Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

23/2015

1 (1)

Kaupunginhallitus

 

 

 

 

Ryj/1

 

08.06.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 616

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemuksesta Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupamääräysten tarkistamisesta

HEL 2015-004013 T 11 01 00 00

ESAVI/171/04.08/2013

Päätös

Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemuksesta Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupamääräysten tarkastamisesta seuraavan lausunnon:

Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on 6.5.2015 kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupamääräysten tarkastamisesta.

Kaupunginhallitus viittaa ympäristölautakunnan lausuntoon ja toteaa puoltavansa Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemusta ympäristölautakunnan lausunnossa esitetyn mukaisesti. Toiminnassa tulee kuitenkin kiinnittää huomiota melun ja pölyn hallintaan. Mikäli toiminnan muutos lisää huomattavasti alueen kuorma-autoliikennettä, on liikennemääriä ja reittejä tarkasteltava alueen liikennesuunnittelijan kanssa.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVIn lausuntopyyntö kaupunginhallitukselta, Lassila & Tikanoja Oyj, Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupa-asia

2

Lassila & Tikanoja Oyj, Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupamääräysten tarkistaminen, asiakirjat

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristölupavastuualue

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Helsingin kaupunginhallituksen sekä kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisen lausuntoa Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemuksesta Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupamääräysten tarkastamisesta. Lausunto pyydetään toimittamaan 22.5.2015 mennessä. Lausunnon antamiselle on myönnetty lisäaikaa 15.6.2015 asti.

Esittelijä toteaa, että ympäristölautakunta on kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemuksesta.

Hakemuksen pääasiallinen sisältö

Lassila & Tikanoja Oyj ottaa Helsingin kaupungilta vuokraamallaan tontilla vastaan rakennustoiminnan, kaupan, teollisuuden ja yhdyskuntien jätteitä. Vastaanotettavan jätteen määrä on 75 000 tonnia vuodessa, jota ei ole tarkoitus nostaa. Laitoksella on lupa siirtokuormata myös keräyspaperia ja –pahvia. Toimintaa ei ole aloitettu, mutta sen aloittaminen on mahdollista. Siirtokuormattavan yhdyskuntajätteen enimmäismäärä vähenee 10 000 tonniin vuodessa (aiemmin 20 000 tonnia), koska yhdyskuntajätteen kuormaustarve on vähentynyt.

Lajittelulaitos on rakennettu kahteen tasoon siten, että purkutaso on kolme metriä korkeammalla kuin lajittelutaso ja siirtolavojen säilytystaso. Vastaanotettava jäte kipataan hallin lattialle ja lajitellaan kahmarilla varustetulla kaivinkoneella neljään jakeeseen, joita ovat puu, metalli, energiajae ja loppujae. Kuormat viedään sen jälkeen edelleen lajiteltaviksi Lassila & Tikanoja Oyj:n Keravan laitokselle tai muuhun laitokseen, jolla on vastaanottoon tarvittava ympäristölupa.

Uutena siirtokuormattavan jätteenä on biojäte, joka siirtokuormataan suoraan hydraulisella kannella varustettuun puristinkonttiin. Kansi on suljettuna muulloin kuin kuormaamisen aikana. Biojätteen siirtokuormaustoiminnalle haetaan väliasteen laitoshyväksyntä.

Tontin pinta-ala on 2500 m². Lajitteluhallin rakennemateriaalina on muovipinnoitettu pelti. Hallissa on koneellinen ilmanvaihto. Lajittelu tapahtuu hallissa ja siirtolavat ja jätepuristimet säilytetään hallissa. Kuormien purkupuolen seinä ja vastapäätä oleva seinä on varustettu liukuovilla. Ovet ovat kiinni vain öisin, koska jätekuormia tulee koko ajan.

Käsittelyalue on pinnoitettu vettä läpäisemättömällä asfaltilla. Hallin lattia on betonia. Hallissa on raskaan kaluston pesupaikka. Luvan mukaan toimintaa voidaan harjoittaa arkisin kello 6-22 ja lauantaisin kello 8-16. Toiminta-aikoihin ei haeta muutosta. Hakemuksen mukaan tuleva jäte käsitellään saman päivän aikana.

Hakemuksen mukaan asemalla varastoidaan polttoainetta kahdessa siirrettävässä kaksoispohjalla varustetussa polttoainesäiliössä. Toinen oli hakijan käytössä ja toinen aliurakoitsijan käytössä.

Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen

Päästöt ilmaan ovat hakemuksen mukaan pakokaasupäästöjä. Pölyn leviäminen estetään sillä, että toiminta tapahtuu hallissa, jossa on koneellinen ilmanvaihto ja pölynpoistojärjestelmä. Oviaukkojen viereen on asennettu hakemuksen mukaan vesisuihkut, jotka vähentävät kuormien purkamisen ja lajittelun aiheuttamaa pölyämistä.

Raskaan kaluston pesuhallin jätevedet johdetaan öljynerottimen kautta yleiseen viemäriin. Määräalan hulevedet valuvat lumensulatusaltaaseen, johon valuvat myös muiden alueen toimijoiden hulevedet.

Melu aiheutuu lähinnä kuorma-autoliikenteestä, pyöräkuormaajasta ja lajittelusta. Kuorma-autoliikenne on keskimäärin 30 kuorma-autoa päivässä ja enimmillään noin 70 autoa päivässä. Ajoyhteys laitokselle on Suez environnementin lajittelulaitoksen ja Betset Oy:n betonitehtaan välistä. Lähellä ei ole liikenteestä häiriintyviä kohteita.

Toiminnasta aiheutuvana ympäristöhaittana on ollut roskaantuminen. Roskaantuminen pysyy hakemuksen mukaan hallinnassa päivittäisellä siivouksella.

Toiminnan seuranta

Tulevat kuormat punnitaan ja vaa´alla rekisteröidään jätekuormasta muut tarvittavat tiedot ja siirtoasiakirja allekirjoitetaan. Kuorma tarkastetaan kippauksen yhteydessä. Jos se sisältää jätettä, joka ei sovellu laitoksella käsiteltäväksi, kuorma palautettaan tai se ohjataan muuhun vastaanottopaikkaan. Mahdolliset vaaralliset jätteet poistetaan jätteiden joukosta ja viedään hakijan omalle vastaanottoasemalle. Vastaanotetuista jätteistä pidetään kirjaa. Yhteenveto tuoduista ja viedyistä jätteistä toimitetaan vuosittain viranomaisille.

Hakijalla on ISO 14 001 standardin mukainen ympäristöhallintajärjestelmä. Viimeinen auditointi on tehty keväällä 2014.

Kiinteistölle on hakemuksen mukaan tehty pelastussuunnitelma ja henkilökuntaa koulutetaan toimimaan hätätilanteissa. Asemalla on sammuttimia ensisammutusta varten. Alkusammutukseen on saatavissa myös vettä. Polttoainevuotojen varalta asemalla on imetysmattoa.

Hakemuksen mukaan jätteiden kuljetuksissa käytetään ajoneuvoja, joissa on matalapäästömoottorit. Kuljetuksissa käytetään tilavuudeltaan mahdollisimman suuria kuljetusvälineitä, jolloin päästöt kuljetettua tonnimäärää kohti pysyvät mahdollisimman pieninä. Hakijalla on toimintaan riittävä asiantuntemus.

Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta

Hakija hakee lupaa aloittaa biojätteen siirtokuormaustoiminta lupapäätöstä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Hakija perustelee anomusta sillä, että siirtokuormaus loppuu Verkkosaaressa ja vastaava kapasiteettia tarvitaan korvaamaan sitä. Hakija esittää vakuudeksi 22 000 euroa ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle.

Saadut lausunnot

Ympäristölautakunta on 6.5.2015 kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antanut asiasta lausuntonsa. Lautakunnan päätös oli yksimielinen. Asiasta on saatu myös kaupunkisuunnittelu- ja rakennusviraston lausunnot. Kiinteistöviraston tonttiosasto on todennut, että sillä ei ole hakemukseen huomautettavaa.

Kaupunkisuunnitteluvirasto toteaa lausunnossaan, että haettu toimenpide ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoinkaan aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa hakemuksen hyväksymistä.

Rakennusvirasto pitää tärkeänä, että toiminnassa kiinnitetään huomiota melun ja pölyn hallintaan. Jos toiminnan muutos lisää huomattavasti alueen kuorma-autoliikennettä, on liikennemäärät ja reitit hyvä tarkistaa alueen liikennesuunnittelijan kanssa. Rakennusvirasto puoltaa biojätekäsittelytoiminnan laajentamista Lassila & Tikanoja Oyj:n Viikin siirtokuormausasemalla lausunnossa esitetyin näkökohdin.

Esittelijän kannanotto

Esittelijä viittaa saatuihin lausuntoihin ja puoltaa hakemuksen hyväksymistä.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Timo Linden, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

ESAVIn lausuntopyyntö kaupunginhallitukselta, Lassila & Tikanoja Oyj, Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupa-asia

2

Lassila & Tikanoja Oyj, Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupamääräysten tarkistaminen, asiakirjat

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, ympäristölupavastuualue

Esitysteksti

Päätöshistoria

Ympäristölautakunta 06.05.2015 § 186

HEL 2015-004013 T 11 01 00 00

ESAVI 171/04.08/2013

Lausunto

Ympäristölautakunta, joka on myös Helsingin kaupungin terveydensuojeluviranomainen, päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle Lassila & Tikanoja Oyj:n ympäristölupahakemuksesta seuraavan lausunnon.

Laitoksen sijainti ja alueen kaavoitustilanne

Laitos sijaitsee Helsingin 36. kaupunginosan (Viikki) korttelin 36019 tontilla 1, osoitteessa Viikintie 33. Kyseessä on Viikin jätevedenpuhdistamon entinen tontti. Vuokrasopimus tontin määräalasta on voimassa 30.6.2017 saakka.

Muut luvat ja päätökset

Laitokselle on edellisen kerran myönnetty ympäristölupa 1.8.2008, No YS 1077. 

Muu toiminta alueella

Lassila & Tikanoja Oyj:n (L&T Oyj) laitoksen lisäksi Viikin jätevedenpuhdistamon entisellä tontilla ja sen ympäristössä on mm. seuraavanlaista toimintaa:

- Betset Oy, betoniasema

- Stara, maa-ainesten sekä puu- ja puutarhajätteiden varastointi ja käsittely

- HSY, multa-asema

- Suez environnement (aiemmin Sita Suomi Oy), yhdyskuntajätteen siirtokuormaus, kierrätyspolttoaineen valmistus sekä rakennusjätteen vastaanotto ja lajittelu, yhdyskuntajätteen ja biojätteen siirtokuormaus

- Rudus Oy, kivenmurskaamo 

- HKR, lumensulatusallas

Lahden moottoritie vaikuttaa merkittävimmin yleismelutasoon myös Viikin entisen jätevedenpuhdistamon tontilla. Aikaisempien tutkimusten mukaan moottoritieliikenteen aiheuttama 55 dB:n melutasovyöhyke (LAeq 7-22) ulottuu Viikin entisen jätevedenpuhdistamon tontin kohdalla jonkin verran luonnonsuojelualueen puolelle.

Häiriintyvät kohteet

L&T Oyj:n lajittelulaitoksen itä- ja eteläpuolella on lähimmillään noin 125 metrin päässä Vanhankaupunginlahden lintuvesi -Natura-alue.

Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 250 metrin päässä laitoksesta Lahden moottoritien toisella puolella.

Laitoksen toiminta

Helsingin kaupungilta vuokraamallaan tontilla L&T Oyj ottaa vastaan rakennustoiminnan, kaupan, teollisuuden ja yhdyskuntien jätteitä. Vastaanotettavan jätteen määrä on 75 000 tonnia vuodessa, jota ei ole tarkoitus nostaa. Laitoksella on lupa siirtokuormata myös keräyspaperia ja –pahvia. Toimintaa ei ole aloitettu, mutta sen aloittaminen on mahdollista. Siirtokuormattavan yhdyskuntajätteen enimmäismäärä vähenee 10 000 tonniin vuodessa (aiemmin 20 000 tonnia), koska yhdyskuntajätteen kuormaustarve on vähentynyt.

Lajittelulaitos on rakennettu kahteen tasoon siten, että purkutaso on kolme metriä korkeammalla kuin lajittelutaso ja siirtolavojen säilytystaso. Vastaanotettava jäte kipataan hallin lattialle ja lajitellaan kahmarilla varustetulla kaivinkoneella neljään jakeeseen, joita ovat puu, metalli, energiajae ja loppujae. Kuormat viedään sen jälkeen edelleen lajiteltaviksi L&T Oyj:n Keravan laitokselle tai muuhun laitokseen, jolla on vastaanottoon tarvittava ympäristölupa.

Uutena siirtokuormattavan jätteenä on biojäte (luokan 3 sivutuote), joka siirtokuormataan suoraan hydraulisella kannella varustettuun puristinkonttiin. Kansi on suljettuna muulloin kuin kuormaamisen aikana. Biojätteen siirtokuormaustoiminnalle haetaan väliasteen laitoshyväksyntä. 

Vuodessa vastaanotettujen jätteiden määrät ovat seuraavat.

Jätelaji 

Tonnia vuodessa, max.

Suurin varasto,tonnia

Rakennusjäte

30 000

500

Kaupan ja teollisuuden pakkausjäte

10 000

100

Puujäte

8 000

50

Paperi- ja pahvijäte

2 000

50

Yhdyskuntajäte

10 000

50

Biojäte

15 000

100

Yhteensä

75 000

850

 

 

Tontin pinta-ala on 2500 m². Lajitteluhallin rakennemateriaalina on muovipinnoitettu pelti. Hallissa on koneellinen ilmanvaihto. Lajittelu tapahtuu hallissa ja siirtolavat ja jätepuristimet säilytetään hallissa. Kuormien purkupuolen seinä ja vastapäätä oleva seinä on varustettu liukuovilla. Ovet ovat kiinni vain öisin, koska jätekuormia tulee koko ajan.

Käsittelyalue on pinnoitettu vettä läpäisemättömällä asfaltilla. Hallin lattia on betonia. Hallissa on raskaan kaluston pesupaikka. 

Toimintaa on lupa harjoittaa nykyään maanantaista perjantaihin kello 6 - 22 pois lukien arkipyhät ja tarvittaessa lauantaisin kello 8 - 16. Toiminta-aikoihin ei haeta muutoksia.

Tuleva jäte käsitellään hakemuksen mukaan saman päivän aikana.

Hakemuksen mukaan asemalla varastoidaan polttoainetta kahdessa siirrettävässä kaksoispohjalla varustetussa polttoainesäiliössä. Toinen oli hakijan käytössä ja toinen aliurakoitsijan käytössä.

Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen

Päästöt ilmaan

Päästöt ilmaan ovat hakemuksen mukaan pakokaasupäästöjä. Pölyn leviäminen estetään sillä, että toiminta tapahtuu hallissa, jossa on koneellinen ilmanvaihto ja pölynpoistojärjestelmä. Oviaukkojen viereen on asennettu hakemuksen mukaan vesisuihkut, jotka vähentävät kuormien purkamisen ja lajittelun aiheuttamaa pölyämistä.

Päästöt vesiin

Raskaan kaluston pesuhallin jätevedet johdetaan öljynerottimen kautta yleiseen viemäriin. Määräalan hulevedet valuvat lumensulatusaltaaseen, johon valuvat myös muiden alueen toimijoiden hulevedet.

Melu

Melu aiheutuu lähinnä kuorma-autoliikenteestä, pyöräkuormaajasta ja lajittelusta. Kuorma-autoliikenne on keskimäärin 30 kuorma-autoa päivässä ja enimmillään noin 70 autoa päivässä. Ajoyhteys laitokselle on Suez environnementin lajittelulaitoksen ja Betset Oy:n betonitehtaan välistä. Lähellä ei ole liikenteestä häiriintyviä kohteita.

Roskaantuminen

Toiminnasta aiheutuvana ympäristöhaittana on ollut roskaantuminen. Roskaantuminen pysyy hakemuksen mukaan hallinnassa päivittäisellä siivouksella. 

Toiminnan seuranta

Tulevat kuormat punnitaan ja vaa´alla rekisteröidään jätekuormasta muut tarvittavat tiedot. Siirtoasiakirja allekirjoitetaan. Kuorma tarkastetaan kippauksen yhteydessä. Jos se sisältää jätettä, joka ei sovellu laitoksella käsiteltäväksi, kuorma palautettaan tai se ohjataan muuhun vastaanottopaikkaan. Mahdolliset vaaralliset jätteet poistetaan jätteiden joukosta ja viedään L&T Oyj:n omalle vastaanottoasemalle. Vastaanotetuista jätteistä pidetään kirjaa. Yhteenveto tuoduista ja viedyistä jätteistä toimitetaan vuosittain viranomaisille.

Ympäristövaikutusten hallinta

L&T Oyj:llä on ISO 14 001 standardin mukainen ympäristöhallintajärjestelmä. Viimeinen auditointi on tehty keväällä 2014.

Varautuminen onnettomuustilanteisiin

Kiinteistölle on hakemuksen mukaan tehty pelastussuunnitelma ja henkilökuntaa koulutetaan toimimaan hätätilanteissa. Asemalla on sammuttimia ensisammutusta varten. Alkusammutukseen on saatavissa myös vettä. Polttoainevuotojen varalta asemalla on imetysmattoa.

Paras käyttökelpoinen tekniikka

Hakemuksen mukaan jätteiden kuljetuksissa käytetään ajoneuvoja, joissa on matalapäästömoottorit. Kuljetuksissa käytetään tilavuudeltaan mahdollisimman suuria kuljetusvälineitä, jolloin päästöt kuljetettua tonnimäärää kohti pysyvät mahdollisimman pieninä. Hakijalla on toimintaan riittävä asiantuntemus.

Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta

L&T Oyj anoo lupaa aloittaa biojätteen siirtokuormaustoiminta lupapäätöstä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Hakija perustelee anomusta sillä, että siirtokuormaus loppuu Verkkosaaressa ja vastaava kapasiteettia tarvitaan korvaamaan sitä. Hakija esittää vakuudeksi 22 000 euroa ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle.

Tarkastukset

Asemalle on tehty viimeksi tarkastuskäynti yhdessä ELY-keskuksen kanssa 3.6.2014.

Ympäristölautakunnan lausunto

Ympäristölautakunta puoltaa Lassila & Tikanoja Oyj:n Viikin lajitteluaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista koskevan ympäristölupahakemuksen hyväksymistä. Nykyiset lupamääräykset ovat pääsääntöisesti riittäviä ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi. Luvan käsittelyssä tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota jäljempänä esitettyihin seikkoihin. 

Pihan siisteyden ylläpidossa on ollut puutteita, mikä on näkynyt siinä, että siirtokuormausasema osaltaan vetää puoleensa ja ylläpitää varis- ja lokkilintukantaa. Ympäristökeskuksen saamien yhteydenottojen mukaan varisten ja lokkien runsas esiintyminen aseman ympäristössä aiheuttaa haittavaikutuksia Viikin luonnonsuojelualueella pesivälle linnustolle. Biojätteen siirtokuormauksen aloittaminen voi puutteellisesti toteutettuna lisätä varis- ja lokkilintujen määrää alueella ja siten välillisesti heikentää merkittävästi Natura-alueen luonnonarvoja. Ympäristölautakunta toteaa, että mikäli suojelun perusteena olevat luontoarvot ovat hankkeen vuoksi todennäköisesti vaarassa merkittävästi heikentyä, on vaikutukset arvioitava ennen luvan myöntämistä.

Riittävän yksityiskohtaisilla alueen puhtaanapitoon ja muuhun roskaantumisen hallintaan liittyvillä lupamääräyksillä on joka tapauksessa varmistettava, että erityisesti ruokajätettä sisältävän jätteen vastaanotto, käsittely ja varastointi hoidetaan niin, että linnuille tai muille eläimille ei ole missään oloissa tarjolla syötävää.

Lisäksi ympäristölautakunta katsoo, että päätöksen tulee sisällyttää määräys säännöllisestä varis- ja lokkilintujen määrän seurannasta asemalla. Sen perusteella on osaltaan mahdollista arvioida puhtaanapidon riittävyyttä.

Toimintaa voidaan jatkaa muutettuna lupapäätöstä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Toiminnan aloittaminen ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi.

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Hannu Arovaara, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32014

hannu.arovaara(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 28.4.2015

HEL 2015-004013 T 11 01 00 00

 

Aluehallintovirasto pyytää Helsingin kaupungin lausuntoa Lassila & Tikanoja Oyj:n Viikin siirtokuormausaseman ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamisesta ja toiminnan muutoksesta (ESAVI/171/04.08/2013). Kaupunginhallitus pyytää rakennusviraston lausuntoa Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemuksesta 30.4.2015 mennessä.

Lassila & Tikanoja Oyj:n Viikin siirtokuormausasemalla otetaan vastaan pääkaupunkiseudulla syntynyttä yhdyskuntajätettä, rakennusjätettä, puuta ja pakkausjätettä. Lisäksi asemalla on valmius vastaanottaa paperia ja pahvia.

Lassila & Tikanoja Oyj (L&T) hakee lupaa aloittaa biojätteen siirtokuormauksen Viikin siirtokuormausasemalla. Toiminnan muutos korvaisi L&T:n nykyiset toiminnot Verkkosaaressa. Biojätteen vastaanotto L&T:n Verkkosaaren siirtokuormausasemalla tulee päättymään tulevien maankäytön muutosten johdosta. L&T:n arvion mukaan Viikin siirtokuormausasemalla vastaanotettavien jätteiden kokonaismäärään ei tule tällä toiminnan muutoksella kasvua. Vastaanotettavan yhdyskuntajätteen, joka sisältää myös biojätettä, kokonaismäärä on vähentynyt Vantaan Energian jätteenpolttolaitoksen käynnistymisen myötä.

Viikinmäen asukkailta on tullut palautetta Viikinrannan teollisuusalueen toiminnasta aiheutuvasta melusta ja pölystä. Lassila & Tikanoja Oyj:n siirtokuormausasemalla ei tapahdu murskaustoimintaa, joten päämelunlähteenä on toiminnassa käytettävät koneet ja kuorma-ajoneuvot.

Siirtokuormausaseman jätteenkäsittelystä syntyy pölyä, jonka syntyä ja leviämistä pyritään ehkäisemään kastelumenetelmillä. Melu- ja pölyraja-arvoja valvotaan Helsingissä kaupungin ympäristökeskuksen toimesta.

Rakennusvirasto pitää tärkeänä, että toiminnassa kiinnitetään huomiota melun ja pölyn hallintaan. Jos toiminnan muutos lisää huomattavasti alueen kuorma-autoliikennettä, on liikennemäärät ja reitit hyvä tarkistaa alueen liikennesuunnittelijan kanssa.

Rakennusvirasto puoltaa biojätekäsittelytoiminnon laajentamista Lassila & Tikanoja Oyj:n Viikin siirtokuormausasemalla lausunnossa esitetyin näkökohdin.

Lisätiedot

Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto 28.4.2015

HEL 2015-004013 T 11 01 00 00

 

Lassila & Tikanoja Oyj:llä on toistaiseksi voimassaoleva ympäristölupa tavanomaisten jätteiden siirtokuormaamiseen Viikin siirtokuormaus-asemalla. Asema sijaitsee Helsingissä Viikissä osoitteessa Viikintie 33 (kiinteistö 91-36-19-1).             

Siirtokuormausasemalla otetaan vastaan yhdyskuntajätettä, rakennus- ja purkujätettä, puujätettä, pakkausjätettä sekä paperia ja pahvia. Lassila & Tikanoja Oyj hakee lupaa aloittaa myös biojätteen vastaanottamisen ja siirtokuormauksen. Biojätteen vastaanottamiselle Viikin siirtokuormausasemalla on noussut tarve, sillä on todennäköistä, että tulevaisuudessa Verkkosaaren siirtokuormausaseman vuokra-sopimus tullaan irtisanomaan ja näin ollen biojätteen siirtokuormaus Verkkosaaressa tulee loppumaan.

Biojätettä otettaisiin vastaan enintään 15 000 tonnia vuodessa. Hakijan mukaan biojätteiden vastaanotto ei vaikuta jätteiden kokonaismäärän vastaanottoon, sillä vastaavasti yhdyskuntajätteen vastaanottomäärät ovat laskeneet. Hakijan mukaan myöskään alueen nykyinen liikennemäärä ei lisäänny merkittävästi. Liikennemäärä siirtokuormaus-asemalle on sesonkiaikaan noin 70 kuorma-autoa vuorokaudessa.

Lausunto

Hakemus koskee aluetta, jolle asemakaavan muuttaminen tai laatiminen on vireillä, ja jolla on voimassa maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n 1 momentin mukainen rakennuskielto.

Voimassa olevassa Helsingin Yleiskaava 2002:ssa alue on kerros-talovaltainen alue, asuminen/toimitila, jolla on lisäksi merkintä (T), toimitilavaltaisena kehitettävä alue. Aluetta sivuaa Helsinki-puistona kehitettävä alue.

Alueella on voimassa 12.8.1977 vahvistettu asemakaava nro 7500. Rakennus sijaitsee YT-korttelialueella, joka on asemakaavassa määritelty kunnallisteknisten rakennusten ja laitosten korttelialueeksi.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan 27.11.2012 hyväksymässä asema-kaavaluonnoksessa alue on yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien laitosten ja rakennusten alue, jonka tehokkuusluku e = 0,1.

Haettu toimenpide ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemuksen hyväksymistä.                                                                                                                       

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Helsingin kaupungin lausuntoa koskien Lassila & Tikanoja Oyj:n hakemusta Viikin siirtokuormausaseman ympäristöluvan tarkistamisesta ja toiminnan muutoksesta sekä hakemusta toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta toiminnan muutoksen osalta.

Helsingin kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnitteluvirastoa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 30.4.2015 mennessä.

Lisätiedot

Peik Salonen, insinööri, puhelin: 310 37248

peik.salonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566