Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

23/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Kj/5

 

08.06.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 611

Kaasunjakeluverkoston ylläpitämistä koskevan sopimuksen tekeminen Helsingin Kaupunkikaasu Oy:n kanssa

HEL 2015-006346 T 14 03 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen mukaisen kaasunjakeluverkoston ylläpitämistä koskevan sopimuksen tekemisen Helsingin Kaupunkikaasu Oy:n kanssa, ja kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa allekirjoittamaan sopimuksen kaupungin puolesta sekä tekemään siihen tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimusluonnos

2

Jakeluverkoston kartta

3

Vuoden 1995 sopimus_allekirjoitettu

4

Vuoden 2007 sopimus_allekirjoitettu

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin Kaupunkikaasu Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Kaupunginkanslia on yhteistyössä kiinteistöviraston, rakennusviraston sekä Helen Oy:n edustajien kanssa neuvotellut Gasum Oy:n edustajien kanssa vuonna 1995 tehdyn kaupunkikaasutoiminnan siirtosopimuksen korvaamisesta uudella ajantasaisella sopimuksella. Neuvottelujen pohjalta syntyneessä luonnoksessa on otettu huomioon myös kaupunkisuunnitteluviraston kommentit.

Vuonna 1995 tehdyllä siirtosopimuksella Kaupunki vuokrasi Helsinkikaasu Oy:lle maa-alueen rakennuksineen, myi kaasunjakeluverkoston ja kaasuntuotantolaitteistot niihin liittyvine laitteineen ja tarvikkeineen sekä oikeutti kaasunjohtojen ja laitteiden ylläpidon ja sijoittamisen. Helsinkikaasu Oy:n jakautumisen yhteydessä vuonna 2001 kaupunkikaasutoiminnan siirtosopimus siirtyi Gasum Oy:n tytäryhtiölle Helsingin Kaupunkikaasu Oy:lle.

Kaupunki ja Helsingin Kaupunkikaasu Oy tekivät 27.12.2007 sopimuksen kaupunkikaasutoiminnan siirtosopimukseen perustuvaa kunnossapitovelvoitetta ja kaasukellojen omistusta koskien. Sopimuksella sovittiin Suvilahden kaasutehdasalueen vuokrarakennusten kunnossapitovelvoitetta sekä kaasukellojen omistusta koskeneesta erimielisyydestä. Kunnossapitovelvoite kuitattiin Helsingin Kaupunkikaasu Oy:n kaupungille maksamalla kertakorvauksella ja kaasukellojen omistus siirrettiin kaupungille.

Sopimus

Neuvotellun kaasunjakeluverkoston ylläpitämistä koskevan sopimuksen lähtökohtana on maakaasumarkkinoiden ja Helsingissä harjoitettavan maakaasuliiketoiminnan luonteen merkittävä muuttuminen. Voimassa oleva vuonna 1995 allekirjoitettu kaupungin ja Helsingin Kaupunkikaasu Oy:n välinen siirtosopimus on pääosin vanhentunut, sillä se on tehty koskemaan kaupunkikaasuliiketoimintaa, jota ei ole harjoitettu Helsingissä vuoden 1995 jälkeen. Myöskään alkuperäisessä siirtosopimuksessa sovitut vuokrajärjestelyt (Suvilahti) ja kaupunkikaasun tuotantoon liittyvät ehtokohdat eivät enää ole voimassa.

Voimassa oleva maakaasumarkkinalaki ja maakaasumarkkinoista annettu asetus sisältävät toimitus- ja liittämisvelvollisuuden, jonka perusteella palveluntuottajat ovat velvollisia jakelemaan kaasua asiakkaille kohtuullisin kustannuksin, joten kaasunjakelun jatkuvuuden varmistaminen erillisellä sopimuksella ei ole enää tarpeen.

Neuvotellulla sopimuksella sovitaan sen sijaan kaasunjakeluverkoston ja laitteiden rakentamisesta, asentamisesta, käytöstä ja ylläpitämisestä sekä korjaamis- ja muutostöistä kaupungin alueella olevalla nykyisellä kaasunjakelualueella. Sopimuksen mukaan Helsingin Kaupunkikaasu Oy:llä on oikeus kaasunjakelualueella asentaa, rakentaa, käyttää ja ylläpitää kaasun jakeluverkostoa laitteineen sekä suorittaa niitä koskevia tarpeellisia korjaus- ja muutostöitä katu- ja muilla yleisillä, kaupungin omistuksessa ja hallinnassa olevilla alueilla sopimuksessa tarkemmin määritellyin ehdoin. Yhtiön tulee sopimuksen mukaisissa toimenpiteissään noudattaa kaupungin kulloinkin voimassa olevia sijoituslupia ja kaivutöitä koskevia määräyksiä ja maksuja.

Sopimus on nykyisestä määräaikaisesta sopimuksesta poiketen neuvoteltu olemaan voimassa toistaiseksi, jotta voidaan osaltaan turvata edellytykset yhtiön liiketoiminnan jatkuvuudelle ja kaasunjakeluverkostoon jatkossa tarvittavien korjausinvestointien tekemiselle.

Esittelijän kannanotto

Esittelijä toteaa, että kaupungin kannalta on tarkoituksenmukaista tehdä liitteenä olevan luonnoksen mukainen ajantasaistettu sopimus Helsingin Kaupunkikaasu Oy:n kanssa.

Voimassa oleva sopimus ei enää vastaa nykytilannetta ottaen huomioon muun muassa se, että kaupunkikaasun valmistus on lopetettu ja korvattu maakaasulla sekä se, että maakaasumarkkinalaki ja -asetus sisältävät toimitus- ja liittämisvelvollisuuden, jonka perusteella verkkoyhtiöt ovat velvollisia jakelemaan kaasua asiakkaille kohtuullisin kustannuksin. Kaupungin alueella sijaitsevan kaasunjakeluverkoston asiakkaiden kannalta on tarpeen varmistaa, että jakeluverkostoa ylläpitävällä Helsingin Kaupunkikaasu Oy:llä on jatkossakin edellytykset ja intressi tehdä verkoston kannalta tarpeellisia korjaus- ja korvausinvestointeja.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimusluonnos

2

Jakeluverkoston kartta

3

Vuoden 1995 sopimus_allekirjoitettu

4

Vuoden 2007 sopimus_allekirjoitettu

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin Kaupunkikaasu Oy

Oikaisuvaatimusohje, kaupunginhallitus
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

HKR

Kiinteistövirasto

KSV

Helen Oy

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566