Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

24/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/4

 

15.06.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 631

Valtuutettu Mari Holopaisen toivomusponsi: kehitysvammaisille työntekijöille mahdollisuudesta tarjota lisää pysyvämpiä työsuhteita esimerkiksi osa-aikaisten vakanssien muodossa

HEL 2014-007793 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 4.6.2014 hyväksymän toivomusponnen (Mari Holopainen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marju Pohjaniemi, henkilöstöjohtaja, puhelin: 310 37965

marju.pohjaniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Holopainen Mari, toivomusponsi, Kvsto 4.6.2014 asia 23 (§ 236)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupungilla on erilaisia rakenteita, joilla tuetaan kehitysvammaisten työllistymistä. Keskeisessä roolissa on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston tuetun työtoiminnan palvelu kehitysvammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat työvalmennusta ja tukea työllistymisessä avoimille työmarkkinoille. PosiVire Oy tukee niin ikään kehitysvammaisia sijoittumaan työmarkkinoille ja on siten tärkeässä roolissa vaikeasti työllistyvien työllisyyden edistäjänä. Helsingin kaupunki on yksi PosiVire Oy:n omistajista.

Helsingin kaupunki työantajana haluaa myös edistää työelämän monimuotoisuutta olemalla monimuotoisuuden johtamisen mallikaupunki. Kaupunginkanslian henkilöstöosasto toteuttaa em. strategiaohjelman tavoitetta yhteistyössä kaupungin virastojen ja liikelaitosten kanssa. Monimuotoisuuden johtamisen lähtökohtana on erilaisten ihmisten näkeminen työyhteisön voimavarana riippumatta mahdollisista terveydentilan tai toimintakyvyn rajoitteista. Kehittämistyössä on edetty henkilöstöjohtamisen prosessien – esimerkiksi rekrytointiprosessin tarkasteluun monimuotoisuuden näkökulmasta. Kaupungin yhteistä rekrytointia pyritään kehittämään siten, että myös osatyökyiset ihmiset voisivat hakeutua kaupungin palvelukseen.

Monimuotoisuuden edistäminen ja yhdenvertaisuuden toteutuminen työelämässä ovat tärkeitä tavoitteita henkilöstöpolitiikan alueella. Em. tavoitteisiin liittyen kaupunginkansliassa tullaan laatimaan linjauksia ja ohjeistusta, jotka tukevat tavoitteiden toteutumista. Uudistuneessa yhdenvertaisuuslaissa (1325/2014) on lisäksi velvoitteet syrjinnän ennaltaehkäisystä ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Laissa turvataan myös vammaisten ihmisten oikeus ns. kohtuullisiin mukautuksiin muun muassa työn saamiseksi. 

Monimuotoisuustyössä keskeistä on vaikuttaa ihmisten asenteisiin erilaisuutta kohtaan. Monimuotoisuutta tullaan käsittelemään esimiesvalmennuksissa ja kaupungin Helmi-sivuilla, jotta monimuotoisuus ilmiönä ja siihen liittyvät työantajan tavoitteet tulisivat tutuiksi.

Virastoja ja liikelaitoksia kannustetaan palkkaamaan erilaisia ihmisiä erilaisilla osaamisilla ja, että töiden räätälöinti yksilöllisten kykyjen ja taitojen perusteella on kannustettavaa.  Esimerkiksi erilaisista syistä osa-aikatyötä tekeviltä vapautuvia tehtäviä voitaisiin hyvin muotoilla sellaisiksi, että niihin voitaisiin palkata osatyökykyisiä tai kehitysvammaisia.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marju Pohjaniemi, henkilöstöjohtaja, puhelin: 310 37965

marju.pohjaniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Holopainen Mari, toivomusponsi, Kvsto 4.6.2014 asia 23 (§ 236)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ponnen ehdottaja

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566