merkitylle alueelle rakennetaan 2-tasoinen pysäköintilaitos, joka palvelee sekä laajennettua monitoimitaloa että opiskelija-asuntoja.

Urheilu- ja virkistyspalvelujen alueeksi on varattu nykyinen urheilukentän alue ja sen pohjoispuolista aluetta. Tavoitteena on luoda edellytykset kenttäalueen käytön tehostamiseksi ja monipuolistamiseksi rakentamalla nykyistä toiminnallisempi liikunta-alue. Kuplahalli puretaan ja osa sille varatusta alueesta liitetään viereiseen uuteen asuintonttiin ja osa lähiliikunta-alueeksi.

Uusien asuinrakennusten pysäköintiä varten on muodostettu kaksi uutta autopaikkojen korttelialuetta (LPA). Uusien asuinrakennusten vaikutukset alueen liikennemääriin ovat vähäisiä. Nykyiset yleisellä
pysäköintialueella olevat pysäköintipaikat on sijoitettu liikennesuunnitelmaluonnoksessa Maakaaren varteen kadunvarsipysäköintinä.

Asemakaavan muutoksen vaikutukset ja kustannukset

Kaavan toteuttaminen vaikuttaa positiivisesti alueen kaupunkikuvaan, kun nykyinen elinkaarensa loppua lähestyvä kuplahalli ja siihen liittyvät hieman epämääräiset pysäköintialueet poistuvat alueelta.
Asuntorakentaminen edellyttää jonkin verran nykyisen puuston poistamista ja harventamista, mutta alue säilyy edelleen yleisilmeeltään vehreänä.

Asemakaavan toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa koira-aitauksen siirrosta arviolta 200 000 euroa sekä Maakaaren katualueen ja pysäköintipaikkojen muutoksista 250 000
euroa. Lähiliikuntapaikan rakentamisesta aiheutuu kustannuksia arviolta 250 000 euroa. Lisäksi kevyen liikenteen yhteyden parantamisesta alueen lounaisosassa aiheutuu kustannuksia arviolta
30 000 euroa.

Koira-aitauksen siirrosta aiheutuviin kustannuksiin tulee varata erillisrahoitus Viikin monitoimitalon tontin rakentamiskelpoiseksi saattamisesta.

Kaavan toteuttaminen edellyttää aluejärjestelyjä sekä vuokrasopimuksen muutosta kaupungin ja säätiön välillä. Tarvittavat aluejärjestelyt sekä muutokset vuokrasopimukseen tullaan tekemään kaavan saatua lainvoiman.

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavamuutos on tullut vireille Latokartanon Urheilu- ja kulttuuritalosäätiön (tontin 36202/2 omistaja) hakemuksen johdosta (saapunut 10.5.2013).

Osallistuminen ja vuorovaikutus on järjestetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Sitä sekä kaavan lähtökohtia ja tavoitteita esiteltiin yleisötilaisuudessa 13.6.2013.

Kaavamuutoksen valmistelun yhteydessä on tehty viranomaisyhteistyötä asianomaisten Helsingin kaupungin hallintokuntien ja liikelaitosten kanssa. Kannanotot on otettu valmistelussa huomioon. Kaavamuutoksen valmisteluun liittyen on asemakaavaosastolle saapunut kirjeitse 9 mielipidettä, joista 5 koski osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa ja 4 asemakaavan muutosluonnosta. Lisäksi suullisia mielipiteitä on esitetty keskustelutilaisuuksissa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saadut mielipiteet kohdistuivat yleisten pysäköintipaikkojen mahdolliseen vähentymiseen ja liian korkean rakentamisen vastustamiseen. Lisäksi kommentoitiin koira-aitauksen siirtosuunnitelmia ja koira-aitauksen ylläpitoon liittyviä kysymyksiä. Kaavaluonnoksesta saadut mielipiteet kohdistuivat erityisesti Viikin normaalikoulun oppilaiden ulkoliikuntatarpeiden
turvaamiseen. Erityisesti esitettiin riittävän laajan pelikenttäalueen jäämistä alueelle. Lisäksi esitettiin erilaisia näkemyksiä rakennusten sijoittelusta ja niiden korkeudesta.

Mielipiteet on kaavoitustyössä otettu huomioon siten, että rakentaminen on sovitettu alueen nykyisen rakentamisen mittakaavaan ja nykyisen yleisen pysäköintitontin korvaavia pysäköintipaikkoja on
järjestetty liikennesuunnitelmassa Maakaaren varresta. Lähiliikuntapaikan suunnitelmat mahdollistavat koulun ulkoliikuntatarpeiden toteuttamisen myös jatkossa.

Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät viranomaisten kannanotoista ja mielipiteistä sekä niiden vastineet laajemmin. Raportin liitteenä on muistio keskustelutilaisuudesta.

Asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 12.12.2014–19.1.2015

Ehdotuksesta on tehty 2 muistutusta. Ehdotuksesta ovat antaneet lausuntonsa  Helen Sähköverkko Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY),  kiinteistölautakunta, liikuntavirasto, yleisten töiden lautakunta, opetusvirasto, pelastuslautakunta sekä ympäristökeskus. Lautakuntien lausuntoihin ei liittynyt äänestyksiä.

Ehdotuksesta on lisäksi pyydetty lausunnot Helsingin Energia -liikelaitokselta, Liikennelaitos-liikelaitokselta (HKL) ja asuntotuotantotoimistolta, jotka ovat ilmoittaneet ettei niillä ole asiasta huomautettavaa, lausuttavaa tai kommentoitavaa.

Muistutukset

Muistutuksissa kyseenalaistettiin 6-kerroksien kerrostalon rakentaminen Tilanhoitajankaaren ja Maakaaren kulmaan. Rakentamista pidettiin liian tiiviinä ja alueella olevien puiden kaatamisesta oltiin huolissaan. Lisäksi epäiltiin pysäköintipaikkojen riittävyyttä alueella, kun yleinen pysäköintitontti on tarkoitus osoittaa asuntorakentamiseen. Koira-aitauksen siirtoa Viikinojanpuistoon ja lähiliikuntapaikan rakentamissuunnitelmia kannatettiin.

Lausunnot

Helen Sähköverkko Oy:llä, kiinteistölautakunnalla, liikuntavirastolla ja ympäristökeskuksella ei ole muutosehdotukseen huomautettavaa.

Muissa lausunnoissa esitettiin joitakin alueen sisäisiin kulkujärjestelyihin ja koira-aitauksen siirtokustannuksiin kohdistuvia huomautuksia. Huomautukset eivät ole antaneet aihetta muuttaa ehdotusta.

Asemakaavan muutosehdotusta on tarkistettu muistutusten johdosta seuraavasti:

-        alueen vihreän ilmeen säilymiseksi kaavakarttaan on merkitty myös tonteille 36202/3, 4 ja 6 alueita, joilla tulee olla puita ja pensaita.

Lisäksi kaavakarttaan on tehty joitakin teknisluonteisia korjauksia.

Vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät muistutuksista ja lausunnoista sekä niiden vastineet laajemmin.

Kirje

Kaupunkisuunnittelulautakunnan 21.4.2015 tekemän päätöksen jälkeen on kaupunkisuunnitteluvirastolle lähetetty kirje, jossa esitetään urheilukentän suoja-aitaan ja huoltoajoyhteyteen liittyviä huomautuksia. Kirjeen lähettäjälle on vastattu liikuntaviraston ja kaupunkisuunnitteluviraston taholta.

As Oy Helsingin Rosmariinin kirjeessä esitetään urheilukentän suoja-aidan korottamista tai muuta tapaa estää pallojen kulkeutuminen tontille. Taloyhtiön tontin (36091/4) kautta kulkevan huoltotien katsotaan olevan tarpeeton. Lisäksi huomautetaan, että kyseistä huoltotietä ei oltu merkitty taloyhtiölle osoitetun kirjeen (26.5.2014) liitteenä olevaan karttaan.

Taloyhtiön tontti sijoittuu kaava-alueen eteläpuolelle. Kyseinen huoltotie on osoitettu taloyhtiön tontilla voimassa olevassa asemakaavassa nro 10776. Yhteys kulkee tontilla olevan pysäköintialueen (p) ajoneuvojen peruutustilan kautta tontin pohjoispuoliselle urheilu- ja virkistysalueelle ja siitä edelleen kalliossa olevaan väestönsuojaan. Yhteys on edelleen tarpeen eikä sille ole järjestettävissä korvaavaa yhteyttä. Tähän vaikuttavat ympäristön liikennejärjestelyt, liikenneturvallisuus ja maaston suuret korkeuserot. Yhteys on osoitettu mielipiteitä varten nähtävillä olleessa kaavaluonnoksessa ja julkisesti nähtävillä olleessa kaavaehdotuksessa. Nähtävillä olleista kaavan havainnekuvista ilmenee, että yhteys kulkee taloyhtiön pysäköintialueen kautta.

Huoltoajoyhteydestä on järjestetty maastokatselmus 20.8.2015. Katselmuksessa on todettu, että uusien tonttien huoltoliikenne voidaan hoitaa Maakaaren suunnasta, joten As Oy Rosmariinin tontin kautta ei tarvitse johtaa muuta kuin lakisääteinen pelastustieyhteys ja muu läpikulku voidaan estää. Osapuolten on tarkoitus sopia järjestelyitten toteuttamisesta keskenään.

Viikin kentän uusimisen tavoitteena on luoda nykyistä urbaanimpi liikunta-alue. Ympäröivien asuinalueiden lähiliikuntapuistona kehitettävän alueen kenttäalue hiukan pienenee ja jo sitä myötä pallojen kulku taloyhtiön pihaan estetään. Liikuntavirasto arvioi kenttien uusimisen yhteydessä aina mm. pallojen käyttäytymisen pelialueilla ja näin tehdään myös Viikin kentän perusparantamisen yhteydessä. Tämä tarkoittaa useimmiten n. 2 metrin korkuista koko kentän ympäröivää aitaa ja maalien takana n. 4 m korkuista palloverkkoa.

Lopuksi

Päätösehdotus on kaupunkisuunnittelulautakunnan tarkistaman esityksen mukainen. Esitys oli yksimielinen. Esittelijä yhtyy päätösehdotuksessa esitettyyn.

Kaava-alueeseen tai sen osaan liittyy kaupunginhallituksen 9.2.2004 tekemän maapoliittisen päätöksen mukainen maankäyttösopimusmenettely, joka tulee saattaa päätökseen ennen kaavan hyväksymistä. Kaupunginhallitus on 22.6.2015 § 681 päättänyt hyväksyä kiinteistölautakunnan ja kiinteistön 91-434-6-0 omistajan Latokartanon Urheilu- ja kulttuurisäätiön keskenään ehdollisesti allekirjoittaman esisopimuksen ja sopimuksen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Katri Erroll, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

katri.erroll(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12282 kartta, päivätty 18.11.2014, muutettu 21.4.2015

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12282 selostus, päivätty 18.11.2014, muutettu 21.4.2015, päivitetty Kslk:n 21.4.2015 päätöksen mukaiseksi

3

Havainnekuva, rakentamisvaihe 1, 18.11.2014

4

Havainnekuva, rakentamisvaihe 2, 18.11.2014

5

Viitesuunnitelman havainnekuvat

6

Vuorovaikutusraportti 18.11.2014, täydennetty 21.4.2015, sekä keskustelutilaisuuden 13.6.2013 muistio

7

Osa päätöshistoriaa

8

Tilastotiedot

9

As Oy Helsingin Rosmariinin 2.kirje liitteineen

10

Kirje Helsingin kaupungilta 26.5.2014

11

Liikuntavirasto, vastaus Viikin Latokartanon kentältä tontille suunnitellusta tiestä sekä kentän suoja-aidasta

12

Kaupunkisuunnitteluviraston vastaus Viikin Latokartanon kentältä tontille suunnitellusta tiestä sekä kentän suoja-aidasta

13

Muistio huoltoajoa koskevasta maastokatselmuksesta 20.8.2015

Oheismateriaali

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Sopimus ja esisopimus

4

VU-alueen vuokrasopimus

5

Latokartanon maankäyttösopimus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7
Liite 8

HSY Vesihuolto

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Tiedoksi

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kiinteistölautakunta

Pelastuslautakunta

Yleisten töiden lautakunta

Liikuntavirasto

Ympäristölautakunta

Liikennelaitos -liikelaitos (HKL)

Opetusvirasto

Asuntotuotantotoimisto

Kaupunkisuunnitteluvirasto/Koski

Päätöshistoria

Kaupunkisuunnittelulautakunta 21.04.2015 § 116

HEL 2013-006633 T 10 03 03

Ksv 0828_1,  Maakaari 3, karttaruutu 679501

Esitys

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle

-        18.11.2014 päivätyn ja 21.4.2015 muutetun 36. kaupunginosan (Viikki, Latokartano, Viikin tiedepuisto) korttelin 36202, urheilu- ja virkistyspalvelujen alueen, yleisen pysäköintialueen ja katualueiden asemakaavan muutosehdotuksen nro 12282 hyväksymistä ja etteivät tehdyt muistutukset ja annetut lausunnot anna aihetta muihin toimenpiteisiin. Muutokset ilmenevät yksityiskohtaisesti esityslistalta ja kaavaselostuksesta
 

-        ettei kaavan muutosehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.

Lisäksi lautakunta päätti

-        antaa kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksestä ja vuorovaikutusraportista ilmenevät vastaukset kaupungin perusteltuna kannanottona tehtyihin muistutuksiin.

18.11.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Tuomas Eskola, toimistopäällikkö, puhelin: 310 37285

tuomas.eskola(a)hel.fi

Harri Verkamo, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37127

harri.verkamo(a)hel.fi

 

Kiinteistölautakunta 19.02.2015 § 86

HEL 2013-006633 T 10 03 03

Kiinteistökartta 105/679501, Maakaari 3

Lausunto

Kiinteistölautakunta antoi kaupunkisuunnittelulautakunnalle 36. kaupunginosan (Viikki, Latokartano) korttelin 36202, urheilu- ja virkistyspalvelujen alueen, yleisen pysäköintialueen ja katualueiden asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12282 seuraavan lausunnon:

Lautakunta toteaa, että Latokartanon Urheilu- ja kulttuuritalosäätiö omistaa monitoimitalon tontin 36202/2 sekä pääosan urheilu- ja virkistyspalvelujen alueesta. Kaupunki omistaa osan urheilu- ja virkistyspalvelujen alueesta sekä katualueet.

Liikuntavirasto on ylläpitänyt alueella Viikin urheilukenttätoimintaa, jota varten kiinteistölautakunta on vuokrannut säätiöltä yhteensä noin 15 715 m² suuruisen alueen 31.12.2030 asti. Lautakunta on vuokrannut alueen edelleen sisäisesti liikuntavirastolle.

Kaavoitustyö on käynnistetty säätiön aloitteesta.

Asemakaavan muutosehdotuksessa monitoimitalon tontin käyttötarkoitus (YU) säilyy nykyisenä, mutta tontin rajausta muutetaan. Muutoksessa tontin rakennusoikeus kasvaa nykyisestä yhteensä 1 000 k-m².

Säätiön ja kaupungin omistamista alueista muodostetaan kaksi uuttaa asuinkerrostalojen tonttia 36202/4 ja 6 (AK ja AKS), joille on osoitettu asuinrakennusoikeutta yhteensä 6 750 k-m² ja liiketilaa 120 k-m². Uusien asuinrakennusten pysäköintiä varten on muodostettu kaksi uuttaa autopaikkojen korttelialuetta (LPA).

Urheilu- ja virkistyspalvelujen (VU) alueesta osa liitetään viereiseen asuintonttiin ja osa osoitetaan lähiliikunta-alueeksi (VL).

Kaavan toteuttaminen edellyttää aluejärjestelyjä sekä vuokrasopimuksen muutosta kaupungin ja säätiön välillä. Tarvittavat aluejärjestelyt sekä muutokset vuokrasopimukseen tullaan tekemään kaavan saatua lainvoiman. 

Asemakaavan muutos korottaa yksityisen maanomistajan omistamien alueiden arvoa merkittävästi, joten kaupunginhallituksen 9.6.2014 tekemän maapoliittisen päätöksen mukaiset neuvottelut tulee käydä maanomistajan kanssa. Kaavamuutoksen käsittelyä ei tulisi jatkaa ennen kuin maanomistajan kanssa on tehty sopimus.

Lautakunnalla ei ole huomauttamista itse kaavamuutosehdotukseen.

Esittelijä

osastopäällikkö

Juhani Tuuttila

Lisätiedot

Kirsi Federley, tonttiasiamies, puhelin: 310 36451

kirsi.federley(a)hel.fi

Esko Patrikainen, apulaisosastopäällikkö, puhelin: 310 36471

esko.patrikainen(a)hel.fi

 

Liikuntavirasto 17.2.2015

HEL 2013-006633 T 10 03 03

 

Suunnittelualueeseen kuuluu Viikin monitoimitalon tontti, Viikinkenttä, koira-aitaus ja
yleinen pysäköintialue sekä osa Tilanhoitajankaaren, Maakaaren ja Talonpojantien katualuetta. Asemakaavan muutos mahdollistaa uusien asuinkerrostalojen rakentamisen
nykyisen koira-aitauksen ja yleisen pysäköintialueen kohdalle sekä monitoimitalon laajennuksen. Kaavoitustyö on käynnistetty monitoimitalon tontin ja liikuntakentän maanomistajan, Latokartanon Urheilu- ja kulttuuritalosäätiön, aloitteesta. Liikuntaviraston edustajat ovat osallistuneet kaavoitustyöhön.

Asemakaava luo edellytykset Viikin monitoimitalon laajentamiselle monitoimitalon nykyisen tontin alueella. Pysäköinti järjestellään laajennuksen yhteydessä uudelleen. Uutta asuinrakentamista tulee 6 750 k-m2 ja liiketilaa 120 k-m2.

Monitoimitalon eteläpuolella olevan Viikinkentän alue on suunniteltu muutettavan lähiliikunta-alueeksi, johon on tarkoitus sijoittaa liikuntakenttäalueita sekä lähiliikuntavälineitä. Nykyinen kuplahalli puretaan. Lähiliikuntapaikan rakentamisesta aiheutuu kustannuksia arviolta 250 000 euroa.

Liikuntavirastolla ei ole huomautettavaa esitetystä asemakaavan muutoksesta.

Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, arkkitehti, puhelin: 310 87723

Antti Salaterä, suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 87783

 

Yleisten töiden lautakunta 27.01.2015 § 35

HEL 2013-006633 T 10 03 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan lausunnon:

Asemakaavan muutos nro 12282 koskee 36. kaupunginosan (Viikki, Latokartano, Viikin tiedepuisto) korttelia 36202, urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta, yleistä pysäköintialuetta ja katualueita.

Suunnittelualueeseen kuuluu Viikin monitoimitalon tontti, sen eteläpuolella oleva liikuntakenttä (Viikin kenttä), koira-aitaus ja yleinen pysäköintialue sekä osa Tilanhoitajankaaren, Maakaaren ja Talonpojantien katualueista. Kaavamuutoksen tavoitteena on luoda mahdollisuudet Viikin monitoimitalon laajentamiselle ja uudelle asuinrakentamiselle. Nykyisen koira-aitauksen ja yleisen pysäköintialueen tilalle esitetään asuinkerrostaloja ja Talonpojantien varteen opiskelija-asuntoja. Viikin kentän alueelle on suunniteltu lähiliikuntapalveluja.

Urheilukentän eteläpuoleinen alue on merkitty lähivirkistysalueeksi, jonka kautta on esitetty huoltoajoyhteys Talonpojantien varteen sijoitetuille kahdelle uudelle asuntolatyyppiselle asuinkerrostalolle (AKS). Pohjois-etelä-suunnassa alueen poikki kulkevan jalankulun ja pyöräilyn yhteyden turvallisuuden kannalta on parempi, että AKS-korttelialueen huoltoliikenne kulkee Talonpojantien autopaikkojen korttelialueen (LPA) kautta. Talonpojantien varren säilytettävä luonnonkivimuuri tulee osoittaa kaavassa selvästi kokonaan AKS-tontille kuuluvaksi.

Alueen jalankulun ja pyöräilyn reitit kulkevat sekä yleisillä alueilla että tonteilla, mikä aiheuttaa haastetta yhtenäiselle reitin rakentamiselle ja ylläpidolle. Osa korttelin sisäisiksi merkityistä jalankulun reiteistä tulee todennäköisesti toimimaan yleisinä jalankulun reitteinä kaava-alueelle sijoittuvien julkisten palveluiden takia. Esteettömyyden ja liikkumisen turvallisuuden takia jalankulkua ei tule ohjata samoista liittymistä ajoneuvojen kanssa tai pysäköintialueiden läpi.

Lähiliikunta-alueen tarvitsemalle pysäköinnille tulee varata riittävästi tilaa urheilu- ja virkistyspalvelujen alueelta (VU).

Koira-aitaus on siirrettävä asuinrakentamisen tieltä. Rakennusvirasto on alustavasti tutkinut uutta sijoituspaikkaa koira-aitaukselle Viikinojanpuistosta. Uusi sijoituspaikka on nykyistä parempi, sillä se sijaitsee etäämmällä asutuksesta.

Asemakaavan muutoksesta rakennusvirastolle aiheutuvat kustannukset syntyvät Maakaarelle rakennettavista kadunvarsipaikoista, VL-alueella sijaitsevista reiteistä ja korvaavan koira-aitauksen rakentamisesta Viikinojanpuistoon. Kaupunkisuunnitteluvirasto on arvioinut pysäköintipaikkojen ja reittien investointikustannuksiksi noin 280 000 euroa. Koira-aitauksen siirrosta aiheutuviin kustannuksiin, noin 200 000 euroa, tulee varata erillisrahoitus Viikin monitoimitalon tontin rakentamiskelpoiseksi saattamisesta.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa Viikin (36.ko) asemakaavan muutoksen nro 12282 hyväksymistä edellä esitetyin huomautuksin.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Virpi Vertainen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38518

virpi.vertainen(a)hel.fi

Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 27.01.2015 § 33

HEL 2013-006633 T 10 03 03

Päätös

Ympäristölautakunta päätti, että lausunnon asiasta antoi ympäristökeskus.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Juha Korhonen, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32080

juha.korhonen(a)hel.fi

 

Pelastuslautakunta 20.01.2015 § 12

HEL 2013-006633 T 10 03 03

Lausunto

Pelastuslautakunta antoi Helsingin kaupungin 36. kaupunginosan (Viikki, Latokartano, Viikin tiedepuisto)korttelia 36202, urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta, yleistä pysäköinti- aluetta ja katualueita koskevasta asemakaavan muutoksesta nro. 12282, seuraavan lausunnon:

Kortteleiden rakennusten sijoittelussa ja ajojärjestelyissä tulee huomioida, että pelastustoiminta onnettomuuden sattuessa on mahdollista.  Palo- ja pelastuskaluston tulee päästä riittävän lähelle rakennusta, jotta palon sammuttaminen ja henkilöiden pelastaminen rakennuksesta on mahdollista.

 

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Pekka Ronkainen, vanhempi palotarkastaja, puhelin: 31031238

pekka.ronkainen(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 30.6.2014

HEL 2013-006633 T 10 03 03

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää rakennusviraston kannanottoa asemakaavaluonnoksesta (36.ko, Viikin monitoimitalo ja Viikin kentän alue) 1.7.2014 mennessä. Suunnittelualueeseen kuuluu Viikin monitoimitalon tontti, sen eteläpuolella oleva liikuntakenttä (Viikin kenttä), koira-aitaus ja yleinen pysäköintialue sekä osa Tilanhoitajankaaren, Maakaaren ja Talonpojantien katualuetta.

Kaavamuutoksen tavoitteena on luoda mahdollisuudet Viikin monitoimitalon laajentamiselle. Viikin kentän ympäristö on suunniteltu lähiliikunta-alueeksi. Nykyisen koira-aitauksen ja yleisen pysäköintialueen tilalle on suunniteltu asuntojen täydennysrakentamista. Koira-aitaus siirretään Viikinojanpuistoon.

Urheilukentän eteläpuoleinen alue on merkitty lähivirkistysalueeksi, jonka kautta on esitetty pelastustie
Talonpojantien varteen sijoitetuille kahdelle uudelle asuinkerrostalolle. Pelastustietä ei tule sijoittaa viheralueelle vaan yhteys on järjestettävä Talonpojantien kautta, esimerkiksi LPA-alueen kautta. Pohjois-etelä-suunnassa alueen poikki kulkevan jalankulun ja pyöräilyn yhteyden turvallisuuden kannalta olisi parempi, että myös AKS-alueen huoltoliikenne kulkisi Talonpojantien LPA-alueen kautta.

Alueen jalankulun ja pyöräilyn reittejä olisi vielä hyvä tarkistaa. Osa korttelin sisäisiksi merkityistä jalankulun reiteistä tulee todennäköisesti toimimaan yleisinä jalankulun reitteinä kaava-alueelle sijoittuvien julkisten palveluiden takia. Esteettömyyden ja liikkumisen turvallisuuden takia jalankulkua ei tule ohjata samoista liittymistä ajoneuvojen kanssa tai pysäköintialueiden läpi.

Lähiliikunta-alueen pysäköintitarve tulee ottaa huomioon ja järjestää pysäköinti tontilla.

Talonpojantien säilytettävä luonnonkivimuuri tulee osoittaa kaavassa selvästi kokonaan tontille kuuluvaksi.

Rakennusvirasto on jo alustavasti tutkinut uuttaa sijoituspaikkaa koira-aitaukselle Viikinojanpuistosta. Uusi sijoituspaikka on nykyistä parempi, sillä se sijaitsee etäämmällä asutuksesta. Koira-aitauksen siirrosta aiheutuviin kustannuksiin, noin 200 000 euroa, tulee varata erillisrahoitus Viikin monitoimitalon tontin rakentamiskelpoiseksi saattamiseksi. Resurssit koira-aitauksen suunnitteluun ja rakentamiseen tulee osoittaa ennen nykyisen aitauksen purkamista, jotta alueen koirapalvelut säilyvät hyvinä.

Rakennusvirastolle tulee asemakaavan muutoksesta kustannuksia Maakaarelle rakennettavista kadunvarsipaikoista sekä VL-alueella sijaitsevista reiteistä. Rakennusvirastolla ei ole muuta huomautettavaa kaavaluonnoksesta.

26.6.2013 Lausunto annettu

Lisätiedot

Eeva Rapola, aluesuunnittelija, puhelin: 310 39542

eeva.rapola(a)hel.fi

Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566