Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

28/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kaj/2

 

24.08.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 773

Open Geospatial Consortium (OGC) GovFuture-local-jäsenyys Helsingin 3D-tietomallityöhön

HEL 2015-008884 T 04 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti, että Helsinki liittyy Open Geospatial Consortiumin GovFuture-jäseneksi toistaiseksi, ja oikeuttaa tietotekniikka- ja viestintäjohtaja Jaakko Salavuon allekirjoittamaan liitteenä 1 olevan jäsenhakemuksen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Jarmo Suomisto, projektipäällikkö, puhelin: 310 37095

jarmo.suomisto(a)hel.fi

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

OGC_Helsinki Membership Agreement

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

3D-tietomallihanke

3D-tietomallihanke on kaupunginjohtajan 11.6.2014 asettama määräaikainen hanke, jonka toimikausi päättyy 31.12.2016. Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimii apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

Hankkeen tehtävänä on toteuttaa Helsingin 3D-tietomalli sekä hyödyntää mallia pilottiprojekteissa. Hanke toteutetaan kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosaston sekä hallintokuntien yhteistyönä kaupunkiyhteisenä ICT-kehityshankkeena.

Yhteisö, johon ehdotetaan liityttäväksi

Open Geospatial Consortium (OGC) on kansainvälinen yhteenliittymä, johon kuuluu 518 yritystä, valtion virastoa, kaupunkia sekä yliopistoa ja tutkimuslaitosta. OGC kehittää ja ylläpitää avoimia kansainvälisiä standardeja. OGC:n standardit tukevat yhteentoimivia ratkaisuja, jotka mahdollistavat maantieteellisesti yhtenäiset tietoverkot, langattomat sijaintiin perustuvat palvelut sekä valtavirran tietotekniikkaratkaisut. Standardien myötävaikutuksella teknologian kehittäjät voivat luoda kehittyneitä paikkatiedon palveluja sekä vaativia sovelluksia maailmanlaajuiseen käyttöön.

3D-tietomallien merkitys

3D-tietomallien teknologian arvioidaan muovaavan kaupunkien tulevaisuutta entistä enemmän erityisesti monialaisen suunnittelutyön näkökulmasta. 3D-tietomallit mahdollistavat uudenlaisen kaupungin toimintojen sekä sen suunnittelun ja rakentamisen hallinnan. Mallien avulla voidaan luoda monipuolisia kaupunkitasoisia analyysejä ja simulaatioita esim. energiankulutuksesta, ympäristön ominaisuuksista sekä kaupunkisuunnittelusta.

Kaupungin 3D-tietomalli on paljon enemmän kuin kolmiulotteinen kuva. Geometria ja graafinen ulkoasu ovat vain kaksi näkökulmaa kohteeseen. Tietomallin keskeinen ominaisuus on semantiikka, jossa mallin kohteet sisältävät myös muuta tietoa itsestään. Semanttisten mallien käyttökelpoisuus monilla eri toimialoilla tekee niiden laadinnasta ja ylläpidosta myös taloudellisesti perusteltua.

3D-mallien käyttöalueita ovat mm. kokonaisvaltainen energiankäytön suunnittelu, melulaskenta ja ilmansaaste-ennusteet, varjostustarkastelut ja valaistuksen suunnittelu sekä näkyvyysanalyysit myös aikaulottuvuudella lisättynä. Malleja hyödynnetään myös tulvakartoituksiin ja -simulaatioihin sekä suojatoimenpiteiden suunnitteluun.

Perustelut jäsenyydelle

CityGML on OGC:n ylläpitämä avoin tietomalli virtuaalisten 3D-kaupunkimallien ylläpitoon ja tiedonsiirtoon. Helsingin 3D-tietomalli toteutetaan CityGML-tietomallin avulla.

Koska kyseessä on avoin kansainvälinen standardi, ei CityGML-käyttö aiheuta kaupungille mitään hankinta- tai ylläpitokuluja. OGC:n jäsenyys mahdollistaa osallistumisen käyttäjäyhteisön keskustelu- ja tukifoorumeille sekä pääsyn alan dokumenttikirjastoihin.

Kaupunki tulee tulevaisuudessa käyttämään yhä enemmän avoimen lähdekoodin sovelluksia toiminnassaan. Näihin ei liity pääsääntöisesti hankintaa tai ylläpitoa, joka kuten tässäkin tapauksessa, korvautuu ylläpito-organisaation jäsenyydellä. Kaupungilla ei ole muita vastaavia jäsenyyksiä, jotka nyt esitetty jäsenyys korvaisi. OGC:n GovFuture-local jäsenyyden kustannus Helsingille on nyt voimassa olevan hinnaston mukaan 200 USD (noin 182 euro) vuodessa.

Jäsenhakemuslomake on liitteenä 1.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Jarmo Suomisto, projektipäällikkö, puhelin: 310 37095

jarmo.suomisto(a)hel.fi

Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36028

timo.harmala(a)hel.fi

Liitteet

1

OGC_Helsinki Membership Agreement

Tiedoksi

Tietotekniikka- ja viestintäosasto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566