Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

28/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/6

 

24.08.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 763

Helsingin kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton tilapäinen laajentaminen

HEL 2015-009236 T 05 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä Helsingin kaupungin ja maahanmuuttoviraston välisessä kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton ja säilöönoton järjestämistä koskevassa sopimuksessa tarkoitetun paikkamäärän jo tapahtuneen ylityksen.

Samalla kaupunginhallitus päätti oikeuttaa sosiaali- ja terveysviraston edelleen sopimaan Helsingin kansainvälistä suojelua hakevien vastaanottotoiminnan tilapäisestä laajentamisesta sopimuksessa tarkoitettu paikkamäärä ylittäen 30.09.2015 asti.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Pia Panhelainen, osastopäällikkö, puhelin: 09 310 62401

pia.panhelainen(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyyspäällikkö, puhelin: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut Euroopassa räjähdysmäisesti vuoden 2015 aikana.  Suomeen on saapunut ennakoitua enemmän kansainvälistä suojelua hakevia kevään ja kesän 2015 aikana.

Kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta annetun lain (746/2011) 13 §:ssä todetaan, että vastaanottopalvelut järjestää se vastaanottokeskus, jonka asiakkaaksi kansainvälistä suojelua hakeva tai tilapäistä suojelua saava rekisteröidään. Vastaanottopalveluihin kuuluu mm. majoitus.

Helsingin kaupunki ja maahanmuuttovirasto on tehnyt sopimuksen maahanmuuttoviraston kanssa kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton ja säilöönoton järjestämisestä. Sopimuksessa on määritelty vastaanoton majoituspalveluiden järjestäminen enintään 446 henkilölle ja säilöön otettujen enimmäismääräksi 70 henkilöä. Sopimuksessa sovitun kapasiteetin laajentamisesta tulee sopimuksen mukaan sopia erikseen sopijaosapuolten välillä. Huolimatta turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta majoituskapasiteetin laajentamisesta ei ole sovittu sopijaosapuolten välillä.

Turvapaikanhakijoita oli 19.8.2015 kirjoilla Helsingissä yhteensä 1 418 henkilöä. Lukuun sisältyvät myös yksityismajoitukseen majoittuneet turvapaikanhakijat. Tällä hetkellä Helsinkiin rekisteröidään joka päivä noin 30 turvapaikanhakijaa lisää.

Akuuttia majoituskriisiä on tähän asti ratkaistu Helsingin vastaanottokeskuksen toiminnan tilapäisellä laajentamisella yli sopimuksessa määrätyn enimmäispaikkaluvun. Osa Helsingissä sijaitsevien toimipisteiden majoituskapasiteetin ylittävistä henkilöistä on majoituksessa Kirkkonummen Evitskogin KN Keskuksessa, osa yksittäisissä hostelleissa tai patjamajoituksella vastaanottokeskuksissa.

Maahanmuuttovirastosta saadun tiedon mukaan tilanne jatkunee samanlaisena alkusyksyn. Koska turvapaikkahakemusten käsittelyaika kestää tällä hetkellä noin kuusi kuukautta, on selvää, että kansainvälistä suojelua hakevien majoituskriisi jatkuu edelleen.

Pitempiaikainen ratkaisu pääkaupunkiseudulla ei kuitenkaan voi perustua yksinomaan Helsingin vastaanottokeskusten toiminnan laajentamiseen.

Espoon ja Vantaan kaupungit eivät tällä hetkellä järjestä aikuisten kansainvälistä suojelua hakevien vastaanottoa. Helsingin kaupunki on aloittanut neuvottelut Espoon ja Vantaan kaupunkien sekä maahanmuuttoviraston kanssa vastaanottotoiminnan laajentamisesta pääkaupunkiseudulla. Tavoitteena on, että myös muut pääkaupunkiseudun kunnat osallistuvat kansainvälistä suojelua hakevien aikuisten vastaanottoon.

Sopimusneuvottelujen ajan ja sopimuksen toimeenpanon ajan on kuitenkin tarpeen, että Helsingin vastaanottokeskusten toimintaa edelleen tilapäisesti laajennetaan. Sosiaali- ja terveysvirastolle esitetään siksi määräaikaista oikeutta sopia toiminnan tilapäisestä laajentamisesta siten kuin akuutin majoituskriisin hoitaminen viraston arvion mukaan edellyttää. Koskelan sairaala-alueen soveltuvuutta turvapaikanhakijoiden majoitustoimintaan selvitetään.

Vastaanoton palvelujen järjestämiseksi on rekrytoitu henkilöstöä sekä tehty henkilöstöjärjestelyitä. Muita toiminnan järjestämisestä aiheutuneita lisäkustannuksia ovat mm. ruoka- ja laitoshuollon kustannukset, tulkkaus- ja kuljetuskustannukset sekä turvajärjestelyistä aiheutuvat kustannukset.

Maahanmuuttovirasto korvaa kaupungille sopimuksen mukaisesta toiminnasta aiheutuvat todelliset kustannukset täysimääräisinä. Kustannukset kirjataan sosiaali- ja terveysviraston käyttömenoihin sosiaali- ja terveyspalvelujen talousarviokohtaan. Vastaanoton palveluista perityt maksut ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut otetaan huomioon vastaanottokeskusten menojen vähennyksenä. Palautusjärjestelmän mukainen arvonlisävero sisältyy kustannuksiin. Hallintokulukorvauksena maksetaan lisäksi edellä mainituista kuluista 6 %.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyyspäällikkö, puhelin: 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimus

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

Sosiaali- ja terveysvirasto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566