Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

27/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/2

 

17.08.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 736

Elielinaukion pysäkkikatosten omistusoikeuden siirtäminen rakennusvirastolta Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitokselle

HEL 2015-006999 T 02 07 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti siirtää Elielinaukion pysäkkikatosten ja niihin liittyvien rakenteiden sekä peruutuskameroiden omistusoikeuden Helsingin kaupungin rakennusvirastolta Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitokselle 1.9.2015 lukien siirrettävien omaisuuserien kirjanpitoarvosta.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin liikennelaitos -liikelaitoksen esitys

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta esittää 16.6.2015, että Elielinaukion pysäkkikatosten ja niihin liittyvien rakenteiden sekä peruutuskameroiden omistusoikeus siirretään Helsingin kaupungin rakennusvirastolta liikennelaitos -liikelaitokselle, sekä että pysäkkikatosten ja niihin liittyvien rakenteiden sekä peruutuskameroiden siirto toteutetaan siirrettävien omaisuuserien kirjanpitoarvoista.

Liikennelaitos –liikelaitoksen johtokunnan esityslistalla asiasta todetaan seuraavaa:

”Elielinaukion pysäkkikatosten ja niihin liittyvien rakenteiden sekä peruutuskameroiden omistusoikeuden siirtoa on valmisteltu HKL:n ja HKR:n yhteistyönä. HKL on ehdottanut, että Elielinaukion pysäkkikatosten omistusoikeus siirretään HKR:ltä HKL:lle, ja että samalla siirrettäisiin HKL:n omistukseen myös muut pysäkkikatoksiin liittyvät rakenteet, kuten laiturialueet ja vastaavat pintarakenteet. Lisäksi Elielinaukion peruutuskamerat siirrettäisiin HKR:n ehdotuksen mukaisesti HKL:lle.

Siirto on perusteltu, kun HKL muutenkin vastaa Helsingin alueella pysäkkikatoksista ja siirrolla saavutetaan myös selviä synergiaetuja pysäkkikatosten siivouksen ja kunnossapidon järjestämisessä, kun HKL voi käyttää siinä samoja sopimuksia, jotka ovat voimassa muiden pysäkkikatosten osalta.

HKR:n selvityksen mukaan Elielinaukion pysäkkikatosten ja muiden rakenteiden kirjanpitoarvo on kesäkuussa 2015 yhteensä 36.208,33 €.

HKL ei ole toistaiseksi saanut HKR:ltä selvitystä pysäkkikatoksiin liittyvien sähköjärjestelmien kirjanpitoarvosta. Myös tämä kirjanpitoarvo selvitetään ennen omaisuuden siirtoa HKL:lle.

HKL on selvittänyt poistojen, käyttökustannuksien yms. laskutuksen infrasopimuksen periaatteiden mukaisesti HSL:ltä ja arvioi, että nämä infrakustannuksina HSL:ltä laskutettavat kustannukset jakaantuvat infrasopimuksen perusteella kuntien kesken seuraavasti:

- Elielinaukion vartiointikustannuksista Helsingille kohdistuu 65 % - 70 % kuluista,

- osa bussiliikenteen infrastruktuuriin liittyvistä kuluista kohdistetaan sisäiseen liikenteeseen ja osa seutuliikenteeseen,

- kokonaisuutena bussiliikenteen infrastruktuuriin liittyvistä kuluista Helsingille kohdistunee noin 65 % - 70 %. Helsingin sisäisestä infrastruktuurista Helsingin maksuosuus on yli 90 % ja seutulinjoista noin 45 % ja

- muut kunnat maksavat vastaavasti kuluista noin 10 % - 55 %.

Elielin terminaalin vastuiden siirtäminen kokonaan HKL:lle on perustelua senkin vuoksi, että HKL on tähänkin asti vastannut Elielinaukion vartioinnista ja myös pitkälti siellä sattuneista kaupungin vastuulla olevista vahingoista.

Sen jälkeen, kun Elielinaukion pysäkkikatosten omistusoikeus on siirtynyt HKL:lle, tulee HKL ryhtymään toimenpiteisiin niin, että myös Elielinaukion katokset voitaisiin siirtää JCDecauxin sopimusten piiriin kunnossapidon osalta. Samalla selvitetään katosten mahdollinen mainoskäyttö muiden katosten osalta noudatettujen periaatteiden mukaisesti.

HKL on neuvotellut ja valmistellut asiaa yhteistyössä sekä rakennusviraston että kaupunginkanslian kanssa.”

Esittelijän kannanotot

Esittelijä toteaa, että pysäkkikatosten ja niihin liittyvien rakennelmien sekä peruutuskameroiden siirto on perusteltu. Rakennusvirastosta saadun tiedon mukaan pysäkkikatoksiin liittyvien sähköjärjestelmien kirjanpitoarvo on nolla. Katosten yhteydessä olevilla valaisinmastoilla ei enää ole jäännösarvoa. HKL ja HKR sopivat erikseen katosten valaistuksen hoidon siirrosta HKL:lle.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Tiedoksi

HKL

HKR

Päätöshistoria

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) 16.06.2015 § 120

HEL 2015-006999 T 02 07 01

Päätös

Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta esitti kaupunginhallitukselle, että

-        Kaupunginhallitus päättää Elielinaukion pysäkkikatosten ja niihin liittyvien rakenteiden sekä peruutuskameroiden omistusoikeus siirretään Helsingin kaupungin rakennusvirastolta (HKR) Liikennelaitokselle (HKL), ja

-        pysäkkikatosten ja niihin liittyvien rakenteiden sekä peruutuskameroiden siirto HKR:ltä HKL:lle toteutetaan siirrettävien omaisuuserien kirjanpitoarvoista.

Esittelijä

hallintojohtaja

Yrjö Judström

Lisätiedot

Yrjö Judström, hallintojohtaja, puhelin: 310 34986

yrjo.judstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566